Πώς να ακολουθήσετε τους αυστηρούς νόμους της Ταϊλάνδης "Lese Majeste"

Στην Ταϊλάνδη, η προσβολή του Βασιλιά τιμωρείται με φυλάκιση έως και 15 χρόνια

Ο βασιλιάς θα είναι ενθουσιασμένος σε μια θέση σεβασμού λατρείας και δεν θα παραβιαστεί. Κανείς δεν πρέπει να εκθέσει τον βασιλιά σε οποιοδήποτε είδος κατηγορίας ή ενέργειας.
- Ταϊλανδικό Σύνταγμα, Τμήμα 8

Το Lèse majesté ... είναι το έγκλημα της παραβίασης της μεγαλειότητας, προσβολή της αξιοπρέπειας ενός βασιλιά κυρίαρχου ή κατά ενός κράτους.
- Βικιπαίδεια

Ένα σοβαρό αδίκημα

Το 2007, ο Ελβετός εθνικός Oliver Jufer καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκισης για την αποθάρρυνση εικόνων του βασιλιά Bhumibol Adulyadej.

Όταν ένα κατάστημα αρνήθηκε να του πουλήσει οινοπνευματώδη ποτά για τα γενέθλια του βασιλιά, αγόρασε αντί αυτού δύο δοχεία ψεκασμού και έγραψε γκράφιτι σε υπαίθριες αφίσες που έφεραν το πρόσωπο του βασιλιά της Ταϊλάνδης.

Μετά από τρεις μήνες υπηρεσίας, ο Jufer χάρισε τον βασιλιά και αμέσως απελάθηκε.

Ενώ η περίπτωση του Jufer είναι βέβαια ακραία, η κατάστασή του υπογραμμίζει έναν πολύ πραγματικό κίνδυνο για τους επισκέπτες της Ταϊλάνδης: η χώρα έχει πολύ αυστηρούς νόμους «lese majeste» που απαγορεύουν να μιλούν άρρωστα για τον βασιλιά, τη βασίλισσα ή τον κληρονόμο. Όσοι ατυχούν να γίνουν ένοχοι για ένα τέτοιο έγκλημα μπορούν να καταδικαστούν σε οπουδήποτε μεταξύ τριών έως δεκαπέντε ετών στη φυλακή.

Ευτυχώς, οι περισσότερες από τις καταδικαστικές αποφάσεις του πολίτη έχουν επικεντρωθεί στους πολίτες: ένας αναπληρωτής υπουργός αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφού έκανε ένα αστείο αστείο για τα δικαιώματα, ένας καθηγητής διερευνήθηκε αφού ζήτησε από τους μαθητές του να συζητήσουν τη χρησιμότητα των δικαιωμάτων στη σύγχρονη κοινωνία της Ταϊλάνδης και ο τοπικός ιστότοπος έκλεισε για "επικρίσεις επίσημων κλήσεων προς το κοινό να φορούν μαύρο" μετά το θάνατο της αδελφής του βασιλιά.

Ταϊλανδέζικο θαυμασμό του βασιλιά

Οι περισσότεροι Θάοι βρίσκουν οποιαδήποτε αρνητική γνώμη του βασιλιά αδιανόητη. Μέρος της είναι κάτω από μακρά συνήθεια? ο τελευταίος βασιλιάς Bhumibol Adulyadej ήταν ο πιο μακροχρόνιος μονάρχης της Ταϊλάνδης, με έναν μακρύ κατάλογο επιτευγμάτων που του έχουν κερδίσει την ατρόμητη αγάπη και αφοσίωση των υποκειμένων του.

Σε αντίθεση με πολλούς βασιλείς σε όλο τον κόσμο, ο τελευταίος βασιλιάς δεσμεύτηκε ενεργά να βελτιώσει τη ζωή των υποκειμένων του, ταξιδεύοντας στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του βασιλείου του για να μιλήσει με τα φτωχότερα υποκείμενα του και να βρει λύσεις για τα δεινά τους.

Καθ 'όλη τη διάρκεια της βασιλείας του, ο βασιλιάς συγκέντρωσε έναν μακρύ κατάλογο βασιλικών σχεδίων εθνικής οικοδόμησης που κυμαινόταν από την υγεία μέχρι τη γεωργία στην εκπαίδευση. Το έθνος επέστρεψε την αφοσίωση του βασιλιά σε είδος - και συνεχίζει να το κάνει για τον κληρονόμο του, τον σημερινό βασιλιά Vajiralongkorn.

