Τι είναι η Νότια Ασία;

Η τοποθεσία της Νότιας Ασίας και μερικά ενδιαφέροντα δεδομένα

Τι είναι η Νότια Ασία; Παρά την υποπεριφέρεια στην Ασία που είναι η πιο πυκνοκατοικημένη στη γη, πολλοί άνθρωποι δεν είναι σίγουροι για το πού βρίσκεται η Νότια Ασία.

Η Νότια Ασία μπορεί να περιγραφεί χαλαρά ως τα οκτώ έθνη γύρω από την ινδική υποήπειρο, συμπεριλαμβανομένων των νησιών της Σρι Λάνκα και των Μαλδίβων που βρίσκονται νότια της Ινδίας.

Αν και η Νότια Ασία καταλαμβάνει μόνο το 3,4% της παγκόσμιας χερσαίας έκτασης, η περιοχή φιλοξενεί περίπου το 24% του παγκόσμιου πληθυσμού (1,749 δισ.), Καθιστώντας την την πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στη γη.

Η συγκέντρωση των οκτώ χωρών της Νότιας Ασίας μαζί με μια κοινή ετικέτα φαίνεται σχεδόν άδικο. η πολιτιστική πολυμορφία της περιοχής είναι εκπληκτική.

Για παράδειγμα, όχι μόνο η Νότια Ασία κατοικεί στον μεγαλύτερο ινδουιστικό πληθυσμό (δεν είναι έκπληξη δεδομένου του μεγέθους της Ινδίας), είναι επίσης το σπίτι του μεγαλύτερου μουσουλμανικού πληθυσμού στον κόσμο.

Η Νότια Ασία συγχέεται μερικές φορές λανθασμένα με τη Νοτιοανατολική Ασία, ωστόσο, οι δύο είναι διαφορετικές υποπεριφέρειες στην Ασία.

Οι χώρες στη Νότια Ασία

Εκτός από την ινδική υποήπειρο, δεν υπάρχουν σκληρά γεωλογικά όρια με τα οποία να ορίζεται η Νότια Ασία. Διαφορές απόψεων υπάρχουν ενίοτε επειδή τα πολιτιστικά σύνορα δεν συνδέονται πάντα με πολιτικές οριοθετήσεις. Το Θιβέτ, το οποίο ισχυρίζεται η Κίνα ως αυτόνομη περιοχή, θεωρείται κανονικά μέρος της Νότιας Ασίας.

Σύμφωνα με τους πιο σύγχρονους ορισμούς, οκτώ χώρες ανήκουν επίσημα στη Νοτιοασιατική Ένωση για την Περιφερειακή Συνεργασία (SAARC):

Μερικές φορές η Μιανμάρ (Βιρμανία) συμπεριλαμβάνεται ανεπίσημα ως μέρος της Νότιας Ασίας, επειδή μοιράζεται σύνορα με το Μπαγκλαντές και την Ινδία.

Παρόλο που η Μιανμάρ έχει ορισμένους πολιτιστικούς δεσμούς με την περιοχή, δεν είναι ακόμα πλήρες μέλος του SAARC και γενικά θεωρείται τμήμα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Σπάνια, το βρετανικό έδαφος του Ινδικού Ωκεανού θεωρείται επίσης τμήμα της Νότιας Ασίας. Οι 1.000 ή περισσότερες ατολές και τα νησιά του Αρχιπελάγους Chagos που συνδέονται μεταξύ της Ινδονησίας και της Τανζανίας ανέρχονται σε συνολική έκταση 23 τετραγωνικών μιλίων!

Ο ορισμός των Ηνωμένων Εθνών για τη Νότια Ασία

Αν και το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου απλά λέει "Νότια Ασία", το geoscheme των Ηνωμένων Εθνών για την Ασία χαρακτηρίζει την υποπεριοχή ως "Νότια Ασία". Οι δύο όροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά.

Ο ορισμός των Ηνωμένων Εθνών για τη Νότια Ασία περιλαμβάνει τις οκτώ χώρες που απαριθμούνται παραπάνω, αλλά επίσης προσθέτει το Ιράν για "στατιστική ευκολία". Συνήθως, το Ιράν θεωρείται ότι βρίσκεται στη Δυτική Ασία.

Νότια Ασία, όχι Νοτιοανατολική Ασία

Η Νότια Ασία και η Νοτιοανατολική Ασία συχνά συγχέονται μεταξύ τους ή χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό.

Οι 11 χώρες που απαρτίζουν τη Νοτιοανατολική Ασία είναι: Ταϊλάνδη, Καμπότζη, Λάος, Βιετνάμ, Μαλαισία, Ινδονησία, Μυανμάρ, Σιγκαπούρη, Φιλιππίνες, Ανατολικό Τιμόρ και Μπρουνέι .

