Ημέρα του Saint-Jean-Baptiste: Πάνω από 2000 χρόνια ιστορίας

La Saint Jean: Από το αρχαίο ησυχαστήριο μέχρι το σημερινό πολιτικό εορτασμό

Ημέρα του Saint-Jean-Baptiste: La Saint Jean, La Fête Nationale

Από την παγανιστική ιεροτελεστία μέχρι την καθολική πομπή προς την κοινωνικοπολιτική διακήρυξη, η ημέρα La Saint-Jean-Baptiste-αποκαλείται La Fête Nationale σε πιο πρόσφατες εποχές, αν και πολλοί εξακολουθούν να αποκαλούν την ημέρα La Saint-Jean - με προέλευση που χρονολογείται από πάνω από 2000 χρόνια.

Το καλοκαιρινό ηλιοστάσιο συναντά το Clovis

Πολύ με τον ίδιο τρόπο ο εορτασμός της γέννησης του Ιησού Χριστού κινήθηκε κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο, σύμφωνα με επιλεγμένους ιστορικούς, ο Κλόβις, ο φράγκος βασιλιάς του 5ου αιώνα που κυβέρνησε πάνω από τη Γαλλία και μετατράπηκε σε καθολικισμό με την επιμονή της συζύγου του,

Η γέννηση του Ιωάννη του Βαπτιστή θα τιμηθεί στις 24 Ιουνίου, μέσα σε λίγες ημέρες από το θερινό ηλιοστάσιο, τελικά και αποτελεσματικά επισκιάζοντας το παγανιστικό φεστιβάλ.

Η Ημέρα του Αγίου Ιωάννου του Clovis δανείστηκε επίσης τον φωτισμό φωτιάς, αρχικά μια παράσταση ηλιοστάτη, και παράλληλα συμπλήρωσε τη δουλειά του ηλιοστάτη - την αναγγελία του φωτός του καλοκαιριού - με τον ρόλο του Ιωάννη του Βαπτιστή στη Βίβλο, εκείνο που σήμανε την άφιξη του Μεσσία.

Εκείνο που ήταν μια παράδοση στη Γαλλία έκανε τον δρόμο του προς τον νέο κόσμο όταν οι Γάλλοι προσκυνητές έριχναν τις ρίζες τους σε αυτό που είναι σήμερα το Κεμπέκ δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη.

Η Νέα Γαλλία γιορτάζει τον Saint-Jean-Baptiste

Οι πρώτοι απολογισμοί των εορτασμών των ημερών του Saint-Jean-Baptiste μεταξύ των αποίκων της Νέας Γαλλίας προέρχονται από τους Ιησουίτες και επιστρέφουν στο 1636 στις όχθες του ποταμού St. Lawrence. Μέχρι το 1646, τα κανόνια, τα μουσκέτα καθώς και οι πυρκαγιές φώτισαν αναμφισβήτητα, σηματοδοτώντας τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Duvernay και η Société

Γρήγορα προς τα εμπρός σχεδόν διακόσια χρόνια και στις 24 Ιουνίου 1834, ο Ludger Duvernay, ιδιοκτήτης και εκδότης της La Minerve , μια σημαντική εφημερίδα του Μόντρεαλ που υποστήριζε τις απόψεις των Πατριωτών , ένα πολιτικό κόμμα ανθεκτικό στη βρετανική κυριαρχία, δημιούργησε την Société Aide-toi et le ciel t'aidera.

Αυτός είναι ο γαλλικός για την βοήθεια του εαυτού σου και ο ουρανός θα σας βοηθήσει στην κοινωνία που τελικά άλλαξε ονόματα για να γίνει ο σύλλογος Saint-Jean-Baptiste το 1843.

Δημιουργημένο για να ενισχύσει την υπεράσπιση της γαλλικής γλώσσας και του πολιτισμού μεταξύ άλλων κοινωνικοπολιτικών στόχων, το πρώτο «επίσημο» πανηγύρι Saint-Jean-Baptiste στο Μόντρεαλ γιορτάστηκε στις 24 Ιουνίου 1834 με καθολική μάζα και πομπή που πραγματοποιήθηκε στο ιδιωτικό John MacDonnell κήπους, εξέχοντα δικηγόρο εκείνη την εποχή, το σπίτι του οποίου βρίσκεται στη θέση του σημερινού σταθμού Windsor στο κέντρο του Μόντρεαλ.

Περίπου 60 επιφανείς Μόντρεαλ παρευρέθηκαν στο συμπόσιο, την Καθολική Μάζα και την πομπή, όπως:

Δεν υπήρξαν εορτασμοί από το 1838 έως το 1842 στο Μόντρεαλ ως αποτέλεσμα της κατώτερης Καναδικής εξέγερσης και της προσωρινής εξορίας του Duvernay στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά μέχρι το 1843, ο Duvernay επέστρεψε στο Μόντρεαλ και η Societe εγκαινίασε επίσημα τον Σύνδεσμο Saint-Jean-Baptiste με το σύνθημα "για την καλύτερη ανάμιξη" και το banquet, η μάζα και η πομπή για άλλη μια φορά πραγματοποιήθηκαν 24 Ιουνίου. Μέχρι το 1925, η κυβέρνηση του Κεμπέκ έκανε την ημέρα των Αγίων Ζαν-Βαπτιστών επίσημη αργία.

Ο Σύνδεσμος, που τώρα αποκαλείται Société Saint-Jean-Baptiste, συνεχίζει να λειτουργεί στη σύγχρονη εποχή με αδιαμφισβήτητες κλίσεις υπέρ της κυριαρχίας του Κεμπέκ και της απόσχισης από τον Καναδά.

Πρόσθετες πηγές

Επίσημη Ιστοσελίδα του La Fête Nationale du Québec
Η καναδική εγκυκλοπαίδεια
Φόρουμ Γενεολογίας Golden Gate
Stanley, Α. (1990, 24 Ιουνίου). Moody and Torn, Κεμπέκς Εξερευνήστε ένα Μέλλον Πολύ Άπαρχο. Οι Νιου Γιορκ Ταιμς.
Το αμφιλεγόμενο βίντεο κλιπ του Saint-Jean-Baptiste Parade του 1969 (στα γαλλικά).