Το εισιτήριό σας στο Best Light Show του Καλοκαιριού: Το Ντους του Μετεώρου Perseid

Τα παιδιά σας γοητεύονται από τα αστέρια και τους πλανήτες; Η αλίευση ενός καλοκαιριού με το μετεωρίτη είναι μια τέλεια εισαγωγή στο Stargazing. Σε αντίθεση με πολλά αστρονομικά γεγονότα, ένα μάτι μετεωριτών μπορεί να προβληθεί με γυμνό μάτι, οπότε δεν χρειάζεστε ένα τηλεσκόπιο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγες ξαπλώστρες ή μια κουβέρτα και ένα σκοτεινό ουρανό. Είναι η τέλεια δικαιολογία για ένα καλοκαιρινό ταξίδι.

Σε ένα τυπικό έτος, οι Περσίδες θα μπορούσαν να κορυφωθούν σε 50 έως 100 αστέρια σκοποβολής μία ώρα.

Perseid Meteor Shower

Η μεγαλύτερη προβολή του καλοκαιριού είναι το Perseid Meteor Shower, το οποίο φαίνεται καλύτερα στο βόρειο ημισφαίριο και στα μεσαία νότια γεωγραφικά πλάτη. Αυτό σημαίνει ότι είναι ορατό από τη θάλασσα στη λαμπερή θάλασσα στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και στην Αλάσκα και τη Χαβάη. Μπορείτε επίσης να το δείτε στον Καναδά, το Μεξικό, την Ασία και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο, η ετήσια εκδήλωση μνημονεύει μια εποχή που ο θεός Ζευς επισκέφτηκε τον θνητό Δανά σε ντους χρυσού.

Ο γιος τους, ο Περσέας, ήταν ήρωας στην ελληνική μυθολογία που αποκεφάλισε την Μέδουσα και έσωσε την Ανδρομέδα από το θαλάσσιο τέρας Κέτος. Ενώ οι μετεωρίτες μπορούν να παρατηρηθούν οπουδήποτε στον νυχτερινό ουρανό, φαίνεται ότι προέρχονται από την περιοχή που βρίσκεται στον αστερισμό του Περσέα.

Οι αστρονόμοι λένε μια διαφορετική ιστορία. Το Comet Swift-Tuttle διέρχεται από το ηλιακό μας σύστημα κάθε 133 χρόνια, αφήνοντας πίσω του ένα βρώμικο μονοπάτι από συντρίμμια. Κάθε καλοκαίρι, από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου, η Γη διασχίζει το τροχιακό μονοπάτι του Comet Swift-Tuttle.

Η τροχιά του κομήτη είναι γεμάτη από ερείπια που χτυπάει στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης σε πάνω από 100.000 μίλια ανά ώρα, φωτίζοντας το νυχτερινό ουρανό με μετεωρίτες. Σε μια σκοτεινή, χωρίς φεγγάρι νύχτα, οι Περσίδες μπορούν να παραδώσουν 100 μετεωρίτες μια ώρα στο αποκορύφωμά τους.

Πότε και πού να δείτε τα Περσίδες

Πότε: Το ντους διαρκεί ετησίως από τις 17 Ιουλίου έως τις 24 Αυγούστου, αλλά η κορυφή αναμένεται να συμβεί νωρίς το πρωί στις 12-13 Νοεμβρίου 2017.

Πού: Για την καλύτερη προβολή, θα πρέπει να βγείτε από τις πόλεις και τα προάστια και στην ευρύχωρη ύπαιθρο. Λόγω της σύγχρονης επέκτασης των αστικών και προαστιακών τεχνητών φώτων, όλο και λιγότεροι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν έναν πραγματικά μαύρο νυχτερινό ουρανό.

Οι απόλυτοι προορισμοί είναι οι Dark-Sky Parks που ορίζονται από τη Διεθνή Ένωση Dark-Sky, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτά είναι πάρκα και δημόσια εδάφη που διαθέτουν εξαιρετικούς αστρικούς ουρανούς επειδή η φωτεινή ρύπανση είναι σχεδόν ανύπαρκτη και το σκοτάδι προστατεύεται ως ένας σημαντικός φυσικός πόρος.

Dark-Sky πάρκα στις ΗΠΑ

Δεν μπορείτε να φτάσετε σε ένα επίσημο πάρκο σκοτεινού ουρανού; Μπορείτε σίγουρα να κάνετε την καταβολή σε μια άλλη τοποθεσία σκοτεινού ουρανού με μικρή φωτεινή ρύπανση που βρίσκεται σε απόσταση οδήγησης από όπου ζείτε. Εδώ πρέπει να δούμε:

Θέσεις Dark Sky στις ΗΠΑ


Πώς: Εάν δεν τραβάτε ένα ανούσιο, ρυθμίστε το ξυπνητήρι να ξυπνάει γύρω από τα μεσάνυχτα. Αφήστε περίπου 20 λεπτά για να προσαρμοστούν τα μάτια σας στο σκοτεινό νυχτερινό ουρανό και δώστε στον εαυτό σας τουλάχιστον μία ώρα προβολής. Οι ντους μετεωριτών τείνουν να παράγουν αστέρια γυρίσματα σε εκτοξεύσεις και νάρκες, αντί σε ένα σταθερό ρεύμα. Αν αφήσετε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα δείτε δεκάδες μετεωρίτες.