Βασικός οδηγός για την επίσκεψη Mandu στη Madhya Pradesh

Το "Hampi της Κεντρικής Ινδίας"

Μερικές φορές αναφέρεται ως Hampi της κεντρικής Ινδίας, λόγω του θησαυρού της ερείπια, Mandu είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς χώρους στην Madhya Pradesh , αλλά εξακολουθεί να είναι απολαυστικά από το πεπατημένο μονοπάτι. Αυτή η εγκαταλελειμμένη πόλη από την εποχή του Mughal απλώνεται σε ύψωμα 2.000 ποδιών και περιβάλλεται από ένα τείχος 45 χιλιομέτρων. Η θεαματική κύρια είσοδός της, που βρίσκεται βόρεια, βλέπει στο Δελχί και ονομάζεται Dilli Darwaza (Δελχική Πόρτα).

Η ιστορία του Mandu εκτείνεται από τον 10ο αιώνα, όταν ιδρύθηκε ως η πρωτεύουσα του φρουρίου των αρχηγών του Parmar του Malwa. Εν συνεχεία καταλήφθηκε από μια διαδοχή των αρχηγών του Mughal από το 1401 έως το 1561, οι οποίοι εγκαθιστούσαν εκεί το λιτό βασίλειο τους, λαμπρό με τις εξαιρετικές λίμνες και τα παλάτια. Ο Mandu εισέβαλε και συνελήφθη από τον Mughal Akbar το 1561 και στη συνέχεια αναλήφθηκε από τους Μαράθι το 1732. Η πρωτεύουσα του Malwa μεταφέρθηκε στο Dhar και άρχισε η παρακμή των περιουσιών του Mandu.

Να πάρει εκεί

Το Mandu βρίσκεται περίπου δυο ώρες με το αυτοκίνητο νοτιοδυτικά του Indore, σε πολύ βελτιωμένους δρόμους. Ο ευκολότερος τρόπος να φτάσετε εκεί είναι να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο και οδηγό από τον Ινδόρ (κανονίστε κάποιον να σας συναντήσει στο αεροδρόμιο, καθώς ο Ινδόρ δεν είναι μια ελκυστική πόλη για τουρίστες και δεν υπάρχει λόγος να περάσετε πολύς χρόνος εκεί). Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό να πάρετε ένα λεωφορείο για να Dhar και στη συνέχεια ένα άλλο λεωφορείο προς Mandu. Το Indore είναι εύκολα προσβάσιμο τόσο από την εσωτερική πτήση στην Ινδία όσο και από το τρένο των ινδικών σιδηροδρόμων.

Πότε θα Επισκεφθείτε

Οι δροσεροί και ξηροί χειμερινοί μήνες από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο είναι η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε τον Mandu. Ο καιρός αρχίζει να θερμαίνεται μέχρι τον Μάρτιο και γίνεται πολύ ζεστός κατά τους θερινούς μήνες του Απριλίου και του Μαΐου, πριν φτάσει ο μουσών τον Ιούνιο. Δείτε περισσότερα για τις καιρικές συνθήκες στο Madhya Pradesh.

Τι να κάνω

Τα υπέροχα ανάκτορα, οι τάφοι, τα τζαμιά και τα μνημεία του Mandu χωρίζονται σε τρεις κύριες ομάδες: το Royal Enclave, το Village Village και το Rewa Kund Group.

Τα εισιτήρια για κάθε ομάδα κοστίζουν 200 ρουπίες για ξένους και 15 ρουπίες για Ινδιάνους. Υπάρχουν και άλλα μικρότερα, ελεύθερα, ερείπια διάσπαρτα στην περιοχή.

Μεγαλύτερο εντυπωσιακό και εκτεταμένο είναι το Royal Enclave Group, μια συλλογή παλατιών που χτίστηκαν από διάφορους ηγεμόνες γύρω από τρεις δεξαμενές. Το επίκεντρο είναι η πολυεπίπεδη Jahaz Mahal (Παλαιό Πλοίο), η οποία φαινόταν να φιλοξενεί το σημαντικό χαρέμι ​​των γυναικών του σουλτάνου Γκίγια-ουδ-ντι-Χιλί. Φαίνεται εμφανώς φωτισμένος στις νυχτερινές νύχτες.

