Ταξιδεύοντας στη Μιανμάρ; Σεβαστείτε τον Βούδα ... ή τον άλλο

Η άγνοια των βιρμανικών πολιτιστικών κανόνων μπορεί να σας οδηγήσει στη φυλακή

Για να περάσετε από τον Jim Croce, "δεν τραβάτε το ακρωτήριο του Σούπερμαν, δεν φτύνετε τον άνεμο, δεν τραβάτε τη μάσκα από αυτόν τον Lone Ranger". Και για να περάσετε από τα πρόσφατα γεγονότα στη Μιανμάρ , δεν παίρνετε μάταια την εικόνα του Βούδα.

Πολλοί αλλοδαποί έχουν κάνει αυτό το λάθος και έχουν πληρώσει ακριβά. Πιο πρόσφατα, ένας ισπανός τουρίστας ήταν κολλημένος γύρω από έναν από τους ναούς του Bagan όταν οι μοναχοί έβλεπαν ένα τατουάζ του Βούδα στο μοσχάρι του.

Σε μια παρόμοια περίπτωση, ένας καναδός τουρίστας συνελήφθη στη λίμνη Ίνλε, αφού ένας ντόπιος παρατήρησε το πρόσωπο του Βούδα που τατουάζει στο πόδι του. Και οι δύο εκδιώχθηκαν αμέσως από το Μυανμάρ "για την ασφάλειά τους".

Και οι δύο περιπτώσεις είναι ανοιχτοί σε σύγκριση με τον εκπατρισμένο διευθυντή ενός μπαρ στο Yangon που υπηρετούσε πάνω από ένα χρόνο στη φυλακή, απλά για την απόσπαση μιας online εικόνας του Βούδα στα ακουστικά.

Αυτά τα παραδείγματα απεικονίζουν την άβολη πραγματικότητα του ταξιδιού στη Μιανμάρ. Οι ξένοι ταξιδιώτες μπορούν να χαλαρώσουν από την εύχρηστη χρήση της εικονογραφίας του Βούδα σε άλλα μέρη του κόσμου, και στη συνέχεια να ανακαλύψουν τον σκληρό τρόπο που η Μιανμάρ εφαρμόζει πολύ αυστηρότερους κανόνες. Και η μικτή ιστορία του Μυανμάρ με τη Δύση να είναι αυτό που είναι, οι τοπικές αρχές είναι πρόθυμες να κάνουν παράδειγμα για τους Δυτικούς που διασχίζουν τη γραμμή.

Η περίπτωση των ακουστικών-που φοράει τον Βούδα

Hey, εάν το Bar του Βούδα μπορούσε να το κάνει, γιατί δεν μπορούσε να το κάνει και ο VGastro; Σε μια προσπάθεια να προωθήσουν την εγκατάστασή τους στο Facebook, ο New Zealander Philip Blackwood δημοσίευσε μια εικόνα των ακουστικών που φορούσε το Βούδα - κρίνοντας από το ψυχεδελικό υπόβαθρο, πιθανότατα άκουγε κάτι τριπλό.

Η εικόνα αμέσως πήγε ιογενή για όλους τους λάθος λόγους. Ο θυμωμένος Βιρμανός πέρασε την εικόνα γύρω από τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και οργανώθηκε μια διαμαρτυρία μπροστά από το VGastro bar - που παρακολούθησαν κυρίως οι μοναχοί που συνδέονται με το αντι-μουσουλμανικό κίνημα σε άλλες περιοχές της Μυανμάρ. Η τοπική αστυνομία αναγκάστηκε να αναλάβει δράση. Ο Blackwood συνελήφθη μαζί με τον ιδιοκτήτη και διευθυντή της Βιρμανίας τον Δεκέμβριο του 2014 και πραγματοποιήθηκε στην περιβόητη φυλακή Insein του Yangon.

"Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Philip, ο οποίος διευθύνει το μπαρ ως επί το πλείστον, δήλωσε ότι δημοσίευσε το φυλλάδιο online στις 9 Δεκεμβρίου για να προωθήσει το μπαρ," Lt-Col. Ο Thien Win, αναπληρωτής ανώτερος αστυνομικός της Bahan, ανέφερε αργότερα στο περιοδικό Irrawaddy. "Είπε ότι το έκανε επειδή η χρήση του Βούδα στις διαφημίσεις είναι στη μόδα διεθνώς και νόμιζε ότι θα προσελκύσει περισσότερη προσοχή".

Στη φυλακή, ο Blackwood δεν μπορούσε να σπάσει. Ως αλλοδαπός, δεν του επιτράπηκε κανέναν επισκέπτης. Και τέσσερις τοπικοί δικηγόροι γύρισαν την περίπτωσή του κάτω, ένας που επικαλέστηκε αστυνομική πίεση.

