Ταξιδιωτικός Οδηγός για Intramuros, Μανίλα, Φιλιππίνες

Μια ιστορική ισπανική πόρτα στην καρδιά της Μανίλα

Για εκατοντάδες χρόνια, η πόλη Intramuros της Φιλιππίνων ήταν η Μανίλα: ο ισπανικός οικισμός στο στόμιο του ποταμού Πασίγκ βρισκόταν σε στρατηγική θέση για εμπόριο και άμυνα και οι έποικοι κυβερνούσαν την αυξανόμενη Φιλιππίνων αυτοκρατορία τους μέσα στα τείχη του οικισμού τους.

Η Intramuros αποτέλεσε τον κύριο εμπορικό σύνδεσμο μεταξύ Ισπανίας και Κίνας. με αντάλλαγμα αργύρου που εξήχθη από τις αποικίες της Νότιας Αμερικής στην Ισπανία, οι κινέζοι έμποροι παρείχαν μεταξωτά και άλλα λεπτά προϊόντα, τα οποία οι Ισπανοί φορτώθηκαν στη συνέχεια σε γκαλόνια για το μακρινό ταξίδι πίσω στο Ακαπούλκο.

Οι Ισπανοί αποικιοκράτες καθόρισαν το περιβάλλον τους από τα τείχη που περιφράζουν τη δίκαιη πόλη τους - το Intramuros (μέσα στους τοίχους) ήταν όπου έζησαν, διαπραγματεύονταν και προσεύχονταν πολιτισμένοι λαοί (π.χ. ενώ έξω από τους τοίχους, ζούσαν βάρβαροι και άγριοι.

Πολιτισμός Intramuros και Φιλιππίνων

Οι Ισπανοί είχαν καλό λόγο να χτίσουν τέτοιους ψηλούς τοίχους γύρω από το σπίτι τους μακριά από το σπίτι: το Intramuros περιβάλλεται από εχθρούς. Ο κινέζος πειρατής Limahong είχε προσπαθήσει να αναλάβει τη Μανίλα δύο φορές στη δεκαετία του 1570. Οι ξαφνικοί ιθαγενείς, επίσης, ήταν πιθανό να επαναστατηθούν σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή. Ακόμα και οι εμπορικοί εταίροι δεν μπορούσαν να εμπιστευτούν - οι Κινέζοι έμποροι αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν στο Παρίσι, μέσα στα τοιχώματα των τειχών του Intramuros.

Εντός των τειχών, όμως, οι Ισπανοί δημιούργησαν μια κοινωνία που θα χρησίμευε ως βάση ενός έθνους.

Οι επτά εκκλησίες μέσα στο Intramuros βοήθησαν να ενισχυθεί η καθολική στάση στη χώρα, τόσο πολύ ώστε οι Φιλιππίνες να είναι σχεδόν ανεξίτηλα καθολική μέχρι σήμερα. Ο Γενικός Διοικητής μπορεί να είχε κυριαρχήσει από το Palacio del Governador του Intramuros στο όνομα του Βασιλιά, αλλά η πραγματική δύναμη βρισκόταν στα χέρια της Καθολικής Εκκλησίας, ενσωματωμένη στον καθεδρικό ναό της Μανίλα που στέκεται απέναντι από το δρόμο.

Η ταυτότητα των Φιλιππίνων ήταν τόσο ολοκληρωμένη στο Intramuros ότι όταν οι επιστρέφοντες Αμερικανοί βομβάρδιζαν Intramuros κοντά στο τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, καταστράφηκαν κατά λάθος και ο πυρήνας του πολιτισμού των Φιλιππίνων - κάτι που οι γενιές των Φιλιππινέζων προσπαθούν να ανοικοδομήσουν από τότε.

Intramuros: το Lay της γης

Η σημερινή Intramuros παρουσιάζει μερικές ενδείξεις κακομεταχείρισης κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, αλλά η περιτοιχισμένη πόλη δείχνει επίσης σημάδια επιστροφής στην παλιά της δόξα. Οι τοίχοι, που κάποτε έμειναν να υποβαθμιστούν μετά τον πόλεμο, έχουν αποκατασταθεί και απομακρυνθεί από τα σκουπίδια. Τα 64 εκτάρια ακίνητης περιουσίας που περιβάλλεται από τους τοίχους, μια φορά μια μάζα σκουπιδιών, έχουν υποβληθεί σε μια γενναία προσπάθεια ανασυγκρότησης - νέα κτίρια στέκονται δίπλα σε επιζώντες του πολέμου, νέοι τρίβοι με τους παλιούς.

Ο αδιαμφισβήτητος επιζών του Intramuros παραμένει η εκκλησία San Agustin, μια πέτρινη μπαρόκ εκκλησία που χτίστηκε το 1600. Ο San Agustin επέζησε αιώνες πολέμου και φυσικής καταστροφής που από τότε έχει μειώσει τους συγχρόνους του σε ερείπια.

