Τσάι στην Ασία

Μια ιστορία του τσαγιού, το πιο καταναλισκόμενο ποτό παγκοσμίως

Σε αντίθεση με τη Δύση, όπου μια τσάντα μαζικής παραγωγής απορροφάται απροσδόκητα σε βραστό νερό, το τσάι στην Ασία λαμβάνεται πολύ πιο σοβαρά. Στην πραγματικότητα, η ιστορία του ασιατικού τσαγιού χρονολογείται από την αρχή της ίδιας της καταγεγραμμένης ιστορίας!

Ακόμα και η πράξη της έκχυσης τσαγιού στην Ασία έχει εξευγενιστεί σε μια τέχνη που απαιτεί χρόνια πειθαρχίας για να τελειοποιήσει. Διαφορετικές ποικιλίες τσαγιού παρασκευάζονται σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες για ακριβή χρονικά διαστήματα για να επιτευχθεί το τέλειο κύπελλο.

Το τσάι στην Ασία δεν γνωρίζει όρια. Από τις αίθουσες συσκέψεων στους ουρανοξύστες του Τόκιο μέχρι τις μικρότερες καλύβες στα απομακρυσμένα κινέζικα χωριά, προετοιμάζεται μια κατσαρόλα με τσάι ανά πάσα στιγμή! Καθώς ταξιδεύετε σε ολόκληρη την Κίνα και σε άλλες χώρες, συχνά θα σας προσφέρεται ένα φλιτζάνι τσάι δωρεάν.

Η ιστορία του τσαγιού

Έτσι ποιος πρώτα αποφάσισε να βουτήξει τα φύλλα από έναν τυχαίο θάμνο και να δημιουργήσει κατά λάθος ένα ποτό που είναι δεύτερο μόνο στο νερό στην κατανάλωση;

Παρόλο που η πίστωση χορηγείται γενικά στις παραμεθόριες περιοχές της Ανατολικής Ασίας, της Νότιας Ασίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας - ειδικά στην περιοχή όπου συναντώνται η Ινδία, η Κίνα και η Βιρμανία - κανείς δεν είναι σίγουρος ποιος αποφάσισε να στήσει τα πρώτα φύλλα τσαγιού στο νερό ή γιατί. Η πράξη πιθανώς προηγείται της γραπτής ιστορίας. Οι γενετικές μελέτες του φυτού Camellia sinensis δείχνουν ότι τα πρώτα δέντρα τσαγιού προήλθαν κοντά στη Βόρεια Βιρμανία και το Γιουνάν της Κίνας.

Ανεξάρτητα, όλοι μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα πράγμα: Το τσάι είναι το πιο ευρέως καταναλισκόμενο ποτό στον κόσμο. Ναι, χτυπά ακόμη και καφέ και αλκοόλ.

Οι πρώτες γραπτές αποδείξεις για την παρασκευή ασιατικού τσαγιού χρονολογούνται από μια κινεζική εργασία από το 59 π.Χ. Ιστορικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι το τσάι αργότερα εξαπλώθηκε ανατολικά στην Κορέα, την Ιαπωνία και την Ινδία κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ τον 9ο αιώνα. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τσαγιού προχωρούν με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με την προτίμηση της τρέχουσας δυναστείας.

Παρόλο που το τσάι ξεκίνησε αρχικά ως φαρμακευτικό φαγητό, αργά εξελίχθηκε σε ψυχαγωγικό ρόφημα. Οι πορτογάλοι ιερείς μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά τσάι από την Κίνα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα. Η κατανάλωση τσαγιού αυξήθηκε στην Αγγλία τον 17ο αιώνα και στην πραγματικότητα έγινε ένα εθνικό πάθος κατά τη δεκαετία του 1800. Οι Βρετανοί παρουσίασαν την ανάπτυξη τσαγιού στην Ινδία σε μια προσπάθεια να παρακάμψουν το κινεζικό μονοπώλιο. Καθώς η βρετανική αυτοκρατορία μεγάλωσε σε όλο τον κόσμο, το έκανε και η παγκόσμια αγάπη για την κατανάλωση τσαγιού.

Παραγωγή τσαγιού

Η Κίνα είναι εκπληκτικά ο κορυφαίος παραγωγός τσαγιού στον κόσμο . πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι παράγονται ετησίως. Η Ινδία έρχεται σε μικρή απόσταση με τα έσοδα από το τσάι να παρέχουν ένα επιβλητικό 4 τοις εκατό του εθνικού εισοδήματός τους. Μόνο η Ινδία έχει πάνω από 14.000 αγροτικές εκτάσεις. Πολλοί είναι ανοιχτοί για περιηγήσεις .

Η Ρωσία συνήθως εισάγει τα περισσότερα τσάι, ακολουθούμενα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενδιαφέροντα γεγονότα για το τσάι

Τσάι στην Κίνα

Οι Κινέζοι έχουν μια φανατική σχέση αγάπης με το τσάι. Στην πραγματικότητα, η επίσημη τελετή τσαγιού είναι γνωστή ως gong fu cha ή κυριολεκτικά το "kung fu του τσαγιού". Από καταστήματα, ξενοδοχεία και εστιατόρια σε σταθμούς δημόσιων μεταφορών, αναμένετε να λάβετε το κύπελλο μετά από ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι - συνήθως δωρεάν!

Εκτός από επίσημες ρυθμίσεις, όπως επίσημες εκδηλώσεις , το κινέζικο τσάι αποτελείται συνήθως από μια πρέζα πράσινου τσαγιού φύλλα που πέφτει απευθείας σε ένα φλιτζάνι kai shwui (βραστό νερό).

