Όλα για το Wurst: Leberwurst

Πότε ήξερε ότι το ήπαρ μπορεί να είναι τόσο νόστιμο;

Όπως το Blutwurst (λουκάνικο αίματος), αυτό είναι μια γερμανική λιχουδιά που δεν έχει μεγάλη αγάπη έξω από τη Γερμανία. Για ένα, το Leberwurst (συχνά αγγλισμένο ως "liverwurst") είναι φτιαγμένο από συκώτι, ένα παραπροϊόν που αποφεύγουν πολλοί Αμερικανοί.

Αλλά το Leberwurst είναι ένα παραδοσιακό κομμάτι της γερμανικής κουζίνας και πρέπει να το απολαύσετε κατά την επίσκεψή σας στη χώρα . Ενώ για μια φορά ήταν μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, μπορεί τώρα να απολαμβάνουν στο τακτικό.

Τα γερμανικά παιδιά το λατρεύουν ακόμα - πραγματικά! Πρόκειται για ένα βασικό γερμανικό πρωινό, μαζί με ένα τραπέζι γεμάτο νόστιμα ρολά, κρέατα και τυριά.

Εδώ θα κάνω μια υπόθεση για όλους τους Leberwurst-haters γιατί πρέπει να το δοκιμάσετε. Και, τελικά, το Spiel nicht die beleidigte Leberwurst (Κυριολεκτικά μεταφράζεται στο "Μην παίζετε το πονεμένο λουκάνικο ήπαρ", ή "Μην είστε τέτοιος whiner / sourpuss").

Τι είναι το Leberwust ;

Το Leberwurst μπορεί να συγκριθεί με το πιο δημοφιλές γαλλικό paté , αλλά η επιλογή του προφίλ κρέατος και γεύσης είναι σταθερά γερμανική. Σε αντίθεση με τους Γάλλους που χρησιμοποιούν πάπια, λαγό ή χήνα, οι Γερμανοί κολλάνε με το συκώτι του λιγότερο εξωτικού μόσχου. Το κρέας είναι αρωματισμένο με αλάτι, πιπέρι και μαντζουράνα, καθώς και άλλα βότανα και ψητά κρεμμύδια. Οι κατασκευαστές της Leberwurst τρελαίνονται ακόμη και με τις συνταγές τους, προσθέτοντας στα λουκάνικα ασυνήθιστα στοιχεία όπως το Lingonberries και τα μανιτάρια. Στη συνέχεια, το έδαφος είναι χονδροειδές με τα μασώμενα κομμάτια του Speck (παρόμοια με το μπέικον) και το λευκό χοιρινό λίπος ή εκλεπτυσμένα όπως το βούτυρο.

Πρόκειται για ένα λιωμένο λουκάνικο στην κατηγορία Kochwurst (μαγειρεμένο λουκάνικο).

Αυτό το λουκάνικο έρχεται σε πολλές ποικιλίες, αλλά όλα πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 10 τοις εκατό ήπαρ με τις καλύτερες εκδοχές που αποτελούνται από πάνω από 25 τοις εκατό ήπατος. Τα φημισμένα πλεονεκτήματα υγείας του ήπατος δεν χάνονται στη μορφή Leberwurst . Αυτό το wurst είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ικανά να καλύψουν το 100% των ημερήσιων αναγκών σας για βιταμίνες Α, Β και ιδιαίτερα Β12.

Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή σιδήρου.

Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης υψηλή σε νάτριο και λίπος. Ακριβώς όπως όλα τα λεπτότερα πράγματα στη ζωή, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Περιφερειακές παραλλαγές και ποικιλίες του Leberwurst

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες του Leberwurst και μερικές είναι διαφορετικές στην περιοχή τους, όπως η μπύρα . Πολλοί τύποι έχουν ακόμη προστατευόμενο καθεστώς στην ΕΕ, παρόμοιο με το Spreewälder Gurken (τουρσί Spreewald).

Thüringer Leberwurst

Ένα παράδειγμα περιφερειακού λουκάνικου με προστασία της ΕΕ είναι το Thüringer Leberwurst . Μέρος των κριτηρίων του είναι ότι τουλάχιστον το 51% των πρώτων υλών πρέπει να προέρχεται από το κράτος της Θουριγγίας και κάθε επεξεργασία πρέπει να γίνεται εκεί. Έχει μια ξεχωριστή γεύση από τα τοπικά προϊόντα και τη μέθοδο μαγειρέματος του καπνίσματος.

