Ποιος είναι ο Doug Trumbull; Και γιατί είναι σημαντικό για τα θεματικά πάρκα;

Pioneer ταινιών και Prolific Inventor επανάσταση στο πάρκο και τις βιομηχανίες ταινιών

Αν έχετε κλείσει μια πτήση στο φεγγάρι της Endor στις αστέρες της Disney's Tours ή έχετε πάρει με ένα όπλο-λέιζερ βαθμού από Gru για Despicable Me Minion Mayhem στα πάρκα της Universal, έχετε Douglas Trumbull να ευχαριστήσω.

Παρόλο που δεν ασχολήθηκε άμεσα ούτε με έλξη, η Trumbull ανέπτυξε την ιδέα και την τεχνολογία για βόλτες με προσομοιωτή κινήσεων που τους επέτρεψε. Είδε τις δυνατότητες ψυχαγωγίας στους εμπορικούς προσομοιωτές πτήσης που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση πιλότων και την κατασκευή του πρώτου προσομοιωτή της βιομηχανίας.

Η πρωτοποριακή εφεύρεσή του εισήγαγε μια νέα εποχή με θεματικά μέσα με βάση τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε πάρκα και άλλους χώρους.

Πέρα από τις εξορμήσεις του προσομοιωτή, η συναρπαστική γοητεία του Trumbull με την ταινία και η προσπάθειά του να βελτιώσει και να εκμεταλλευτεί τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να συλλαμβάνει και να αναπαράγει κινούμενες εικόνες τον οδήγησε σε ένα ταξίδι, όπως λέει, "κάνει το περιεχόμενο να διακριθεί από την πραγματικότητα". Στην πορεία, έχει δημιουργήσει μερικά εντυπωσιακά διαπιστευτήρια κινηματογραφικών ταινιών και ανέπτυξε κάποια απίστευτη τεχνολογία που έχει σημαντικές συνέπειες για θεματικά πάρκα και θεματική ψυχαγωγία.

Παρακολουθήστε ένα Podcast Pass Season με τον Doug Trumbull, στον οποίο συμμετείχα. Μιλάει εκτενώς για τη μακρά καριέρα του και τη νέα του τεχνολογία Magi.

Πρώτα χρόνια

Γεννημένος το 1942 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, ο Trumbull επηρεάστηκε εξίσου από τον πατέρα του, έναν μηχανικό και μόνιμο τρενεργό και τη μητέρα του, έναν καλλιτέχνη. Παρείχαν το ιδανικό DNA και περιβάλλον για να καλλιεργήσουν την πορεία της σταδιοδρομίας της υβριδικής τεχνικής τέχνης του Trumbull.

Κατασκεύασε μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας ως νεαρός. Ο Trumbull παρακολουθούσε με μεγάλη πρόβλεψη, καθώς η Disneyland χτίστηκε και απολάμβανε την επίσκεψη στο πάρκο αφού άνοιξε. Ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος από μια πρώιμη έκθεση, The Art of Animation , και αιχμαλωτίστηκε από τη δυνατότητα δημιουργίας φανταστικών κόσμων.

"Κάνοντας ζωντανά τα έργα ζωγραφικής και να τα κινηθούν γύρω σου ήταν σαν τον ουρανό για μένα", λέει.

Αφού πήρε κάποια μαθήματα τέχνης σε ένα κολέγιο της κοινότητας, η πρώτη δουλειά του Trumbull ήταν σε ένα κινηματογραφικό στούντιο που παρήγαγε τεχνικό animation για τη NASA. Για ένα από τα έργα του, συνέβαλε στην ανάπτυξη της έλξης της NASA, To Moon and Beyond , για την Έκθεση του 1964 της Νέας Υόρκης . Βιντεοσκόπησε στο Cinerama 360 , σε πρόωρη μορφή ευρείας οθόνης, και προβάλλεται σε θόλο. Ο μυθιστοριογράφος Arthur C. Clarke και ο σκηνοθέτης Stanley Kubrick είδαν την έλξη και ο Kubrick προσέλαβε την εταιρεία Trumbull που εργάστηκε για να σχεδιάσει τα ειδικά εφέ για την ταινία επιστημονικής φαντασίας ορόσημο του 2001: Μια διαστημική οδύσσεια .

Ειδικά εφέ του Hollywood Maven

Ο Trumbull μίλησε για μια δουλειά που δούλευε άμεσα για τον Kubrick και, στα μέσα του 20 του, κατέληξε να επιβλέπει τα οπτικά αποτελέσματα για το 2001 . Ανέπτυξε την καινοτόμο φωτογραφία σάρωσης που χρησιμοποιήθηκε για την ακολουθία του διαδρόμου Stargate Corridor. Ο Trumbull θεωρεί τον τελευταίο σκηνοθέτη ως οραματιστή και μέντορα. "Η συνεργασία με τον Kubrick μου έδειξε ότι η ταινία θα μπορούσε να είναι μια υποκειμενική εμπειρία - ότι το ακροατήριο θα μπορούσε πραγματικά να γίνει μέρος της ταινίας", λέει. "Χρησιμοποιούσε κάθε διαθέσιμη τεχνολογία για το 2001 , συμπεριλαμβανομένου του Cinerama, γιγαντιαίων οθονών, στερεοφωνικού ήχου έξι καναλιών - ό, τι χρειάστηκε για να στείλει το κοινό στο διάστημα".

