Μάθετε να εγκλιματίζετε γρήγορα σε μεγάλο υψόμετρο όταν επισκέπτεστε το Machu Picchu

Ο κίνδυνος υψομετρικών ασθενειών στο Machu Picchu και στο Cusco

Εάν μια επίσκεψη στο Machu Picchu είναι στη λίστα κουβά σας, τότε δεν είστε μόνοι. Κάθε χρόνο, ένα εκατομμύριο άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο. Εάν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε, να θυμάστε ότι θα χρειαστεί να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να εγκλιματιστείτε στο υψόμετρο πριν σχεδιάσετε το ταξίδι σας στον αρχαιολογικό χώρο.

Υψόμετρο Machu Picchu και Cusco

Όποια και αν είναι η φυσική σας κατάσταση, αυτή η παγκόσμια ιστορική περιοχή της UNESCO βρίσκεται σε υψόμετρο 2.430 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το Κούσκο, η πόλη εισόδου πριν το ταξίδι σας στο Μάτσου Πίτσου, βρίσκεται σε υψόμετρο 11,32 μ. (3,399 μ.) Πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από την ακρόπολη Incan. Η οξεία ασθένεια του ύψους του βουνού συμβαίνει συνήθως σε ύψος 2.500 μ. Και πάνω, οπότε εάν σχεδιάζετε να πάτε στο Κούσκο και στο Μάτσου Πίτσου, μπορεί να διατρέξετε τον κίνδυνο να πάρετε ασθένεια υψομέτρου.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο να πάρετε το υψόμετρο, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε πριν ταξιδέψετε στο Cusco ή στο Machu Picchu είναι να περάσετε τον επιπλέον χρόνο που επιτρέπει στο σώμα σας να εγκλιματιστεί στο νέο σας υψόμετρο πριν από οποιαδήποτε σοβαρή επίσκεψη. Όταν βρίσκεστε σε υψηλότερα υψόμετρα, η πίεση του αέρα πέφτει και υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο οξυγόνο.

Άφιξη στο Κούσκο

Όταν φτάνετε στην Κούσκο, ειδικά αν έχετε πετάξει κατευθείαν από τη Λίμα, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αφιερώσετε τουλάχιστον 24 ώρες για να εγκλιματιστείτε στο νέο υψόμετρο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να κάνετε τα πράγματα εύκολα.

Η Λίμα βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας, οπότε η πτήση απευθείας από τη Λίμα στην Κούσκο συνεπάγεται σημαντική αύξηση του υψομέτρου σε πολύ λίγο χρόνο, δίνοντας στο σώμα σας καμία ευκαιρία να προσαρμοστεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Επίσης, οι νέοι επισκέπτες που φτάνουν με αεροπλάνο έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν κοντινές πόλεις στην Κούσκο στην Ιερή Κοιλάδα. Οι πόλεις αυτές βρίσκονται σε ελαφρώς χαμηλότερα υψόμετρα, προσφέροντας μια πιο ήπια μορφή εγκλιματισμού πριν επιστρέψουν στο Κούσκο.

Εάν πάρετε ένα λεωφορείο από τη Λίμα στο Κούσκο , το οποίο είναι περίπου 22 ώρες, το σώμα σας θα έχει μια πιο σταδιακή περίοδο προσαρμογής και θα πρέπει να είστε σε θέση να χειριστείτε το υψόμετρο στο Cusco μόλις φτάσετε.

Εγκλωβίζοντας τον Machu Picchu

Η Huayna Picchu, η κορυφή που αναδύεται πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο, ανεβαίνει σε ύψος 2.920 ποδιών (2.720 μέτρα) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μόλις εγκλιματιστείτε σωστά στο Κούσκο ή στην Ιερή Κοιλάδα, δεν θα πρέπει να έχετε σοβαρά προβλήματα με το υψόμετρο στο ίδιο το Machu Picchu.

Μπορεί να αισθάνεστε ακόμα χωρίς ανάσα όταν περπατάτε γύρω από την περιοχή, αλλά ο κίνδυνος ασθένειας σε ύψος θα είναι ελάχιστος. Εάν αισθάνεστε άνεμοι ενώ περπατάτε τα πολυάριθμα πέτρινα σκαλοπάτια στο Machu Picchu, μην ανησυχείτε. είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Συνήθως, μπορείτε να περάσετε ώρες ελεύθερα περιαγωγής γύρω από το μεγαλύτερο μέρος του site. Οι φύλακες μπορεί να σας κάνουν να προχωρήσετε σε ορισμένες περιοχές, αλλά δεν χρειάζεται να βιαστείτε. Το Machu Picchu είναι ανοιχτό από τις 6 το πρωί έως τις 5 το βράδυ, οπότε θα πρέπει να έχετε αρκετό χρόνο για να εξερευνήσετε την ψυχαγωγία σας. Αν είστε με μια ομάδα περιοδεία, θα πρέπει να σας δώσουν τουλάχιστον μια ώρα για ανεξάρτητη εξερεύνηση μετά την ξενάγηση.

Συμπτώματα Υγείας Υψομέτρου

Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε τα συμπτώματα της ασθένειας σε ύψος ενώ βρίσκεστε στην περιοχή, ενημερώστε τον οδηγό σας ή αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία, έμετο, κόπωση, δύσπνοια, προβλήματα ύπνου ή μείωση της όρεξης. Τα συμπτώματα συνήθως έρχονται μέσα σε 12 έως 24 ώρες από την επίτευξη υψηλότερης ανύψωσης και στη συνέχεια να βελτιωθούν μέσα σε μια ημέρα ή δύο, καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στην αλλαγή του υψομέτρου.

Ετοιμαστείτε

Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό, ένα καπέλο, αντηλιακό και ένα αδιάβροχο σακάκι ή ποδόγυρο στο Machu Picchu. Ενώ το υψόμετρο του Machu Picchu μπορεί να σας αφήσει ελαφρώς ανάσα, προετοιμασία για τον καταπληκτικό καιρό στο χώρο είναι αναμφίβολα εξίσου σημαντική.