Τον Μάρτιο του 2015, ο Blackwood και οι βιρμανικοί συνάδελφοί του καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, σύμφωνα με τα άρθρα 295 και 295 (α) του Ποινικού Κώδικα της Μιανμάρ, που τιμωρούν την «προσβλητική θρησκεία» και «θίγουν τα θρησκευτικά συναισθήματα». Ένας επιπλέον έξι μήνες συζητήθηκε για την καταδίκη για παραβίαση των κανονισμών χωροταξίας.

Ο Blackwood τελικά κυκλοφόρησε στα τέλη Ιανουαρίου του επόμενου έτους και αμέσως επέστρεψε στη Νέα Ζηλανδία.

Η υπόθεση των τατουάζ πόδι του Βούδα

Συγκριτικά, ο Jason Polley και ο Cesar Hernan Valdez κατέβηκαν εύκολα.

Ο Polley, Καναδός καθηγητής πανεπιστημίου, είναι ένας πρακτικός Βουδιστής Mahayana και είπε στο CBC News ότι πήρε ένα τατουάζ του Βούδα στο πόδι του "για να αποτελέσει έναν πυλώνα υποστήριξης".

Ορισμένοι Βιρμανών δεν είδαν το τατουάζ με τον ίδιο τρόπο. Όταν ο Polley και η κοπέλα του επισκέφτηκαν τη Μιανμάρ τον Ιούλιο του 2014, ένας Βιρμανός πολίτης έλαβε μια εικόνα του ποδιού του Polley και έκανε μια θυμωμένη θέση του στο Facebook που, όπως και η εικόνα του Βούδα Blackwood, προσέλκυσε αμέσως κάθε είδους ανεπιθύμητη προσοχή.

Αποδεικνύεται ότι η θέση του τατουάζ του Βούδα του Τζέισον ήταν κάπως βλάσφημη. Η Βιρμανία μοιράζεται τη δυσφορία του Μπαλινέζικου και της Ταϊλάνδης με τα χαμηλότερα τμήματα του σώματος και η θέα του Βούδα που τυχαία αποτυπώθηκε στο πόδι ενός ανθρώπου προκάλεσε σπλαχνική αντίδραση από τους συντηρητικούς βουδιστές της Βιρμανίας.

Οι αρχές ειδοποιήθηκαν και κατέλαβαν τον Polley στη λίμνη Inle. Ο Polley και η φίλη του βγήκαν αμέσως σε ένα αυτοκίνητο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Yangon, 15 ώρες μακριά. Οι υπάλληλοι της κινεζικής πρεσβείας στο Χονγκ Κονγκ παρενέβησαν για λογαριασμό τους, αλλά το ζευγάρι αποφάσισε να φύγει ούτως ή άλλως

"Θεωρήσαμε ότι είναι πιο ασφαλές να φύγουμε, δεδομένης της παραπληροφόρησης για τον Τζέισον ... που κυκλοφορεί στη Μιανμάρ", δήλωσε η φίλη του Polley Margaret Lam στο South China Morning Post.

Δύο χρόνια αργότερα, ένας ορισμένος Cesar Hernan Valdez (πηγή) συνελήφθη στο Bagan αφού ένας μοναχός είδε το τατουάζ του ποδιού του Βούδα και το ανέφερε στην τουριστική αστυνομία. (Αυτή είναι η ταχυδρομική σελίδα της γλώσσας της Βιρμανίας που έσπασε τις ειδήσεις.) Όπως και ο Polley, ο Valdez κρατήθηκε, έφερε στο Yangon και έστειλε σπίτι.

"Δεν έχουμε κανένα λόγο να τους απελάσουμε", εξηγεί αργότερα ο επίσημος υπουργός Θρησκευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων Aung San Win. "Ζητάμε απλώς από αυτούς να φροντίσουν για την ασφάλειά τους επειδή μερικοί άνθρωποι θα δουν το τατουάζ στο πόδι του ως προσβολή στη θρησκεία".

Μια αυξανόμενη παλίρροια του εθνικισμού στη Μιανμάρ

Είναι εύκολο να σχεδιάζουμε παραλληλισμούς μεταξύ αυτών των περιπτώσεων στη Μυανμάρ και της δυσανεξίας στη γειτονική Ταϊλάνδη από οποιεσδήποτε προσβολές στον βασιλιά τους. Όπως και ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης, ο Βουδισμός στη Μιανμάρ βρίσκεται στο κέντρο της εθνικής ταυτότητας της Βιρμανίας.

Και όπως ο Ταϊλανδός Μοναρχός, η εικόνα του Βούδα χρησιμεύει ως μια ισχυρή κλήση συσπείρωσης για ορισμένες ομάδες συμφερόντων. Ακριβώς όπως οι δοκιμές του lese majeste στην Ταϊλάνδη έχουν αυξηθεί απότομα μαζί με την κατάσταση των πολιτικών αναταραχών, οι διώξεις του Βούδα φαίνεται να συμβαδίζουν με έναν αρχαίο βιρμανικό εθνικισμό.