Παρόλο που η Μιανμάρ έχει καθεστώς "παρατηρητή" στο SAARC, είναι πλήρες μέλος της Ένωσης των Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα για τη Νότια Ασία

Ταξιδεύοντας στη Νότια Ασία

Η Νότια Ασία είναι τεράστια και το ταξίδι στην περιοχή μπορεί να αποθαρρύνει μερικούς ταξιδιώτες. Με πολλούς τρόπους, η Νότια Ασία σίγουρα παρουσιάζει μεγαλύτερη πρόκληση από τους γνωστούς προορισμούς Banan Pancake Trail στη Νοτιοανατολική Ασία.

Η Ινδία είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός , ιδιαίτερα για backpackers που παίρνουν για να απολαύσουν πολύ κτύπημα για τον προϋπολογισμό τους. Το μέγεθος και ο ρυθμός της υποηπείνειας είναι συντριπτικά. Ευτυχώς, η κυβέρνηση είναι αρκετά γενναιόδωρη για την παράδοση 10ετών θεωρήσεων. Η επίσκεψη στην Ινδία για μικρότερο ταξίδι δεν ήταν ποτέ ευκολότερη με το ινδικό σύστημα eVisa .

Εκδρομές στο Μπουτάν - αυτό που έχει ονομαστεί "η πιο ευτυχισμένη χώρα στη γη" - πρέπει να οργανωθούν μέσω τουριστικών εκδρομών που περιλαμβάνουν το εξαιρετικά υψηλό κόστος θεωρήσεων της χώρας. Η ορεινή χώρα είναι περίπου το μέγεθος της Ινδιάνας και παραμένει ένα από τα πιο κλειστά έθνη στη γη.

Ταξιδεύοντας στο Πακιστάν και το Μπαγκλαντές παρουσιάζουν πολλές προκλήσεις, αλλά με το χρόνο και το κατάλληλο ποσό προετοιμασίας, μπορεί να είναι πολύ ικανοποιητικοί προορισμοί.

Οι λάτρεις του βουνού δεν θα βρουν τίποτα καλύτερο από τα Ιμαλάια στο Νεπάλ. Τα επικά ταξίδια μπορούν να γίνουν ανεξάρτητα ή να διευθετηθούν με οδηγό. Το περπάτημα στο στρατόπεδο βάσης του Έβερεστ είναι μια αξέχαστη περιπέτεια. Ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να περάσετε, το ίδιο το Κατμαντού είναι ένας συναρπαστικός προορισμός .

Η Σρι Λάνκα θα μπορούσε εύκολα να γίνει το αγαπημένο σας νησί στον κόσμο. Είναι ακριβώς το σωστό μέγεθος, απίστευτα ευλογημένο με τη βιοποικιλότητα, και η ατμόσφαιρα είναι εθιστική. Η Σρι Λάνκα μοιράζεται μερικές από τις "ταραχώδεις" ιδιότητες της Ινδίας, αλλά σε ένα βουδιστικό, νησιωτικό περιβάλλον. Το surfing, οι φάλαινες, το πλούσιο εσωτερικό και η ψαροντούφεκο είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για να επισκεφθείτε τη Σρι Λάνκα .

Οι Μαλδίβες είναι ένα όμορφο, φωτογενές αρχιπέλαγος μικροσκοπικών νησιών . Συχνά, μόνο ένα μόνο θέρετρο καταλαμβάνει κάθε νησί. Παρόλο που το νερό είναι παρθένα για καταδύσεις, κολύμβηση με αναπνευστήρα και ηλιοθεραπεία, οι Μαλδίβες μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για ατρόμητα νησάκια.

Τουλάχιστον προς το παρόν, το Αφγανιστάν είναι απρόσιτο για τους περισσότερους ταξιδιώτες.

Προσδόκιμο ζωής στη Νότια Ασία

Οι μέσοι όροι για τα δύο φύλα σε συνδυασμό.

Σχετικά με το SAARC

Η Ένωση Νοτιοανατολικής Ασίας για την Περιφερειακή Συνεργασία ιδρύθηκε το 1985. Η ζώνη ελεύθερων συναλλαγών της Νότιας Ασίας (SAFTA) τέθηκε σε εφαρμογή το 2006 για να διευκολύνει το εμπόριο στην περιοχή.

Αν και η Ινδία είναι μακράν το μεγαλύτερο μέλος του SAARC, η οργάνωση ιδρύθηκε στη Ντάκα του Μπαγκλαντές και η γραμματεία εδρεύει στο Κατμαντού του Νεπάλ.

Μεγάλες πόλεις στη Νότια Ασία

Η Νότια Ασία φιλοξενεί μερικές από τις μεγαλύτερες "μεγαλειότητες" στον κόσμο που πάσχουν από υπερπληθυσμό και ρύπανση: