Το βρετανικό δημοψήφισμα θα δημιουργήσει έναν εφιάλτη ταξιδιού;

Οι διακοινοτικές ταξιδιωτικές, θεωρήσεις και αεροπορικές συμφωνίες θα μπορούσαν να αλλάξουν

Στις 24 Ιουνίου 2016, οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσαν στην κυβέρνησή τους ότι δεν επιθυμούν πλέον να συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και η ψηφοφορία δεν υποχρέωνε το έθνος να ξεκινήσει αμέσως τη διαδικασία εξόδου, αναμένεται ευρέως ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σύντομα θα υποβάλει την ειδοποίησή του για ανάκληση, όπως περιγράφεται στο άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως αποτέλεσμα, οι ταξιδιώτες απομένουν με περισσότερες ερωτήσεις παρά με απαντήσεις σχετικά με το πώς το επόμενο ταξίδι τους θα επηρεαστεί από την ψηφοφορία.

Ενώ τα καλά νέα είναι ότι δεν εκκρεμούν αμέσως αλλαγές, ο μελλοντικός διαχωρισμός μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον.

Το Βρετανικό Δημοψήφισμα Δημοψηφίσματος θα δημιουργήσει έναν εφιάλτη ταξιδιού για τους επισκέπτες στο Ηνωμένο Βασίλειο; Από την άποψη της ασφάλειας και της ασφάλειας των ταξιδιών, τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σύντομα οι ταξιδιώτες περιλαμβάνουν τη μετακίνηση εντός της ελεύθερης ζώνης Σένγκεν, εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο και της διεθνούς αεροπορικής μεταφοράς προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ζώνη Σένγκεν: Καμία αλλαγή

Η συμφωνία του Σένγκεν υπογράφηκε αρχικά στις 14 Ιουνίου 1985, επιτρέποντας την κυκλοφορία χωρίς σύνορα σε πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας. Με την άνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αριθμός τους τελικά αυξήθηκε σε 26 έθνη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία.

Παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία ήταν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν ήταν μέρη της Συμφωνίας του Σένγκεν.

Ως εκ τούτου, τα δύο νησιωτικά έθνη (που περιλαμβάνει τη Βόρεια Ιρλανδία ως τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) θα εξακολουθήσουν να απαιτούν ξεχωριστές θεωρήσεις εισόδου από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσει να διατηρεί ξεχωριστούς κανόνες θεώρησης επισκεπτών από τους ομολόγους τους στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Ενώ οι επισκέπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα έως έξι μηνών σε μια περίοδο απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, όσοι μένουν στην Ευρώπη με θεώρηση Σένγκεν μπορούν να μείνουν μόνο 90 ​​ημέρες σε περίοδο 180 ημερών.

Απαιτήσεις εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο: Δεν υπάρχουν άμεσες αλλαγές

Όπως και να εισέρχονται σε μια χώρα ή να επιστρέφουν στο σπίτι από ένα διεθνές ταξίδι, οι επισκέπτες στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προετοιμαστούν πριν από το ταξίδι τους και να περάσουν από δύο γύρους ελέγχων πριν την άφιξή τους. Πρώτον, οι κοινοί αερομεταφορείς (όπως οι αεροπορικές εταιρείες) στέλνουν πληροφορίες για κάθε επιβάτη στη συνοριακή δύναμη, ακολουθούμενες από τη διεξαγωγή τακτικών τελωνειακών ελέγχων .

Επί του παρόντος, υπάρχουν δύο διαδικασίες για την είσοδο των ταξιδιωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ταξιδιώτες από χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και από την Ελβετία μπορούν να χρησιμοποιούν αποκλειστικές λωρίδες εισόδου και πύλες ePassport, χρησιμοποιώντας τα διαβατήρια ή τις εθνικές τους ταυτότητες. Όλοι οι άλλοι πρέπει να χρησιμοποιούν τα βιβλία διαβατηρίων τους και τις παραδοσιακές λωρίδες για να καθαρίσουν τα έθιμα, τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν σε μήκος κατά τις ώρες αιχμής άφιξης.