Πολλά από αυτά τα ερείπια ανοικοδομούνται αργά - το Ayuntamiento (Χάρτες Google), ένα χαμηλό κυβερνητικό κτίριο μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Μανίλα που εξαλείφθηκε από βομβιστικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου, πρόσφατα δημιουργήθηκε ξανά και φιλοξενεί το Υπουργείο Οικονομικών των Φιλιππίνων.

Και η Εκκλησία του San Ignacio (Χάρτες Google), ένα ερειπωμένο παρεκκλήσι κάποτε διαχειριζόμενο από τους Ιησουίτες, βρίσκεται υπό ανακατασκευή και θα χρησιμεύσει ως μουσείο που απεικονίζει συλλογή εκκλησιαστικής τέχνης του Intramuros.

Ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του Intramuros είναι στην πραγματικότητα παλαιότερες κατασκευές που έχουν μετατραπεί σε νέες χρήσεις: πολλά παλιά σπίτια έχουν τώρα μουσεία ή εστιατόρια και πολλές πρώην οχυρώσεις έχουν επανατοποθετηθεί σε καταστήματα με είδη δώρων και σε εστιατόρια στο ύπαιθρο.

Η αρχιτεκτονική γύρω από το Intramuros είναι ένα μείγμα από το παλιό, το καινούργιο και το νέο-φτιαγμένο. Πολλά από τα κτίρια που κατασκευάστηκαν (ή ανακατασκευάστηκαν) μετά τη δεκαετία του '70 είναι διαμορφωμένα μετά την ισπανική-κινεζική αρχιτεκτονική δημοφιλή στο Intramuros πριν από την αμερικανική εξαγορά το 1898.

Για να φτάσετε στο Intramuros, θα χρειαστεί να πάρετε το LRT (transit light rail) ή το jeepney που εισέρχεται.

Η μετάβαση από το LRT σημαίνει διακοπή στον Κεντρικό Σταθμό Τερματικού Σταθμού (Χάρτες Google) και στη συνέχεια περπάτημα πέντε λεπτών στο Δημαρχείο της Μανίλα. Από εδώ, μια υπόγεια διάβαση πεζών (Google Maps) σας μεταφέρει σε όλη την οδό Padre de Burgos. Αμέσως μόλις βγείτε από την υπόγεια διάβαση, θα δείτε την οδό Βικτώρια, η οποία καμπυλώνεται κατευθείαν στους τοίχους

Όταν βρίσκεστε στο Intramuros, θα βρείτε τα περισσότερα από τα αξιοθέατα μέσα σε δέκα με δεκαπέντε λεπτά με τα πόδια. Τα στενά δρομάκια είναι ελάχιστα φιλικά προς τους πεζούς. τα πεζοδρόμια συχνά αποκλείονται, αναγκάζοντάς σας να περπατήσετε στους δρόμους και να αντιμετωπίσετε την κινητήρια κίνηση. Εάν θέλετε να κάνετε γύρο στο Intramuros, έχετε δύο επιλογές:

Πού να μείνετε στο Intramuros

Μέσα στα τείχη, οι επισκέπτες έχουν δύο επιλογές για διαμονή - ένα άλλο κατάλληλο για ταξιδιώτες με προϋπολογισμό, ένα άλλο που προσφέρει μεγαλύτερη άνεση σε τιμές μεσαίου επιπέδου.

Το οικονομικό Hotel White Knight Intramuros βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του Intramuros, μέσα στο Plaza San Luis Complex . Εκτός από άνετα δωμάτια και ένα ζεστό εστιατόριο στο ισόγειο, το White Knight προσφέρει εκδρομές Segway & bike από το Intramuros. Πηγαίνετε στην επίσημη σελίδα τους για να μάθετε περισσότερα.

Το business class Bayleaf Hotel βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πύλη της οδού Victoria, κοντά στα τείχη της Intramuros.

Το Bayleaf διοικείται από το τοπικό σχολείο λυκείου προς όφελος των φοιτητών του Ξενοδοχειακού και Εστιατορίου. Η ταράτσα του Bayleaf είναι ένας από τους καλύτερους χώρους χαλάρωσης στο Intramuros, με υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα της Μανίλα. Διαβάστε την αναθεώρηση του ξενοδοχείου Bayleaf για να μάθετε τι να περιμένετε κατά την κράτηση μιας διαμονής.

Σε άλλες περιοχές της Μανίλα, θα βρείτε πολλά φθηνότερα καταλύματα, αν δεν σας πειράζει μια σύντομη μετακίνηση στο Intramuros: δείτε αυτή τη λίστα ξενώνων και οικονομικών ξενοδοχείων στη Μανίλα .