Βασικά στοιχεία για την Ισπανία

Βασικές πληροφορίες για την Ισπανία και τη γεωγραφία της

Βασικά στοιχεία για την Ισπανία. Στοιχεία για τον πληθυσμό, τους ανθρώπους, τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Ισπανίας.

Μάθετε περισσότερα για την Ισπανία:

Βασικά στοιχεία για την Ισπανία

Πού είναι η Ισπανία; : Η Ισπανία βρίσκεται στην Ιβηρική χερσόνησο της Ευρώπης, ένα κομμάτι γης που μοιράζεται με την Πορτογαλία και το Γιβραλτάρ . Έχει επίσης σύνορα στα βορειοανατολικά με τη Γαλλία και την Ανδόρα .

Πόσο μεγάλη είναι η Ισπανία; Η Ισπανία μετρά 505.992 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καθιστώντας την 51η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο και την τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη (μετά τη Γαλλία και την Ουκρανία). Είναι ελαφρώς μικρότερο από την Ταϊλάνδη και λίγο μεγαλύτερο από τη Σουηδία. Η Ισπανία έχει μεγαλύτερη έκταση από την Καλιφόρνια, αλλά λιγότερο από το Τέξας. Θα μπορούσατε να χωρέσετε την Ισπανία στις Ηνωμένες Πολιτείες 18 φορές!

Κωδικός χώρας : +34

Χρονική ζώνη Η χρονική ζώνη της Ισπανίας είναι η ώρα Κεντρικής Ευρώπης (GMT + 1), η οποία πολλοί θεωρούν ότι είναι η λανθασμένη ζώνη ώρας για τη χώρα. Η γειτονική Πορτογαλία είναι σε GMT, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι γεωγραφικά σύμφωνο με την Ισπανία. Αυτό σημαίνει ότι ο ήλιος ανατέλλει αργότερα στην Ισπανία από ό, τι στις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρώπης, και αργότερα, που πιθανώς εν μέρει αντιπροσωπεύει την έντονη νυχτερινή κουλτούρα της Ισπανίας. Η Ισπανία άλλαξε τη ζώνη ώρας της πριν τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τη ναζιστική Γερμανία

Πρωτεύουσα : a href = "http://gospain.about.com/od/madri1/a/madridessential.htm"> Μαδρίτη.

Διαβάστε περισσότερα για 100 πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Μαδρίτη .

Πληθυσμός : Η Ισπανία έχει περίπου 45 εκατομμύρια κατοίκους, καθιστώντας την 28η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο και την έκτη πολυπληθέστερη χώρα στην Ευρώπη (μετά τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ουκρανία). Έχει τη χαμηλότερη πληθυσμιακή πυκνότητα στη Δυτική Ευρώπη (εκτός από τη Σκανδιναβία).

Θρησκεία: Η πλειοψηφία των Ισπανών είναι Καθολικοί, αν και η Ισπανία είναι ένα κοσμικό κράτος. Για περισσότερα από 300 χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας ήταν Μουσουλμάνος. Μέρη της Ισπανίας ήταν υπό μουσουλμανική κυριαρχία μέχρι το 1492 όταν έπεσε ο τελευταίος βασιλιάς της Μαυριτανίας (στη Γρανάδα). Διαβάστε περισσότερα για τη Γρανάδα .

Μεγαλύτερες πόλεις (κατά πληθυσμό) :

