Οδηγός για το τρένο της Μανίλα

Είναι γεμάτο με τα MRT και LRT, αλλά θα φτάσετε πιο γρήγορα

Να πάρει γύρω από την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων της Μανίλα ήταν πάντα ένας πονοκέφαλος. Το σύστημα μεταφορών της πόλης είναι, με μια λέξη, υπερφορτωμένο: τα τζιπ είναι πάντα γεμάτα στο σημείο των επιβατών που κρέμονται από τις πόρτες, οι αυτοκινητόδρομοι είναι γεμάτοι με προφυλακτήρες με τα λεωφορεία και τα ιδιωτικά οχήματα και η διοίκηση της πόλης φτάνει στην ανάπτυξη τις σιδηροδρομικές μεταφορές μαζικής μεταφοράς κατά τη δεκαετία του 1970.

Το σιδηροδρομικό σύστημα της Μανίλα είναι αποτελεσματικό αλλά απίστευτα γεμάτο, και (ειδικά εάν μεταφέρετε εμφανώς ακριβά ηλεκτρονικά ή κοσμήματα) μάλλον επικίνδυνο.

Παρόλα αυτά, αντιπροσωπεύει τον ταχύτερο τρόπο από το σημείο Α στο σημείο Β, υποθέτοντας ότι και τα δύο σημεία βρίσκονται κοντά στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Οι ταξιδιώτες που αναζητούν μεταφορές στη Μανίλα θα πρέπει σίγουρα να επωφεληθούν, αλλά θα πρέπει επίσης να μεριμνήσουν ιδιαίτερα.

Γραμμές LRT και MRT της Μανίλα

Η Μανίλα διαθέτει τρία ελαφρά σιδηροδρομικά συστήματα και μία βαριά γραμμή τρένων.

Τα συστήματα ελαφρών σιδηροδρόμων - LRT-1, LRT-2 και MRT-3 - μετακινούνται από το βορρά μέχρι το Quezon City μέχρι το νότο με το Pasay City. Οι περισσότεροι σταθμοί ενδιαφέροντος συγκεντρώνονται γύρω από την κύρια πόλη της Μανίλα, ιδιαίτερα κατά μήκος της γραμμής LRT-1.

Το σύστημα τρένων PNR - το πρώτο στη Μανίλα - έχει δει καλύτερες μέρες. Από τα 298 μίλια της σιδηροδρομικής κατάταξης, το δίκτυο PNR έχει μειωθεί στα 52 μίλια, με λίγες σημαντικές συνδέσεις για ταξιδιώτες. Μια γραμμή υπνοδωματίου στο Bicol βρίσκεται ακόμη στο εργοστάσιο, το έργο παρασύρεται από ελαττωματικά κομμάτια.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα σύγχρονα σιδηροδρομικά συστήματα σε όλο τον κόσμο, οι σιδηροδρομικές γραμμές της Μανίλα δεν συνδέονται καθόλου με το αεροδρόμιο .

Αν επιμείνετε στην οδήγηση της σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι το Διεθνές Αεροδρόμιο Ninoy Aquino , κατεβείτε από το σταθμό Taft (MRT) ή από το σταθμό EDSA / Pasay (για LRT) και περπατήστε σε κοντινή στάση λεωφορείου που εξυπηρετεί τον αερολιμένα Loop λεωφορείο.

Για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, θα επικεντρωθούμε μόνο σε δύο από τα τέσσερα υπάρχοντα συστήματα τρένων της Μανίλα - τα LRT-1 και MRT-3.

Προορισμοί σε Μανίλα κοντά στο LRT-1

Η Γραμμή LRT-1 των 20 σταθμών, 13 μιλίων, εμφανίζεται ως κίτρινη στο χάρτη του συστήματος. Διατρέχει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης της Μανίλα, έτσι ώστε οι αναβάτες της να φτάσουν σε περισσότερους από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της πρωτεύουσας σε σύγκριση με την πιο χρηστική γραμμή LRT-2.

Προορισμοί σε Μανίλα κοντά σε MRT-3

Η γραμμή MRT-3 με μήκος 13 μιλίων και 13 σταθμών εμφανίζεται ως μπλε στον χάρτη του συστήματος.

Τρέχει κάτω από την πολυσύχναστη οδό Epifanio de los Santos (EDSA), που συνδέει την Quezon City στα βόρεια με τις πόλεις Pasig, Mandaluyong, Makati και Pasay. Οι δύο πιο δημοφιλείς στάσεις είναι η Cubao (πύλη στην Quezon City) και η λεωφόρος Ayala (πύλη στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή Makati).

Αγοράστε ένα εισιτήριο για το MRT / LRT

Τα εισιτήρια για τις γραμμές LRT και MRT διατίθενται στους αντίστοιχους σταθμούς. Τα εισιτήρια και για τις δύο γραμμές αποτελούνται από έξυπνες έξυπνες κάρτες που ονομάζονται BEEP. Οι κάρτες μπορούν είτε να αγοραστούν σε επανδρωμένες θυρίδες εισιτηρίων είτε σε αυτοματοποιημένες μηχανές πώλησης εισιτηρίων (δεν είναι διαθέσιμες σε όλους τους σταθμούς).

Μπορείτε να αγοράσετε κάρτες μιας χρήσης ή αποθηκευμένης αξίας. Οι χρήστες καρτών μίας χρήσης και αποθηκευμένης αξίας εισέρχονται στο σταθμό πατώντας την κάρτα σε ένα καθορισμένο χώρο στο turnstile. Για να βγείτε από το σταθμό στο τέλος του ταξιδιού, η κάρτα πρέπει να εισαχθεί σε μια υποδοχή για να ενεργοποιήσει το turnstile (για χρήστες κάρτας μιας χρήσης) ή να πατήσετε την κάρτα σε ένα χώρο στο turnstile (για χρήστες κάρτας αποθηκευμένης αξίας).

Ανάλογα με τον προορισμό, ένα εισιτήριο τρένου κοστίζει μεταξύ 12 και 28 pesos (περίπου 26 έως 60 σεντς ΗΠΑ).

Συμβουλές για τους αναβάτες στις γραμμές LRT και MRT της Μανίλα

Τα LRT και MRT είναι ασφαλή για την πλειοψηφία των επιβατών - αλλά αυτοί οι επιβάτες, μέσω πρακτικής ή όσμωσης από άλλους, έχουν μάθει ότι μερικοί περιοριστικοί κανόνες ελαχιστοποιούν την επιδείνωση κατά την οδήγηση στις σιδηροτροχιές.