Περιηγηθείτε σε φυλακή του Ανατολικού Βερολίνου

Επισκεφθείτε αυτό το συγκρότημα φυλακών του Ανατολικού Βερολίνου όπου απλά εξαφανίστηκαν οι άνθρωποι

Για περίπου σαράντα χρόνια, ο χώρος που σήμερα είναι γνωστός ως Μνημείο του Βερολίνου-Hohenschönhausen δεν σημειώθηκε ούτε καν στους χάρτες - ήταν μυστικό. Ενώ το DDR βρισκόταν στην εξουσία, αυτό το συγκρότημα φυλακών ήταν όπου οι άνθρωποι απλώς εξαφανίστηκαν.

Καθώς βρισκόμουν εκεί σε μια ηλιόλουστη μέρα, ακούγοντας έναν νεαρό Αμερικανό οδηγό να μας μιλήσει για τις πολλές σκληρότητες που συνέβη εδώ, όλα φάνηκαν εξωπραγματικά. Τα ημι-εγκαταλελειμμένα κτίρια φαινόταν απογοητευτικά, όχι απειλητικά.

Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τόπος αυτός εξακολουθεί να εμπνέει ενδιαφέρον για το σκοτεινό παρελθόν του Ανατολικού Βερολίνου . Από την ίδρυση του μνημείου το 1994, έχουν επισκεφθεί πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα.

Ιστορία του Hohenschönhausen

Ο χώρος άνοιξε ως φυλακή καταδίκης Hohenschönausen το 1946. Οι Σοβιετικοί το χρησιμοποίησαν για την ανάκριση υποψήφιων Ναζί και συνεργατών. Μόλις εξάγεται μια "εξομολόγηση", πολλοί από τους φυλακισμένους στέλνονταν στο κοντινό στρατόπεδο φυλακών του Sachsenhausen .

Το 1951, η φυλακή έγινε ιδιοκτησία του Στάζι . Οι άνθρωποι ενεργοποίησαν τους γείτονές τους, τους φίλους και την οικογένειά τους με έναν πληροφοριοδότη για κάθε 180 πολίτες. Πολλοί από τους ανθρώπους που έμπαιναν από πληροφοριοδότες κατέληξαν στο Hohenschönhausen.

Οι πολιτικοί αντιφρονούντες, οι κριτικοί και οι άνθρωποι που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τους Ανατολικούς Γερμανούς υποβλήθηκαν σε σωματικές και πνευματικές φρικαλεότητες. Απαγμένοι από τα σπίτια τους χωρίς δίκη, θεωρούνταν ένοχοι και ψυχολογικά χτυπημένοι με τα χέρια τους μέχρι να παραδεχτούν την αδίκησή τους.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να φανταστείτε αυτό, δείτε τις σκηνές εξομολόγησης "Οι ζωές των άλλων" που βασίστηκαν στα γεγονότα της πραγματικής ζωής στη φυλακή.

Ο χώρος έκλεισε στις 3 Οκτωβρίου 1990 και σε αντίθεση με πολλά ιδρύματα στην Ανατολική Γερμανία, το Hohenschönhausen είχε αρχικά διατηρηθεί άθικτο. Δυστυχώς, αυτό έδωσε την ώρα στις φυλακές να καταστρέψουν πολλά από τα στοιχεία της ιστορίας της φυλακής.

Τα περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε για τον ιστότοπο προέρχονται από τα μαρτυρικά μαρτυρικά των πρώην κρατουμένων.

Προκειμένου να διατηρηθούν όσα έμειναν, οι πρώην κρατούμενοι δημιούργησαν ένα θεμέλιο για να τον κατατάξουν ως ιστορικό χώρο το 1992 και άνοιξαν εκ νέου ως μνημείο το 1994.

Περιηγήσεις στο Hohenschönhausen

Το Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen είναι τώρα διαθέσιμο για επίσκεψη με ξεναγήσεις. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τους χώρους, τους χώρους όπου φυλακίστηκαν και διερευνήθηκαν και άκουγαν από πρώτο χέρι τους λογαριασμούς πρώην κρατουμένων που περιστασιακά έκαναν τις περιηγήσεις.

Τμήματα της φυλακής

Μεταφορές - Οι ψυχολογικοί αγώνες ξεκίνησαν ενώ οι υπόπτους μπήκαν στη φυλακή. Τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για τη σύλληψη αιφνιδιαστικών κρατουμένων εμφανίζονται. Φαινόταν να είναι τυπικά παντοπωλεία ή φορτηγά, αλλά ήταν ειδικά εξοπλισμένα για να κλειδώνουν ύποπτους μέσα χωρίς παράθυρα. Ήταν ένας κοινός τρόπος να μαζέψετε τους ανθρώπους απευθείας από το δρόμο και να οδηγείτε ώρες γύρω από την πόλη για να συγχέετε τους φυλακισμένους. Όχι μόνο δεν είχαν ιδέα πού ήταν, οι φίλοι και οι οικογένειές τους δεν θα είχαν ιδέα πού πήγαν.

U-Boot - Γνωστό ως υποβρύχιο λόγω της υπόγειας, υγρής τοποθεσίας του, αυτό είναι το παλαιότερο τμήμα της φυλακής που χρησιμοποιείται κυρίως από τους Σοβιετικούς. Έως και δώδεκα αιχμάλωτοι ήταν συσκευασμένοι σε μικρά κελιά με ένα μεγάλο ξύλινο κρεβάτι για να μοιραστούν, ένα δοχείο απορριμμάτων για μια τουαλέτα και καμία πρόσβαση στον έξω κόσμο.

Κατασκήνωση Stasi - Ένα νέο κτίριο που προστέθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, που κατασκευάστηκε από εργαζόμενους κρατούμενους, έγινε η φυλακή Stasi. Είναι ζοφερή, γκρι εσωτερικό που περιέχει 200 ​​αίθουσες φυλακών και αίθουσες ερωτήσεων. Οι μακρινοί διάδρομοι είναι εφοδιασμένοι με κόκκινα φώτα και συναγερμοί, οι οποίοι επέτρεψαν στους φρουρούς να σηματοδοτούν όταν το διάδρομο ήταν σε χρήση, έτσι οι κρατούμενοι δεν συναντήθηκαν ποτέ μεταξύ τους. Στα κελιά, τα βιβλία, το γράψιμο και η ομιλία δεν έγιναν δεκτά.

Κεντρική κονσόλα - Όλες οι πτυχές της φυλακής θα μπορούσαν να ελέγχονται από αυτήν την περιοχή. Οι φρουροί χρησιμοποίησαν συχνά τους ελέγχους για να χειραγωγούν ψυχολογικά τους κρατούμενους, σβήνοντας τα φώτα μακριά, ανάβοντας τις τουαλέτες και γενικά στερώνοντας τους κρατούμενους από οποιαδήποτε ανάπαυση.