Εκτός από το Beaten Piste: Snow Skiing στο Μαρόκο

Το χιόνι δεν είναι μια καιρική κατάσταση που πολλοί από εμάς συνήθως συσχετίζουμε με την Αφρική, αλλά παρόλα αυτά, πολλά αφρικανικά έθνη βλέπουν τακτικά το χιόνι κάθε χειμώνα . Συχνά, το χιόνι δεν είναι αρκετά βαθιά για extreme sports όπως το σκι και το snowboarding. Ωστόσο, υπάρχουν τρεις χώρες στην αφρικανική ήπειρο που διαθέτουν τα δικά τους χιονοδρομικά κέντρα. Στο χειμώνα του νότιου ημισφαίριου (Ιούνιος - Αύγουστος), το καλύτερο στοίχημα για κάποια δράση στην πίστα είναι το Tiffindell Ski Resort στη Νότια Αφρική ή το Afriski Mountain Resort στο Λεσόθο.

Εάν προτιμάτε να περάσετε την εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου στις πλαγιές, η μόνη σας επιλογή είναι τα βουνά του Άτλαντα του Μαρόκου.

Μια μοναδική εμπειρία

Το σκι στο Μαρόκο δεν είναι κάτι σαν το σκι στα κορυφαία θέρετρα της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Ανάλογα με το πού πηγαίνετε, η υποδομή είναι περιορισμένη ή ανύπαρκτη - συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων ενοικίασης σκι, των ανελκυστήρων σκι και των εγκαταστάσεων για ψυχαγωγία après-ski. Για να αποφύγετε την απογοήτευση, καλό είναι να είστε όσο το δυνατόν πιο αυτάρκεις, από την τροφοδοσία του εαυτού σας στο να φέρετε τον δικό σας εξοπλισμό. Αν έρθετε προετοιμασμένοι, ωστόσο, το σκι στο Μαρόκο μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά ανταμείβοντας. Το τοπίο είναι θεαματικό, οι πίστες είναι ένθερμα ανεξερεύνητες και το κόστος είναι ένα κλάσμα του τι μπορείτε να περιμένετε να περάσετε αλλού.

Το πιο σημαντικό είναι ότι το σκι στο Μαρόκο σας επιτρέπει να κατεβείτε από την πεπατημένη διαδρομή και να απολαύσετε την αίσθηση περιπέτειας. Η καινοτομία του να είσαι σε θέση να πω ότι έχεις σκαλίσει σκόνη στην Αφρική κάνει την προσπάθεια να το κάνεις τόσο χρήσιμο.

Χιονοδρομικό κέντρο Oukaïmeden

Το γραφικό χωριό Oukaïmeden βρίσκεται 49 μίλια / 78 χιλιόμετρα νότια του Μαρακές στην καρδιά των οροσειρών του Άτλαντα. Το χωριό είναι σκαρφαλωμένο στα 8,530 πόδια / 2.600 μέτρα, ενώ το χειμερινό σπορ χώρος προσκολλάται στην άκρη του βουνού Jebel Attar και έχει μέγιστη ανύψωση 10,603 πόδια / 3.232 μέτρα.

Μια μονή καρέκλα σας οδηγεί στην κορυφή, όπου περιμένουν έξι κατηφορικές πίστες. Καθένα γίνεται πιο δύσκολο από την έλλειψη συντήρησης της πίστας. Υπάρχει επίσης χώρος βρεφονηπιακού σταθμού, σχολή σκι, οικογενειακό χώρο έλκηθρο και μια σειρά από ενδιάμεσες πλαγιές που εξυπηρετούνται από τέσσερις ανυψωτήρες. Εάν το τελευταίο αισθάνεστε πολύ συμβατικό, μπορείτε πάντα να ανασύρετε μια βόλτα στην κορυφή της πλαγιάς σε ένα από τα γαϊδούρια του θέρετρου.

Οι διαδρομές δεν είναι καλά σημειωμένες και οι ντόπιοι επωφελούνται από την σύγχυση τουριστών προσφέροντας ανεπίσημες υπηρεσίες οδηγού. Εάν χρειάζεστε βοήθεια, είναι προτιμότερο να προσλάβετε έναν εκπαιδευτή από το σχολείο σκι, καθώς αυτοί οι οδηγοί είναι σπάνια ιδιαίτερα γνώστες. Υπάρχει ένα κατάστημα ενοικίασης σκι που προσφέρει ξεπερασμένο αλλά εξυπηρετικό εξοπλισμό, ενώ τα ανεπίσημα περίπτερα ενοικίασης σκι προσφέρουν προϊστορικά εργαλεία για το ένα τρίτο της τιμής. Όποια επιλογή κι αν πάτε, θα εκπλαγείτε από το πόσο προσιτό είναι να κάνετε σκι στο Oukaïmeden. Η επίσημη ενοικίαση εξοπλισμού ημέρας κοστίζει περίπου $ 18, ενώ τα περάσματα ανελκυστήρα θα σας επαναφέρουν περίπου τα 11 δολάρια.