Βουδιστικές εθνικιστικές ομάδες όπως το 969 Movement και το Ma Ba Tha έχουν κερδίσει μαζική στήριξη από τη βάση τους, την οποία χρησιμοποιούν για να ωθήσουν τους νόμους που περιορίζουν τη θρησκευτική ελευθερία στη Μιανμάρ (για παράδειγμα, οι βουδιστές γυναίκες απαγορεύονται να παντρευτούν άνδρες που ανήκουν σε άλλες θρησκείες πρόσφατα εγκριθείσα νομοθεσία).

Τα κίνητρά τους είναι τόσο εθνικιστικά όσο είναι θρησκευτικά, γεγονός που θέτει τους Δυτικούς όπως το Blackwood και το Polley σε ένα πολύ κακό σημείο. Οι βιρμανικοί, που εξακολουθούν να τσιμπάνε από την υποτέλεια του αιώνα, κάτω από το βρετανικό Raj, δεν θα διστάσουν να επιστρέψουν στους Δυτικούς που φωτογράφουν τις πιο βαθιές πεποιθήσεις τους.

Διδάγματα μαθαίνοντας τον σκληρό δρόμο

Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση μια προσπάθεια να κατηγορήσει τους δυτικούς που έχουν πληγεί, οι οποίοι φαίνονται ένοχοι μόνο για άγνοια των νόμων του Μυανμάρ σχετικά με τα θρησκευτικά συναισθήματα. Ο κακός χρόνος παίζει επίσης ρόλο: τα αδικήματά τους δεν θα είχαν τιμωρηθεί τόσο αυστηρά στο παρελθόν, αλλά το εθνικό αίσθημα στη Μυανμάρ έχει αλλάξει τώρα.

Και μπορεί να μην είναι εύκολο να γίνει δεκτό, αλλά η υποψία των αλλοδαπών σίγουρα αποτελεί παράγοντα. Ο Βιρμανός μπορεί να έχει δεχθεί σε μεγάλο βαθμό τους τουρίστες με ανοιχτές αγκάλες, αλλά δεν το κάνουν όλοι. Αυτό ισχύει για τη Νοτιοανατολική Ασία σε γενικές γραμμές , όχι μόνο για τη Μιανμάρ: οι ντόπιοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αλλοδαπούς που συμπεριφέρονται άσχημα και υπάρχουν αρκετοί εξοργισμένοι ντόπιοι στο Facebook για να εξασφαλίσουν ότι το faux pas σας παγώνει ιογενώς. (Ο Jason Polley αγνοούσε ευτυχώς το αδίκημα που είχε προκαλέσει το τατουάζ του ποδιού του μέχρι που οι βιρμανικοί αξιωματούχοι του είπαν: «Καταλαβαίνετε ότι είστε αστέρας Facebook στη Μιανμάρ;»)

Υπάρχει ένα μάθημα που οι ταξιδιώτες θα πρέπει να πάρουν από αυτό: μην παίρνετε ελαφρώς τις πεποιθήσεις της χώρας υποδοχής σας . Αυτό ισχύει τόσο για την Καμπότζη και την Ινδονησία όσο και για τη Μυανμάρ: όσο πιο εύθυμοι είναι οι ντόπιοι, πολλοί από αυτούς συντάσσουν τη γραμμή σε πράξεις που υπονομεύουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους.

Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες κοσμικές δυτικές χώρες, οι περισσότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας καθιερώνουν μια κρατική θρησκεία, στην πράξη, αν όχι με νόμο. Μυανμάρ, Ταϊλάνδη και Καμπότζη έχουν νόμους που αναγνωρίζουν την ιδιαίτερη θέση του βουδισμού στην κοινωνία. Κομμουνιστικές χώρες, όπως το Λάος και το Βιετνάμ, εξακολουθούν να διατηρούν την πλειοψηφία των βουδιστών προσφύγων.

Αυτό σημαίνει ότι τα αδικήματα που προκαλούνται στην τοπική θρησκεία συχνά έχουν νομικές επιπτώσεις. Και το ξένο διαβατήριό σας δεν θα κάνει άμυνα σας καθόλου καλό. ακριβώς το αντίθετο στην πραγματικότητα. (Στις χειρότερες περιπτώσεις, κανένας τοπικός δικηγόρος δεν θα θελήσει να αγγίξει την υπόθεση σας με πόλο επτά ποδιών - ρωτήστε απλώς τον Philip Blackwood.)

Για να παραμείνετε στην ασφαλή πλευρά στη Μιανμάρ (ή στην υπόλοιπη περιοχή, για αυτό το θέμα), ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές:

Για περισσότερες συμβουλές εθιμοτυπίας για κάθε χώρα, διαβάστε τα άρθρα μας σχετικά με τα Do's και Do not's στη Μιανμάρ , την εθιμοτυπία στην Καμπότζη και το Do's και το Do not in Thailand . Επίσης σχετικό: διαβάστε για τα Do και Don'ts για τους Βουδιστικούς Ναούς .