Ο βασιλιάς και η οικογένειά του θεωρούνται σύμβολα της εθνικής ταυτότητας της Ταϊλάνδης: τα πορτρέτα τους κοσμούν σχεδόν κάθε σπίτι και γραφείο, τα γενέθλιά τους είναι εθνικές αργίες (δυστυχώς για τον κ. Jufer) και οι άνθρωποι φορούν εθελοντικά κίτρινο τη Δευτέρα για να τιμήσουν την ημέρα εβδομάδα όταν γεννήθηκε ο τελευταίος βασιλιάς.

Ενώ η Ταϊλάνδη είναι νομικά συνταγματική μοναρχία, ο σεβασμός που αποδίδεται στον βασιλιά έχει μεταφραστεί σε πραγματική πολιτική δύναμη, την οποία δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει σε περιόδους κρίσης. Το 1992, καθώς οι εξεγέρσεις μεταξύ δημοκρατών και στρατιωτών κατέστρεψαν τη Μπανγκόκ, ο βασιλιάς κάλεσε τους ηγέτες και των δύο πλευρών να τον συναντήσουν - φωτογραφίες ειδήσεων του πρωθυπουργού Suchinda Kraprayoon στα γόνατά του ενώπιον του βασιλιά οδήγησαν στην ενδεχόμενη παραίτησή του.

Για την πίστη του, ο τελευταίος βασιλιάς ποτέ δεν μίλησε υπέρ των νόμων του lese majeste της χώρας του - στην πραγματικότητα, υπονοούσε κάποτε ότι θα δεχόταν λιγότερο αυστηρές εφαρμογές του νόμου.

"Στην πραγματικότητα, πρέπει επίσης να επικρίνω", ανέφερε το 2005.

"Εάν κάποιος προσφέρει κριτική που υποδηλώνει ότι ο Βασιλιάς είναι λάθος, τότε θα ήθελα να είμαι ενημερωμένος για τη γνώμη τους. Αν δεν είμαι, αυτό θα μπορούσε να είναι προβληματικό ... Αν θεωρούμε ότι ο βασιλιάς δεν μπορεί να κριθεί ή να παραβιαστεί, καταλήγει σε μια δύσκολη κατάσταση. "

Αθέλητοι Gaffes

Δεδομένων των ιστορικών και συναισθηματικών αποσκευών, σας συμβουλεύουμε να κρατήσετε αρνητικές απόψεις του βασιλιά για τον εαυτό σας όταν βρίσκεστε στην Ταϊλάνδη. Χάρη σε λίγες επισκέψεις είναι πιθανό να προκληθεί παράβαση, παρόλο που μερικοί από τους Θάους μπορεί να προσβληθούν από ακούσιες παρενοχλήσεις όπως το σταμάτημα ενός κυλιόμενου νομίσματος (με το πρόσωπο του βασιλιά σε αυτό) με το πόδι σας (αγγίζοντας το σώμα ενός ατόμου με το πόδι του είναι κατάφωρα αγενής στην Ταϊλάνδη ).

Οι εικόνες του βασιλιά πρέπει να αντιμετωπίζονται με σχεδόν το ίδιο ευλάβεια όπως ο ίδιος ο βασιλιάς, οπότε χρησιμοποιώντας ένα τυλιγμένο πορτραίτο του βασιλιά για να σκιάσει μια κατσαρίδα είναι ένα τρομερό κοινωνικό λάθος.

Χορηγημένος, δεν είναι αρκετά σοβαρό για να πάρετε την αστυνομία στην περίπτωσή σας, αλλά θα προκαλέσει μεγάλο αδίκημα σε οποιαδήποτε Ταϊλάνδη που την μαρτυρά. Ευτυχώς, οι Ταϊλανδοί είναι μάλλον συγχωριασμένοι, τόσο ειλικρινά λάθη, για τα οποία γρήγορα ζητήσατε συγνώμη, είναι εξίσου ξεχασμένα.

Για άλλα λάθη θα κάνατε αρκετά καλά για να αποφύγετε, διαβάστε για αυτούς τους τουρίστες συμπεριφέροντας άσχημα στη Νοτιοανατολική Ασία .