Στην κριτική: Εστιατόριο Dans le Noir

Φαγητό στο συνολικό σκοτάδι

Δείπνο σε απόλυτο σκοτάδι. Η ιδέα ήταν εκφοβιστική, αλλά ενδιαφέρουσα. Δεν ήταν οπαδός του σκούρου για να ξεκινήσω, ποτέ δεν μπήκα στον πειρασμό να δοκιμάσω, αλλά όταν ο Courtney Traub με κάλεσε στο Dans le Noir; εστιατόριο ως επισκέπτης της, αποφάσισα να αντιμετωπίσω τους φόβους μου και να δω τι ήταν όλη η συζήτηση.

Ιδρύθηκε από το Edouard de Broglie και την Etienne Boisrond το 2004 στο Παρίσι, το εστιατόριο (που σημαίνει κυριολεκτικά «στο μαύρο») συγχρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Paul Blind People για τους Τυφλούς.

Το εστιατόριο έχει προσελκύσει περίπου 100.000 περίεργους επισκέπτες από τότε που άνοιξε.

Διαβάστε τις σχετικές: Τρώγοντας και το ποτό στο Παρίσι - ένας πλήρης οδηγός

Η ιδέα είναι απλή αλλά εντυπωσιακή: οι επισκέπτες σερβίρουν γεύμα τριών γευμάτων με καθοδήγηση από διακομιστές με προβλήματα όρασης, οι οποίοι ενθαρρύνουν τους φίλους να απολαύσουν το σκοτάδι, εξυπηρετώντας το δικό τους κρασί, για παράδειγμα. Η ιδέα έχει απογειωθεί και τώρα έχει και άλλες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου.

Πλεονεκτήματα:

Μειονεκτήματα:

Πρακτικές πληροφορίες:

Άφιξη και Καθορισμός

Παρόλο που ζητήθηκε να φτάσει δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα για μια ενημέρωση, το εστιατόριο είναι κλειστό όταν φτάσουμε εκεί και ενταχθούμε στην άφθονη συγκέντρωση των αναμενόμενων diners σε εξωτερικούς χώρους.

Όταν ξεκινήσαμε, ανακαλύπτουμε ότι η καθυστέρηση είναι κάτω από τις προετοιμασίες ενός καναδικού κινηματογράφου, το οποίο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει υπέρυθρες κάμερες για να καταγράψει την εμπειρία.

Οι φίλοι συγκεντρώνουν γύρω από την περιοχή του μπαρ και υπάρχει ένα μίγμα προδιάθεσης και ανησυχίας στον αέρα. Ένα σχόλιο του μέλους του πληρώματος του καναδικού τηλεοπτικού σταθμού ότι η μαύρη τραπεζαρία είναι "πραγματικά freaky" δεν κάνει τίποτα για να διευκολύνει τα νεύρα μου, αλλά παραγγέλλουμε ένα κοκτέιλ στο μπαρ και πριν το ξέρει, ο διακομιστής μας με προβλήματα όρασης, η Sarah, μας οδηγεί στο σκοτάδι.

Διαβάστε τις σχετικές: Best Cocktail Bars στο Παρίσι

Αρχικά, το σκοτάδι είναι το λιγότερο από τις ανησυχίες μας. Είμαστε πολύ απασχολημένοι προσπαθώντας να εντοπίσουμε τις καρέκλες μας, να αποφύγουμε να χτυπήσουμε τα σερβίτσια μας ή να πέσουμε στην αγκαλιά του γείτονά μας. Μόλις βρεθούμε άνετα, η αφάνεια είναι περίεργα καταπραϋντική και αν και δεν υπάρχει μουσική, αυτό αισθάνεται σαν το πιο δυνατό εστιατόριο που έχω βρεθεί ποτέ. Βρίσκω τον εαυτό μου προσπαθώντας να οραματιστώ τη διάταξη και την πελατεία, γιατί δεν υπάρχουν απολύτως υπαινιγμοί εδώ - - το ανθρώπινο μάτι δεν προσαρμόζεται σε ένα τέτοιο έντονο σκοτάδι, το οποίο δίνει στους επισκέπτες μια πραγματική ματιά στην εμπειρία των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Διαβάστε τις σχετικές πληροφορίες: Πόσο προσβάσιμο είναι το Παρίσι για τους επισκέπτες με αναπηρίες;

Περιμένετε το προσωπικό να ενθαρρύνει την ανεξαρτησία και να μην κρατήσει (μεταφορικά ή άλλως) το χέρι σας μέσα από την εμπειρία.