Κατά τη διαδικασία εξόδου, υπάρχει η πιθανότητα να απομακρυνθούν οι παρακαμπτήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα μεγάλα λιμάνια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν τεθεί σε εφαρμογή, περισσότεροι ταξιδιώτες μπορεί να υποχρεωθούν να περάσουν από τα παραδοσιακά έθιμα, γεγονός που θα δημιουργούσε ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις σε όσους προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα.

Ενώ αυτό δεν έχει ακόμη διευθετηθεί, υπάρχει η ευκαιρία για τους τακτικούς επισκέπτες να ξεπεράσουν την κατάσταση. Οι ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο τέσσερις φορές τους τελευταίους 24 μήνες ή έχουν βίζα στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα Registered Traveler. Όσοι έχουν εγκριθεί για το πρόγραμμα δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν μια κάρτα εισόδου κατά την άφιξη και μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις αποκλειστικές γραμμές εισόδου του Ηνωμένου Βασιλείου / ΕΕ. Το πρόγραμμα Registered Traveler είναι ανοιχτό σε κατοίκους εννέα χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διεθνής αεροπορική υπηρεσία προς το Ηνωμένο Βασίλειο: Πιθανές αλλαγές που έρχονται

Ενώ οι θεωρήσεις και οι απαιτήσεις εισόδου ενδέχεται να μην αλλάξουν πολύ τα επόμενα δύο χρόνια, ένα από τα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζει η νέα χώρα είναι ο τρόπος διαχείρισης της αλλαγής της νομοθεσίας για την εναέρια κυκλοφορία. Σε αντίθεση με την τρέχουσα επίγεια ταξιδιωτική υποδομή, οι αεροπορικές εταιρείες και οι μεταφορείς εμπορευμάτων διέπονται από ένα συγκεκριμένο σύνολο νόμων που έχουν θεσπιστεί τόσο από το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τα επόμενα δύο χρόνια, οι βρετανοί νομοθέτες θα επιφορτιστούν με τον καθορισμό νέων αεροπορικών πολιτικών και τη σύναψη συμφωνιών με τους ομολόγους τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ οι σημερινές βρετανικές αεροπορικές εταιρείες επωφελούνται από τη συμφωνία για το κοινό ευρωπαϊκό αερομεταφερόμενο χώρο (ECAA), δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα διατηρήσουν αυτό το καθεστώς μετά την έξοδο τους. Ως αποτέλεσμα, οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να έχουν τρεις επιλογές: να διαπραγματευτούν έναν τρόπο να παραμείνουν εντός του ΚΕΕΧ, να διαπραγματευθούν μια διμερή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή να διαμορφώσουν νέες συμφωνίες για τη ρύθμιση της εναέριας κυκλοφορίας που εισέρχεται και εξέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως αποτέλεσμα, πολλές διαδικασίες που οι ταξιδιώτες θεωρούν δεδομένες μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Οι κανονισμοί αυτοί περιλαμβάνουν την ασφάλεια των μεταφορών και τις τελωνειακές διαδικασίες . Επιπλέον, οι επαναδιαπραγματευθέντες συμφωνίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των αεροπορικών ναύλων λόγω της αύξησης των φόρων και των τιμολογίων.

Παρόλο που υπάρχουν πολλά πράγματα που οι ταξιδιώτες δεν γνωρίζουν σήμερα για το "Brexit" σήμερα, οι πληροφορίες είναι ο μόνος τρόπος προετοιμασίας για μελλοντικές αλλαγές. Γνωρίζοντας αυτές τις τρεις καταστάσεις καθώς αναπτύσσονται, οι ταξιδιώτες μπορούν να είναι έτοιμοι για ό, τι μπορεί να έρθει καθώς η Ευρώπη συνεχίζει να αλλάζει και να εξελίσσεται.