Νικαράγουα Γεγονότα και αριθμοί

Μάθετε περισσότερα για αυτή την χώρα της Κεντρικής Αμερικής, χθες και σήμερα

Η Νικαράγουα, η μεγαλύτερη χώρα στην Κεντρική Αμερική, συνορεύει από τη Κόστα Ρίκα στα νότια και την Ονδούρα στα βόρεια. Σχετικά με το μέγεθος της Αλαμπάμα, η γραφική χώρα έχει αποικιακές πόλεις, ηφαίστεια, λίμνες, τροπικά δάση και παραλίες. Γνωστή για την πλούσια βιοποικιλότητα της, η χώρα προσελκύει περισσότερους από ένα εκατομμύριο τουρίστες ετησίως. ο τουρισμός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας μετά τη γεωργία.

Πρώιμα Ιστορικά Στοιχεία

Ο Χριστόφορος Κολόμβος εξερεύνησε την ακτή της Νικαράγουα στην Καραϊβική κατά τη διάρκεια του τετάρτου και τελευταίου ταξιδιού του στην Αμερική.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1800 ένας Αμερικανός γιατρός και μισθοφόρος, ο William Walker, πήρε στρατιωτική εκστρατεία στη Νικαράγουα και δήλωσε τον εαυτό του πρόεδρο. Η διακυβέρνησή του διήρκεσε μόνο ένα χρόνο, μετά την οποία νικήθηκε από έναν συνασπισμό στρατευμάτων της Κεντρικής Αμερικής και εκτελέστηκε από την κυβέρνηση της Ονδούρας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα στη Νικαράγουα, Walker κατάφερε να κάνει πολλές ζημιές, ωστόσο? Τα αποικιακά λείψανα στη Γρανάδα εξακολουθούν να φέρουν σημάδια καπνού από την υποχώρηση του, όταν τα στρατεύματά του έριξαν την πόλη να καεί.

Θαύματα της φύσης

Η ακτογραμμή της Νικαράγουα βρίσκεται στην δυτική ακτή του Ειρηνικού Ωκεανού και στην ανατολική ακτή της Καραϊβικής. Τα κύματα του San Juan del Sur κατατάσσονται ως μερικά από τα καλύτερα για να σερφάρετε στον κόσμο.

Η χώρα διαθέτει τις δύο μεγαλύτερες λίμνες της Κεντρικής Αμερικής: τη λίμνη Managua και τη λίμνη Νικαράγουα , τη δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη στην Αμερική μετά τη λίμνη Titicaca του Περού . Είναι ο ομώνυμος καρχαρία της λίμνης Νικαράγουα, ο μοναδικός καρχαρία γλυκού νερού στον κόσμο, ο οποίος έχει μυστικοποιήσει επιστήμονες για δεκαετίες.

Αρχικά θεωρούνταν ενδημικό είδος, οι επιστήμονες αντιλήφθηκαν τη δεκαετία του 1960 ότι οι καρχαρίες της λίμνης Νικαράγουα ήταν καρχαρικοί ταύροι που πηδούσαν τους ποταμούς του San Juan από την Καραϊβική Θάλασσα.

Το Ometepe, ένα νησί που σχηματίζεται από δίδυμα ηφαίστεια στη λίμνη Νικαράγουα, είναι το μεγαλύτερο ηφαιστειογενές νησί σε μια λίμνη γλυκού νερού στον κόσμο.

Το Concepción, ένα μεγαλοπρεπές ενεργό ηφαίστειο μορφής κώνου, αναδύεται πάνω από το βόρειο μισό του Ometepe, ενώ το εξαφανισμένο ηφαίστειο Maderas κυριαρχεί στο νότιο μισό.

Στην Νικαράγουα υπάρχουν σαράντα ηφαίστεια , μερικά από τα οποία εξακολουθούν να είναι ενεργά. Αν και η ιστορία της ηφαιστειακής δραστηριότητας της χώρας έχει οδηγήσει σε πλούσια βλάστηση και ποιοτικό έδαφος για τη γεωργία, οι ηφαιστειακές εκρήξεις και οι σεισμοί στο παρελθόν έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Managua.

Μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Υπάρχουν δύο περιοχές παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Νεκαραγουάης: ο καθεδρικός ναός León, ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός της Κεντρικής Αμερικής και τα ερείπια του León Viejo, που χτίστηκε το 1524 και εγκαταλείφθηκε το 1610 με φόβο του αιφνιδιαστικού ηφαιστείου Momotombo.

Σχέδια για κανάλι της Νικαράγουας

Η νοτιοδυτική ακτή της λίμνης Νικαράγουα απέχει μόλις 15 μίλια από τον Ειρηνικό Ωκεανό στο μικρότερο σημείο της. Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, έγιναν σχέδια για τη δημιουργία του καναλιού της Νικαράγουα μέσω του Ισθμού των Ριβών, προκειμένου να συνδεθεί η Θάλασσα της Καραϊβικής με τον Ειρηνικό Ωκεανό. Αντίθετα, κατασκευάστηκε το κανάλι του Παναμά . Ωστόσο, τα σχέδια για τη δημιουργία του καναλιού της Νικαράγουας εξακολουθούν να εξετάζονται.

Κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα

Η φτώχεια εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στη Νικαράγουα, η οποία είναι η φτωχότερη χώρα στην Κεντρική Αμερική και η δεύτερη φτωχότερη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο μετά την Αϊτή .

Με πληθυσμό περίπου 6 εκατομμυρίων, σχεδόν μισοί ζουν σε αγροτικές περιοχές και το 25% ζουν στην γεμάτη ζωή πρωτεύουσα, τη Managua.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης, το 2012, το κατά κεφαλήν εισόδημα της Νικαράγουα ήταν περίπου 2.430 δολάρια, ενώ το 48% του πληθυσμού της χώρας ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας. Ωστόσο, η οικονομία της χώρας βελτιώνεται σταθερά από το 2011, με αύξηση κατά 4,5% του δείκτη ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά κεφαλή μόνο το 2015. Η Νικαράγουα είναι η πρώτη χώρα στην Αμερική που υιοθετεί χαρτονομίσματα πολυμερών για το νόμισμά της, τη Νικαραγουανή Κόρδοβα .