Νότιες αφρικανικές λιχουδιές: Τι είναι το Biltong;

Αν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στη Νότια Αφρική, περιμένετε να δείτε biltong παντού που πηγαίνετε. Το Biltong είναι το αγαπημένο σνακ της Νότιας Αφρικής και αποτελεί εγγενές κομμάτι της κουλτούρας της χώρας. Πωλείται σε βενζινάδικα, σε μετρητές σούπερ μάρκετ, σε κόμβους μεταφοράς και ακόμη και σε πολυτελή εστιατόρια. Αλλά τι είναι;

Τι είναι το Biltong;

Ουσιαστικά, το biltong είναι το κρέας που έχει θεραπευτεί και στεγνώσει. Σερβίρεται σε φέτες ή λωρίδες ποικίλου πάχους και μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από διαφορετικά κρέατα.

Παρόλο που υπάρχουν κοτόπουλο και ακόμη και biltong μπέικον, το βόειο κρέας και το παιχνίδι είναι τα πιο συνηθισμένα κρέατα biltong. Το παιχνίδι (γνωστό ως κυνήγι στη Νότιο Αφρική) αναφέρεται στα ζώα του θάμνου - συμπεριλαμβανομένων των impala, kudu, wildebeest και στρουθοκαμήλου. Πολλοί Αμερικανοί κάνουν το λάθος να σκέφτονται ότι το biltong είναι η απάντηση της Νότιας Αφρικής στο βόειο κρέας - αλλά στην πραγματικότητα έχει τα δικά του μοναδικά συστατικά, τη διαδικασία δημιουργίας, τον πολιτιστικό ρόλο και την ιστορία.

Η ιστορία του Biltong

Οι νοτιοαφρικανοί διατηρούν το κρέας με τη μία ή την άλλη μορφή για χιλιάδες χρόνια. Χωρίς ψυγεία ή καταψύκτες για να αποφευχθεί η αλλοίωση των κρεάτων τους, οι αυτόχθονες κυνηγοί χρησιμοποίησαν για να καλύψουν λουρίδες κρέατος με αλάτι πριν τους κρεμάσουν από τα δέντρα για να στεγνώσουν. Τον 17ο αιώνα, οι έποικοι από την Ευρώπη υιοθέτησαν αυτήν την παραδοσιακή μέθοδο συντήρησης, αλλά πρόσθεσαν το ξύδι και το νιτρικό κάλιο στη διαδικασία επεξεργασίας. Ο σκοπός αυτού ήταν να σκοτωθούν τα βακτηρίδια στο κρέας, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα ασθένειας.

Τον 19ο αιώνα, οι ολλανδοί αγρότες γνωστοί ως Voortrekkers εγκατέλειψαν τις εκμεταλλεύσεις τους στο ακρωτήριο, προκειμένου να ξεφύγουν από τη δικαιοδοσία της βρετανικής κυβέρνησης του Ακρωτηρίου. Απαιτούσαν φορητά, μη φθαρτά τρόφιμα για να τα διατηρήσουν στη βόρεια μετανάστευσή τους, η οποία έγινε γνωστή ως το Μεγάλο Ταξίδι. Το θεραπευμένο κρέας ήταν η ιδανική λύση και οι περισσότερες πηγές πιστώνουν τους Voortrekkers με την τελειοποίηση της τέχνης της κατασκευής biltong, δημιουργώντας έτσι το σνακ όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Πώς γίνεται το Biltong

Σήμερα, η διαδικασία της κατασκευής biltong παραμένει πολύ παρόμοια με αυτή των Voortrekkers - αν και με μερικούς εκσυγχρονισμούς. Επιλέγοντας ένα κομμάτι κρέατος καλής ποιότητας είναι το πρώτο βήμα. Συνήθως, όταν κάνετε biltong βοείου κρέατος, το αργυροειδές ή το ανώτερο κομμάτια είναι το καλύτερο. Στη συνέχεια, το κρέας πρέπει να κόβεται σε λωρίδες, πριν τρίβεται με ή μαριναρισμένο σε ξύδι. Στη συνέχεια, οι λωρίδες αρωματίζονται με ένα μείγμα μπαχαρικών, το οποίο παραδοσιακά περιλαμβάνει αλάτι, ζάχαρη, θρυμματισμένους σπόρους κορίανδρου και μαύρο πιπέρι.

