Βασικός Οδηγός για τους Ερωτικούς Ναούς Khajuraho της Ινδίας

Εάν θέλετε την απόδειξη ότι το Kama Sutra προέρχεται από την Ινδία , το Khajuraho είναι το μέρος για να δείτε. Η Erotica αφθονεί εδώ με περίπου 20 ναούς, πολλοί που χαρακτηρίζουν τη σεξουαλικότητα και το σεξ. Αυτοί οι ναοί ψαμμίτη χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα και αποτελούν χώρο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι οι μόνοι που απομένουν από τους 85 ναούς που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της εποχής που το Khajuraho ήταν η πρωτεύουσα της δυναστείας Chandella. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι ναοί δεν είναι σχεδόν τόσο περιορισμένοι στην ερωτική όσο μπορείτε να περιμένετε (στην πραγματικότητα αποτελεί μόνο περίπου το 10% του πλήθους των γλυπτών πάνω τους).

Υπάρχουν 3 ομάδες ναών-Δυτική, Ανατολική και Νότια. Οι κύριοι ναοί βρίσκονται στη δυτική ομάδα, η οποία διαθέτει τον υπέροχο ναό Kandariya Mahadeo. Η ανατολική ομάδα περιλαμβάνει έναν αριθμό εξαιρετικά γλυπτών ναών του Jain. Υπάρχουν μόνο δύο ναοί στη νότια ομάδα.

Τοποθεσία

Το Khajuraho βρίσκεται στο βόρειο Madhya Pradesh , περίπου 620 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Δελχί.

Να πάρει εκεί

Το Khajuraho είναι πιο εύκολα προσβάσιμο από την πτήση ή το τρένο μεγάλης απόστασης από το Δελχί μέσω του Agra (12448 / UP Sampark Kranti Express) ή Udaipur μέσω Jaipur και Agra (το 19666 / Udaipur City Khajuraho Express).

Υπάρχει επίσης ένα καθημερινό ανεπιφύλακτο τοπικό επιβατικό τρένο από τη Jhansi στο Khajuraho. Ωστόσο, χρειάζονται περίπου 8 ώρες και 24 στάσεις για να καλύψει την απόσταση. Το τραίνο, 51818, φεύγει από τη Jhansi στις 6.50 π.μ. και φτάνει στο Khajuraho στις 3 μ.μ.

Ο δρόμος από το Jhansi στο Khajuraho έχει βελτιωθεί. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 5 ώρες και κοστίζει περίπου 3.500 ρουπίες για ταξί.

Το λεωφορείο μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίπονο, οπότε η πρόσληψη ενός ταξί είναι μια καλύτερη επιλογή.

Πότε να πάτε

Κατά τους πιο δροσερούς μήνες από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο.

Ώρες λειτουργίας του ναού

Από την ανατολή μέχρι την δύση του ηλίου, καθημερινά.

Εισοδήματα και χρεώσεις

Οι αλλοδαποί χρεώνονται 500 ρουπίες το καθένα για να εισέλθουν στη δυτική ομάδα ναών, ενώ οι Ινδοί πληρώνουν 30 ρουπίες.

Οι άλλοι ναοί είναι ελεύθεροι. Τα παιδιά κάτω των 15 ετών είναι επίσης ελεύθερα.

Εμφάνιση ήχου και φωτός

Υπάρχει μια ηχητική και φωτεινή παράσταση, που διηγείται η εικονογράφηση Bollywood Amitabh Bachchan, κάθε βράδυ στη Δυτική ομάδα ναών. Τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν μια ώρα ή δύο πριν από τον πάγκο εκεί. Οι προβολές είναι στα χίντι και τα αγγλικά, με εισιτήρια για την αγγλική επίδειξη υψηλότερα.

Τριγυρίζω

Ενώ η δυτική ομάδα ναών (η κύρια ομάδα) βρίσκεται κοντά σε πολλά ξενοδοχεία, η ανατολική ομάδα βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων σε ένα άλλο χωριό. Η ενοικίαση ποδηλάτου είναι ένας δημοφιλής τρόπος μετακίνησης μεταξύ των δύο και υπάρχουν πάγκοι κοντά στο κύριο συγκρότημα ναών.

Φεστιβάλ

Ένα εβδομαδιαίο φεστιβάλ κλασικού χορού πραγματοποιείται στο Khajuraho κάθε χρόνο, στα τέλη Φεβρουαρίου. Το φεστιβάλ, το οποίο έχει φιλοξενήσει ακροατήρια από το 1975, παρουσιάζει στυλ κλασικού χορού από όλη την Ινδία. Προσφέρει έναν συναρπαστικό τρόπο να δει τα διάφορα κλασικά στυλ του ινδικού χορού, όπως ο Kathak, ο Bharat Natyam, ο Odissi, το Kuchipudi, το Manipuri και το Kathakali. Οι χοροί εκτελούνται στη δυτική ομάδα ναών, κυρίως στο ναό Chitragupta (αφιερωμένο στην Surya τον Θεό του Ήλιου) και στο Ναό Vishwanatha (αφιερωμένο στον Κύριο Shiva). Επίσης, διοργανώνεται μεγάλη γιορτή τέχνης και βιοτεχνίας κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Που να μείνω

Υπάρχουν πολλά μέρη για να μείνετε στο Khajuraho από φθηνή έως πολυτελή .