Οι βρύσες ζεστού νερού για την προετοιμασία του τσαγιού μπορούν να βρεθούν σε τρένα, σε αεροδρόμια, σε δεξιώσεις και στις περισσότερες δημόσιες περιοχές αναμονής.

Η Κίνα έχει αναπτύξει μια μεγάλη ποικιλία από τσάγια που υποτίθεται ότι έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, το τσάι Long Jing ( Dragon Well) από Hangzhou είναι το πιο διάσημο πράσινο τσάι της Κίνας.

Τελετές τσαγιού στην Ιαπωνία

Το τσάι μεταφέρθηκε στην Ιαπωνία από την Κίνα τον 9ο αιώνα από ταξιδιώτη βουδιστή μοναχό. Η Ιαπωνία ολοκλήρωσε την πράξη της προετοιμασίας του τσαγιού με τη φιλοσοφία του Zen, δημιουργώντας τη διάσημη ιαπωνική τελετή τσαγιού. Σήμερα, η γκέισα τρένο από μικρή ηλικία για να τελειοποιήσει την τέχνη της παρασκευής τσαγιού.

Κάθε συνάντηση για το τσάι θεωρείται ιερή (έννοια γνωστή ως ichi-go ichi-i ) και ακολουθεί σχολαστικά την παράδοση, προσκολλώντας στην πεποίθηση ότι καμία στιγμή δεν μπορεί ποτέ να αναπαραχθεί στην ακρίβειά της.

Η τέχνη της χρήσης του τσαγιού για τον καλύτερο εαυτό του είναι γνωστή ως τσαϊσμός .

Τσάι στη Νοτιοανατολική Ασία

Το τσάι υποκαθιστά το αλκοόλ ως κοινωνικό ποτό επιλογής στις ισλαμικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι ντόπιοι συγκεντρώνονται σε ινδικά μουσουλμανικά ιδρύματα γνωστά ως πάγκοι του mamak για να φωνάζουν πάνω σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και να απολαμβάνουν το tarik - ένα αφρώδες μίγμα τσαγιού και γάλακτος - γυαλιού μετά από γυαλί. Η επίτευξη της τέλειας υφής για το tarik απαιτεί να ρίχνει το τσάι θεατρικά μέσα στον αέρα. Οι ετήσιοι διαγωνισμοί εκροής πραγματοποιούνται στη Μαλαισία όπου οι καλύτεροι τεχνίτες του κόσμου ζυγίζουν τσάι στον αέρα χωρίς να χύνουν μια σταγόνα!

Το τσάι έχει ελαφρώς λιγότερα από αυτά στην Ταϊλάνδη, το Λάος και την Καμπότζη. Ίσως το τροπικό κλίμα κάνει τα ζεστά ποτά λιγότερο ελκυστικά, αν και το Βιετνάμ είναι σταθερά ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς τσαγιού στον κόσμο κάθε χρόνο.

Οι ταξιδιώτες στη Νοτιοανατολική Ασία συχνά απογοητεύονται για να ανακαλύψουν ότι το "τσάι" είναι ένα ζαχαρούχο, επεξεργασμένο ποτό που πωλείται από 7-Eleven minimarts . Στα εστιατόρια, το τσάι είναι συχνά ένα τσαγιέρα αμερικάνικου εμπορικού σήματος που παρέχεται με ζεστό νερό. Το "τσάι της Ταϊλάνδης" είναι παραδοσιακά τσάι από τη Σρι Λάνκα που κόβεται γύρω στο 50% με ζάχαρη και συμπυκνωμένο γάλα.

Τα Cameron Highlands της Δυτικής Μαλαισίας είναι ευλογημένα με το τέλειο κλίμα και ανύψωση για την καλλιέργεια του τσαγιού. Φορητό, φυτεμένες φυτείες τσαγιού προσκολλώνται σε λοφώδεις πλαγιές, καθώς οι εργαζόμενοι αγωνίζονται κάτω από τεράστιους σάκους των φύλλων των 60 λιβρών. Πολλές φυτείες τσαγιού κοντά στο Tanah Rata στα Cameron Highlands προσφέρουν δωρεάν περιηγήσεις.

Απολαμβάνοντας αειφόρο τσάι

Όπως πολλά από τα αναλώσιμα που απολαμβάνουμε, πολλοί ιδρώτες και ενδεχόμενες κακοποιήσεις εμπλέκονται για να πάρουν το τσάι από την Ασία στο κύπελλο σας.

Οι εργαζόμενοι σε τσαγιέρες σε πολλά μέρη είναι κακώς κακοπληρωμένοι, εργάζονται πολύ ώρες σε δύσκολες συνθήκες για λίγα δολάρια την ημέρα. Η παιδική εργασία είναι επίσης ένα πρόβλημα. Οι εργαζόμενοι πληρώνονται με το κιλό τσαγιού που έχουν παραληφθεί. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, χρειάζεται πολύ λίγα φύλλα για να ισούνται με κάθε σημαντική ποσότητα βάρους.

Οι φθηνότερες μάρκες τσαγιού προέρχονται συχνά από εταιρείες που επωφελούνται από την απόγνωση. Εκτός εάν ένα τσάι είναι πιστοποιημένο από μια γνωστή οργάνωση δίκαιου εμπορίου (π.χ. Rainforest Alliance, UTZ και Fairtrade), μπορείτε να είστε σίγουροι ότι οι εργαζόμενοι πιθανότατα δεν θα πληρώσουν ζωντανό μισθό για την περιοχή.

Η ινδική κυβέρνηση που ορίστηκε 15 Δεκεμβρίου ως Διεθνής Ημέρα Τσαγιού εν μέρει για να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στη δεινή κατάσταση των εργαζομένων στον τομέα του τσαγιού σε όλο τον κόσμο.