Πώς οι άνθρωποι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στην Αφρική;

Η ιστορία του χριστιανισμού στην Αφρική χρονολογείται από τον 1ο αιώνα. Μαζί με το Ισλάμ, είναι μία από τις δύο πιο ευρέως διαδεδομένες θρησκείες στην αφρικανική ήπειρο. Το 2000 εκτιμήθηκαν 380 εκατομμύρια χριστιανοί στην Αφρική, με μελέτες που υποδηλώνουν ότι ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί έως το 2025. Ως αποτέλεσμα, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο από χριστιανικές κοινότητες τόσο μεγάλες όσο και μικρές.

Την ημέρα των Χριστουγέννων τραγουδιούνται από τη Γκάνα στη Νότια Αφρική . Τα κρέατα ψήνονται, τα δώρα ανταλλάσσονται και οι άνθρωποι ταξιδεύουν σε όλη την οικογένεια. Οι κοπτικοί Χριστιανοί στην Αιθιοπία και την Αίγυπτο γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο - που σημαίνει ότι αν και γιορτάζουν στις 25 Δεκεμβρίου, η ημερομηνία αυτή μεταφράζεται συνήθως στις 7 Ιανουαρίου στο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Kwanzaa (ο εορτασμός της αφρικανικής κληρονομιάς που παρατηρείται στις Ηνωμένες Πολιτείες και συχνά συνδέεται με την εορταστική περίοδο) δεν γιορτάζεται στην Αφρική. Και αν δεν βρίσκεστε στα βουνά του Άτλαντα του Μαρόκου , έχετε πολύ λίγες πιθανότητες να απολαύσετε ένα λευκό Χριστούγεννα .

Ακόμη και σε ορισμένες από τις χώρες της Αφρικής που είναι κυρίως μουσουλμανικές, τα Χριστούγεννα εξακολουθούν να αναγνωρίζονται ως μια κοσμική γιορτή. Στο έθνος της Δυτικής Αφρικής της Σενεγάλης, το Ισλάμ είναι η κύρια θρησκεία - και όμως τα Χριστούγεννα χαρακτηρίζονται ως εθνικές αργίες. Αυτό το άρθρο Mail & Guardian δείχνει πώς οι Σενεγάλες Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί επέλεξαν να γιορτάσουν ανεπίσημα τις διακοπές του άλλου, θέτοντας τα θεμέλια για τη διάσημη ατμόσφαιρα θρησκευτικής ανοχής της χώρας.

Υπηρεσίες Εκκλησίας και Καρολίνγκ

Η μετάβαση στην εκκλησία είναι συνήθως το επίκεντρο των εορτασμών των Χριστουγέννων στην Αφρική. Οι σκηνές της γέννησης παίζονται, τα τραγούδια τραγουδιούνται και σε μερικές περιπτώσεις πραγματοποιούνται χοροί.

Στο Μαλάουι , ομάδες μικρών παιδιών πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα για να χορεύουν και χριστουγεννιάτικα τραγούδια συνοδευόμενα από σπιτικά όργανα.

Λαμβάνουν ένα μικρό χρηματικό δώρο σε αντάλλαγμα, με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα δυτικά παιδιά όταν καρόουν. Σε πολλές χώρες, οι πομπές λαμβάνουν χώρα μετά από μια εκκλησιαστική υπηρεσία που πραγματοποιήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων. Αυτές είναι συχνά ευχάριστες περιπτώσεις μουσικής και χορού. Στη Γκάμπια, για παράδειγμα, οι άνθρωποι παρελαύνουν με μεγάλα φανάρια που ονομάζονται φανάλλες, φτιαγμένα με τη μορφή σκαφών ή σπιτιών. Κάθε χώρα έχει τις δικές της μοναδικές εκδηλώσεις, ανεξάρτητα από το πόσο μικρός είναι ο χριστιανικός της πληθυσμός.

