Το 2018 θα είναι επίσημα "επίσκεψη Νεπάλ Έτος"

Μετά από αρκετά χρόνια και πολύ δύσκολα χρόνια, το Νεπάλ αρχίζει να αισθάνεται λίγο πιο αισιόδοξος για το μέλλον του, τουλάχιστον όσον αφορά τον τουρισμό. Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση του Νεπάλ άρχισε να σχεδιάζει το μέλλον των ταξιδιών στη χώρα αυτή και έλαβε το τολμηρό βήμα για να δηλώσει το 2018 "Επίσκεψη στο Νεπάλ Έτος", με τον εκφρασμένο στόχο να προσελκύσει 1 εκατομμύριο επισκέπτες.

Τα τελευταία χρόνια, μια σειρά καταστροφών υψηλού προφίλ έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση των επισκεπτών στο Νεπάλ, ένας δημοφιλής προορισμός για πεζοπορία και ορειβασία.

Για παράδειγμα, την άνοιξη του 2014, μια θανατηφόρα χιονοστιβάδα στο Mt. Ο Everest ζήτησε τη ζωή 16 αχθοφόρων που εργάζονταν εκεί, φέρνοντας ένα απότομο τέλος σε εκείνη την αναρριχητική εποχή, όταν οι εμπορικές υπηρεσίες καθοδήγησης και οι εργάτες Sherpa τους ακύρωσαν τις επιχειρήσεις. Αργότερα το φθινόπωρο, μια τεράστια χιονοθύελλα χτύπησε την περιοχή Annapurna, υποστηρίζοντας τις ζωές περισσότερων από 40 πεζοπόρων. Το περιστατικό αυτό ακολούθησε ένας τρομακτικός σεισμός την άνοιξη του 2015, ο οποίος σκότωσε περισσότερους από 9000 ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα και οδήγησε στην ακύρωση μιας ακόμη αναρριχητικής περιόδου στο Everest και σε άλλα μεγάλα βουνά.

Ως αποτέλεσμα αυτής της σειράς ατυχών ατυχημάτων, ο τουριστικός τομέας στο Νεπάλ έλαβε δραματική επιτυχία. Ορισμένες αναφορές υποδεικνύουν ότι έχει μειωθεί κατά 50 τοις εκατό ή και περισσότερο. Αυτό έχει προκαλέσει ορισμένες τοπικές επιχειρήσεις πεζοπορίας και αναρρίχησης να κλείσουν τις πόρτες τους και έχει αφήσει χιλιάδες από την εργασία. Φαίνεται ότι καθώς η χώρα αγωνίζεται να ανοικοδομήσει, οι ξένοι επισκέπτες έχουν επιλέξει να μείνουν μακριά.

Όμως, υπάρχει ένας ελπίδα στον ορίζοντα. Η ανοιξιάτικη εποχή αναρρίχησης και πεζοπορίας του 2016 στο Ιμαλάια ξεκίνησε χωρίς μεγάλη αναστάτωση, με περισσότερες από 550 κορυφές που συνέβησαν στο Everest τις τελευταίες εβδομάδες του Μαΐου. Και ενώ οι αναφορές δείχνουν ότι ο αριθμός των ξένων επισκεπτών είναι ακόμα κάτω από τα προηγούμενα χρόνια, οι ταξιδιώτες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν σε μικρούς αλλά σταθερά αυξανόμενους αριθμούς.

Τουρισμός σε αναπήδηση

Αυτό έχει δώσει στον τομέα του τουρισμού του Νεπάλ έναν λόγο να είναι αισιόδοξος, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Bidya Devi Bhandari. Πρόσφατα περιέγραψε ένα νέο πρόγραμμα στο Νεπάλ το οποίο αποσκοπεί να αρχίσει να προσελκύει ταξιδιώτες πίσω σε μεγαλύτερους αριθμούς κατά τη διάρκεια της σεζόν 2016/2017. Η ελπίδα είναι ότι το πρόγραμμα αυτό θα αρχίσει να αποδίδει το 2018, όταν ο τομέας των ταξιδιών αναμένει να ανακάμψει πλήρως από τις κακουχίες των τελευταίων ετών.

