Γιορτή Galungan: Καλωσορίζοντας το σπίτι των οινοπνευματωδών ποτών στο Μπαλί

Μια μεγάλη διοργάνωση μπαλινέζικης γιορτής που τιμά τη νίκη του καλού με το κακό

Το Galungan είναι το πιο σημαντικό γλέντι για τους Μπαλινέζους Ινδουιστές , μια γιορτή για να τιμήσει τον δημιουργό του σύμπαντος ( Ida Sang Hyang Widi ) και τα πνεύματα των τιμηθέντων προγόνων.

Το φεστιβάλ συμβολίζει τη νίκη του καλού ( Ντάρμα ) πάνω από το κακό ( Adharma ) και ενθαρρύνει τους Μπαλί να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους στον δημιουργό και στους άγιους προγόνους.

Προσφορά στους Προγόνους

Ο Galungan εμφανίζεται δύο φορές το χρόνο στον κύκλο των 210 ημερών του ημερολογίου των Μπαλινέζων και σηματοδοτεί την εποχή του χρόνου, όταν πιστεύεται ότι τα πνεύματα των προγόνων επισκέπτονται τη γη.

Οι μπαλινέζοι Ινδουιστές εκτελούν τελετουργίες που προορίζονται να καλωσορίσουν και να ψυχαγωγήσουν αυτά τα επιστρέφοντας πνεύματα.

Οι οικιστικές ενώσεις που αποτελούν τον πυρήνα της κοινωνίας των Μπαλινέζων ζωντανεύουν με αφοσίωση που προσφέρουν οι οικογένειες που ζουν μέσα τους. Οι οικογένειες προσφέρουν άφθονα θυσίες τροφής και λουλουδιών στα πνευματικά πνεύματα, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη και ελπίδες για προστασία. Αυτές οι θυσίες προσφέρονται επίσης στους τοπικούς ναούς , οι οποίοι είναι γεμάτοι με θιασώτες που φέρνουν τις προσφορές τους.

Το όλο νησί βλασταίνει ψηλούς πόλους μπαμπού που ονομάζονται "penjor" - συνήθως διακοσμούνται με φρούτα, φύλλα καρύδας και λουλούδια και τοποθετούνται δεξιά από κάθε είσοδο κατοικίας. Σε κάθε πύλη θα βρείτε επίσης μικρούς βωμούς από μπαμπού, ειδικά σχεδιασμένους για τις διακοπές, ο καθένας από τους οποίους φέρει υφαντά προσφορές φύλλων από φοίνικα για τα οινοπνευματώδη ποτά.

Εντατικές προετοιμασίες

Οι προετοιμασίες για το Galungan ξεκινούν αρκετές ημέρες πριν από την πραγματική ημέρα γιορτής.

Τρεις μέρες πριν από το Galungan ("Penyekeban"): Οι οικογένειες αρχίζουν τις προετοιμασίες τους για το Galungan.

Το "Penyekeban" σημαίνει κυριολεκτικά "την ημέρα για να καλύψει", δεδομένου ότι αυτή είναι η ημέρα που οι πράσινες μπανάνες καλύπτονται σε τεράστιες πήλινες γλάστρες για να επιταχύνουν την ωρίμανσή τους.

Δύο μέρες πριν ο Galungan ("Penyajahan") σηματοδοτεί μια εποχή ενδοσκόπησης για τα Μπαλινέζικα, και πιο προφητικά, μια στιγμή για να κάνουν τα μπαλινέζικα κέικ γνωστά ως jaja .

Αυτά τα χρωματιστά κέικ από τη ζύμη τηγανισμένου ρυζιού χρησιμοποιούνται σε προσφορές και τρώγονται επίσης ειδικά στο Galungan. Αυτή τη φορά του έτους βρίσκει ένα γκάζι jaja σε κάθε αγορά του χωριού .

Μια μέρα πριν από το Galungan ("Penampahan"): ή ημέρα σφαγής - Μπαλινέζικα σφαγή τα θυσιαζόμενα ζώα που θα πάνε στον ναό ή τις προσφορές βωμού. Το Galungan χαρακτηρίζεται από το ξαφνικό πλεόνασμα των παραδοσιακών μπαλινέζικων φαγητών, όπως το lawar (πιάτο πικάντικου χοιρινού και καρύδας) και satay.