Χριστουγεννιάτικο δείπνο

Όπως και στους περισσότερους χριστιανικούς πολιτισμούς, η γιορτή του εορταστικού δείπνου με φίλους και την οικογένεια είναι ένα βασικό εορταστικό τελετουργικό στην Αφρική. Στις περισσότερες χώρες, τα Χριστούγεννα είναι δημόσιες αργίες και οι άνθρωποι αξιοποιούν στο έπακρο την ευκαιρία να επισκεφθούν οικογένεια και φίλους. Στην Ανατολική Αφρική αγοράζονται κατσίκες στην τοπική αγορά για το ψήσιμο την ημέρα των Χριστουγέννων. Στη Νότια Αφρική, οι οικογένειες συνήθως Braai ? ή χαιρετίζετε την αποικιακή βρετανική κληρονομιά τους με ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δείπνο γεμάτο με χαρτί καπέλα, πίτες κιμάς και γαλοπούλα. Στην Γκάνα, το βραδινό χριστουγεννιάτικο δείπνο δεν είναι πλήρες χωρίς fufu και okra σούπα. και στο ρύζι της Λιβερίας , το βόειο κρέας και τα μπισκότα είναι η τάξη της ημέρας.

Δώρο δώρων

Όσοι μπορούν να το αντέξουν οικονομικά θα δίνουν γενικά δώρα στα Χριστούγεννα, αν και οι διακοπές δεν είναι σχεδόν τόσο εμπορικές στην Αφρική όσο και στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική.

Η έμφαση δίνεται περισσότερο στη θρησκευτική γιορτή της γέννησης του Ιησού από ό, τι στο δώρο. Το πιο συνηθισμένο δώρο που αγοράστηκε στα Χριστούγεννα είναι νέα ρούχα, συνήθως προοριζόμενα να φορεθούν στην εκκλησία. Στην αγροτική Αφρική, λίγοι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν οικονομικά δώρα ή παιχνίδια και, σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχουν πολλά μέρη για να τα αγοράσουν. Επομένως, αν τα δώρα ανταλλάσσονται σε φτωχότερες κοινότητες, συνήθως λαμβάνουν τη μορφή σχολικών βιβλίων, σαπουνιών, υφασμάτων, κεριών και άλλων πρακτικών αγαθών.

Χριστουγεννιάτικα στολίδια

Η διακόσμηση των μετωπικών καταστημάτων, των δέντρων, των εκκλησιών και των σπιτιών είναι κοινή σε όλες τις χριστιανικές κοινότητες της Αφρικής. Μπορεί να δείτε πλαστά μπροστινά μαγαζιά που κοσμούν το χιόνι στο Ναϊρόμπι , φοίνικες φορτωμένες με κεριά στη Γκάνα, ή παλάμες πετρελαίου φορτωμένες με κουδούνια στη Λιβερία. Φυσικά, οι αειθαλή έλατα και πεύκα ευνοούνται στη Δύση είναι δύσκολο να έρθουν στην Αφρική, έτσι τα χριστουγεννιάτικα δέντρα συνήθως αντικαθίστανται από φυσικές ή συνθετικές εναλλακτικές λύσεις.

Πώς να πω Happy Χριστούγεννα στην Αφρική

Στο Ακάν (Γκάνα): Afishapa
Στο Σόντα (Ζιμπάμπουε): Muve neKisimusi
Στην Αφρικανική Δημοκρατία (Νότια Αφρική): Geseënde Kersfees
Στο Ζουλού (Νότια Αφρική): Sinifisela Ukhisimusi Omuhle
Στο Σουάσι (Σουαζιλάνδη): Sinifisela Khisimusi Lomuhle
Στο Σόθο (Λεσόθο): Ματσάλολο ο Μορένα ο Μαμπώσε
Στο Σουαχίλι (Τανζανία, Κένυα): Kuwa na Krismasi njema
Στο Αμπαρίσκο (Αιθιοπία): Melkam Yelidet Beaal
Στην Αιγυπτιακή Αραβική (Αίγυπτος): Colo sana wintom tiebeen
Στη Γιορούμπα (Νιγηρία): E ku odun, e hu iye 'dun

Βίντεο των Χριστουγεννιάτικων εορτασμών στην Αφρική

12 Ημέρες του Χριστουγεννιάτικου Νιγηριανού Στυλ - « Την πρώτη μέρα των Χριστουγέννων η μητέρα μου μου έδωσε fufu με egusi».

"Χριστούγεννα", ένα ελαφρώς τραγανό χριστουγεννιάτικο τραγούδι από έναν Κένυα μουσικό Kimang.

Santa χορεύει στο Freetown, πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε.

Αιθιοπικό Χριστουγεννιάτικο τραγούδι Οι Αιθίοπες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε από την Jessica Macdonald στις 26 Απριλίου 2017.