Σε συνεργασία με τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες του Χόλιγουντ, η Trumbull σχεδίασε τα αποτελέσματα για μερικές από τις μεγαλύτερες ταινίες τους. Στις ταινίες του περιλαμβάνονται οι συναντήσεις του τρίτου είδους για το Steven Spielberg, το Blade Runner για τον Ridley Scott και το Star Trek: Η ταινία και το στέλεχος Andromeda για τον Robert Wise. Παράγει επίσης και σκηνοθετεί τις δικές του ταινίες, συμπεριλαμβανομένου του Silent Running και του Brainstorm .

Επιστροφή στα αξιοθέατα

Το 1972, η Trumbull ξεκίνησε μια συνεργασία έρευνας και ανάπτυξης με την Paramount Pictures για να εξερευνήσει νέα και καλύτερη κινηματογραφική τεχνολογία. Δημιούργησε τη Showscan, μια διαδικασία που προβάλλει ταινίες στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο αντί των συμβατικών 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Σε υψηλότερο ρυθμό καρέ, μειώνονται ή εξαλείφονται προβλήματα όπως ο θόρυβος και η στροβοσκόπιση και οι εικόνες είναι πιο ζωντανές, πιο ξεκάθαρες και πιο "πραγματικές".

Το Brainstorm υποτίθεται ότι ήταν η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που προβλήθηκε και παρουσιάστηκε χρησιμοποιώντας τη Showscan, αλλά η παραγωγή αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης απώλειας του αστέρι της, Natalie Wood, που πέθανε υπό ύποπτες συνθήκες. Η εμπειρία τράβηξε το Trumbull και αποχώρησε από την παραδοσιακή κινηματογραφική επιχείρηση. Το Imax έκλεισε το Showscan ως το πρότυπο μεγάλης οθόνης, το οποίο έλυσε αποτελεσματικά τη Showscan ως ιδιόκτητη τεχνολογία υψηλής ταχύτητας καρέ. (Κατά ειρωνικό τρόπο, η Trumbull αγόρασε αργότερα το Imax με άλλους επενδυτές και βοήθησε να επεκταθούν τα θέατρα μεγάλης οθόνης και να τα καταστήσει προσιτά για ταινίες μεγάλου μήκους).

Εστιάζοντας σε ειδικούς χώρους, ο Trumbull ακολούθησε το πάθος του για να σπάσει τα εμπόδια μεταξύ ακροατηρίων και ταινιών. Το 1974, ενώ στο Paramount, σχεδίασε και παρουσίασε ένα πρωτότυπο της πρώτης διαδρομής προσομοιωτή. Επέστρεψε στην ιδέα το 1985 και ανέπτυξε το Tour of the Universe , το οποίο άνοιξε στο Τορόντο και ήταν η πρώτη διαδρομή προσομοιωτή που ήταν διαθέσιμη στο κοινό. Ανακαλύπτοντας το είδος και αποδεικνύοντας τη βιωσιμότητά του, η Trumbull άνοιξε την πόρτα όχι μόνο για βόλτες με προσομοιωτή κινήσεων, αλλά για όλα τα αξιοθαύμαστα αξιοθέατα με βάση τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι Universal Studios Florida έφεραν το Trumbull για να κατευθύνουν την ταινία και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του αξιοσημείωτου κρουστικού προσομοίωτου κίνησης Back to the Future ... Το Ride , το οποίο άνοιξε το 1991. Η διαδρομή ήταν ένα άμεσο χτύπημα και βοήθησε να αλλάξει η εικόνα και οι περιουσίες του προβλήματος - μολυσμένο πάρκο. Το αξιοθέατο, που πυροβολήθηκε στα 70mm και προβάλλεται σε θόλο Omnimax, άνοιξε επίσης σε μεγάλη επιτυχία στο Universal Studios Hollywood . Επιστροφή στο Μέλλον ... Η Ride έκλεισε έκτοτε και το The Simpsons Ride το αντικατέστησε.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η Trumbull και η εταιρεία της με έδρα τη Μασαχουσέτη ανέπτυξαν τρία αξιοθέατα για το ξενοδοχείο και το καζίνο Luxor στο Λας Βέγκας. (Αυτό ήταν κατά τη διάρκεια της σκληρής προσπάθειας Sin City για να αναμορφωθεί ως φιλικός προς την οικογένεια προορισμός.) Τα αξιοθέατα έδωσαν μια γραμμική ιστορία, αλλά χρησιμοποίησαν τρεις διαφορετικές τεχνικές, συμπεριλαμβανομένης μιας κίνησης προσομοιωτή κίνησης με ταινία 48 καρέ ανά δευτερόλεπτο, μια ταινία που μεταμφιέστηκε ως ζωντανή παρουσίαση (η οποία λίγο πολύ απέσυρε με το υψηλό σκηνικό ρυθμού καρέ) και ένα "Θέατρο του Μέλλοντος", το οποίο περιλάμβανε μια μεγάλη, κατακόρυφη οθόνη και μια ταινία VistaVision 48 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Τα αξιοθέατα έκλεισαν έκτοτε.

