Υγεία Υψόμετρο στο Περού

Soroche πρόληψη, συμπτώματα, θεραπεία και πολλά άλλα

Η ασθένεια σε υψόμετρο, γνωστή ως σόροχα στο Περού, μπορεί να συμβεί σε ύψη 8000 ποδιών (2.500 μ.) Πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Λόγω της ποικίλης γεωγραφίας του Περού , είναι πιθανό να φτάσετε σε αυτό το ύψος -και πέρα ​​από-σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της διαμονής σας.

Η αναπνοή είναι χαρακτηριστική σε αυτά τα ύψη, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψουμε εάν και σε ποιο βαθμό η ασθένεια του υψόμετρου θα σας επηρεάσει ως άτομο.

Ο κίνδυνος υψομέτρου στο Περού

Πόσο είστε σε κίνδυνο για την ασθένεια του υψόμετρου στο Περού είναι σχεδόν αδύνατο να απαντήσετε, πέρα ​​από το απλό γεγονός ότι όσο ψηλότερα πηγαίνετε τόσο μεγαλύτερος είναι ο πιθανός κίνδυνος.

Η ασθένεια σε υψόμετρο μπορεί να χτυπήσει ακόμα και τον πιο ικανό, υγιέστερο ταξιδιώτη. Μόλις περάσετε το σήμα των 8000 ποδιών, κινδυνεύετε από οξεία ασθένεια του βουνού (AMS), την πιο ήπια και πιο κοινή μορφή της πάθησης.

Υπάρχουν επίσης πιο σοβαρές μορφές: πνευμονικό οίδημα μεγάλου υψομέτρου (HAPE) και εγκεφαλικό οίδημα μεγάλου υψομέτρου (HACE). Και οι δύο μπορεί να εμφανιστούν κοντά στα 8.000 πόδια, αλλά είναι πιο κοινά σε ύψος περίπου 12.000 ποδιών (3.600 μ.) Και πάνω.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γνωρίζετε εκ των προτέρων αν είστε επιρρεπείς σε ασθένεια υψομέτρου. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, "ο τρόπος με τον οποίο ένας ταξιδιώτης έχει ανταποκριθεί σε υψηλό υψόμετρο προηγουμένως είναι ο πιο αξιόπιστος οδηγός για μελλοντικά ταξίδια, αλλά δεν είναι αλάθητος".

Υγεία Υγείας Συμπτώματα και Θεραπεία

Κάθε φορά που περνάτε το σήμα των 8.000 ποδών στο Περού, θα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζετε ορισμένα συμπτώματα ως πιθανά σημάδια ασθένειας σε υψόμετρο. Τα συμπτώματα της οξείας υψόμενης ασθένειας περιλαμβάνουν:

Ο ιστότοπος Altitude.org περιγράφει τα συμπτώματα ως "πολύ παρόμοια με μια πραγματικά κακή κρέμασμα". Οι δύο πιο σοβαρές μορφές ασθένειας σε ύψος, HAPE και HACE, δείχνουν παρόμοια, αν και αυξημένα συμπτώματα, μερικές φορές με επιπλέον συμπτώματα όπως σοβαρό βήχα, μπλε τα χείλη ή την παράλογη συμπεριφορά.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η καλύτερη θεραπεία είναι η κάθοδος. Εάν η κατεύθυνση σε χαμηλότερο υψόμετρο δεν είναι επιλογή, μείνετε εκεί που βρίσκεστε και ξεκουραστείτε για μια μέρα ή δύο. Τα δισκία ακεταζολαμίδης (διαμοξής) μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Ό, τι κι αν κάνετε, μην πάτε ψηλότερα.

Πρόληψη ασθενείας υψομέτρου

Η επιτυχής πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία, γι 'αυτό να έχετε κατά νου τις ακόλουθες οδηγίες πριν ξεκινήσετε τις μεγάλες θέσεις στο Περού:

Προορισμοί Υψηλού Υψόμετρου στο Περού

Η ασθένεια σε υψόμετρο δεν θα αποτελεί πρόβλημα στις πόλεις που βρίσκονται κατά μήκος της ακτής και στις πεδινές περιοχές της ζούγκλας του Περού. Στα υψίπεδα, όμως, σύντομα θα βρεθείτε σε ύψος 2.500 μέτρων και πάνω από το σημείο όπου μπορεί να εμφανιστεί η ασθένεια του υψομέτρου.

Εδώ είναι μερικοί αξιοσημείωτοι προορισμοί που βρίσκονται κοντά στα 8.000 πόδια ή πάνω. Για έναν πληρέστερο κατάλογο υψομέτρων, ανατρέξτε στον Πίνακα Υψόμετρου για Περουβιανές Πόλεις και Τουριστικά Αξιοθέατα .

Cerro de Pasco 14,200 πόδια (4.330 μέτρα)
Το Puno και τη λίμνη Titicaca 12.500 πόδια (3.811 μ.)
Cusco 11,152 πόδια (3,399μ)
Huancayo 10.692 πόδια (3.259m)
Huaraz 10,013 πόδια (3,052m)
Ollantaytambo 9,160 πόδια (2,792 μ.)
Ayacucho 9,058 πόδια (2.761 μέτρα)
Μάτσου Πίτσου 7,972 πόδια (2.430 μέτρα)