Είναι εκεί οι δολοφονικές μέλισσες στο Ώστιν;

Οι υβριδικές μέλισσες μπορούν να βρεθούν σε ολόκληρο το Τέξας

Ακούγεται σαν ένα ομώνυμο κομμάτι μιας βιντεοταινίας Β (το σκοτάδι σκοπεύει), αλλά οι Νοτιοαμερικανοί επιστήμονες έκαναν στην πραγματικότητα τις ευρωπαϊκές μέλισσες με τις αφρικανικές μέλισσες με τον φαινομενικά ακίνδυνο στόχο της παραγωγής μελισσών που θα μπορούσαν να βγάλουν περισσότερο μέλι. Τα υβρίδια ήταν στην πραγματικότητα καλά στην παραγωγή μελιού, αλλά ήταν ακόμα καλύτερα στην προστασία των κυψελών τους. Οι επιθετικές μέλισσες έπεσαν από το εργαστήριο το 1957 και αργά εξαπλώθηκαν προς βορρά πριν φτάσουν στο Τέξας το 1990.

Το Βορειοανατολικό Μάρτιο

Καθώς κινήθηκαν βόρεια, συνέχισαν να γεννούν με άλλες μέλισσες και μερικοί από αυτούς έχουν μαλακώσει λίγο. Παρ 'όλα αυτά, το επιθετικό γνώρισμα εξακολουθεί να επιβιώνει σε μερικές κυψέλες. Μια από τις πιο τρομακτικές επιθέσεις συνέβη τον Ιούνιο του 2013 στο Moody, 80 μίλια βόρεια του Ώστιν, όταν ένας άνθρωπος στο τρακτέρ του σκοτώθηκε αφού τραυματίστηκε όσο και 3.000 φορές.

Αν και δεν έχουν αναφερθεί θανάσιμες επιθέσεις στα όρια της πόλης του Ώστιν, ένας άντρας στο Pflugerville, βόρεια του Ώστιν, νοσηλεύτηκε τον Αύγουστο του 2012 μετά από ένα σμήνος άνω των 100.000 μελισσών σε μια αποθήκη. Ο άνθρωπος δέχτηκε επίθεση ενώ προσπάθησε να μετακινήσει ένα ντουλάπι με μια κυψέλη κρυμμένη μέσα του.

Τι να κάνετε αν είστε επιτιθέμενοι

Οι εμπειρογνώμονες της Texas AgriLife Extension Service λένε ότι, αν επιτεθείς, πρέπει να καλύψεις το πρόσωπό σου με τα χέρια σου και να φτάσεις όσο το δυνατόν πιο μακριά από την κυψέλη. Οι μέλισσες θεωρούν κάθε περιοχή μέσα σε 400 μέτρα από την κυψέλη την επικράτειά τους, την οποία πρέπει να προστατεύσουν.

Η επόμενη προτεραιότητά σας είναι να αποκτήσετε τα δάκρυα επειδή μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε έγχυση δηλητηρίου για μερικά λεπτά, ακόμη και όταν η μέλισσα έχει περάσει πολύς καιρός.

Εάν συναντήσετε ένα σμήνος μελισσών, μπορείτε μάλλον απλά να τους αποφύγετε. Οι μέλισσες γενικά σμήθονται μόνο όταν βρίσκονται σε διαδικασία μετακίνησης σε νέο σπίτι, οπότε πιθανότατα θα μετακινηθούν σύντομα για να συνεχίσουν το κυνήγι του σπιτιού τους.

Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν τους έχετε παράσχει ένα ζεστό χώρο για να ζήσετε, όπως μια μεγάλη κοιλότητα δέντρων. Οι αφρικανικές μέλισσες δεν είναι τόσο ξεχωριστές όσο οι τυποποιημένες μέλισσες όταν επιλέγουμε ένα μέρος για να καλέσουμε στο σπίτι. Μερικές φορές, ακόμη και φωλιάζουν κοντά στο έδαφος, σε νερό μετρητές, κτίρια αποθήκευσης και παραμελημένα σκάφη. Μερικές φορές εισβάλλουν σοκάκια αν οι σωλήνες και τα ανοίγματα που οδηγούν στη σοφίτα δεν είναι καλά σφραγισμένα. Μπορούν ακόμη και να συγκεντρωθούν σε καμινάδες ή σε οποιαδήποτε κοιλότητα μεσαίου μεγέθους που μπορούν να βρουν στο εξωτερικό του σπιτιού σας.

Επίσης, να είστε ενήμεροι για τα ερεθίσματα που προκαλούν τις μέλισσες να επιτεθούν. Ο επιθετικός τρόπος επίθεσης μπορεί να προκληθεί από δυνατούς θορύβους (κινητοποίηση κινητήρων αυτοκινήτου, παιδιά που φωνάζουν, γάβγισμα σκύλων), δονήσεις (χλοοκοπτικές μηχανές, weedeater, στερεοφωνικά με βαριά μπάσα) και γρήγορες κινήσεις (ενθουσιασμένοι σκύλοι που τρέχουν σε κύκλους, παιδιά κυνηγούν ο ένας τον άλλον).

Αποθηκεύστε τις μέλισσες!

Πριν όμως να δηλώσετε τον πόλεμο σε όλες τις μέλισσες και να τις εκτοξεύσετε αδιακρίτως με τα φυτοφάρμακα, θυμηθείτε ότι εμείς οι άνθρωποι τις χρειαζόμαστε. Οι μέλισσες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην επικονίαση των φυτών. Αν δεν νομίζετε ότι θα ενοχλούσατε μερικά λιγότερο επικονιαστικά φυτά, σκεφτείτε το εξής: Χωρίς τις μέλισσες, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να αναπτυχθούν τα περισσότερα λαχανικά, καρύδια και φρούτα. Σε ορισμένες περιοχές με μεγάλη ρύπανση στην Κίνα, όπου οι μέλισσες έχουν αποδεκατιστεί, χιλιάδες άνθρωποι πρέπει να γονιμοποιούν χειροκίνητα αχλάδια - λουλούδια με λουλούδια.

Οι αποικίες των μελισσών σε όλο τον κόσμο έχουν επίσης πέσει θύμα της Διαταραχής κατάρρευσης αποικίας, στην οποία οι μέλισσες αφήνουν μια αποικία και απλά δεν επιστρέφουν ποτέ. Η αιτία είναι άγνωστη, αλλά επηρεάζει τους μελισσοκόμους και τους αγρότες σε όλο τον κόσμο. Αφού έφτασε σε σημείο κρίσης το 2008, η ΣΟΕΣ αναφέρει ότι οι περιπτώσεις διαταραχής κατάρρευσης αποικίας φαινόταν να μειώνονται. Ωστόσο, χρειαζόμαστε εκατομμύρια μέλισσες για να διατηρήσουμε την προσφορά τροφίμων μας υγιή. Λοιπόν, παρακαλώ μην σκοτώνετε τις μέλισσες, αν δεν χρειάζεται!