Δρόμοι οδικής χρέωσης στην Ελλάδα

Έτσι έχετε αποφασίσει να εξερευνήσετε την Ελλάδα με αυτοκίνητο - bravo! (Και ναι, λόγω της Ενετοκρατίας πολλών από τα νησιά της Ελλάδας, θα ακούσετε "bravo" ως επίδοση στην Ελλάδα και την Ιταλία.) Αλλά περιμένετε - ποιο είναι αυτό το περίεργο αντικείμενο που εκτείνεται στις λωρίδες και μπλοκάρει τον αυτοκινητόδρομο εμπρός? Είναι μια τράπεζα των φοβερών καμπάνων διοδίων - και πρόκειται να πληρώσετε για το προνόμιο να ταξιδεύετε σε αυτό το τμήμα του δρόμου.

Οι θάλαμοι διοδίων βρίσκονται στους Εθνικούς Δρόμους ή στην Εθνική Οδό όπως αυτοκινητόδρομοι που έχουν σχεδιαστεί για γρήγορο ταξίδι σε μεγάλες αποστάσεις σε όλη την Ελλάδα . Θα τα βρείτε στον κεντρικό δρόμο που τρέχει μεταξύ του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας και του κέντρου της πόλης, και τα διόδια θα είναι συχνά εκτός από τα τέλη ταξί σας.

Μερικές φορές ένας ταξιδιώτης είναι τυχερός - ο Εθνικός Δρόμος που τρέχει στην κορυφή του μεγάλου ελληνικού νησιού της Κρήτης δεν έχει καμπίνες διόδια - δεν υπάρχουν δρόμοι με διόδια στην Κρήτη. Το μειονέκτημα είναι ότι υπάρχουν λίγοι δρόμοι που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως αυτοκινητόδρομοι στην Κρήτη - μόνο ο Εθνικός Δρόμος και ένα μικρό τμήμα του δρόμου βορρά-νότου από το Ηράκλειο προς το Μοίρες προσφέρουν ένα αυτοκινητόδρομο περιβάλλον οδήγησης.

Εάν είστε συνηθισμένοι να χρησιμοποιείτε δρόμους με διόδια στις Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι οι ελληνικοί θάλαμοι διοδίων είναι πιο απομακρυσμένοι και ότι το κόστος σας είναι φθηνότερο από το να ταξιδεύετε σε ισοδύναμες αποστάσεις στους δρόμους με διόδια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε ένα ταξίδι στην Καλιφόρνια στο Ιλλινόις από την Καλιφόρνια χωρίς χρέωση, όπου μόνο λίγοι «ιδιωτικοί» δρόμοι είναι χρεώσεις, με εκπλήσσει το πόσο ακριβό είναι τα ταξίδια για ένα σύντομο ταξίδι - πολύ πιο ακριβό για την απόσταση που καλύπτεται από οποιαδήποτε διόδια που έχω πληρώσει στην Ελλάδα.

Πού είναι οι δρόμοι διοδίων στην Ελλάδα;

Αττική Οδός - Αυτός ο δρόμος με διόδια διασχίζει την Αττική, τη χερσόνησο στην οποία βρίσκεται η Αθήνα και κατευθύνεται προς την Πελοπόννησο.

Εγνατία Οδός - Επίσης γνωστή ως Α2. Αυτός ο δρόμος με διόδια στη Βόρεια Ελλάδα, που ακολουθεί εν μέρει έναν αρχαίο ρωμαϊκό δρόμο, εκτείνεται από την Ήπειρο στην Μακεδονία και στη Θράκη.

Κόρινθος-Πάτρα - Αν και δεν θεωρείται ότι έχει την ίδια ποιότητα με μερικούς από τους άλλους δρόμους διοδίων, είναι ακόμα ο πιο γρήγορος τρόπος να περάσετε από το βόρειο τμήμα της χερσονήσου της Πελοποννήσου. Παράλληλα, όμως, τρέχει παράλληλα με τον παλιό παράκτιο δρόμο, ο οποίος ταξιδεύει μέσα από κάθε παραθαλάσσιο χωριό, οπότε αν θέλετε μια πιο αργή αλλά πιο γραφική επιλογή, υπάρχει αυτή η διαδρομή. Αθήνα-Θεσσαλονίκη Είναι γνωστός ως αυτοκινητόδρομος 1, Α1, Ε75 ή ΠΑΘ (για την Πάτρα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Εγνατία), αυτός ο δρόμος είναι ένας εύκολος τρόπος για να φτάσετε ανάμεσα στις δύο μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Υπάρχουν σύγχρονα συγκροτήματα τύπου στάβλου που προσφέρουν τρόφιμα, φυσικό αέριο και σουβενίρ, καθώς και πολλές ευκαιρίες για να απολαύσετε ένα γεύμα ή κάποια αξιοθέατα. Έχει ακόμα μερικά στενά σημεία, τα οποία είναι πλακόστρωτα για επέκταση, αλλά οι περισσότεροι μέσοι οδηγοί θα είναι ευτυχισμένοι να οδηγούν σε αυτόν τον δρόμο με τουλάχιστον δύο λωρίδες και στις δύο κατευθύνσεις κατά μήκος του μεγαλύτερου μήκους τους.

Πόσο είναι οι διόδια;

Τα τέλη διοδίων ενδέχεται να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, αλλά συνήθως κυμαίνονται από 0,70 Ευρώ έως 2 Ευρώ ανά τμήμα.

Θα θελήσετε να κρατήσετε χρήσιμα νομίσματα 1 και 2 Ευρώ, ενώ οδηγείτε.

Πώς μπορώ να αποφύγω τους δρόμους διοδίων στην Ελλάδα;

Η γρήγορη απάντηση είναι ότι ίσως να μην θέλετε να δοκιμάσετε. Η Ελλάδα είναι αρκετά διακριτική όσον αφορά την προσθήκη καμπίνων διόδια και συνήθως είναι μόνο στους δρόμους που είναι μακράν οι πιο βολικοί για χρήση από τους ταξιδιώτες σε σημεία όπου οι εναλλακτικές διαδρομές δεν έχουν νόημα. Αν αγαπάτε δρόμους και οδηγείτε στην Ελλάδα, μπορείτε εύκολα να τις πλησιάσετε, αλλά για τον μέσο τουρίστα, η ευκολία και η ταχύτητα που προσφέρουν είναι πάρα πολύ για να αντισταθούν.

Κάντε κράτηση για τα ταξίδια της ίδιας μέρας γύρω από την Αθήνα