Κλίμα της Ελλάδας

Σε σύγκριση με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, η Ελλάδα έχει ένα σχετικά ήπιο εύκρατο κλίμα, αλλά είναι λίγο πιο δροσερό και πιο ποικίλο από άλλες μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία.

Ενώ η αλλαγή του κλίματος μπορεί πράγματι να αλλάζει κάποιες λεπτομέρειες για το κλίμα, η Ελλάδα παρέμεινε σχετικά σταθερή τις τελευταίες δεκαετίες.

Θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καιρό στην Ελλάδα; Ακολουθούν οι Ελληνικές Μετεωρολογικές Προγνώσεις και οι πληροφορίες ταξιδιού ανά μήνα για την Ελλάδα , συμπεριλαμβανομένων και των καιρικών συνθηκών.

Γενικές πληροφορίες για το κλίμα στην Ελλάδα

Μια χρήσιμη επισκόπηση του κλίματος της Ελλάδας παρέχεται από τη Μελέτη Χωρών της Ελλάδας για τη Βιβλιοθήκη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ελλάδα Κλίμα από τη μελέτη της χώρας για την Ελλάδα

«Η κυρίαρχη συνθήκη του ελληνικού κλίματος είναι η εναλλαγή μεταξύ καυτών και ξηρών καλοκαιριών και κρύων και υγρών χειμώνων που είναι χαρακτηριστικοί της Μεσογείου αλλά σημαντικές τοπικές διακυμάνσεις προκύπτουν από την ανύψωση και την απόσταση από τη θάλασσα» Γενικά οι ηπειρωτικές επιρροές γίνονται αισθητές στα βόρεια και στο κέντρο Οι κυριότερες κλιματολογικές περιοχές της Ελλάδας είναι τα ηπειρωτικά βουνά, η Αττική (το νοτιοανατολικό τμήμα της ηπειρωτικής χώρας) και το Αιγαίο, τα δυτικά συμπεριλαμβανομένων των Ιονίων Νήσων και η βορειοανατολική ηπειρωτική χώρα.

Το χειμώνα τα συστήματα χαμηλής πίεσης φθάνουν στην Ελλάδα από τον Βόρειο Ατλαντικό, φέρνοντας βροχή και μετριάζοντας τις θερμοκρασίες, αλλά και ανεβαίνοντας κρύους ανέμους από τα ανατολικά Βαλκάνια πέρα ​​από τη Μακεδονία και τη Θράκη καθώς περνούν στο Αιγαίο.

Τα ίδια συστήματα χαμηλής πίεσης αντλούν επίσης θερμότερους ανέμους από το νότο, δημιουργώντας μια μέση διαφορά θερμοκρασίας Ιανουαρίου μεταξύ 4 ° C μεταξύ Θεσσαλονίκης (6 ° C) και Αθήνας (10 ° C). Οι κυκλικές καταθλίψεις παρέχουν τις πεδινές περιοχές της δυτικής και νότιας με ήπιοι χειμώνες και μικρό παγετό. Ξεκινώντας από τα τέλη του φθινοπώρου και συνεχίζοντας το χειμώνα, τα Ιόνια νησιά και τα δυτικά βουνά της ηπειρωτικής χώρας δέχονται άφθονη βροχή (χιόνι σε υψηλότερα υψόμετρα) από τη δύση, ενώ η ανατολική ηπειρωτική χώρα, προστατευμένη από τα βουνά, λαμβάνει πολύ λιγότερες βροχοπτώσεις.

Έτσι η μέση ετήσια βροχόπτωση της Κέρκυρας από τη δυτική ακτή είναι 1.300 χιλιοστά. εκείνη της Αθήνας στη νοτιοανατολική ηπειρωτική χώρα είναι μόλις 406 χιλιοστά.

Το καλοκαίρι η επίδραση των συστημάτων χαμηλής πίεσης είναι πολύ μικρότερη, επιτρέποντας τις θερμές, ξηρές συνθήκες και μια μέση θερμοκρασία της θάλασσας 27 ° C τον Ιούλιο. Οι καλοκαιρινοί άνεμοι έχουν συγκρατητικό αποτέλεσμα κατά μήκος της ακτής, αλλά οι πολύ ξηροί ζεστοί άνεμοι έχουν ένα φαινόμενο εξάπλωσης που προκαλεί ξηρασία στην περιοχή του Αιγαίου. Τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου είναι ιδιαίτερα ζεστά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Η ανύψωση έχει αισθητή επίδραση στη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη, ωστόσο. Σε υψηλότερα υψόμετρα στο εσωτερικό, παρατηρούνται ορισμένες βροχοπτώσεις όλο το χρόνο και υψηλότερα βουνά στη νότια Πελοπόννησο και στην Κρήτη έχουν χιόνι για αρκετούς μήνες του έτους. Τα βουνά της Μακεδονίας και της Θράκης έχουν ψυχρότερους ηπειρωτικούς χειμώνες που επηρεάζονται από τους ανέμους που διοχετεύονται στις κοιλάδες του ποταμού από το βορρά ».

Περισσότερα για το κλίμα της Ελλάδας

Η Ελλάδα μερικές φορές λέγεται ότι έχει «Μεσογειακό κλίμα» και από κάθε ακτή της Ελλάδας πλένεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, αυτό δεν είναι ανακριβές. Οι παράκτιες περιοχές της Ελλάδας τείνουν να είναι εύκρατες και όχι πολύ κρύες, ακόμη και το χειμώνα.

Ωστόσο, οι χερσαίες περιοχές, οι βόρειες περιοχές και τα υψηλότερα υψόμετρα αντιμετωπίζουν όλους τους χειμώνες.

Η Ελλάδα βιώνει επίσης έντονους ανέμους που επηρεάζουν και τις θερμοκρασίες. Αυτές περιλαμβάνουν το scirocco φυσώντας προς τα βόρεια από την Αφρική, που θερμαίνεται από την έρημο της Σαχάρας. Το scirocco συχνά φέρνει μαζί του αμμοθύελλες, οι οποίες μπορεί να είναι αρκετά κακές για να επηρεάσουν την εναέρια κυκλοφορία. Υπάρχει επίσης το μελτέμι, ένας ισχυρός άνεμος που φυσάει από τα βορειοανατολικά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Συχνά διακόπτει προγράμματα πορθμείων, καθώς οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί για να πλεύσουν τα πλοία.