Οι περιφέρειες του Περού

Με τη γέννηση της Δημοκρατίας του Περού το 1821, η νέα ανεξάρτητη περουβιανή κυβέρνηση μετέτρεψε τις πρώην αποικιακές διοικητικές περιοχές του έθνους σε οκτώ τμήματα. Με την πάροδο του χρόνου, η αυξανόμενη υποστήριξη για λιγότερη συγκέντρωση και ώθηση προς την περιφερειοποίηση προωθούσε τη δημιουργία περαιτέρω διοικητικών περιοχών. Μέχρι τη δεκαετία του 1980, το Περού χωρίστηκε σε 24 τμήματα και μία ειδική επαρχία, τη Συνταγματική Επαρχία Callao.

Παρά την αιώνια ώθηση και έλξη της περουβιανής πολιτικής - συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών αναδιοργάνωσης των διοικητικών ορίων του έθνους - οι κύριες υποεθνικές διαιρέσεις του Περού παρέμειναν σχετικά αμετάβλητες.

Σήμερα, το Περού αποτελείται από 25 διοικητικές περιφέρειες (συμπεριλαμβανομένου του Callao) που διοικούνται από περιφερειακές κυβερνήσεις: τις περιφέρειες gobiernos . Αυτές οι περιοχές του Περού εξακολουθούν να είναι κοινώς γνωστές ως τμήματα ( departamentos ). κάθε τμήμα υποδιαιρείται σε επαρχίες και περιοχές.

Για τα ονόματα που δόθηκαν στους Περουβιανούς που γεννήθηκαν σε συγκεκριμένες πόλεις και περιφέρειες, διαβάστε τα Δημόνια του Περού.

Διοικητικές Περιφέρειες του Βόρειου Περού

Στο Βόρειο Περού φιλοξενούνται τα ακόλουθα οκτώ τμήματα (με κεφαλαία των τμημάτων σε παρένθεση):

Το Loreto είναι το μεγαλύτερο τμήμα στο Περού, αλλά έχει τη δεύτερη χαμηλότερη πληθυσμιακή πυκνότητα .

Αυτή η τεράστια περιοχή της ζούγκλας είναι το μόνο τμήμα του Περού που μοιράζεται σύνορα με τρεις χώρες: τον Ισημερινό, την Κολομβία και τη Βραζιλία.

Η βόρεια ακτή του Περού φιλοξενεί πολλά από τα πιο εντυπωσιακά ερείπια πριν από την Ίνκα, ειδικά στα τμήματα La Libertad και Lambayeque. Κατευθυνθείτε από το Chiclayo και θα φτάσετε στο τμήμα του Αμαζονίου, κάποτε στη σφαίρα του πολιτισμού Chachapoyas (και το σπίτι στο φρούριο Kuelap ).

Ο κύριος αυτοκινητόδρομος δυτικά προς ανατολικά συνεχίζει μέχρι το Tarapoto στο διαμέρισμα του Σαν Μαρτίν, από όπου μπορείτε να ταξιδέψετε στην Γουρυγουάγκου πριν ταξιδέψετε σε βάρκα προς τον Iquitos, τη βαθιά πρωτεύουσα της ζούγκλας του Loreto.

Τα τμήματα του Βόρειου Περού λαμβάνουν πολύ λιγότερους τουρίστες από εκείνους του νότου, αλλά η κυβέρνηση του Περού έχει σχέδια να προωθήσει και να αναπτύξει τον τουρισμό σε αυτή τη συναρπαστική περιοχή.

Διοικητικές Περιφέρειες του Κεντρικού Περού

Τα ακόλουθα επτά τμήματα βρίσκονται στο κεντρικό Περού:

Παρά τις προσπάθειες αποκέντρωσης, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Λίμα. Η αστική εξάπλωση της περουβιανής πρωτεύουσας φιλοξενεί την κυβέρνηση της χώρας και ένα μεγάλο ποσοστό του περουβιανού πληθυσμού, καθώς και τον κύριο κόμβο για το εμπόριο και τις μεταφορές. Ο Callao, ο οποίος τώρα κατακλύζεται από τη μεγαλύτερη Μητροπολιτική Περιοχή της Λίμα και βρίσκεται στο τμήμα της Λίμα, διατηρεί τη δική του περιφερειακή κυβέρνηση και τον τίτλο της Συνταγματικής Επαρχίας Callao.

Προχωρήστε ανατολικά από τη Λίμα και σύντομα θα βρεθείτε στα άθικτα υψίπεδα του κεντρικού Περού, που είναι το σπίτι της υψηλότερης πόλης της χώρας Cerro de Pasco (14.200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ώστε να προετοιμαστείτε για την ασθένεια του υψομέτρου ).

Στο τμήμα Ancash, εν τω μεταξύ, βρίσκεται η υψηλότερη κορυφή του Περού, το πανύψηλο Nevado Huascaran.

Στα ανατολικά του κεντρικού Περού βρίσκεται το μεγάλο τμήμα του Ucayali, μια περιοχή ζούγκλας που διέρρευσε ο ποταμός Ucayali. Η πρωτεύουσα του τμήματος, Pucallpa, είναι μια μεγάλη πόλη λιμάνι από όπου τα πλοία αναχωρούν για Iquitos και πέρα.

Διοικητικές περιοχές του Νοτίου Περού

Το νότιο Περού αποτελείται από τα ακόλουθα 10 τμήματα:

Το Νότιο Περού είναι το ενεργό σημείο του τουρισμού στο έθνος. Το τμήμα Cusco είναι η κύρια κλήρωση τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους διεθνείς τουρίστες, με την πόλη Cusco (πρώην πρωτεύουσα της Inca) και την Machu Picchu να τραβούν τα πλήθη.

Το κλασικό περουβιανό δρομολόγιο "gringo trail" βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στα νότια τμήματα και περιλαμβάνει δημοφιλείς προορισμούς όπως η γραμμή Nazca (τμήμα Ica), η αποικιακή πόλη Arequipa και η λίμνη Titicaca (τμήμα του Puno).

Στα βορειοανατολικά (και μοιράζονται σύνορα με τη Βραζιλία και τη Βολιβία) βρίσκεται το Madre de Dios, το τμήμα με τη χαμηλότερη πληθυσμιακή πυκνότητα στο Περού. Στον νοτιότερο νότο βρίσκεται το τμήμα Tacna, η πύλη προς τη Χιλή.