  1. Μαδρίτη
  2. Βαρκελώνη
  3. Βαλένθια
  4. Σεβίλλη
  5. Σαραγόσα

Διαβάστε για τις καλύτερες ισπανικές πόλεις μου

Αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας: Η Ισπανία χωρίζεται σε 19 αυτόνομες περιοχές: 15 ηπειρωτικές περιφέρειες, δύο συλλογές νησιών και δύο θύλακες της πόλης στη Βόρεια Αφρική. Η μεγαλύτερη περιοχή είναι η Castilla y Leon, ακολουθούμενη από την Ανδαλουσία. Στα 94.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι περίπου το μέγεθος της Ουγγαρίας. Η μικρότερη ηπειρωτική περιοχή είναι η La Rioja. Ο πλήρης κατάλογος είναι ο ακόλουθος (η πρωτεύουσα της κάθε περιοχής περιλαμβάνεται σε παρενθέσεις): Μαδρίτη (Μαδρίτη), Καταλονία (Βαρκελώνη), Βαλένθια (Βαλένθια), Ανδαλουσία (Σεβίλλη), Μούρθια (Μούρθια), Καστίλια Λα Μάνχα (Τολέδο) (Leonardo da Vinci), Extremadura (Μερίδα), Ναβάρρα (Παμπλόνα), Γαλικία (Σαντιάγο ντε Κομποστέλα), Αστούριας (Οβιέδο), Κανταβρία (Σανταντέρ), Χώρα των Βάσκων, Βιτόρια, Αραγονία Βαλεαρίδες Νήσοι (Πάλμα ντε Μαγιόρκα), Κανάριοι Νήσοι (Λας Πάλμας ντε Γκραν Κανάρια / Σάντα Κρουζ της Τενερίφης).

Διαβάστε για τις 19 περιοχές της Ισπανίας: Από το χειρότερο στο καλύτερο .

Διάσημα κτίρια & μνημεία : Η Ισπανία είναι το σπίτι της La Sagrada Familia , της Αλάμπρα και των μουσείων Prado και Reina Sofia στη Μαδρίτη .

Οι διάσημοι Ισπανοί : Η Ισπανία είναι ο τόπος γέννησης των καλλιτεχνών του Σαλβαδόρ, του Νταλί Φρανσίσκο Γκόγια, του Ντιέγκο Βελάζσκ και του Πάμπλο Πικάσο, των τραγουδιστών όπερας Placido Domingo και Jose Carreras, του αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί , του Παγκοσμίου Πρωταθλητή της Φόρμουλα Αλονόσου, των τραγουδιστών ποπ Τούλιου Ιγκλέσιας και Enrique Iglesias Ο Antonio Banderas και η Πηνελόπη Κρουζ, η φλαμένκο-ποπ πράξη Οι Τσιγγάνικοι βασιλιάδες, ο σκηνοθέτης Pedro Almodovar, ο οδηγός του Ράλλυ Κάρλος Σάινζ, ο ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα, ο συγγραφέας Miguel de Cervantes, ο ιστορικός ηγέτης Ελ Κιντ, οι γκολφ Sergio Garcia και Seve Ballesteros, Οι παίκτες του Indurain και του τένις Rafa Nadal, ο Carlos Moya, ο David Ferrer, ο Juan Carlos Ferrero και ο Arantxa Sánchez Vicario.

Τι άλλο είναι γνωστό για την Ισπανία; Η Ισπανία εφευρέθηκε παέλια και σαγγάρια (αν και οι Ισπανοί δεν πίνουν Sangria όσο πιστεύουν οι άνθρωποι) και φιλοξενεί το Camino de Santiago. Ο Χριστόφορος Κολόμβος, αν και μάλλον δεν είναι ισπανός (κανείς δεν είναι σίγουρος), χρηματοδοτήθηκε από την ισπανική μοναρχία.

Παρά το μπερέ που συνδέεται με τη Γαλλία, οι Βάσκοι στη βορειοανατολική Ισπανία εφευρέθηκαν το μπερές. Οι Ισπανοί τρώνε επίσης πολλά σαλιγκάρια. Μόνο τα γαλλικά τρώνε τα βατράχια, όμως! Διαβάστε περισσότερα για τη Χώρα των Βάσκων .

Νόμισμα : Το νόμισμα στην Ισπανία είναι το ευρώ και είναι το μόνο νόμισμα που είναι αποδεκτό στη χώρα. Το νόμισμα μέχρι το 2002 ήταν η πεσέτα, η οποία με τη σειρά της αντικατέστησε το εσκούδο το 1869.