Το μέλλον φαίνεται λαμπερό

Συνεχίζει να βλάπτει τα μονοπάτια και να σπρώχνει τους φακέλους ταινιών και τεχνολογίας έλξης στα Trumbull Studios του. Εξετάζει και ταιριάζει κάθε μεταβλητή στην επιδίωξή του για κινηματογραφική τελειότητα. "Αν θέλετε να πείσετε το ανθρώπινο νευρικό σύστημα ότι αυτό που βλέπει είναι πραγματικό", λέει ο Trumbull, "χρειάζεστε όλη την ανάλυση, όλη τη φωτεινότητα, το ρυθμό καρέ και όλα όσα μπορείτε να κάνετε για να φανεί σαν παράθυρο στην πραγματικότητα. "

Για να γίνει πιο φωτεινές οι προβαλλόμενες εικόνες (ένα κοινό πρόβλημα με τις συμβατικές κινηματογραφικές αίθουσες είναι οι συνθήκες χαμηλού φωτισμού, οι οποίες μπορούν να καταστήσουν λασπώδεις εικόνες), έχει επικεντρωθεί τόσο στους προβολείς όσο και στις οθόνες. Χρησιμοποιώντας μια οθόνη Torus, η οποία είναι εξοπλισμένη με τεχνολογία κενού και είναι καμπύλη, η Trumbull μπορεί να επαναπροσανατολίσει το προβαλλόμενο φως στο κοινό, κάνοντας έτσι το φως αποτελεσματικότερο ακόμα πιο φωτεινό. Έχει επίσης σχεδιάσει ένα σύστημα απεικόνισης αμφιβληστροειδούς που παρακάμπτει εντελώς τις οθόνες και θα στείλει εικόνες απευθείας στα μάτια των θεατών. Άλλες καινοτομίες περιλαμβάνουν έναν γερανό μηδενικής βαρύτητας που οι χειριστές κάμερας μπορούν να κινούνται χωρίς κόπο. Είναι εξοπλισμένο με ειδικούς αισθητήρες που παρακολουθούν τις κινήσεις του και, σε συνδυασμό με το κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σύστημα Trumbull, μπορούν να αναπαράγουν ένα εικονικό υπόβαθρο σε πραγματικό χρόνο.

Αλλά η πιο συναρπαστική εξέλιξη είναι η Magi, η τελευταία προσπάθεια της Trumbull στην τεχνολογία υψηλών ρυθμών καρέ. Περιλαμβάνει 3D, ανάλυση 4K και 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο - 120! - να παραδώσει μια εμπειρία που έρχεται πολύ κοντά στον μακροπρόθεσμο στόχο της να εξαλείψει τη διάκριση μεταξύ μέσων και πραγματικότητας. Η Trumbull ελπίζει να χορηγήσει άδεια στην τεχνολογία σε κινηματογραφιστές και σχεδιαστές έλξης.

Ο αδύναμος κρίκος στα μέσα ενημέρωσης με βάση τα αξιοθέατα είναι συχνά το ίδιο το μέσο. Οι εμπειρίες όπως ο υπέροχος Χάρι Πότερ και το Απαγορευμένο Ταξίδι του Universal θα ήταν ακόμη πιο αξιοσημείωτο με τη διαδικασία Magi. Αντικαθιστώντας τις κάπως σκοτεινές και κοκκωδές ακολουθίες ταινιών με υπερρεαλιστικές εικόνες με υψηλό ρυθμό καρέ, θα καταστήσει την διαδρομή πολύ πιο εντυπωσιακή.

Η Trumbull αναπτύσσει επίσης Magi Pods, προκατασκευασμένα θέατρα που θα προβάλουν τη νέα τεχνολογία ταινιών. Ελπίζει να πουλήσει τα θέατρα σε ειδικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων θεματικών πάρκων. Τα θέατρα ενδέχεται να περιλαμβάνουν περιεχόμενο συγκεκριμένου πάρκου (όπως το Looney Tunes ή το Media League League σε τοποθεσίες Six Flags) ή ταινίες γενικού κοινού που παράγονται από την Trumbull. Προβλέπει επίσης ειδικές εκδηλώσεις όπως τα φεστιβάλ Magi που προσκαλούν τους σκηνοθέτες να προβάλουν νέες ταινίες για ακραίες αθλήματα, μουσική ή άλλα είδη.