Πιο κεντρικά, στην καρδιά της αγοράς του Mandu, το Village Village αποτελείται από ένα τζαμί που θεωρείται το καλύτερο παράδειγμα της αφγανικής αρχιτεκτονικής στην Ινδία και τον τάφο του Hoshang Shah (και οι δύο έδωσαν έμπνευση για την κατασκευή του Taj Mahal αιώνες αργότερα ), καθώς και το Αχράφι Μάαλ με την λεπτομερή ισλαμική σφαίρα του.

Ο όμιλος Rewa Kund βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα προς τα νότια και αποτελείται από το παλάτι του Baz Bahadur και το Pavilion του Rupmati. Αυτό το εντυπωσιακό σημείο ηλιοβασιλέματος έχει θέα στην κάτω κοιλάδα. Είναι διάσημο για τη θρυλική και τραγική ρομαντική ιστορία του βασιλιά Mandu Baz Bahadur, ο οποίος έπρεπε να φύγει από τα στρατεύματα που προχώρησαν από την Akbar και τον όμορφο τραγουδιστή Hindu Rupmati.

Φεστιβάλ

Το 10ήμερο φεστιβάλ Ganesh Chaturthi , το οποίο θυμίζει τα γενέθλια των αγαπημένων θεών του ελέφαντα, είναι η μεγαλύτερη γιορτή στο Mandu.

Είναι ένα ενδιαφέρον μείγμα ινδουιστικής και φυλετικής κουλτούρας.

Που να μείνω

Τα καταλύματα στην Μαντού είναι περιορισμένες. Το Hotel Rupmati και το Malwa Resort του Τουρισμού του Madhya Pradesh είναι οι δύο καλύτερες επιλογές. Το Malwa Resort διαθέτει πρόσφατα ανακαινισμένα σπίτια και πολυτελείς σκηνές σε καταπράσινο περιβάλλον, ξεκινώντας από 3.290 ρουπίες ανά διανυκτέρευση για ένα δίκλινο. Εναλλακτικά, το Malwa Retreat του Madhya Pradesh Tourism (κοντά στο Hotel Rupmati) είναι μια φθηνότερη και πιο κεντρική επιλογή. Διαθέτει κλιματιζόμενα δωμάτια και πολυτελείς σκηνές για 2.590-2990 ρουπίες ανά διανυκτέρευση και κρεβάτια σε κοιτώνα για 200 ρουπίες τη νύχτα. Και τα δύο είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Τουρισμού Madhya Pradesh.

Ταξιδιωτικές συμβουλές

Το Mandu είναι ένα ήσυχο μέρος για να χαλαρώσετε και οι περιοχές του είναι καλύτερα εξερευνημένες με ποδήλατο, το οποίο μπορεί εύκολα να ενοικιαστεί. Πάρτε τρεις ή τέσσερις ημέρες για να χαλαρώσετε και να δείτε όλα.

Πλευρικές εκδρομές

Τα σπήλαια Bagh, που βρίσκονται περίπου 50 χιλιόμετρα από τον Mandu στην όχθη του ποταμού Baghini, είναι μια σειρά από επτά βουδιστικές πέτρινες σπηλιές που χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 6ο αιώνα μ.Χ. Έχουν ανακαινιστεί τα τελευταία χρόνια και αξίζει τον κόπο να δουν τα εξαιρετικά γλυπτά και τις τοιχογραφίες τους. Το Maheshwar, το Βαρανάσι της κεντρικής Ινδίας, μπορεί επίσης εύκολα να επισκεφθείτε σε μια ημερήσια εκδρομή. Ωστόσο, αξίζει να μείνετε μια νύχτα ή δύο εκεί αν μπορείτε.