Για να φροντίσετε τα χρήματά σας στην Ισπανία, ρίξτε μια ματιά στις Συμβουλές Ταξιδιωτικού Προϋπολογισμού μου .

Επίσημη γλώσσα : Ισπανικά, συχνά αναφέρεται ως castellano στην Ισπανία, ή ισπανικά της Καστιλιάνδης, είναι η επίσημη γλώσσα της Ισπανίας. Πολλές από τις αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας έχουν άλλες επίσημες γλώσσες. Διαβάστε περισσότερα για τις γλώσσες στην Ισπανία .

Κυβέρνηση: Η Ισπανία είναι μια μοναρχία. ο σημερινός βασιλιάς είναι ο Juan Carlos I, ο οποίος κληρονόμησε τη θέση του στρατηγού Φράνκο, του δικτάτορα που κυβέρνησε την Ισπανία από το 1939 έως το 1975.

Γεωγραφία: Η Ισπανία είναι μία από τις πιο ορεινές χώρες της Ευρώπης. Τα τρία τέταρτα της χώρας είναι πάνω από 500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και το ένα τέταρτο της είναι πάνω από ένα χιλιόμετρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι πιο γνωστές οροσειρές στην Ισπανία είναι τα Πυρηναία και η Σιέρα Νεβάδα. Η Σιέρα Νεβάδα μπορεί να επισκεφθείτε ως ημερήσια εκδρομή από τη Γρανάδα .

Η Ισπανία έχει ένα από τα πιο διαφορετικά οικοσυστήματα στην Ευρώπη. Η περιοχή της Αλμερία στα νοτιοανατολικά μοιάζει με μια έρημο σε μέρη, ενώ το βορειοδυτικό το χειμώνα μπορεί να περιμένει βροχή 20 ημέρες από κάθε μήνα. Διαβάστε περισσότερα για τον καιρό στην Ισπανία .

Η Ισπανία έχει πάνω από 8.000 χιλιόμετρα παραλίες. Οι παραλίες στη νότια και ανατολική ακτή είναι ιδανικές για ηλιοθεραπεία, αλλά μερικές από τις πιο όμορφες βρίσκονται στη βόρεια ακτή. Ο βορράς είναι επίσης καλός για surfing. Διαβάστε περισσότερα για τις 10 καλύτερες παραλίες στην Ισπανία

Η Ισπανία έχει τις ακτές του Ατλαντικού και της Μεσογείου. Τα σύνορα μεταξύ του Med και του Ατλαντικού βρίσκονται στο Tarifa.

Η Ισπανία έχει περισσότερες εκτάσεις καλυμμένες με αμπελώνες από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Ωστόσο, λόγω του άγονου εδάφους, η πραγματική απόδοση σταφυλιών είναι χαμηλότερη από ό, τι σε άλλες χώρες. Δείτε περισσότερα ισπανικά στοιχεία κρασιού .

Διαφωνούμενα εδάφη: Η Ισπανία διεκδικεί κυριαρχία στο Γιβραλτάρ , ένα βρετανικό θύλακα στην Ιβηρική χερσόνησο. Διαβάστε περισσότερα για το θέμα της κυριαρχίας του Γιβραλτάρ

Ταυτόχρονα, το Μαρόκο διεκδικεί την κυριαρχία επί των ισπανικών θυλάκων της Θέουτα, της Μελίγια στη βόρεια Αφρική και των νησιών Vélez, Alhucemas, Chafarinas και Perejil. Η ισπανική προσπάθεια να συμφιλιωθεί η διαφορά μεταξύ Γιβραλτάρ και αυτών των εδαφών με έναν γενικά συγκεχυμένο τρόπο.

Η Πορτογαλία διεκδικεί κυριαρχία στην πόλη Olivenza, μια πόλη στα σύνορα μεταξύ Ισπανίας και Πορτογαλίας.

Η Ισπανία εγκατέλειψε τον έλεγχο της ισπανικής Σαχάρας το 1975 (τώρα γνωστής ως Δυτική Σαχάρα).