Οδηγός για την επίσκεψη στο Ναό του Mahakaleshwar στο Ujjain

Ο ναός Mahakaleshwar ζωντανεύει στις προσδοκίες;

Ο ναός Mahakaleshwar στο Ujjain, στην περιοχή Malwa της Madhya Pradesh , είναι ένας σημαντικός τόπος προσκυνήματος για τους Ινδουιστές, όπως λέγεται ότι είναι ένας από τους 12 Jyotirlingas (οι πιο ιερές κατοικίες του Shiva). Θεωρείται επίσης ένας από τους 10 κορυφαίους ναούς της Τάντρα της Ινδίας και έχει το μοναδικό Bhasm-Aarti (τελετουργία τέφρας) του είδους του στον κόσμο. Ωστόσο, δεν ανταποκρίνεται στη δημοσιότητά της; Η Sujata Mukherjee μας λέει για την εμπειρία της στο ναό Mahakaleshwar.

Ναός του Μακάκαλεσγουαρ Ααρτί

Το πρώτο πράγμα που ακούτε όταν λέτε στους ντόπιους ότι σχεδιάζετε να επισκεφθείτε το ναό Mahakaleshwar είναι ότι πρέπει να διασφαλίσετε ότι θα παρακολουθήσετε το "Bhasm Aarti". Το Bhasm Aarti είναι το πρώτο τελετουργικό που γίνεται καθημερινά στο ναό. Εκτελείται για να ξυπνήσει ο Θεός (Λόρδος Shiva), να κάνει "Shringar" (χρίση και να τον ντύσει για την ημέρα), και να εκτελέσει το πρώτο aarti (προσφορά φωτιάς στη θεότητα με την κυκλοφορία λαμπτήρων, θυμίαμα και άλλα αντικείμενα). Το μοναδικό πράγμα για αυτό το aarti είναι η συμπερίληψη του "Bhasm", ή τέφρας από τις θρησκευτικές πυρές, ως μία από τις προσφορές. Το Mahakaleshwar είναι ένα όνομα για τον Λόρδο Shiva και σημαίνει το θεό του Χρόνου ή του Θανάτου. Αυτό μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τη συμπερίληψη της τέφρας κηδείας. Θα είστε σίγουροι ότι αυτό το aarti είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσετε, και ότι έως ότου δεν φέρεται φρέσκα στάχτη στο aarti δεν μπορεί να ξεκινήσει.

Είσοδος στο Aarti

Μας είπαν ότι το aarti αρχίζει στις 4 π.μ. και αν θέλαμε να προσφέρουμε ξεχωριστά το δικό μας puja (προσευχή), θα έπρεπε να το κάνουμε μετά από το aarti και ίσως περάσουμε μερικές ώρες αναμονής.

Υπάρχουν δύο τρόποι να εισέλθετε στο ναό για να παρακολουθήσετε αυτό το aarti - το ένα είναι μέσω της ελεύθερης γραμμής εισόδου, όπου δεν χρειάζεται να πληρώσετε, εκτός από τις προσφορές που θέλετε να πάρετε μέσα. Το άλλο είναι μέσω ενός "VIP "Εισιτήριο, το οποίο σας επιτρέπει να κάνετε μια πιο κοντή γραμμή και σας βοηθά να κερδίσετε ταχύτερη είσοδο στο ιερό.

Επιπλέον, αν βρίσκεστε στην ελεύθερη γραμμή εισόδου, επιτρέπεται να φοράτε ό, τι θέλετε, όσο είναι κατάλληλο. Εάν είστε στη γραμμή VIP, οι άνδρες πρέπει να φορούν τα παραδοσιακά dhoti, και οι γυναίκες πρέπει να φορούν ένα sari.

Εισιτήρια για Aarti VIP

Ενώ όλοι μας είπαν ότι τα εισιτήρια VIP είναι διαθέσιμα στο ναό κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι πραγματικά διαθέσιμα μόνο μεταξύ 12 μ.μ. και 2 μ.μ. Από τη στιγμή που φτάσαμε στο Ujjain το βράδυ, χάσαμε αυτό το παράθυρο και έπρεπε να επιλέξουμε την ελεύθερη είσοδο γραμμή.

