Το τείχος του Αδριανού: Ο πλήρης οδηγός

Το Τείχος του Αδριανού κάποτε σημάδεψε το βόρειο όριο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Τεντώθηκε για σχεδόν 80 μίλια, απέναντι από το στενό λαιμό της ρωμαϊκής επαρχίας Britannia, από τη Βόρεια Θάλασσα στα ανατολικά μέχρι τα λιμάνια Solway Firth της Θάλασσας της Ιρλανδίας στη Δύση. Διασχίσθηκε μερικά από τα πιο τρελά, ωραιότερα τοπία της Αγγλίας.

Σήμερα, σχεδόν 2.000 χρόνια μετά την κατασκευή του, αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο στη Βόρεια Αγγλία.

Ένα αξιοσημείωτο ποσό παραμένει - σε φρούρια και οικισμούς, σε κάστρα μιλίων και σε οίκους λουτρών, στρατώνες, προμαχώνες και σε μεγάλες, αδιάκοπες εκτάσεις του ίδιου του τείχους. Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στη διαδρομή, να κάνουν ποδήλατο ή να οδηγήσουν σε πολλά από τα αξιοθέατα της, να επισκεφθούν συναρπαστικά μουσεία και αρχαιολογικές ανασκαφές ή ακόμα και να πάρουν μαζί τους ένα αφιερωμένο λεωφορείο - διαδρομή # AD122. Οι λάτρεις της ιστορίας της Ρώμης μπορούν να αναγνωρίσουν τον αριθμό της διαδρομής του λεωφορείου ως έτος κατασκευής του Τείχους του Αδριανού.

Το τείχος του Αδριανού: Μια σύντομη ιστορία

Οι Ρωμαίοι είχαν καταλάβει τη Βρετανία από το 43 μ.Χ. και είχαν ωθήσει στη Σκωτία, κατακτώντας σκωτσέζικες φυλές, το 85 μ.Χ. Αλλά οι Σκωτσέδες παρέμειναν ένα ενοχλητικό κομμάτι και το 117 μ.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Αδριανός ήρθε στην εξουσία, διέταξε την κατασκευή ενός τείχους για να εδραιώσει και να υπερασπιστούν τα βόρεια σύνορα της αυτοκρατορίας. Ήρθε να το επιθεωρήσει το 122 μ.Χ. και αυτή είναι γενικά η ημερομηνία που δόθηκε για την προέλευσή του, αλλά κατά πάσα πιθανότητα ξεκίνησε νωρίτερα.

Ακολουθούσε τη διαδρομή ενός πολύ παλαιότερου ρωμαϊκού δρόμου σε όλη τη χώρα, το Stanegate, και αρκετά από τα φρούρια και οι θέσεις του λεγεωναρίου υπήρχαν ήδη πριν χτιστεί ο τοίχος. Παρ 'όλα αυτά, ο Αδριανός παίρνει συνήθως όλη την πίστωση. Και μια από τις καινοτομίες του ήταν η δημιουργία τελωνειακών πύλων στον τοίχο, ώστε οι φόροι και τα διόδια να μπορούν να εισπράττονται από τους ντόπιους που διασχίζουν τα σύνορα κατά τις ημέρες της αγοράς.

Χρειάστηκαν τρεις Ρωμαϊκές Λεγεών - ή 15.000 άνδρες - έξι χρόνια για να ολοκληρώσουν ένα αξιοσημείωτο τεχνικό επίτευγμα, σε άγριο έδαφος, βουνά, ποτάμια και ρέματα και να επεκτείνουν την ακτή του τείχους στις ακτές.

Αλλά οι Ρωμαίοι είχαν ήδη πιεστεί από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Μέχρι τη στιγμή που έχτισαν το τείχος, η αυτοκρατορία ήταν ήδη παρακμάζουσα. Προσπάθησαν να σπρώξουν προς βορρά στη Σκωτία και εγκατέλειψαν για λίγο το τείχος, ενώ έχτισαν ένα άλλο 100 μίλια βόρεια. Ο Τείχος Αντωνίνης σε όλη τη Σκωτία δεν πήγε ποτέ πολύ περισσότερο από την κατασκευή ενός χωματουργικού έργου μήκους 37 μιλίων πριν οι Ρωμαίοι υποχωρήσουν πίσω στο τείχος του Αδριανού.

300 χρόνια αργότερα, το 410 μ.Χ., οι Ρωμαίοι εξαφανίστηκαν και ο τείχος εγκαταλείφθηκε ουσιαστικά. Για λίγο, οι τοπικοί διαχειριστές συντηρούσαν τους τελωνειακούς σταθμούς και την τοπική είσπραξη φόρων κατά μήκος του τείχους, αλλά σύντομα, δεν έγινε τίποτα περισσότερο από μια πηγή έτοιμων οικοδομικών υλικών. Αν επισκεφθείτε πόλεις σε αυτό το τμήμα της Αγγλίας, θα δείτε τα σημάδια του ντυμένου ρωμαϊκού γρανίτη στα τείχη των μεσαιωνικών εκκλησιών και των δημόσιων κτιρίων, των σπιτιών, ακόμη και των πέτρινων αχυρώνων και των στάβλων. Είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχουν πολλά από τα τείχη του Αδριανού για να τα δείτε.

Πού και πώς να το δείτε

Οι επισκέπτες του Τείχους του Αδριανού μπορούν να επιλέξουν να περπατήσουν κατά μήκος του τείχους, να επισκεφθούν ενδιαφέρουσες τοποθεσίες και μουσεία κατά μήκος του τείχους ή να συνδυάσουν τις δύο δραστηριότητες.

Αυτό που θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί, κάπως από το ενδιαφέρον σας για υπαίθριες αναζητήσεις.

Περπατώντας το τείχος: Οι καλύτερες εκτάσεις άθικτου ρωμαϊκού τείχους βρίσκονται στο κέντρο της χώρας κατά μήκος του Εθνικού Μονοπάτι για το Τοπίο του Αδριανού. Οι μεγαλύτερες εκτάσεις είναι μεταξύ του Ρωμαϊκού Φρουρίου Birdoswald και του Sycamore Gap. Υπάρχουν ιδιαίτερα γραφικές περιοχές του τείχους κοντά στο Cawfields και το Steel Rigg στο Εθνικό Πάρκο Northumberland. Πολλά από αυτά είναι απατηλά δύσκολο έδαφος, εκτεθειμένο σε σκληρή. μεταβλητό καιρό με πολύ απότομους λόφους σε μέρη. Ευτυχώς, το μονοπάτι μπορεί να χωριστεί σε βραχύτερες και κυκλικές διαδρομές - ίσως ανάμεσα σε στάσεις στη διαδρομή διαύλου AD122. Το λεωφορείο τρέχει από τις αρχές Μαρτίου έως τα τέλη Οκτωβρίου (η αρχή και το τέλος της σεζόν φαίνεται να αλλάζουν κάθε χρόνο, οπότε ελέγξτε καλύτερα το ηλεκτρονικό χρονοδιάγραμμα).

Έχει τακτική στάση, αλλά θα σταματήσει για να πάρει περιπατητές οπουδήποτε είναι ασφαλές να το πράξει.

Ο τουριστικός οργανισμός Hadrian's Wall Country δημοσιεύει ένα πολύ χρήσιμο φυλλάδιο για το βάδισμα του Αδριανού, το οποίο περιλαμβάνει πολλούς σαφείς και εύχρηστους χάρτες με πληροφορίες σχετικά με στάσεις λεωφορείων, ξενώνες και καταφύγια, πάρκινγκ, αξιοθέατα, μέρη για φαγητό και ποτά. Εάν προγραμματίζετε μια περιήγηση σε αυτή την περιοχή, κατεβάστε σίγουρα αυτό το εξαιρετικό, δωρεάν, φυλλάδιο των 44 σελίδων.

Ποδηλασία στο τείχος: Cyclingway του Αδριανού, είναι μέρος του Εθνικού Δικτύου Κύκλου, που υποδεικνύεται ως NCR 72 στις πινακίδες. Δεν είναι μονοπάτι ποδηλασίας βουνού έτσι δεν ακολουθεί τον τοίχο πάνω από ευαίσθητο φυσικό τοπίο, αλλά χρησιμοποιεί πλακόστρωτους δρόμους και μικρές λωρίδες ελεύθερης κυκλοφορίας στη γύρω περιοχή. Αν θέλετε πραγματικά να δείτε τον τοίχο, θα πρέπει να ασφαλίσετε το ποδήλατό σας και να πετάξετε σε αυτό.

Ορόσημα: Το περπάτημα στον τοίχο είναι ιδανικό για τους λάτρεις του ύπαιου αλλά αν ενδιαφέρεστε για τους Ρωμαίους στο βόρειο άκρο της αυτοκρατορίας τους, πιθανότατα θα βρείτε τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ορόσημα στον τοίχο ακόμη πιο ικανοποιητικούς. Οι περισσότεροι έχουν πάρκινγκ και μπορούν να φτάσουν με αυτοκίνητο ή τοπικό λεωφορείο. Πολλοί διατηρούνται από την Εθνική Εμπιστοσύνη ή την Αγγλική Κληρονομιά (συχνά και οι δύο μαζί) και μερικές έχουν εισπράξεις. Αυτά είναι τα καλύτερα:

Περιηγήσεις στο τείχος του Αδριανού

Το Hadrian's Wall Ltd. προσφέρει εκδρομές και σύντομα διαλείμματα κατά μήκος του τείχους, που κυμαίνονται από ένα σαββατοκύριακο μονοήμερου με στάσεις σε βασικές θέσεις κατά μήκος του τείχους σε δύο ή τρεις νυχτερινές παραμονές σε ένα κεντρικό εξοχικό σπίτι με σαφάρι, καθοδηγούμενων περιπάτων σε συνδυασμό με εκτοξεύσεις οχημάτων και pick up. Οι επιλογές της εταιρείας είναι ιδανικές για όσους δεν θέλουν να περπατούν σταθερές αποστάσεις κάθε μέρα ή που ανησυχούν για το περπάτημα μεγάλων αποστάσεων στο τραχύ, ανεμοδαρμένο έδαφος. Οι τιμές (το 2018) ήταν από £ 250 για ομάδες μέχρι έξι ατόμων σε ένα σαφάρι μιας ημέρας σε 275 λίρες στερλίνες ανά άτομο για μικρές διαλείμματα με σαφάρι τριών νυχτών και μεσαίας εβδομάδας με αυτοεξυπηρέτητους περίπατους.

Η Wall Country του Αδριανού, ο εξαιρετικός επίσημος ιστότοπος για επιχειρήσεις, αξιοθέατα και ορόσημα κατά μήκος του Τείχους του Αδριανού, διατηρεί έναν κατάλογο ειδικών και προτεινόμενων ξεναγών που μπορούν να κάνουν μια επίσκεψη στον τείχος με νόημα, διασκέδαση και ασφάλεια.

Τι άλλο βρίσκεται κοντά

Μεταξύ του Newcastle / Gateshead στα ανατολικά και του Carlisle στα δυτικά, αυτή είναι μια περιοχή τόσο γεμάτη κάστρα, ανασκαφές, μεσαιωνικά και ρωμαϊκά αξιοθέατα που θα χρειαστούν αρκετές χιλιάδες λέξεις για να τις απαριθμήσουν όλοι. Για άλλη μια φορά, ελέγξτε τον ιστότοπο του Hadrian's Wall Country, έναν τόσο καλό πληροφοριακό και πόρο επικοινωνίας με πράγματα που πρέπει να κάνετε για όλα τα ενδιαφέροντα στην περιοχή.

Αλλά, ένα site "πρέπει να επισκεφθείτε" είναι το Ρωμαϊκό Vindolanda το Ρωμαϊκό Μουσείο Στρατού, μια λειτουργική αρχαιολογική κοίμηση, εκπαιδευτικός χώρος και οικογενειακή έλξη όχι μακριά από τον τοίχο. Κάθε καλοκαίρι, αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν αξιοθαύμαστα πράγματα σε αυτόν τον φρουριακό οικισμό που προηγήθηκε του Τείχους του Αδριανού και διήρκεσε ως οικισμός μέχρι τον 9ο αιώνα, 400 χρόνια μετά την εγκατάλειψη του τείχους. Η Βίντωλαντα χρησίμευε ως βάση και θέση στάσης για τους στρατιώτες και τους εργάτες που έχτισαν το τείχος του Αδριανού.

Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων ευρημάτων του ιστότοπου είναι τα δισκία τύπου Vindolanda. Τα δισκία, οι λεπτές λωρίδες των επιστολών και της αλληλογραφίας που καλύπτονται από το ξύλο είναι τα παλαιότερα επιζώντα παραδείγματα χειρόγραφου που βρήκαν ποτέ στη Βρετανία. Ψηφοφορούμενοι από τους εμπειρογνώμονες και το κοινό ως «Κορυφαίος Θησαυρός της Βρετανίας», οι σκέψεις και τα συναισθήματα σε αυτά τα έγγραφα αποδεικνύουν τις κοσμικές λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής των ρωμαϊκών στρατιωτών και των εργαζομένων. Χαιρετισμοί γενεθλίων, προσκλήσεις για πάρτι, αιτήσεις για αποστολές εσώρουχων και ζεστές κάλτσες χαράζονται σε λεπτές, σαν χαρτί ξύλινα φύλλα, τα οποία επιβίωσαν εκπληκτικά περίπου 2.000 χρόνια με την ταφή τους σε ένα τρομακτικό, χωρίς οξυγόνο περιβάλλον. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο σαν αυτά τα δισκία στον κόσμο. Οι περισσότερες από τις ταμπλέτες φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, αλλά από το 2011, χάρη σε μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων λιρών, ορισμένα από τα γράμματα έχουν τώρα επιστραφεί στη Βίντωλανδα, όπου εμφανίζονται σε ερμητικά κλεισμένη περίπτωση. Η Vindolanda είναι φιλική προς την οικογένεια, με δραστηριότητες, ταινίες, εκθέματα και την ευκαιρία να δει και να συμμετέχει στην πραγματική αρχαιολογία κάθε καλοκαίρι. Η ιστοσελίδα διοικείται από φιλανθρωπικό ίδρυμα και εισπράττεται.