Συνήθως, οι λωρίδες αφήνονται να απορροφούν το μείγμα μπαχαρικών όλη τη νύχτα, πριν κρεμαστούν για να στεγνώσουν σε ένα καλά αεριζόμενο σημείο. Σήμερα, ειδικά σχεδιασμένα ερμάρια ξήρανσης διευκολύνουν αυτό το βήμα της διαδικασίας, παρέχοντας στον κατασκευαστή biltong μεγαλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας και της υγρασίας. Παραδοσιακά, το στάδιο ξήρανσης διαρκεί περίπου τέσσερις ημέρες. αν και οι ηλεκτρικοί φούρνοι ανεμιστήρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιταχύνουν σημαντικά τη διαδικασία. Για τους καθαριστές biltong, ωστόσο, οι παλιοί τρόποι είναι πάντα οι καλύτεροι.

Οφέλη για την υγεία του Biltong

Εκτός από το γεγονός ότι είναι ένα σημαντικό μέρος της νοτιοαφρικανικής κουλτούρας, το biltong είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση σε πιο συνηθισμένα σνακ όπως τσιπς και βουτιά. Είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, με περίπου 57,2 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια.

Η διαδικασία της ξήρανσης παρά του μαγειρέματος σημαίνει ότι το κρέας διατηρεί τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά του, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών ορυκτών όπως σίδηρος, ψευδάργυρος και μαγνήσιο. Για όσους μετρώνται τις θερμίδες, το παιχνίδι biltong είναι συχνά πιο λιτό από το biltong βοείου κρέατος και ως εκ τούτου μια καλύτερη επιλογή.

Πού να δοκιμάσετε το Biltong;

Στη Νότια Αφρική και στις όμορες χώρες όπως η Ναμίμπια, η δειγματοληψία biltong είναι τόσο εύκολη όσο η παραλαβή ενός σφραγισμένου με κενό πακέτου από το πλησιέστερο παντοπωλείο. Εάν είστε στο εξωτερικό, ωστόσο, η επίλυση του biltong σας μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολη. Οι περισσότερες μεγάλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ διαθέτουν νοτιοαφρικανικά καταστήματα πώλησης, όπως ο Jonny Jacobs στη Νέα Υόρκη και το Σαν Ντιέγκο. ή Jumbo South African Shop στο Λονδίνο. Στο τελευταίο, θα βρείτε biltong παράλληλα με άλλες νοτιοαφρικανικές λιχουδιές, συμπεριλαμβανομένου του τσαγιού Rooibos, της chutney της κας Ball και της καραμέλας του Wilsons.

Εναλλακτικά, υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που μεταφέρουν τα biltong και άλλα προϊόντα της Νότιας Αφρικής, συμπεριλαμβανομένου του South African Food Shop στις ΗΠΑ και το Barefoot Biltong στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν αισθάνεστε πραγματικά περιπετειώδης, μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε το δικό σας biltong στο σπίτι. Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που προσφέρουν συνταγές και οδηγίες για να φτιάξετε την τέλεια παρτίδα - αν και είναι κάτι τέχνης και θα πρέπει να περιμένετε να δώσετε λίγες προσπάθειες για να πετύχετε καλά αποτελέσματα. Για να διευκολύνετε τα πράγματα, σκεφτείτε να παραγγείλετε καρύκευμα biltong και ένα ντουλάπι για το στέγνωμα στο σπίτι από το site της Amazon στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε και ξαναγράφηκε εν μέρει από την Jessica Macdonald στις 26 Οκτωβρίου 2016.