Θα πρέπει να επισκεφθείτε Haridwar ή Rishikesh;

Είναι το Haridwar ή το Rishikesh καλύτερο για σας;

Haridwar ή Rishikesh; Αυτή είναι η ερώτηση που πολλοί άνθρωποι ρωτούν όταν δεν έχουν χρόνο να επισκεφθούν και τα δύο. Αυτές οι δύο ιερές πόλεις βρίσκονται λιγότερο από μία ώρα ο ένας από τον άλλο, όμως είναι πολύ διαφορετικές στη φύση και οι δύο προσφέρουν μοναδικές πνευματικές εμπειρίες. Ας ΡΙΞΟΥΜΕ μια ΜΑΤΙΑ.

Haridwar

Το Haridwar είναι ένα από τα επτά ιερά θρησκευτικά προσκυνηματικά μέρη στην Ινδία για τους Ινδουιστές, γνωστούς ως Sapta Puri. (Οι άλλοι είναι το Βαρανάσι / Κασί , Καντσιπούραμ, Αγιοδία, Ουτζίν , Μαθούρα και Ντάρκα).

Τι είναι τόσο ξεχωριστό για αυτά τα μέρη; Οι Ινδουιστές θεοί έχουν ενσαρκωθεί εκεί σε διάφορα είδωλα. Η επίσκεψη όλων αυτών πιστεύεται ότι παρέχει απελευθέρωση από τον ατελείωτο κύκλο γέννησης και θανάτου. Έτσι, οι προσκυνητές αποκτούν "moksha" ή απελευθέρωση.

Είναι κατανοητό ότι αυτό καθιστά τον Haridwar πολύ δημοφιλές στους Ινδουιστές που έρχονται να κάνουν μπάνιο στο ιερό νερό του ποταμού Γάγγη, να καθαρίσουν τις αμαρτίες τους και να επισκεφθούν τους ναούς. Ο ναός του Mansa Devi , ο οποίος βρίσκεται ψηλά σε ένα λόφο στο Haridwar, προσελκύει ορδές προσκυνητών, καθώς η θεά πιστεύεται ότι παραχωρεί τις επιθυμίες εκείνων που την επισκέπτονται. Το Ganga Aarti στο Hari-ki-Pauri ghat, που πραγματοποιείται κάθε βράδυ, αξίζει επίσης να ζήσετε. Είναι απίστευτα ισχυρό και ενθουσιώδες.

Rishikesh

Βρισκόμενος λίγο πιο πάνω από τον ποταμό Γάγγη από το Haridwar, το Rishikesh θεωρείται η γενέτειρα της γιόγκα στην Ινδία. Είναι γνωστό για τα πολλά αστράματά του . Ένα Ganga Aarti πραγματοποιείται επίσης κάθε βράδυ στο Rishikesh, στο Ashram Parmarth Nitekan, το κυρίαρχο άσραμ εκεί.

Οι δραστηριότητες περιπέτειας, όπως το rafting του ποταμού, είναι επίσης δημοφιλείς. Θα βρείτε επίσης έναν αριθμό ινδικών ναών στο Rishikesh. Η αίσθηση του ποταμού Γάγγη είναι πιο φυσική στο Ρισίκιχ, όπου ρέει ελεύθερα. Αυτό είναι σε αντίθεση με το Haridwar, όπου κατευθύνεται μέσω μιας σειράς τεχνητών καναλιών.

Έτσι, τι σημαίνει αυτό για μένα;

Αν είστε πνευματικός αναζητητής ινδουιστών, θα βρείτε το Haridwar ως το καλύτερο μέρος για να επισκεφτείτε.

Γιατί είναι αυτό? Εκτός από την πνευματική σημασία του, οι εγκαταστάσεις στο Haridwar εξυπηρετούν κυρίως τους Ινδιάνους. Υπάρχουν πολλά πάγκοι σνακ και φθηνά εστιατόρια που πωλούν μια ποικιλία ινδικών τροφίμων - ακριβώς το είδος των Ινδιάνων αγάπη! Δεν υπάρχουν πολλά να κάνουμε στο Haridwar εκτός από ναούς επίσκεψης, να κάνετε μια βουτιά στα Γάγγη και να γνωρίσετε το aarti .

Εάν είστε δυτικός πνευματικός αναζητητής, πρέπει να κατευθυνθείτε προς το Ρισίκιχ. Πολλοί αλλοδαποί πηγαίνουν εκεί για να σπουδάσουν γιόγκα και έχουν πολύ περισσότερη διεθνή αίσθηση από το Haridwar - υπάρχουν ψυχρά καφέ που σερβίρουν δυτικά τρόφιμα, φθηνά ξενώνες γεμάτες ταξιδιώτες, βιβλιοπωλεία, καταστήματα ρούχων, θεραπευτικά κέντρα (όπως το Ρέικι και Αγιουρβέδα), και φυσικά γιόγκα και διαλογισμό.

Εάν δεν είστε πνευματικός αναζητητής και απλά θέλετε να έχετε ειρηνικές διακοπές, σίγουρα επιλέξτε το Rishikesh. Είναι πολύ πιο χαλαρή και λιγότερο γεμάτη από το χαοτικό Haridwar. Είναι δυνατόν να βγείτε και να απολαύσετε το υπέροχο ύπαιθρο και εκεί. Διαφορετικά, κατευθυνθείτε στο Haridwar για να ανοίξετε τα μάτια σας!

Ωστόσο, για δύο πολύ διαφορετικές εμπειρίες, επισκεφθείτε και τα δύο! Πολλοί άνθρωποι βασίζονται στο Rishikesh και εξερευνούν Haridwar σε ημερήσιες εκδρομές.

Σημείωση: Εάν μια αυστηρή χορτοφαγική διατροφή δεν είναι κάτι που μπορείτε να αντιμετωπίσετε, ίσως να μην απολαύσετε κανένα μέρος. Το κρέας, συμπεριλαμβανομένων των αυγών και του οινοπνεύματος, είναι σπάνιο στο Rishikesh και το Haridwar λόγω της ιεράς φύσης και των δύο τόπων.