Οι παγετώνες της Αργεντινής

Τι να δείτε και να κάνετε στο επόμενο ταξίδι σας στους παγετώνες

Όταν η φύση αποτελούσε τους μεγάλους παγετώνες της Αργεντινής , δεν υπήρχαν πολιτικά όρια στη νότια Νότια Αμερική, ούτε μια περιοχή που ονομάζεται Παταγονία. Τώρα, βέβαια, αναφερόμαστε σε αυτή τη μάζα της γης όπως η Χιλή , η Αργεντινή και η Παταγονία . Υπάρχουν παγετώνες και στις δύο πλευρές των Άνδεων, σχηματίζοντας το παταγονικό πεδίο πάγου, το δεύτερο μόνο σε μέγεθος για την Αντάρτικα.

Παγετώνες και άλλα

Στη νοτιοδυτική πλευρά της Αργεντινής υπάρχουν περισσότεροι από 300 παγετώνες, μερικοί από τους οποίους βρίσκονται στο Parque Nacional Los Glaciares, στο Εθνικό Πάρκο Glacier, και εκτείνονται για 350 χιλιόμετρα κατά μήκος των Άνδεων.

Το Los Glaciares είναι μια περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και περιλαμβάνει πεδία πάγου που καλύπτουν περίπου το 40% της επιφάνειας, δύο λίμνες και 47 σημαντικούς παγετώνες. Δεκατρείς παγετώνες φτάνουν προς τον Ατλαντικό, ενώ οι παγετώνες Perito Moreno, Mayo, Spegazzini, Upsala, Agassiz, Oneill, Ameghino τροφοδοτούν τις λίμνες στο πάρκο. Μεταξύ αυτών είναι η Lago Argentina, η μεγαλύτερη λίμνη στην Αργεντινή και ήδη 15.000 ετών. Το Lago Viedma και η Lago Αργεντινής διοχετεύονται στο Río Santa Cruz, το οποίο εκτείνεται ανατολικά στον Ατλαντικό. Το Glaciar Upsala είναι ο μεγαλύτερος παγετώνας στη Νότια Αμερική. Έχει μήκος 60 μίλια και μήκος 10 χιλιομέτρων. Μπορείτε να φτάσετε μόνο με βάρκα, παίζοντας dodge'em με τα παγόβουνα, ή νησιά πάγου, που επιπλέουν στο Lago Αργεντινή.

Το πάρκο περιλαμβάνει επίσης βουνά, ποτάμια, λίμνες και δάση και φτάνει στις άγονες παταγονικές στέπες στα ανατολικά. Μεταξύ των απότομων οδοντωτών οροσειρών από γρανίτη Cerro Fitz Roy, επίσης γνωστό ως Chaltén στα 11236 ft (3405 μ.) Και Cerro Torre στα 10236 μ. (3102 μ.).

Η χλωρίδα και η πανίδα περιλαμβάνουν εκτάσεις από οξιές, θάμνους, βρύα, ορχιδέες, κόκκινη βούρτσα πυρκαγιάς και γκουανάκο, μεγάλα παταγονικά λαγοί, γεράκια, κόκκινες αλεπούδες, χελώνες Magellan, κύκνους μαύρου λαιμού, φλαμίνγκο, δρυοκολάπια, skunks, pumas, σχεδόν εξαντλημένο ελάφι huemul. Το huemul προστατεύεται πλέον ως εθνικό μνημείο.

Μέσα στο πάρκο Los Glaciares, το Parque Nacional Perito Moreno είναι η δική του οντότητα και πρέπει να είναι στον κατάλογο όλων των επισκεπτών. Ο Perito Moreno έχει τη διάκριση ότι είναι ο μόνος παγετώνας στον κόσμο που συνεχίζει να αναπτύσσεται. Όπως και οι άλλοι παγετώνες στην περιοχή, το Moreno σχηματίζεται επειδή το χιονισμένο χιόνι συσσωρεύεται γρηγορότερα από ότι λιώνει. Με την πάροδο του χρόνου, το χιόνι συμπιέζει και τη βαρύτητα και η συγκέντρωση του πάγου πίσω από τον παγετώνα τον ωθεί κάτω από το βουνό. Το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα προέρχεται από το οξυγόνο που παγιδεύεται στο χιόνι, και η βρωμιά και η λάσπη προέρχονται από το έδαφος και οι βράχοι που συλλέγει ο παγετώνας καθώς βυθίζεται προς τα κάτω.

Αυτές οι δύο απόψεις του Perito Moreno Glacier προσφέρουν μια ματιά στο μέγεθος και το θαύμα του. Ο παγετώνας άνεμος για 80 χιλιόμετρα (80 χιλιόμετρα) μέσω του Cordillera μέχρι το τέλος του στο Lago Argentina σε ένα τείχος μπλε πάγου πλάτους 3 χιλιομέτρων και ύψους 50 μ. Που ονομάζεται ρύγχος.

Ο παγετώνας βρίσκεται απέναντι από τη χερσόνησο Magallanes σε ένα στενό κανάλι ύδρευσης και καθώς μετακινείται σε όλο το κανάλι και κατασκευάζει ένα φράγμα πάγου, τα νερά συσσωρεύονται σε μια είσοδο που ονομάζεται Brazo Rico μέχρι να υπάρξει υπερβολική πίεση. Ο τοίχος καταρρέει. Αυτό συνέβη το τελευταίο το 1986, όταν καταρρίφθηκε η κατάρρευση του φράγματος με βίντεο. Κανείς δεν είναι σίγουρος πότε θα ξανασυμβεί, αλλά οι επισκέπτες περιμένουν αναμονή.

Ο Perito Moreno ονομάστηκε για τον Francisco Pascasio Moreno, του οποίου το ψευδώνυμο ήταν Perito. Πιο επισήμως γνωστός ως ο δρ. Francisco P. Moreno, ο Honoris Causa, (1852-1919), ήταν ο πρώτος Αργεντινός που ταξίδευε στην περιοχή και ο Reminiscencias Del Perito Moreno του συντάχθηκε αργότερα από το γιο του. Ο Moreno έδωσε στο αργεντινό έθνος τη γη που έγινε Εθνικός Δρυμός Nahuel Napi. Πολλά μέρη στη νοτιοδυτική Αργεντινή ονομάζονται γι 'αυτόν. Ήταν αυτός που ονομάστηκε Cerro Fitzroy μετά από τον καπετάνιο του HMS Beagle .

Τι να δείτε και να κάνετε εκεί

Τα πράγματα που πρέπει να κάνετε και να δείτε στο Parque Nacional Los Glaciares περιστρέφονται γύρω από το φυσικό μεγαλείο. Αυτά εξαρτώνται από το τμήμα του πάρκου στο οποίο βρίσκεστε.

Στο νότιο άκρο, στη Λάγκο της Αργεντινής, μία από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες είναι η πεζοπορία με πάγο. Δεν χρειάζεται να είστε ένας ενθουσιώδης ακραίος αθλητισμός για να το απολαύσετε, αλλά θα πρέπει να είστε αρκετά ικανός να χειριστείτε τις τεχνικές του περπατήματος και της αναρρίχησης στον πάγο , μερικές φορές πολύ απότομο πάγο, με αγκάθια.

Θα πάρετε τον εξοπλισμό που χρειάζεστε από το ταξιδιωτικό γραφείο ή τον οδηγό σας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σχεδιάσετε να κάνετε. Είναι μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσετε ποτέ.

Μπορείτε να επιλέξετε ένα mini-trek αν προτιμάτε, το οποίο περιορίζεται σε ένα μικρό, ασφαλές μέρος του παγετώνα. Εάν προτιμάτε μικρή απόσταση από την εμπειρία σας με τον πάγο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον διάδρομο λιγότερο από 1000 πόδια (300 μ.) Από το ρύγχος. Μπορεί να δείτε μια διατομή πάγου με μια τεράστια βουτιά. Παρακολουθήστε το παλιρροιακό κύμα. πριν από την κατασκευή του πεζόδρομου, οι άνθρωποι πλησίαζαν πολύ κοντά στην ακτή και πιάστηκαν και σκοτώθηκαν από το κύμα.

Οι ιππασίες θα σας μεταφέρουν στο Lago Argentina, μέσα από τα βαθιά πράσινα δάση για υπέροχη θέα στους παγετώνες, τα λιβάδια, τις λίμνες και τα ποτάμια. Δεν χρειάζεται να είστε έμπειρος αναβάτης, καθώς τα άλογα είναι ωραίο και οι σέλες είναι φαρδιές και άνετα γεμισμένες με δέρμα προβάτου. Θα ταξιδέψετε επίσης με λεωφορείο και με βάρκα και με 4X4. Οι ποδηλάτες βουνών έχουν πολλά μονοπάτια για να διαλέξετε.

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε ένα πρόβατο estancia , μερικά από τα οποία είναι πλέον ανοικτά για διανυκτερεύσεις. Αυτά δεν είναι φθηνά, αλλά περιλαμβάνουν ένα γεύμα και την εμπειρία του να είσαι μέρος ενός εργατικού αγροκτήματος.

Στο βόρειο άκρο, στο Lago Viedma, η δραστηριότητα κείται γύρω από τη λίμνη, το παγετώνα Upsala και τα βουνά. Η Upsala φθάνει μόνο με βάρκα και μπορείτε να επιλέξετε να πάρετε ένα καταμαράν από Punto Bandera σε όλη τη λίμνη μέχρι τα σημεία παρατήρησης του Canal Upsala. Το σκάφος θα σας αφήσει εδώ για να ακολουθήσετε μια διαδρομή προς τον Lago Onelli για μια ματιά στους παγετώνες Onelli, Bolado και Agassiz εκεί. Θα δείτε πολλά παγόβουνα που επιπλέουν στη λίμνη.

Ορειβάτες, κατασκηνωτές και πεζοπόρους συγκεντρώνονται στην πόλη El Chaltén. Αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1980 για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους, το El Chaltén αποτελεί σημείο αναφοράς για αναρρίχηση, πεζοπορία ή περιπάτους. Να είστε προετοιμασμένοι για συνεχή ανέμου. Ο Cerro Torre είναι πασίγνωστος για κακές καιρικές συνθήκες και δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις ανθρώπους που περιμένουν εβδομάδες ή περισσότερο για καλές συνθήκες αναρρίχησης. Πιο εύκολο να φτάσετε σε οποιονδήποτε καιρό είναι ο καταρράκτης Chorillo del Salto όπου μπορείτε να δείτε Cerro FitzRoy και Cerro Poincenot 7376 ft (3002 m). Άλλα μονοπάτια οδηγούν στην Laguna Torre και το στρατόπεδο αναφοράς για την αναρρίχηση του Cerro Torre, στην Laguna Capri και στο Río Blanco, το στρατόπεδο βάσης για τον FitzRoy και στη συνέχεια στην Laguna de Los Tres, που ονομάστηκε για τρία μέλη μιας γαλλικής εκστρατείας.

Ο Cerros FitzRoy και ο Torre δεν είναι για τους άπειρους ορειβάτες.

Πλευρικές εκδρομές

Πηγαίνετε στα σπήλαια της Punta Walichu για να δείτε τις εικόνες των ανθρώπων, των ζώων και των αποτυπώσεων που έγιναν από παλιές ινδικές φυλές. Ο Περίτο Μορένο βρήκε τις σπηλιές και μια μούμια το 1877. Μπορείτε να πάρετε ένα τμήμα 4Χ4 του δρόμου, στη συνέχεια να περπατήσετε ή να οδηγήσετε ένα άλογο στις σπηλιές.

Η Laguna del Desierto, ή η Λίμνη της Δύσης, είναι κάπως απροσδιόριστη, καθώς περιβάλλεται από δάσος. Είναι ένα ωραίο ταξίδι βόρεια του El Chaltén.