Ωστόσο, μοιράζονται χρήσιμες συμβουλές, όπως η τοποθέτηση του δακτύλου σας μέσα στην κούπα σας όταν ρίχνετε για να αποφύγετε τη διαρροή. Η προσέλκυση της προσοχής του waitstaff είναι ταπεινωτική και μάλλον πρωτόγονη - απλά φωνάζετε το όνομα του διακομιστή σας εάν χρειάζεστε βοήθεια. Ευτυχώς για εμάς, η Σάρα φάνηκε πάντα κοντά και έτοιμη να βοηθήσει.

Διαβάστε σχετικά: Πώς να Συμβουλή στο Παρίσι

Μόλις χαλαρώσουμε λίγο, γίνεται πιο διασκεδαστικό, και η ανησυχία αντικαθίσταται από το γελοίο γέλιο. Σερβίρουμε αμοιβαία το κρασί και το νερό άνετα και όταν φτάσει το γεύμα μας (ένα μενού έκπληξη), προσπαθούμε να μαντέψουμε το περιεχόμενο.

Διαβάστε τα σχετικά: Καλύτερα μπαρ κρασιού στο Παρίσι

Το γεύμα

Ο αρχιμάγειρας του Dans le Noir βρισκόταν στο προσωπικό των φημισμένων εστιατορίων Michelin, όπως η Plaza Athenée, γι 'αυτό ήμουν σίγουρος ότι το φαγητό θα ήταν το επίκεντρο. Όμως, ενώ οι εικασίες ήταν διασκεδαστικές, οι συνδυασμοί γεύσης φάνηκαν υπερβολικοί - αν και ήταν δύσκολο να πει κανείς αν αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας αυξημένης αίσθησης γεύσης.

Με κάποιο τρόπο, η αποφυγή της όρασης φαινόταν να επιβραδύνει την απόλαυση της κατανάλωσης και ενώ μπορούσαμε να βρούμε ότι τα πιάτα ήταν άψογα παρουσιασμένα, καταλήξαμε να εστιάζουμε περισσότερο στο να βρούμε το φαγητό στην πλάκα μας και να το βάζουμε στα στόματά μας, αντί να το απολαμβάνουμε . Αυτή ήταν μια από τις πιο εκπληκτικές πτυχές της εμπειρίας.

Διαβάστε τα σχετικά: Top Γαλλικά γκουρμέ εστιατόρια στο Παρίσι

Έχοντας καταλάβει τη διαδικασία τρώγοντας, η άσχημη επιλογή μου (παντελόνια κρέμας) δεν με ανησυχεί πλέον και με την Courtney και εγώ μπαίνουμε σε μια ουσιαστική συζήτηση, απαλλαγμένη από τις συνηθισμένες ανθρώπινες ανησυχίες του όγκου, της συνοδείας και της κρίσης.

Φαίνεται ότι οι άλλοι φιλοξενούμενοι είναι εξίσου ικανοποιημένοι. υπάρχει πολύ γέλιο και δυνατή συνομιλία. Ως αποτέλεσμα, είμαστε σιωπηλοί αρκετές φορές από προσωπικό αναμονής, οι οποίοι δυσκολεύονται να ακούσουν τα κομμάτια των αυτιών τους, να επικοινωνούν με το προσωπικό της κουζίνας, πάνω από το θόρυβο. Αυτό το αίσθημα περιορισμού ήταν πραγματικά η μόνη αρνητική εμπειρία του βράδυ.

Μόλις τελειώσουμε το γεύμα μας, δεν μας δίνεται πολύς χρόνος να παραμείνουμε, και με έκπληξη, τόσο ο Courtney όσο και εγώ αισθανόμαστε μικρή απογοήτευση στο να αρχίσουμε το φως της ημέρας.

Η κατώτατη γραμμή

Συνολικά, η τραπεζαρία εδώ είναι ενθαρρυντική, ευχάριστη και μακριά από εκφοβισμούς. Είναι μια νέα ιδέα που φαίνεται να έχει μέχρι στιγμής δοκιμάσει το χρόνο. Η συμβουλή μου, ωστόσο, θα ήταν να πάω με κάποιον που είστε άνετοι, καθώς η εμπειρία είναι πολύ οικεία. Αντίθετα με ό, τι μπορεί να φανταστείτε, ωστόσο, οι πρώτες ημερομηνίες εδώ μπορεί να αποδειχθούν άβολα.