Άγαλμα George-Étienne Cartier: Μνημείο του Μόντρεαλ

Το μνημείο του Mont-Royal: Μια ιστορία του Quickie

Άγαλμα Γιώργου-Étienne Cartier: Σύντομο μνημείο του Μόντρεαλ

Εκείνο το πανέμορφο άγαλμα αγγέλου, στο οποίο συγκρούονται οι βρετανοί και οι κινηματογραφιστές στο σχεδόν βουνό του Μόντρεαλ, το Mount Royal , στην καρδιά της δυτικής πλευράς του Parc Jeanne-Mance, ονομάζεται Monument George-Étienne-Cartier .

Το μνημείο ανεγέρθηκε προς τιμήν ενός εταιρικού δικηγόρου με το ίδιο όνομα, κάποτε γραμματέας της Société Saint-Jean-Baptiste και ενός από τους πατέρες της Καναδικής Συνομοσπονδίας, το οποίο αρχικά αποκαλύφθηκε το 1916, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, εγκαινιάζοντας επίσημα τρία χρόνια αργότερα.

Και είναι καρυκευμένο με συμβολισμό, από τις εννέα κορίτσια στη βάση που αντιπροσωπεύουν τις εννέα επαρχίες του Καναδά την εποχή μέχρι τα τέσσερα λιοντάρια που φυλάσσουν τη μνήμη του Cartier (μια πηγή ισχυρίζεται ότι αντιπροσωπεύουν τη Βρετανική Αυτοκρατορία) σε μια φτερωτή φιγούρα La Renommée -French για " το φημισμένο "ή" το φημισμένο "- φτάνοντας στους ουρανούς. Ένας στρατιώτης με μια σημαία προστέθηκε μετά τον πόλεμο, το 1919.

Ποιος;

Θεωρείται πρωταθλητής των Γάλλων Καναδών από μερικούς, ο George-Étienne Cartier κατηγορείται επίσης για προδοσία από άλλους. Μια δήλωση που έκανε το 1858 κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης στη Βασίλισσα Βικτώρια - "ένας κάτοικος του Κάτω Καναδά (Κεμπέκ) είναι ένας Άγγλος που μιλάει Γαλλικά" - είναι ένα παράδειγμα αυτού που τον έβγαλε με ζεστό νερό με μερικούς Κεμπέκτερς, ιδιαίτερα τους χωριστές του Κεμπέκ.

Έτσι ήταν ο Cartier γαλλικός προδότης του Κεμπέκ; Ή ένας στρατηγικός πατριώτης;

Είναι σίγουρα εύκολο να υποθέσουμε ότι ο Cartier είναι προδότης. Αλλά είναι μια ακριβής ερμηνεία των κινήτρων του Cartier;

Οι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι ο George-Étienne Cartier ήταν υπεύθυνος για να πείσει τον γαλλικό Καναδά ότι θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν τη γλώσσα, τη θρησκεία, τους θεσμούς και τον πολιτισμό τους αν ενταχθούν στη δημιουργία ενός ενοποιημένου Καναδά. Ο Cartier, ένας πατριώτης που επαναστάτησε ενεργά ενάντια στον βρετανικό ιμπεριαλισμό μέχρι το σημείο της φυγής προς τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1838, φημολογώντας τον θάνατό του για να σώσει τη ζωή του αφού κατηγορήθηκε για προδοσία από τις βρετανικές κυβερνήσεις, φάνηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για το γεγονός ότι ο Γάλλος Καναδάς όχι πια εάν μία από τις επανειλημμένες επιδρομές των Αμερικανών θα ήταν επιτυχής.

Ομιλώντας σε ομιλία του του 1865: "είτε πρέπει να έχουμε μια συνομοσπονδία της βρετανικής Βόρειας Αμερικής είτε να απορροφηθούμε από την Αμερικανική Συνομοσπονδία", φάνηκε πεπεισμένος ότι η καθιέρωση μιας ξεχωριστής οντότητας, η επαρχία του Κεμπέκ, μέσα σε μια ενοποιημένη συμμαχία, καθώς η καλύτερη πολιτιστική προστασία για τους Γάλλους παρά η καταπολέμηση του αμερικανικού επεκτατισμού από μόνος τους στην κυβέρνηση των μουσικών καρέκλες και την απρόβλεπτη οικονομική κατάσταση στην οποία ζούσαν.

Να φτάσετε στο Μνημείο

Πάρτε το Δυτικό λεωφορείο 11 από το μετρό Mont-Royal. Βγείτε στη γωνία του Mont-Royal και του Parc. Περπατήστε μέχρι την Avenue du Parc προς την κατεύθυνση ενός μεγάλου, εμφανούς τμήματος του αυξανόμενου χώρου πρασίνου (δεν μπορείτε να το χάσετε!) Μέχρι να φτάσετε στο άγαλμα αγγέλου κοντά στη γωνία του Parc και της Rachel. Ελέγξτε έναν χάρτη της περιοχής.

Μια διαφορετική διαδρομή που απαιτεί λιγότερη πεζοπορία περιλαμβάνει το συνεχώς γεμάτο 80 Bus North από το Place-des-Arts Metro. Βγείτε στη γωνία του Parc και της Rachel και απλά περάστε το Parc προς την κατεύθυνση του άγγελου.

Πηγές: Tourisme Montréal, Λεξικό της καναδικής διαδικτυακής βιογραφίας, Καναδική εταιρεία ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, Συνομοσπονδία για παιδιά, Royal Canadian Air Farce