Πότε να πάτε και τι να συσκευάσετε

Μπορείτε να πάτε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αλλά από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο είναι υψηλή περίοδος. Προετοιμαστείτε για πλήθη και κάντε εκ των προτέρων τις κρατήσεις και τις ταξιδιωτικές σας ρυθμίσεις. Η άνοιξη είναι μια καλή στιγμή για να πάει. Ο καιρός θερμαίνεται, η χλωρίδα ανθίζει και δεν υπάρχουν ακόμα πολλοί τουρίστες. Κάθε εποχή του χρόνου, θα ζήσετε τον άνεμο, έτσι θα χρειαστείτε ζεστά ρούχα. Δεν χρειάζεται να ντυθείτε για μια αρκτική εκστρατεία, αλλά θα χρειαστείτε ένα αδιάβροχο μπουφάν, καπέλο, γάντια, ανθεκτικά μπότες πεζοπορίας.

Αν σχεδιάζετε να κατασκηνώσετε, θα χρειαστείτε τα εργαλεία σας για να συμπεριλάβετε έναν υπνόσακο, μια φορητή σόμπα και καύσιμο μαγειρέματος. Πάρτε αρκετό νερό. Εάν σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε ένα καταφύγιο, ένα refugio , θα χρειαστείτε μόνο τον υπνόσακο.

Πάρτε ένα σακίδιο μαζί σας για τα παρεπόμενα σας και βεβαιωθείτε ότι έχετε νερό και σνακ. Οι υψηλής ενέργειας είναι καλές. Θα βρείτε πολλά καταστήματα τροφίμων και εστιατόρια, αλλά να είστε προετοιμασμένοι για το κόστος. Όλα πρέπει να έρθουν από μίλια μακριά.

Πώς να πάτε εκεί

Η πρόσβαση στο Parque Nacional Los Glaciares είναι ευκολότερη από ό, τι πριν, με πτήσεις στο LADE ή το λιμένα της Aereas Kaikén από τον Río Gallegos και άλλες πόλεις της Αργεντινής μέχρι τα σπήλαια Punta Walichu στη νότια ακτή της Lago Argentina. Ωστόσο, ακόμη και με την ανακατασκευή του αερολιμένα του El Calafate για να φιλοξενήσει μεγαλύτερα αεροπλάνα, ο άνεμος παίζει χαλάρωμα με τις πτήσεις και ενδέχεται να αντιμετωπίσετε απροσδόκητες καθυστερήσεις.

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να πετούν προς Río Gallegos και στη συνέχεια να πάρετε το λεωφορείο για την τετραήμερη έως έξι ώρες βόλτα στο El Calafate. Τα λεωφορεία είναι άνετα και το ταξίδι με αυτό τον τρόπο σας δίνει μια πολύ καλή θέα στο τοπίο - στέπες και πρόβατα, με ένα περιστασιακό guanaco ή παταγονικό λαγό που ρίχνονται για ανακούφιση.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, φτάνετε, αφήστε τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις ημέρες για το πάρκο. Οι καιρικές συνθήκες ενδέχεται να μην είναι βέλτιστες και ίσως χρειαστεί να περιμένετε μόνο τη σωστή φωτογραφία ή την προβολή των παγετώνων.

Το El Calafate είναι προσανατολισμένο για τον επισκέπτη, με εστιατόρια, αγορές, καταλύματα, τουριστικά γραφεία και το Αρχηγείο του Ranger για το πάρκο. Πολλοί επισκέπτες χρησιμοποιούν την πόλη ως καταφύγιο βάσης για το Perito Moreno και τα πλάγια ταξίδια, στη συνέχεια, μένουν στο El Chaltén για μια ημέρα ή δύο πριν ταξιδέψουν.

Το κάμπινγκ είναι διαθέσιμο και φθηνό. Υπάρχουν κατασκηνώσεις στη χερσόνησο Magallanes. Θα χρειαστεί να πάρετε τον εξοπλισμό σας μαζί σας, αλλά τα αναλώσιμα είναι σε ετοιμότητα. Από το πάρκο, οι επισκέπτες μπορούν να προχωρήσουν πιο νότια στην Παταγονία για να επισκεφθούν την Ushuaia και την Tierra del Fuego, να πάνε δυτικά στη Χιλή για να δουν τη Χιλή Παταγονία ή να πάνε βόρεια. Οι πιθανότητες είναι, εάν πετάτε μέσα ή έξω από την Αργεντινή, θα περάσετε από το Μπουένος Άιρες .

Απολαύστε το ταξίδι σας στο Parque Nacional Los Glaciares!