Ανάμεσα στις διαδρομές, μπορείτε να αγοράσετε παραδοσιακές μαροκινές τροφές από πολλούς τοπικούς πάγκους. Υπάρχει ένα ξενοδοχείο και εστιατόριο στο Oukaïmeden που ονομάζεται Hotel Chez Juju, αν και οι εκθέσεις ποικίλλουν ως προς την ποιότητα των καταλυμάτων.

Κάποιοι προτιμούν να κάνουν ημερήσιες εκδρομές από το Μαρακές ή να περάσουν τη νύχτα σε ένα από τα πολυτελή kasbahs που βρίσκονται στους πρόποδες των οροσειρών Atlas. Το Kasbah Tamadot και το Kasbah Angour είναι εξαιρετικές επιλογές και οι δύο μπορούν να οργανώσουν τη μεταφορά σας στην Oukaïmeden για εσάς. Διαφορετικά, οι ναύλοι ταξί επιστροφής από το Μαρακές κοστίζουν περίπου 45 δολάρια. Αν έχετε αυτοκίνητο, το ταξίδι από το Μαρακές στο Oukaïmeden θα σας μεταφέρει περίπου δύο ώρες.

Σκι κοντά στην Ifrane

Παρόλο που το Oukaïmeden είναι το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο του Μαρόκου, το χωριό Ifrane της Μέσης Άτλας είναι επίσης γνωστό για τους χιονισμένους χειμώνες και τις εκπληκτικές πλαγιές του. Βρίσκεται 40 μίλια / 65 χιλιόμετρα νότια τόσο της Fez όσο και της Μεκνής. Το Ifrane είναι μια μικρή διαδρομή με ταξί από το χιονοδρομικό κέντρο Michlifen, όπου μια σειρά από εύκολες διαδρομές προσφέρουν μια διασκεδαστική μέρα για αρχάριους και ενδιάμεσους σκιέρ. Υπάρχει τελεφερίκ στο Michlifen, αλλά είναι επίσης δυνατό να πεζοπορείτε στην κορυφή των πλαγιών.

Φέρνοντας τα δικά σας εργαλεία είναι καλύτερα αν είναι δυνατόν, αν και υπάρχουν ενοικιαζόμενα καταστήματα που προσφέρουν εξοπλισμό σε διάφορες καταστάσεις επισκευής στο χιονοδρομικό κέντρο και στην ίδια την Ifrane.

Μαροκινές εκδρομές σκι

Για τους σοβαρούς σκιέρ, μία από τις καλύτερες επιλογές είναι να συμμετάσχετε σε μια ξενάγηση σκι όπως αυτή που προσφέρει η Pathfinder Travels. Κάθε χρόνο, η εταιρεία οργανώνει μια οκταήμερη εκστρατεία στα βουνά του Άτλαντα. Θα έχετε έδρα στο Refuge Toukbal, που βρίσκεται στους πρόποδες του υψηλότερου βουνού του Μαρόκου. και να περάσετε τις ημέρες σας εξερευνώντας τις ευκαιρίες για σκι backcountry που προσφέρει ο Jebel Toukbal και οι γύρω κορυφές του. Με μέσο ύψος 13,120 πόδια / 4.000 μέτρα, αυτά τα βουνά αποδίδουν μια ατελείωτη προσφορά βαθιών κουλοχέρηδων και εκπληκτικών ανοιχτών πεδίων χιονιού. Αυτό το ταξίδι κοστίζει € 1.480 ανά άτομο.

Ο αληθινός περιπετειώδης μπορεί επίσης να χτυπήσει τις πλαγιές με το μόνο ελικοειδές ντύσιμο της Αφρικής, το Heliski Marrakech. Υπάρχουν δύο πακέτα για να διαλέξετε. Η πρώτη είναι μια εκδρομή 3 ημερών / 2 νυκτερινών εκδρομών που περιλαμβάνει έως και τέσσερις σταγόνες ελικόπτερο ημερησίως στις πλαγιές του High Atlas με ύψος 11.480 πόδια / 3.500 μέτρα ή περισσότερο. Το δεύτερο περιλαμβάνει μία ημέρα ηλιάνσι και μισή μέρα στο Oukaïmeden. Οποιοδήποτε πακέτο επιλέγετε, τα γεύματά σας και τα καταλύματα θα σας προσφέρουν το πολυτελές Kasbah Agounsane. Οι τιμές ξεκινούν από € 950 ανά άτομο.