Braunschweiger

Συνώνυμο με το Braunschweig (Brunswick στα αγγλικά), Γερμανία, αυτό το λουκάνικο εξυπηρετείται συνήθως ως mettwurst εντός της Γερμανίας. Στις ΗΠΑ, ωστόσο, ο Braunschweiger είναι ο πιο δημοφιλής τύπος συκωτιού, ένας απόγονος του αρχικού λουκάνικου ήπατος που έφεραν οι γερμανοί άποικοι.

Frankfurter Zeppelinwurst

Ονομάστηκε από τον αδελφό Ferdinand von Zeppelin (ναι, ο τύπος που δημιούργησε αυτά τα γίγαντα παλαιά αεροπορικά πλοία), αυτό το λουκάνικο επίσης εγκρίθηκε από τον αρίθμησης. Ένας κύριος κρεοπωλείο, ο στρατηγός Stephan Weiss, έβαλε μαζί το μοναδικό μίγμα στις 15 Μαρτίου 1909 και έλαβε τη συγκατάθεση του Count Ferdinand να δώσει το όνομά του σε αυτή την νόστιμη επιχείρηση.

Αυτός ο τύπος leberwurst έγινε κανονικός ναύλος στο αεροπορικό πλοίο του Zeppelin. Το σύνθημα " Ein Genuss zum Abheben gut " (Μια καλή χαρά για απογείωση), αντικατοπτρίζει την υπαγωγή της.

Pfälzer Hausmacher Leberwurst

Το παλματικό λουκάνικο ήπατος είναι ένα κλασικό της περιοχής Palatine (νοτιοδυτικά της Γερμανίας). Αυτό το στυλ του leberwurst συνήθως βρίσκει το δρόμο του στην περιφερειακή πιατέλα κρεάτων που σερβίρεται στα εστιατόρια και τα εργοστάσια . Συχνά αναμιγνύεται με μια τοπική ποικιλία λουκάνικων αίματος.

Πού να αγοράσετε το Leberwurst

Το Leberwurst μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε στη Γερμανία. Ενώ τα ξενώνες έκπτωσης όπως η Aldi ή η Lidl προσφέρουν συνήθως μόνο μία ή δύο ποικιλίες, τα βιολογικά καταστήματα και οι μεγάλες αγορές όπως το Kaisers και η Edeka φέρουν ένα ευρύ φάσμα. Επιπλέον, οι Metzger (κρεοπωλεία) κάνουν συχνά τις δικές τους εκδόσεις στο σπίτι με τα καλύτερα συστατικά.

Ενώ μπορεί να πωλείται σε ένα περιστρεφόμενο περίβλημα, το λουκάνικο πωλείται συχνότερα σε γυάλινο βάζο με επανασφραγιζόμενο καπάκι.

Λουκάνικο από κρεοπωλείο ή ανεξάρτητο πωλητή μπορεί να μην περιέχει συντηρητικά, επομένως πρέπει να τρώγεται γρήγορα. Μετά το άνοιγμα του leberwurst θα πρέπει να διατηρείται σε ψύξη και είναι καλό για περίπου μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα.

Συνταγή Leberwurst

Αν δεν μπορείτε να βρείτε μια έκδοση που σας αρέσει ή αισθάνεστε ιδιαίτερα φιλόδοξη, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας Leberwurst αρκετά εύκολα.

Βασική συνταγή Leberwurst

Εξυπηρετεί 6+

Εννέα εύκολα βήματα για να κάνετε Leberwurst :

1. Κόψτε όλο το κρέας σε μικρά κομμάτια
2. Ανακατεύουμε με κρεμμύδι και καρύκευμα
3. σιγοβράστε 40 λεπτά στη σόμπα
4. Προσθέστε μαντζουράνα
5. Τρίψτε το μαγειρεμένο κρέας σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας - είτε λεπτό είτε χοντρό
6. Υλικά σε περιβλήματα και γραβάτα
7. Καλύψτε με νερό. φέρετε σε πολύ χαμηλό σημείο βρασμού για 6 λεπτά
8. (Η εναλλακτική γεύση μπορεί να επιτευχθεί με το φινίρισμα του λουκάνικου με το κάπνισμα πάνω από ξύλο οξιάς)
9. Απολαύστε!

Πώς χρησιμοποιείται το Leberwurst ;

Η εξάπλωση συνήθως απολαμβάνει απλά, απλώνεται σε κάποιο καλό γερμανικό ψωμί για πρωινό ή το ελαφρύ βραδινό γεύμα του Abendbrot (ψωμί δείπνου). Φάτε με κάποια Senf (μουστάρδα) ή Gurke (τουρσί) για να πάρετε το γερμανικό αποτέλεσμα .