Εισαγωγή στο λουλούδι Rafflesia

Η Νοτιοανατολική Ασία είναι το σπίτι σε ένα από τα βαρύτερα και πιο κοντινά λουλούδια στον κόσμο

Σπάνια, άλλα κοσμικά, όμορφα εξωτικά, το λουλούδι rafflesia είναι μια πραγματική απόλαυση για όσους είναι αρκετά τυχεροί για να το δουν όταν ταξιδεύουν στη Νοτιοανατολική Ασία. Αυτό το λουλούδι, που βρίσκεται σε σχετική αφθονία στα τροπικά δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας, είναι στην πραγματικότητα ένα παράσιτο που αναπτύσσεται μόνο σε ένα είδος αμπέλου.

Όταν το τεράστιο λουλούδι ανθίζει, εκπέμπει τη μυρωδιά του σαπίσματος κρέατος για να προσελκύσει έντομα - τη μόνη ελπίδα για την αναπαραγωγή του rafflesia.

Αν και προκλητική, βλέποντας ένα λουλούδι rafflesia στην άνθιση μπορεί να είναι δυνατή και θα είναι μια μεγάλη μνήμη του ταξιδιού σας προς τη Νοτιοανατολική Ασία!

Πληροφορίες για το λουλούδι Rafflesia

Γιατί το λουλούδι Rafflesia είναι τόσο σπάνιο

Το rafflesia είναι ένα από τα σπανιότερα λουλούδια του κόσμου για καλό λόγο: πρέπει να υπάρχουν σχεδόν τέλειες συνθήκες για να ανθίσει ένα rafflesia.

Πρώτον, ένα αμπέλι Tetrastigma - ένα μέλος της οικογένειας σταφυλιών - πρέπει να μολυνθεί από το παράσιτο. Το Tetrastigma είναι το μόνο αμπέλι στον κόσμο που μπορεί να φιλοξενήσει το ενδοπαράσιτο που δημιουργεί ένα λουλούδι rafflesia.

Στη συνέχεια, εμφανίζεται ένα μικροσκοπικό μπουμπούκι στο αμπέλι. Πολλοί μπουμπούκια σαπίζουν πριν από την ωρίμανση, μερικοί συλλέγονται ακόμη και να χρησιμοποιηθούν ως φάρμακα από τους ντόπιους.

Στο διάστημα ενός έτους, ο μικροσκοπικός οφθαλμός διογκώνεται σε μια μπάλα και τελικά εκρήγνυται σε ένα λουλούδι rafflesia.

Για να αναπαραχθεί, ένα rafflesia αρχίζει να μυρίζει σαν σάπιο κρέας κοντά στο τέλος του κύκλου ζωής του. Η μυρωδιά προσελκύει μύγες που ακούσια φέρουν γύρη σε άλλα λουλούδια rafflesia, αν υπάρχουν, εντός της εμβέλειας.

Για να κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα, τα λουλούδια rafflesia είναι unisex και συνήθως βρίσκονται μέσα στην περιοχή του ίδιου φύλου. Τα έντομα δεν πρέπει μόνο να φέρουν γύρη σε μια άλλη rafflesia, πρέπει να το πάρετε στο αντίθετο φύλο και να το πράξουν μέσα στο σύντομο παράθυρο ανθοφορίας τριών έως πέντε ημερών!

Εάν είναι επιτυχής, το λουλούδι rafflesia παράγει μούσμου φρούτα περίπου 6 ίντσες σε διάμετρο. Αν και δεν έχει αποδειχθεί, σκίουροι και μικρά ζώα πιστεύεται ότι φέρουν τους σπόρους, βοηθώντας το rafflesia να εξαπλωθεί.

Πού να δείτε το λουλούδι Rafflesia

Πολύ για την απογοήτευση και την απογοήτευση τόσο των βοτανολόγων όσο και των τουριστών, τα λουλούδια rafflesia μπορούν να ανθίσουν απροσδόκητα οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Όταν το rafflesia ανθίζει, συνήθως διαρκεί λιγότερο από μία εβδομάδα πριν μετατραπεί σε μαύρο με αποσύνθεση.

Τα λουλούδια Rafflesia εμφανίζονται σε τέλειες συνθήκες στο Βόρνεο, τη Σουμάτρα, τη Java και τις Φιλιππίνες .

Για μια επίσκεψη rafflesia στην ίδια γη με την Κουάλα Λουμπούρ , επισκεφθείτε το Royal Belum State Park στην πολιτεία Perak.

Αυτό το πάρκο 117.000 εκταρίων στη βόρεια ακτή της λίμνης Temengor περιλαμβάνει ένα από τα παλαιότερα τροπικά δάση του κόσμου. Εάν είστε τυχεροί, θα συναντήσετε ένα από τα ενδημικά είδη rafflesia του πάρκου (azlanii, kerii και cantleyii) ενώ θα περάσετε στα βάθη του πάρκου.

Το καλύτερο στοίχημά σας για την εύρεση ενός rafflesia σε άνθιση είναι κατά μήκος της θάλασσας από τη χερσόνησο της Μαλαισίας, στο νησί του Βόρνεο . Τα λουλούδια ανθίζουν τακτικά στο Εθνικό Πάρκο Gunung Gading στο Sarawak, στις πλαγιές του όρους Kinabalu και στο δυσπρόσιτο εσωτερικό του Sabah.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση λουλουδιών rafflesia βρίσκεται στο Sabah μεταξύ Kota Kinabalu και Tambunan. Παρόλο που είναι προσβάσιμο μόνο από τον ορεινό δρόμο, το Κέντρο Πληροφοριών Rafflesia είναι ένα έγκυρο μέρος για να μάθετε για λουλούδια rafflesia .

Το Εθνικό Πάρκο Gunung Gading , λιγότερο από δύο ώρες έξω από το Kuching, αποτελεί μια εύκολη εναλλακτική λύση για την προβολή λουλουδιών rafflesia στο Μπορνέο. Εάν προγραμματίζετε μια επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Gunung Gading, ελέγξτε με το γραφείο εξυπηρέτησης πάρκων στο Kuching για να μάθετε αν λουλούδια είναι σε άνθιση.

Λανθασμένη ταυτότητα

Λόγω του χρώματος και της οσμής τους, τα λουλούδια rafflesia συχνά αναφέρονται λανθασμένα ως "λουλούδια πτώματος" - ένα όνομα που ανήκει πραγματικά στο λουλούδι του τιτανίου arum . Ιθαγενής μόνο στα τροπικά δάση της Σουμάτρας, το titan arum είναι η μεγαλύτερη απεριόριστη ταξιανθία (ένα σύμπλεγμα λουλουδιών σε ένα στέλεχος) στον κόσμο. Αν και τεχνικά μεγαλύτερο από το λουλούδι rafflesia, το titan arum είναι ελαφρύτερο και λιγότερο πυκνό.

Το titan arum κατέχει τον τίτλο "λουλούδι πτώματος" για φημισμένα μυρίζοντας πολύ χειρότερα από τον μακρινό ξάδελφό του το rafflesia!

Το μέλλον του Rafflesia

Λόγω της έλλειψης και σύντομης διάρκειας ζωής του rafflesia, πολλά από αυτά τα μυστήρια λουλούδια είναι ακόμα άγνωστα. τουλάχιστον τρία είδη θεωρούνται ήδη εξαφανισμένα. Η Μαλαισία εξακολουθεί να κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για την αποψίλωση των δασών. τόσο τα αραγκουατάκια που απειλούνται με εξαφάνιση όσο και τα λουλούδια rafflesia πέφτουν θύματα υπερβολικής απώλειας οικοτόπων.

Οι μπουμπούκια ανθέων - που πιστεύεται ότι είναι φυσικό φάρμακο - συλλέγονται ακόμη και από ιθαγενείς πριν το λουλούδι rafflesia μπορεί να ανθίσει και να αναπαραχθεί.

Μπορεί να υπάρξει ελπίδα για το λουλούδι rafflesia ακόμα: οι βοτανολόγοι στη Sabah, το Borneo ήταν πρόσφατα σε θέση να καλλιεργήσουν τεχνητά ένα λουλούδι σε ένα φυτό υποδοχής για πρώτη φορά.