Ταξιδιωτικές συμβουλές

Αν και το Khajuraho είναι λίγο έξω από το δρόμο, μην αποφασίζετε να το χάσετε σε αυτή τη βάση. Πουθενά αλλού δεν θα βρείτε τέτοιους μοναδικούς ναούς με σχολαστικά λεπτομερείς γλυπτά. Οι ναοί είναι γνωστοί για τα ερωτικά γλυπτά τους. Ωστόσο, περισσότερο από αυτό, δείχνουν μια γιορτή της αγάπης, της ζωής και της λατρείας. Παρέχουν επίσης μια ανεμπόδιστη ματιά στην αρχαία ινδουιστική πίστη και τις ταντρικές πρακτικές.

Εάν χρειάζεστε έναν άλλο λόγο για να επισκεφθείτε, μόνο μισή ώρα μακριά είναι η προστιθέμενη έλξη της πυκνής, γεμάτης άγριας ζωής ζούγκλας του Εθνικού Πάρκου Panna.

Γιατί όλη η Erotica;

Φυσικά, είναι φυσικό να αναρωτιέται κανείς γιατί έγιναν εκατοντάδες ερωτικά γλυπτά. Είναι μάλλον σαφείς, και μάλιστα απεικονίζουν την αγρυπνία και τις ομαδικές δραστηριότητες.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι παρόλο που οι ναοί Khajuraho έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό αυτών των γλυπτών, υπάρχουν και άλλοι ναοί στην Ινδία (όπως ο ναός Konark Sun στην Ονισσα ) που έχουν παρόμοιους που χρονολογούνται στον 9ο-12ο αιώνα.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας γενικά αποδεκτός λόγος για τον λόγο που υπάρχουν! Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ευοίωνο, καθώς υπάρχουν και γλυπτά μυθικών πλασμάτων πάνω στους τοίχους του ναού. Άλλοι το ερμηνεύουν ως σεξουαλική παιδεία, που απευθύνονται στην αναζωπύρωση του πάθους στο μυαλό των ανθρώπων που μπορεί να έχουν επηρεαστεί από τον Βουδισμό εκείνη τη στιγμή. Μια άλλη εξήγηση προέρχεται από τον Ινδουισμό, και την ανάγκη να αφήσει τη σφοδρή επιθυμία και την επιθυμία έξω πριν μπει στο ναό. Πιθανότατα υπάρχει σχέση με την εσωτερική λατρεία της Τάντρας. Ο παλαιότερος ναός στο Khajuraho, ο ναός του Yogini 64, είναι ένας ναός Ταντρικός αφιερωμένος σε 64 θεές που πίνουν το αίμα των δαίμων. Υπάρχουν μόνο τέσσερις ναοί αυτού του είδους στην Ινδία. Ένας άλλος βρίσκεται κοντά στο Bhubaneshwar στο Odisha.

Άλλα αξιοθέατα σε Khajuraho

Χωρίς αμφιβολία, οι ναοί καταγράφουν την προσοχή όλων. Ωστόσο, αν ψάχνετε για άλλα πράγματα για να δείτε και να κάνετε, υπάρχει ένα Αρχαιολογικό Μουσείο (η είσοδος είναι ελεύθερη με ένα έγκυρο εισιτήριο για τη Δυτική ομάδα των ναών), και Adivart φυλετικό και λαογραφικό μουσείο στο πολιτιστικό συγκρότημα Chandela.

Επίσης αξίζει να δείτε στην περιοχή Panna της Madhya Pradesh (μια ώρα από Khajuraho) είναι ερείπια του φρουρίου Ajaigarh του 9ου αιώνα. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν αυτό το Φρούριο και είναι σχετικά ερημωμένοι. Σημειώστε ότι θα πρέπει να κάνετε αρκετά λίγη αναρρίχηση και αξίζει να πάρετε έναν τοπικό οδηγό.

Κίνδυνοι και ενόχληση

Δυστυχώς, πολλοί τουρίστες διαμαρτύρονται για τον αριθμό των διαδηλώσεων στο Khajuraho. Είναι διαδεδομένες και επίμονες. Αγνοήστε οποιονδήποτε σας προσεγγίζει στο δρόμο, ειδικά όσοι θέλουν να σας μεταφέρουν στο κατάστημα ή στο ξενοδοχείο τους (ή προσφέρουν να σας πουλήσουν οτιδήποτε). Μην φοβάστε να είστε δυναμικοί και δυναμικοί στην απάντηση, διαφορετικά θα επωφεληθούν από την ευγένειά σας και δεν θα σας αφήσουν μόνοι σας. Αυτό περιλαμβάνει τα παιδιά, που θα σας πειράξουν απαράδεκτα για στυλό και άλλα αντικείμενα.