Γιατί η απολέπιση είναι σημαντική;

Απολέπιση είναι μέρος της καλής φροντίδας του δέρματος, αλλά μην το παρακάνετε.

Απολέπιση είναι η αφαίρεση των νεκρών, κερατινοποιημένων δερματικών κυττάρων που κάθονται στην επιφάνεια του δέρματος. Η απολέπιση αφήνει το δέρμα πιο ομαλό και πιο φρέσκο, και καθιστά ευκολότερο για τα ακριβά προϊόντα του προσώπου όπως οι οροί να διεισδύσουν στην επιφάνεια του δέρματος. Είναι ένα σημαντικό μέρος τόσο του επαγγελματικού περιποιήσεις προσώπου όσο και του σώματος.

Ωστόσο, η απολέπιση είναι ένα δίκοπο σπαθί. Είναι εύκολο να παρακωλυθεί η απολέπιση του προσώπου, ειδικά στο σπίτι με υπερβολική απολέπιση και φθηνά προϊόντα όπως οι βερίκοκοι πυρήνων βερίκοκων.

Το δέρμα στο υπόλοιπο σώμα σας μπορεί να πάρει πιο έντονη απολέπιση, πιο συχνά.

Γιατί δεν πρέπει να υπερ-απολέπιση

Εάν απολέσετε το πρόσωπό σας πάρα πολύ, το δέρμα σας μπορεί να γίνει ευαισθητοποιημένο. Αυτό σημαίνει ότι κυριολεκτικά το έχετε κάνει επιρρεπείς σε ερυθρότητα και ερεθισμό. Αντί να φροντίζετε το δέρμα σας, έχετε κάνει χειρότερα. Πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί για να εκθέσετε τον εαυτό σας στον ήλιο μετά την απολέπιση. Μην πάρετε μια επιθετική χημική φλούδα προσώπου σε ένα σπα στην Αριζόνα και στη συνέχεια να πάει να βάλει στον ήλιο.

Ένα άλλο ζήτημα με συνέπειες για το περιβάλλον είναι η παρουσία μικροσφαιριδίων σε πολλές τρίβες προσώπου και σώματος. Είναι φθηνά για τους κατασκευαστές και οι καταναλωτές μπορεί να αισθάνονται ότι «εργάζονται», αλλά τα μικροσφαιρίδια καθαρίζουν την αποστράγγιση, διέρχονται αδιέξοδο μέσω εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και φτάνουν σε ποτάμια και κανάλια όπου τα ψάρια μπορεί να τα φάνε. Όλες οι εταιρείες πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν μικροσφαιρίδια στα προϊόντα τους μέχρι τον Ιούλιο του 2017, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν πολλά απολεπιστικά που δεν χρησιμοποιούν μικροσφαιρίδια.

Κατανόηση δύο τύπων απολέπισης: Μηχανικές και χημικές

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι απολέπισης. Η μηχανική απολέπιση κυριαρχεί κυριολεκτικά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος με κάποιο είδος λειαντικού, οτιδήποτε από χάντρες jojoba σε μια μηχανή μικροδερμοαπότισης με άκρη διαμαντιού.

Η χημική απολέπιση χρησιμοποιεί οξέα - οτιδήποτε, από απαλά ένζυμα φρούτων έως υπερβολικά ισχυρές φλούδες - για να διαλύσει την ουσία που μοιάζει με κόλλα που συγκρατεί τα κύτταρα μαζί. Ακολουθούν περισσότερα παραδείγματα για κάθε τύπο απολέπισης.

1) Μηχανική Απολέπιση. Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος τρίβονται φυσικά με λειαντικό υλικό. Παραδείγματα μηχανικής απολέπισης περιλαμβάνουν μια λάμψη αλατιού , ένα τρίψιμο σώματος που μπορεί να χρησιμοποιεί ζάχαρη ή καφέ, ή βούρτσισμα του δέρματος. Στο πρόσωπο, οι τρίβοι πρέπει να χρησιμοποιούν μικρά, στρογγυλά, απαλά λειαντικά όπως χάντρες jojoba. Μείνετε μακριά από κάτι σκληρό όπως βερίκοκα τρίβει, η οποία μπορεί να προκαλέσει μικρο-δάκρυα στο δέρμα σας. Μια πιο επιθετική και αποτελεσματική προσέγγιση της μηχανικής απολέπισης είναι η μικροδερμοαπόξεση, η οποία έρχεται σε δύο τύπους - κρυσταλλικό και χωρίς κρύσταλλο, ή άκρη με διαμάντια, όπως τρίβει το πρόσωπο και το σώμα, το βούρτσισμα σώματος και τη μικροδερμοαπόξεση.

2) Χημική Απολέπιση. Τα ένζυμα, τα αλφαϋδροξυοξέα (AHAs) ή τα β-υδροξυ οξέα (BHAS) χαλαρώνουν την ουσία που μοιάζει με κόλλα που συγκρατεί τα κύτταρα μαζί, επιτρέποντάς τους να απομακρυνθούν. Οι φλούδες προσώπου είναι μια μορφή χημικής απολέπισης. Οι χημικές φλούδες μπορούν είτε να είναι πολύ απαλές είτε πολύ επιθετικές, ανάλογα με το πόσο ισχυρή είναι η φλούδα. Οι θεραπείες σώματος μπορεί να χρησιμοποιούν ήπια χημικά απολεπιστικά όπως τα ένζυμα ανανά.

Γιατί η απολέπιση είναι σημαντική;

Το δέρμα παράγει συνεχώς νέα κύτταρα του δέρματος στο κάτω στρώμα (το δέρμα) και τα στέλνει στην επιφάνεια (την επιδερμίδα). Καθώς τα κύτταρα ανεβαίνουν στην επιφάνεια, σταδιακά πεθαίνουν και γεμίζουν με κερατίνη. Αυτά τα κερατινοποιημένα κύτταρα του δέρματος είναι απαραίτητα επειδή δίνουν στο δέρμα την προστατευτική τους ποιότητα. Αλλά συνεχώς απομακρύνονται για να κάνουν τη θέση τους για τα νεότερα κύτταρα.

Καθώς μεγαλώνουμε, η διαδικασία της κυτταρικής κίνησης επιβραδύνεται. Τα κύτταρα αρχίζουν να συσσωρεύονται ανομοιόμορφα στην επιφάνεια του δέρματος, προσδίδοντάς του μια ξηρή, τραχύ, θαμπό εμφάνιση. Η απολέπιση είναι επωφελής επειδή αφαιρεί αυτά τα κύτταρα που προσκολλώνται, αποκαλύπτοντας τα φρέσκα, νεότερα κύτταρα του δέρματος κάτω.

Εάν το δέρμα του προσώπου σας έχει θαμπό, ζυμαρικό βλέμμα, όπως συμβαίνει συχνά σε ηλικιωμένους ανθρώπους που δεν απολεπίζουν, μια θεραπεία απολέπισης θα σας κάνει να φαίνεστε νεότεροι.

Αν ένα σύννεφο λευκών σωματιδίων πετάει στον αέρα όταν ξεφλουδίζετε τα τζιν σας, χρειάζεστε ένα καλό τρίψιμο σώματος.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε για την απολέπιση προσώπου:

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε για την απολέπιση του σώματος: