Μπορούν οι επισκέπτες να χρησιμοποιούν δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Τι θα συμβεί αν, ως επισκέπτης, χρειάζεστε γιατρό στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Μπορείτε να πάρετε δωρεάν ιατρική περίθαλψη στο πλαίσιο της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS);

Η απάντηση σε αυτή την απλή ερώτηση είναι λίγο περίπλοκη: Ίσως, αλλά πιθανώς όχι.

Κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου και ορισμένοι άλλοι, που καθορίζονται από πολύπλοκους κανόνες, έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται από το NHS. Εάν είστε σύντομος επισκέπτης, εκτός της ΕΕ , μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο στις διακοπές σας, μπορεί να έχετε πρόσβαση σε ορισμένες από αυτές τις υπηρεσίες επίσης.

Ωστόσο, οι κανόνες που θεσπίστηκαν για την πρόληψη του υγειονομικού τουρισμού - που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για δωρεάν ιατρική περίθαλψη - σημαίνουν ότι θα χρειαστείτε ακόμα ασφάλεια ταξιδιού και θα πρέπει συνήθως να πληρώσετε για τις περισσότερες ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.

Νέες προσαυξήσεις για υγειονομική περίθαλψη για φοιτητές και εργαζόμενους

Ταυτόχρονα, οι φοιτητές σε μακρόχρονα μαθήματα - όπως πανεπιστημιακά μαθήματα - και υπάλληλοι ξένων εταιρειών που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο καλύπτονταν από δωρεάν υπηρεσίες του NHS. Ωστόσο, οι νέοι κανόνες τέθηκαν σε ισχύ τον Απρίλιο του 2015, ο οποίος απαιτούσε την καταβολή ενός τέλους υγειονομικής περίθαλψης ύψους £ 200 ετησίως (£ 150 ετησίως για τους φοιτητές).

Η επιπλέον επιβάρυνση επιβάλλεται όταν υποβάλετε αίτηση για θεώρηση σπουδών ή εργασίας και πρέπει να πληρώσετε εκ των προτέρων (για να καλύψετε κάθε έτος της διαμονής σας) με την αίτησή σας.

Εάν είστε φοιτητής που παρακολουθεί τριετή πανεπιστημιακή εκπαίδευση ή υπάλληλος μιας εταιρείας σε πολυετή αποστολή, το κόστος επιβάρυνσης είναι μικρότερο από την ασφάλιση υγείας για την ίδια περίοδο. Μόλις καταβληθεί η επιπλέον χρέωση, θα καλυφθούν από τις δωρεάν υπηρεσίες του NHS με τον ίδιο τρόπο όπως τα βρετανικά άτομα και οι μόνιμοι κάτοικοι.

Η θεραπεία έκτακτης ανάγκης είναι δωρεάν

Εάν έχετε ένα ατύχημα ή χρειάζεστε επείγουσα ιατρική περίθαλψη, θα λάβετε αυτή τη θεραπεία δωρεάν, ανεξάρτητα από την ιθαγένειά σας ή τον τόπο διαμονής σας εφόσον η επείγουσα θεραπεία παρέχεται:

Η υπηρεσία αυτή επεκτείνεται μόνο στην άμεση κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μόλις γίνετε δεκτοί στο νοσοκομείο - ακόμη και για χειρουργική επέμβαση έκτακτης ανάγκης ή για περαιτέρω θεραπεία έκτακτης ανάγκης - πρέπει να πληρώσετε για τη θεραπεία και τα φάρμακά σας. Εάν σας ζητηθεί να επιστρέψετε για μια επίσκεψη στην κλινική για να παρακολουθήσετε την επείγουσα θεραπεία σας, θα πρέπει επίσης να πληρώσετε για αυτό. Εάν ο γιατρός συνταγογραφήσει φάρμακα, θα πρέπει να πληρώσετε την πλήρη λιανική τιμή και όχι την επιδοτούμενη τιμή που πληρώνουν οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου. Και αν εκτελέσετε χρεώσεις ύψους £ 1.000 / $ 1.600 (περίπου) και εσείς ή η ασφαλιστική σας εταιρεία αποτυγχάνετε να πληρώσετε εντός της καθορισμένης προθεσμίας, θα μπορούσατε να αρνηθείτε τη χορήγηση βίζας στο μέλλον.

Άλλες υπηρεσίες που είναι δωρεάν για όλους

Οι επισκέπτες έχουν επίσης ελεύθερη πρόσβαση σε:

Είναι οι ίδιοι κανόνες για όλους τους επισκέπτες;

Όχι. Ορισμένοι επισκέπτες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν περισσότερη πρόσβαση στο NHS από άλλους:

Για μια πλήρη λίστα επισκεπτών στην Αγγλία που έχουν ελεύθερη ή εν μέρει δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες του NHS, ελέγξτε την ιστοσελίδα του NHS.

Τι γίνεται με το Brexit;

Τώρα που οι διαπραγματεύσεις για το Brexit βρίσκονται σε εξέλιξη (από τον Ιούνιο του 2017), οι κανόνες για τους ευρωπαίους επισκέπτες είναι πιθανόν να αλλάξουν. Πρόκειται για μια κατάσταση ρευστότητας, επομένως είναι πιθανώς μια καλή ιδέα για τους Ευρωπαίους που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν εν τω μεταξύ κάποια ταξιδιωτική ασφάλιση.

Οι κανόνες για τους επισκέπτες στη Σκωτία και την Ουαλία είναι γενικά παρόμοιοι, αλλά οι γιατροί και οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν κάποια διακριτική ευχέρεια ως προς το ποιος πρέπει να χρεωθεί.

Ελέγξτε προσεκτικά την ταξιδιωτική σας ασφάλιση

Δεν είναι όλες οι ταξιδιωτικές ασφάλειες ίσες. Εάν είστε άνω των 60 ετών ή έχετε ιστορικό προηγούμενης θεραπείας για μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση, η ταξιδιωτική ασφάλισή σας (όπως και η παλαιά σας, πριν από την Obamacare ασφάλιση υγείας) μπορεί να μην σας καλύπτει. Πριν φύγετε από το σπίτι, βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή ασφάλιση υγείας για να καλύψετε τον επαναπατρισμό εάν είναι απαραίτητο. Μάθετε περισσότερα για την ασφάλιση ταξιδιού για ηλικιωμένους.