Το εισιτήριο "VIP" είναι χαρακτηριστικό των πιο δημοφιλών ναών στην Ινδία. Ωστόσο, τα προνόμια του εισιτηρίου "VIP" διαφέρουν. Στο Tirupati (ενδεχομένως το πιο δημοφιλές ιερό στην Ινδία) , για παράδειγμα, η ελεύθερη γραμμή εισόδου έχει χρόνο αναμονής 12 έως 20 ωρών, και μερικές φορές ημέρες. Χρησιμοποιώντας ένα εισιτήριο VIP συντομεύεται ο χρόνος αναμονής σε περίπου δύο ώρες ή λιγότερο, ουσιαστικά αφήνοντας σας να πηδήσετε τη γραμμή. Όμως, οι γραμμές ελεύθερης εισόδου και VIP συγχωνεύονται πριν εισέλθετε στο ιερό, έτσι ώστε τελικά δεν υπάρχει διαφορά στους δύο τύπους καταχώρισης.

Ωστόσο, στο Ujjain, διαπιστώσαμε ότι η εγγραφή VIP σας διαβεβαιώνει πραγματικά ότι - η θεραπεία VIP.

Aarti Δωρεάν Γραμμή Εισόδου

Πρώτον, επιτρέπονται μόνο εκατό θιασώτες μέσω της ελεύθερης γραμμής εισόδου, γι 'αυτό σας συμβουλεύουμε να ενταχθείτε στη γραμμή αρκετά νωρίς για να εξασφαλίσετε ότι θα περάσετε.

Μας είπαν ότι 2 π.μ. ήταν μια καλή στιγμή για να πάει στο ναό για να αποφύγει τη βιασύνη. Κατά την άφιξη στις 2 π.μ., βρήκαμε μια οικογένεια επτά ήδη εκεί - που είχε πει να συμμετάσχει στην ουρά τα μεσάνυχτα, για να είναι σίγουρος. Στη συνέχεια ακολούθησε μια μακρά αναμονή, στο κρύο του οστού. Ήμασταν σκεπτικιστές σχετικά με τις προειδοποιήσεις περί συνωστισμού μέχρι τις 3 π.μ., όταν άρχισαν οι άνθρωποι να έρχονται και η γραμμή γρήγορα μεγάλωσε σε περίπου 200 με 300 άτομα πίσω μας. Δεν υπήρξαν ανακοινώσεις, ούτε σημάδια ζωής μέσα στο ναό, τίποτα δεν μας έλεγε ότι θα συνέβαινε το aarti , μέχρι τις 4.20 π.μ., όταν άνοιξαν οι πόρτες για να περάσουν από τον έλεγχο ασφάλειας.

Οι αίθουσες αναμονής στο εσωτερικό του ναού ήταν εξοπλισμένες με τηλεοπτικές ζωντανές οθόνες από το εσωτερικό του ιερού για να επιτρέψουν στους ανθρώπους που χάνουν την είσοδο να παρακολουθήσουν το aarti. Έτσι, ενώ επιτρέπονται πραγματικά εκατό άτομα στο κύριο συγκρότημα, οι άλλοι επιτρέπεται να παραμείνουν στην αίθουσα αναμονής και να παρακολουθήσουν το aarti στην οθόνη.

Για να αποφευχθεί η σπατάλη χρόνου στον έλεγχο ασφαλείας, είναι καλύτερο να μην μεταφέρετε τίποτα εκτός από την προσφορά σας στο ναό. Περάσαμε μέσω ελέγχου ασφάλειας στην αίθουσα αναμονής για να διαπιστώσουμε ότι το aarti είχε ήδη αρχίσει, με τους "VIP" που εισέρχονται ήδη στο συγκρότημα. Είχαν επίσης τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις πρώτες εκβολές του Θεού.

Προβλήματα με τον υπερπληθυσμό

Το ιερό στο εσωτερικό του ναού Mahakaleshwar είναι πολύ μικρό για να επιτρέψει περισσότερους από 10 ανθρώπους κάθε φορά, οπότε ο ιερός ναός έχει δημιουργήσει μια αίθουσα προβολής ακριβώς έξω από το ιερό. Μέχρι τη στιγμή που η ελεύθερη γραμμή εισόδου επιτρέπεται στη γκαλερί προβολής, η γραμμή VIP έχει ήδη εισέλθει και έχουν ληφθεί όλα τα καθίσματα που επιτρέπουν την προβολή στο ιερό. Υπάρχει μια ημι-σφαίρα όταν η ελεύθερη γραμμή εισόδου αφιερώνει αγωνία για να φτάσει σε ένα σημείο που τους επιτρέπει να μοιάσουν ακόμη και το μισό του Λόρδου.

Ευτυχώς, καταφέραμε να βρούμε μια θέση από όπου θα μπορούσαμε να δούμε το ήμισυ του lingam. Για τα υπόλοιπα, έπρεπε να παρακολουθήσουμε και τις οθόνες που δημιουργήθηκαν μέσα στη γκαλερί προβολής.

Αυτό θεωρώ απαράδεκτο. Κατανοώ την ανάγκη ελέγχου του αριθμού των ατόμων που επιτρέπονται μέσω της ελεύθερης γραμμής εισόδου και προσφέρει επίσης το δικαίωμα για εισιτήριο VIP για να επιτρέψει σε ηλικιωμένα άτομα ή σε άτομα που μπορούν να το αντέξουν οικονομικά να συντομεύσουν τον χρόνο αναμονής τους. Ωστόσο, και οι δύο γραμμές πρέπει να επιτρέπονται μαζί. Και, όπως και στο Τιρουπάτι, οι γραμμές πρέπει να συγχωνευθούν πριν εισέλθουν στο ιερό. Εξάλλου, αυτοί οι έλεγχοι εισάγονται μόνο από τους θνητούς στο ναό του ιερού και δεν προορίζονταν από τον Κύριο.

Διαδικασία Bhasm Aarti

Ολόκληρο το aarti διαρκεί περίπου 45 λεπτά σε μια ώρα. Το πρώτο μέρος του aarti , ενώ το "Shringar" γίνεται, είναι άξιος και αξίζει τον κόπο. Εντούτοις, το πραγματικό μέρος "Bhasm" - το οποίο είχαμε ακούσει προπορευόμενο χωρίς τέλος - διαρκεί μόνο περίπου ένα λεπτό και ένα μισό.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια αυτού του κρίσιμου λεπτού και μισού που περιμέναμε να παρακολουθήσουμε από τις 2 π.μ., οι γυναίκες καλούνται να καλύψουν τα μάτια τους. Αυτό το μέρος βρήκα γελοίο - γιατί οι γυναίκες δεν πρέπει να κοιτάξουν τον Κύριο όταν είναι διακοσμημένοι με το Bhasm, όταν είχαμε ήδη δει τον κοσμούν με παστέλ σανταλόξυλο;

Για να μην θεωρηθεί ασέβεια, έκανα γλιστρήσει λίγα ματιά ενώ το μέρος Bhasm ήταν επάνω, ελπίζοντας ότι ο άρχοντας καταλάβει ότι αυτό ήταν που ήρθα να δω και είχε υπομείνει το δάγκωτο κρύο για. Επιπλέον, μάθαμε ότι το Bhasm που χρησιμοποιείται δεν ήταν πια από νεκροταφεία αλλά στην πραγματικότητα απλώς "vibhuti" - η ιερή τέφρα που χρησιμοποιείται στους περισσότερους ναούς, μερικές φορές από κοκκίδα αγελάδων σε σκόνη.

Αφού ο Κύριος είναι διακοσμημένος στο Bhasm, αρχίζει η πραγματική aarti , με την προσφορά των λαμπτήρων. Η Ααρτή συνήθως συνοδεύεται από ψεύτικες δοξασίες προς τον Κύριο και έχω παρακολουθήσει aartis σε άλλους ναούς όπου τα άσματα είναι πραγματικά όμορφα και συναρπαστικά. Στον ναό Mahakaleshwar, οι ψαλμοί ήταν μια ασύγχρονη κακοφωνία φωνών και σύγκρουση των κύμπαλλων, τα οποία αυξήθηκαν σε γήπεδο και όγκο έως ότου είμαι βέβαιος ότι ακόμη και ο Κύριος δεν θα μπορούσε να αποκρυπτογραφήσει τι τραγουδάει.

