Αλέξανδρος Calder Γλυπτική: L'Homme

Μόντρεαλ Stabile L'Homme του Αλέξανδρου Calder

Το γλυπτό L'Homme του Alexander Calder, το γαλλικό "Man", είναι ένα ορόσημο του Μόντρεαλ στο Parc Jean-Drapeau , ένα πάρκο αποτελούμενο από δύο τεχνητά νησιά που σχεδιάστηκαν αρχικά ως χώροι φιλοξενίας για την Expo 67, την Παγκόσμια Έκθεση του Μόντρεαλ.

Στη σύγχρονη εποχή, το γλυπτό Calder είναι πιο αναγνωρίσιμο ως το επίκεντρο της Piknic Electronik , μια δημοφιλής εβδομαδιαία εκδήλωση της Κυριακής στο clubbing-in-the-park.

Ποιος είναι ο Αλέξανδρος Calder;

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες του 20ου αιώνα, ο Αλέξανδρος Calder εκπαιδεύτηκε και εργάστηκε ως μηχανικός, αλλά έπεσε στο δικό του όταν αγκάλιασε την τέχνη το 1923, μέσα σε τέσσερα χρόνια από την αποφοίτησή του στη μηχανική.

Ενδεχομένως εμπνευσμένη από την προηγούμενη ανοικτή συρμάτινη τέχνη ή κινητικά γλυπτά, όπως υποδεικνύεται από το Circus , ο Calder είναι πιο γνωστός για να εφεύρει αυτό που φωτίζει τις λεγεώνες των μωρών κάθε μέρα, το κινητό. Εκτός από τα κινητά του, όπως η παγίδα αστακών και η ουρά ψαριών που ανατέθηκε από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη, ο Calder άρχισε να κατασκευάζει γλυπτά σε μεγαλύτερη κλίμακα στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Ονομάζοντάς τους "σταθεροποιεί", ένα παιχνίδι για τις λέξεις σταθερό και κινητό, παραδείγματα κλασικών γλυπτών Alexander Calder περιλαμβάνουν Têtes et Queue στο Βερολίνο και Shiva στην πόλη του Κάνσας.

Calder και L'Homme

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '60, ο Calder ανατέθηκε από τη Διεθνή Nickel Company του Καναδά να χτίσει ένα από τα μεγάλα μεταλλικά γλυπτά του σήματος εγκαίρως για την Παγκόσμια Έκθεση του Μόντρεαλ. Αποδέχθηκε και η L'Homme αποκαλύφθηκε στις 17 Μαΐου 1967, σύμφωνα με πληροφορίες, την ημέρα των 325ων γενεθλίων του Μόντρεαλ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για την Expo 67. Μια κάψουλα με έγγραφα που σχετίζονται με την τελετή τοποθετήθηκε κάτω από τη σταθερή με πρόσκληση για τον μελλοντικό δήμαρχο του Μόντρεαλ για να το ανοίξει, αλλά μόνο το 2067.

L'Homme Σήμερα

Το 1992, ο επιβλητικός σταθερός μεταφέρθηκε από την αρχική του θέση στην επιγλωττίδα Belvedere στο Île Ste Parc Jean-Drapeau. Hélène. Μέχρι την άνοιξη του 2003, η L'Homme , όπως και το Μνημείο George-Étienne Cartier στο Tam Tams , έγινε η κεντρική τοποθεσία του αγαπημένου υπαίθριου rave του Μόντρεαλ, το Piknic Electronik , μια δημοφιλής εκδήλωση άνοιξης και καλοκαιρινής Κυριακής με οικογένειες και ηλεκτρονικούς οπαδούς μουσικής.

Το μέγεθός του, 21,3 μέτρα ύψος (κάτω από 70 ') και 22 μέτρα πλάτος (πάνω από 72') το καθιστά αρκετά μεγάλο για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του συγκεκριμένου πίστα.

Να πάρει εκεί

Η επίτευξη της δημόσιας διαβίβασης L'Homme bu είναι ο ευκολότερος τρόπος να φτάσετε εκεί. Απλά κατεβείτε στο σταθμό Jean-Drapeau του μετρό. Αφού βγείτε από το σταθμό του μετρό, περπατήστε σχεδόν ευθεία μπροστά (η διαδρομή είναι μερικά βήματα στα αριστερά σας), ακολουθώντας το μονοπάτι βρωμιάς και περνώντας τις εγκαταστάσεις του μπάνιου στην αριστερή σας πλευρά. Θα γνωρίζετε ότι είστε στο σωστό δρόμο εάν περπατάτε προς την αντίθετη κατεύθυνση ενός γιγαντιαίου θόλου, της εμφανούς Βιοσφαίρας . Συνεχίστε να ακολουθείτε τη διαδρομή ρύπων για μερικά λεπτά και το γιγαντιαίο γλυπτό θα εμφανιστεί με την οπτική σας όψη σε χρόνο μηδέν.

Πηγή: Ίδρυμα Calder, Οδηγός για την ιστορία της τέχνης, το μουσείο αμερικανικής τέχνης Whitney, Parc Jean-Drapeau, το Piknic Electronik, το Ville de Montréal