Την ίδια μέρα του Galungan: Οι μπαλινέζοι αφοσιωμένοι προσεύχονται στους ναούς και κάνουν τις προσφορές τους στα πνεύματα. Οι γυναίκες θεωρούνται ότι φέρουν τις προσφορές στα κεφάλια τους, ενώ οι άνδρες φέρνουν τα φύλλα φοινικόδεντρου.

Την επόμενη μέρα μετά το Galungan: Μπαλινέζικο επισκέπτονται τους φίλους τους και τους πλησιέστερους φίλους τους.

Τη δέκατη μέρα μετά το Galungan ("Kuningan"): σηματοδοτεί το τέλος του Galungan, και πιστεύεται ότι είναι η ημέρα που τα πνεύματα ανεβαίνουν στον ουρανό. Την ημέρα αυτή, τα μπαλινέζικα προσφέρουν ειδικές προσφορές κίτρινου ρυζιού.

Ngelawang - Χορός του Μπαρόγκ

Κατά τη διάρκεια του Galungan, μια τελετή γνωστή ως Ngelawang εκτελείται στα χωριά. Το Ngelawang είναι μια τελετή εξορκισμού που εκτελείται από barong - θεϊκό προστάτη με τη μορφή ενός μυθικού θηρίου.

Το barong προσκαλείται σε σπίτια καθώς περνάει μέσα από το χωριό.

Η παρουσία του έχει σκοπό να αποκαταστήσει την ισορροπία του καλού και του κακού σε ένα σπίτι. Οι κάτοικοι του σπιτιού θα προσευχηθούν πριν από το χορό barong, ο οποίος στη συνέχεια θα δώσει ένα κομμάτι της γούνας του ως αναμνηστικό.

Αφού ο barong πληρώσει μια επίσκεψη, είναι σημαντικό να κάνετε μια προσφορά ενός canang sari που περιέχει χρήματα.

A Treat for the Senses

Ενώ οι πραγματικές εορταστικές εκδηλώσεις είναι ανοιχτές μόνο στη Μπαλί, οι τουρίστες που επισκέπτονται το Μπαλί κατά τη διάρκεια αυτών των διακοπών παίρνουν μια ματιά στο τοπικό χρώμα.

Δεν βλέπεις καθημερινά πλούσιες γυναίκες που διασχίζουν το δρόμο για να φτιάξουν φαγητό στον τοπικό ναό - και υπάρχει κάτι γιορτινό για τον πενιχρό που κουνιέται στον άνεμο παντού που κοιτάς!

Κατά τη διάρκεια του Galungan, μερικά τοπικά εστιατόρια οδηγούν την αυξανόμενη ζήτηση για μπαλινέζικο φαγητό, προσφέροντας προσφορές σε όλα τα είδη ιθαγενών πιάτων. Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να δοκιμάσετε τα μπαλινέζικα τρόφιμα για πρώτη φορά!

Από την άλλη πλευρά, πολλά σημεία θα κλείσουν για τον Galungan, καθώς οι αφοσιωμένοι Μπαλινέζοι υπάλληλοί τους πιθανότατα θα πάνε στα αντίστοιχα χωριά τους για να γιορτάσουν.

Καθώς το χρονοδιάγραμμα των Μπαλινέζων ακολουθεί έναν κύκλο 210 ημερών, ο Galungan συμβαίνει δύο φορές το χρόνο περίπου κάθε έξι μήνες. Οι διακοπές υπολογίζονται να γίνονται στις ακόλουθες ημερομηνίες:

Μπορεί να θέλετε να κάνετε κράτηση σε ξενοδοχείο στο Μπαλί νωρίς για αυτές τις ημερομηνίες, καθώς οι ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο κάνουν τα δικά τους Galungan σχέδια. Ελέγξτε αυτές τις επιλογές ξενοδοχείων του Μπαλί σε διάφορες περιοχές σε όλη την Ινδονησία.