Σπίτια Le Corbusier της Στουτγάρδης

Η τελευταία παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO στη Γερμανία

Η Γερμανία είναι γεμάτη με περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Γραφικά κάστρα , ιστορικές πόλεις όπως η Βαϊμάρη , ο καθεδρικός ναός που ξύνεται ουρανό, ολόκληρο το ημίχρονο Altstadt (παλιά πόλη) του Bamberg . Και τώρα η χώρα έχει ένα ακόμα.

Στις 17 Ιουλίου 2016, 17 έργα του φημισμένου αρχιτέκτονα Le Corbusier εισήχθησαν στον κατάλογο των τόπων μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO σε επτά χώρες. Σημειώνεται για την "Εξαιρετική συνεισφορά του στο σύγχρονο κίνημα", τα σπίτια Le Corbusier στη Στουτγάρδη μόλις συμπεριλήφθηκαν στη λίστα.

Ποιος ήταν ο Le Corbusier;

Γεννημένος στην Ελβετία το 1887 ως Charles-Edouard Jeanneret-Gris, υιοθέτησε το πατρικό όνομα της μητέρας του το 1922 όταν ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του σε συνεργασία με τον εξάδελφό του, μηχανικό Pierre Jeanneret. Από εκεί, ο Le Corbusier δημιούργησε μια υποδειγματική καριέρα πρωτοποριακό ευρωπαϊκό μοντερνισμό. Αυτό είναι γνωστό ως το κίνημα Bauhaus στη Γερμανία και το διεθνές στυλ στις ΗΠΑ. Οδήγησε το σύγχρονο κίνημα με κτίρια στην Ευρώπη, την Ιαπωνία, την Ινδία και τη Βόρεια και Νότια Αμερική.

Τα σπίτια Le Corbusier στη Στουτγάρδη

Το Weißenhofsiedlung (ή "Weissenhof Estate" στα αγγλικά) στην πολιτεία Baden-Wuertemberg χτίστηκε το 1927 για να παρουσιάσει σύγχρονο διεθνές στυλ καθώς και οικονομία και λειτουργικότητα. Με την ονομασία Die Wohnung, πολλοί αρχιτέκτονες παγκόσμιας κλάσης, όπως οι Walter Gropius, Mies van der Rohe και Hans Scharoun, σχεδίασαν διάφορα στοιχεία του οικισμού με δύο από τα κτίρια του ίδιου του Le Corbusier.

Αυτά είναι τα μόνα κτίρια της Le Corbusier στη Γερμανία.

Το ημι-ανεξάρτητο, διώροφο σπίτι του Le Corbusier ταιριάζει στο στυλ του κτήματος με σύγχρονους χώρους και μινιμαλιστικούς εσωτερικούς χώρους. Οι ιστορικοί την χαρακτήρισαν ως την «εικόνα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής». Παρατηρήστε τα πέντε σημεία της αρχιτεκτονικής του Le Corbusier στην μονόχρωμη πρόσοψη του με ένα μεγάλο οριζόντιο παράθυρο, επίπεδη οροφή και θόλο από σκυρόδεμα.

Το άλλο πρωτότυπο Corbusier στεγάζει το Μουσείο Weissenhof. Η αριστερή, Rathenaustrasse 1, τεκμηριώνει την προέλευση και τους στόχους του κτήματος Weissenhof, ενώ το δικαίωμα, Νο. 3, παρουσιάζει τα αυθεντικά σχέδια, τα έπιπλα και το χρωματικό σχέδιο της Le Corbusier. Συνολικά, παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πόσο ριζική αλλαγή στην αρχιτεκτονική αυτή ήταν εν μέσω της αναταραχής του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Επιστρέψτε στην επαφή με την πόλη στη βεράντα του τελευταίου ορόφου με πανοραμική θέα στη Στουτγάρδη.

Μετά την κατασκευή του, η περιουσία παραμελήθηκε. Αγνοήθηκε από το Τρίτο Ράιχ και καταστράφηκε εν μέρει κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά το 1958 ολόκληρο το κτήμα Weissenhof χαρακτηρίστηκε ως προστατευόμενο μνημείο και τελικά αναγνωρίστηκε διεθνώς ως ένα επιβλητικό παράδειγμα κλασσικής νεωτεριστικής αρχιτεκτονικής. Το 2002 αγοράστηκε από την πόλη της Στουτγάρδης για να διατηρηθεί από το Ίδρυμα Wüstenrot. Παρά την άσχημη ιστορία της, έντεκα από τα αρχικά 21 σπίτια παραμένουν και είναι επί του παρόντος κατειλημμένα.

Η πρόσφατη ένταξη του ιστοτόπου στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς καθιστά την πρώτη για τη Στουτγάρδη και την 41η για τη Γερμανία. Τα σπίτια Le Corbusier αποδεικνύουν ότι η Στουτγάρδη έχει κάτι περισσότερο από μηχανήματα και αυτοκίνητα , είναι ένα σπίτι υψηλής τέχνης στην αρχιτεκτονική.

Πληροφορίες επισκεπτών για τα σπίτια Le Corbusier στη Στουτγάρδη

Ιστοσελίδα : www.stuttgart.de/weissenhof
Διεύθυνση: Weissenhofmuseum im Haus Le Corbusier; Rathenaustrasse 1- 3, 70191 Stuttgart
Τηλέφωνο : 49 - (0) 711-2579187
Ώρες : Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 18:00. Σάββατο και Κυριακή από τις 10:00 έως τις 18:00

Το Le Corbusier House έχει υποστεί εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης αλλά είναι ανοικτό στο κοινό από το 2006.

Διατίθενται ξεναγήσεις για τους χώρους και τα κτίρια. Παρέχουν αποκλειστική γνώση για το διατηρητέο ​​κτήριο, το οποίο περιλαμβάνει την πλούσια ιστορία της περιοχής και το Corbusier.

Υπάρχουν δημόσιες εκδρομές διαθέσιμες σε τακτά χρονικά διαστήματα (Τρίτη - Σάββατο 15:00, Κυριακή και αργίες στις 11:00 και 15:00), καθώς και προγραμματισμένες ομαδικές εκδρομές. Οι τακτικές εκδρομές είναι στα γερμανικά, αλλά οι ιδιωτικές εκδρομές μπορούν να είναι στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά ή ιταλικά. Οι εκδρομές διαρκούν 45 ή 90 λεπτά και κοστίζουν € 5 ανά άτομο (μειωμένες κατά 4 ευρώ). Για μια περιοδεία απαιτούνται τουλάχιστον 10 (και το πολύ 25 άτομα).