Μετά το τέλος του Aarti

Στη συνέχεια ξεκίνησε το δεύτερο λάκτισμα της ημέρας. Μόλις τελείωσε η ααρτή , οι θιασώτες είχαν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις προσωπικές τους προσευχές στον Κύριο. Για να γίνει αυτό, έπρεπε να σχηματιστεί μια δεύτερη γραμμή και οι άνθρωποι ξεδιπλώθηκαν από τη γκαλερί προβολής για να ενταχθούν στην άλλη γραμμή.

Αναμφισβήτητα, οι άνθρωποι που βρίσκονταν ήδη στην πινακοθήκη έπρεπε να βγουν όλοι έξω από το ναό και να επανέλθουν στη γραμμή που είχε διαμορφωθεί νωρίτερα.

Ουσιαστικά, οι άνθρωποι που είχαν κρατηθεί πίσω στην αίθουσα αναμονής, επειδή δεν έκαναν τον τυχερό 100, έσκαψαν προς τα εμπρός για να σχηματίσουν τη δεύτερη γραμμή. Οι άνθρωποι που το είχαν ήδη κάνει έπρεπε να ξαναγυρίσουν στη γραμμή πίσω από αυτά - με αποτέλεσμα το απόλυτο χάος. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο να προσελκύσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στην αίθουσα παρακολούθησης τις προσευχές τους και να φύγουν, και στη συνέχεια αφήστε τους άλλους μέσα, με τρόπο ομαλό!

Ενώ κάποιος περιμένει στη γραμμή, οι ιερείς βγαίνουν με την πλάκα aarti για να δώσουν σε όλους την ιερή tika , και αυτό είναι όταν δουν τη γραμμή για τις μελλοντικές επιχειρήσεις. Τη στιγμή που βλέπουν κάποιον που βλέπει καλά, προσφέρουν αμέσως να σας συνοδεύσουν για να εκτελέσετε ένα "Abhishekham" (ένα τελετουργικό που σας επιτρέπει να κολυμπήσετε προσωπικά το lingam και να προσφέρετε τις προσευχές σας), προφανώς έναντι αμοιβής.

Οι φτωχότεροι θιασώτες αγνοούνται εντελώς πέρα ​​από την Τίκα.

Το κάναμε στο ιερό και ενώ υπάρχουν εθελοντές που στέκονταν εκεί με το να σπρώχνουν τους ανθρώπους για να επιτρέψουν στη γραμμή να συνεχίσει να κινείται, μπορούσαμε να σταματήσουμε αρκετά για να εκτελέσουμε ικανοποιητικά τις προσευχές μας χωρίς να σπρώχουμε. Αυτό επιτεύχθηκε με τη στρατηγική παραγωγή δύο 50 ρουπίων όταν πλησιάσαμε τον κύριο ιερέα.

Mahakaleshwar Ναός Συνολική εμπειρία

Το Jyotirlingam του Mahakaleshwar είναι ο μοναδικός ναός που έχω δει όπου ολόκληρη η δουλειά του να βλέπεις και να προσεύχεσαι στο πανίσχυρο Mahadeva αντιμετωπίζεται σαν μια επιχείρηση. Οι απόγονοι στην ελεύθερη γραμμή εισόδου αγνοούνται - δεν τους αφήνουν πολύ πριν αρχίσουν οι άρτι , κανείς δεν εξασφαλίζει ότι έχουν δίκαιη πιθανότητα να καταλάβουν καθίσματα για να δουν το puja , κανείς δεν φροντίζει για τους φτωχότερους λάτρεις που δεν έχουν χρήματα για να εξασφαλίσουν ότι θα περάσουν μερικά λεπτά αδιατάρακτα με τον Κύριό τους. Αυτό είναι απογοητευτικό και απογοητευτικό, και εξηγεί την απάθεια που αισθάνονται όσοι βρίσκονται στην ελεύθερη γραμμή εισόδου για όσους βρίσκονται στη γραμμή VIP.

Ο Sujata Mukherjee, συγγραφέας αυτού του άρθρου, μπορεί να επικοινωνήσει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. tiamukherjee@gmail.com