Πέρα όμως από αυτό, το Bhandari λέει ότι εργάζεται για ένα δεκαετές σχέδιο για τον τουρισμό του Νεπάλ που θα καταγράψει τη πορεία για το μέλλον. Το σχέδιο αυτό δεν θα περιλαμβάνει μόνο τρόπους να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες από τις γύρω χώρες αλλά και από άλλα μέρη του κόσμου. Η κυβέρνηση ελπίζει επίσης να επενδύσει στη βελτίωση της τοπικής υποδομής, διευκολύνοντας έτσι τους ορειβάτες και τους πεζοπόρους να αποκτήσουν άδειες, βελτιώνοντας τις προβλέψεις καιρού για απομακρυσμένες περιοχές, δημιουργώντας κέντρα διάσωσης στις περιοχές Everest και Annapurna και πολλά άλλα. Το σχέδιο θα διευκόλυνε επίσης την αποκατάσταση των περιοχών της Παγκόσμιας Κληρονομιάς που έχουν υποστεί βλάβη στο σεισμό, καθώς και την κατασκευή νέων μουσείων και άλλων πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων.

Μέρος του σχεδίου για να γίνει το Νεπάλ πιο ελκυστικό για τους ταξιδιώτες είναι να βελτιωθεί η ασφάλεια των αεροπορικών ταξιδιών και εκεί.

Ιστορικά μιλώντας, η χώρα είχε κακό ιστορικό όταν πρόκειται για αεροπορικά ατυχήματα, αλλά η Bhandari ελπίζει να το αλλάξει εφαρμόζοντας αυστηρούς κανονισμούς και κατευθυντήριες γραμμές. Ελπίζει επίσης να αναβαθμίσει τα συστήματα ραντάρ που λειτουργούν και στο Νεπάλ, φέρνοντας πιο σύγχρονη τεχνολογία στη βιομηχανία. Εκτός αυτού, ο Πρόεδρος ελπίζει να βελτιώσει τις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Αεροδρομίου Tribhuvan στο Κατμαντού, καθώς και να σπάσει τα νέα αεροδρόμια σε ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές περιοχές του νομού.

Μπορούν οι υποσχέσεις να εκπληρωθούν;

Όλα αυτά ακούγονται καλά για τους ταξιδιώτες που ελπίζουν να επισκεφθούν το Νεπάλ στο εγγύς μέλλον, αλλά μερικές από τις υποσχέσεις θα πρέπει να ληφθούν με ένα σιτάρι αλατιού. Η κυβέρνηση είναι πασίγνωστη επειδή είναι αναποτελεσματική και διεφθαρμένη, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλούς να αναρωτηθούν αν ο Bhandari ελπίζει πραγματικά να επιτύχει όλα τα πράγματα που έχει προτείνει ή αν λέει ακριβώς τα σωστά πράγματα που βοηθούν να ενισχύσουν τα πνεύματα όσων εργάζονται στο τουριστικού τομέα.

Στο παρελθόν, η κυβέρνηση του Νεπάλ έδειξε μια τάση να σπαταλάει εκατομμύρια δολάρια και έφυγε ελάχιστα για να το δείξει. Ανεξάρτητα από το αν αυτό θα συμβεί και πάλι, θα πρέπει να δούμε τώρα, αλλά τώρα περισσότερο από ποτέ οι υπάλληλοι του Νεπάλ πρέπει να επικεντρωθούν στην επίτευξη των στόχων τους. Το οικονομικό μέλλον της χώρας τους εξαρτάται από αυτό, και θα ήταν ντροπή αν επανέλθουν σύντομα.