Θα πρέπει να ανησυχείτε για τον ιό Zika στην Ελλάδα;

Ο ιός που τροφοδοτείται με κουνουπιές προκαλεί ανησυχίες σε όλο τον κόσμο

Μια ειδοποίηση ταξιδιού από τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων για τον ιό που φέρει κουνούπι που ονομάζεται Zika δημιούργησε ανησυχίες για την αναστολή της νόσου παγκοσμίως. Ενώ τα νέα έφτασαν σε διαφημίσεις το 2016, ο ιός Zika παραμένει γύρω και εξακολουθεί να βρίσκεται στο ραντάρ του CDC.

Έτσι, πρέπει να ανησυχήσετε για τον ιό στο ταξίδι σας στην Ελλάδα;

Ενώ η Ελλάδα έχει νόσους που προκαλούνται από κουνουπιές, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου , η ελονοσία και άλλες ασυνήθιστες τροπικές ασθένειες, δεν υπάρχουν ακόμη αναφερθείσες περιπτώσεις του Zika στην Ελλάδα.

Θα μπορούσε η Ελλάδα να πάρει το Zika-Carrying Mosquitos;

Ενώ η Ελλάδα δεν βρίσκεται στον κατάλογο χωρών του CDC με τους ιούς Zika ή σε χώρες με κίνδυνο, οι ταξιδιώτες από άλλα έθνη θα μπορούσαν να μολυνθούν από τον ιό Zika και στη συνέχεια να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Εάν τα ελληνικά κουνούπια δαγκώσουν τότε το άτομο αυτό, τότε η ασθένεια θα μπορούσε να εισαχθεί στην Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά.

Περισσότερα για τον ιό Zika

Το CDC προειδοποιεί ότι ταξιδεύει σε περιοχές που έχουν προσβληθεί από τον ιό Zika. Προειδοποιεί ιδιαίτερα τις έγκυες γυναίκες και τις γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες, επειδή η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει μικροκεφαλία στο μωρό, μια διαταραχή που έχει ως αποτέλεσμα έναν κακοποιημένο εγκέφαλο και κεφάλι. Η πρώτη αμερικανική περίπτωση της μικροκεφαλίας που προκαλείται από Zika αναφέρθηκε στη Χαβάη. Ενώ μερικοί αμφέβαλλαν τη σχέση μεταξύ Zika και το ελάττωμα γέννησης, Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν τον ιό τόσο στη μητέρα που είχε περάσει μέρος της εγκυμοσύνης της στη Βραζιλία και το βρέφος.

Η προειδοποίηση για το CDC ισχύει για όλες τις έγκυες γυναίκες σε οποιαδήποτε στιγμή της εγκυμοσύνης τους και για εκείνους που σκέφτονται να μείνουν έγκυες, συνιστώντας σε αυτές τις γυναίκες να έρχονται σε επαφή με τους γιατρούς τους πριν ταξιδέψουν σε μια περιοχή με τον Zika.

Ο ιός Zika υπήρξε εδώ και χρόνια, αλλά αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό, αφού τα συμπτώματα που προκαλεί είναι συνήθως ήπιες και απομακρύνονται χωρίς θεραπεία. Μόνο πρόσφατα έχει αναγνωριστεί η σύνδεση μεταξύ του Zika και της μερικές φορές θανατηφόρας μικροκεφαλίας σε βρέφη. Τα κουνούπια που εξαπλώνονται Zika είναι κυρίως Aedes aegypti και Aedes albopictus.

Αποφύγετε την έκθεση Zika στην Ελλάδα

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε το Zika ενώ ταξιδεύετε στην Ελλάδα, αν και παραμένει ελεύθερο Zika; Οι προφυλάξεις είναι οι ίδιες που θα κάνατε για να αποφύγετε οποιαδήποτε ασθένεια που προκαλείται από κουνουπιές.

Σχεδιάστε το ταξίδι σας στην Ελλάδα

Ακολουθούν ορισμένοι πόροι που θα σας βοηθήσουν να προγραμματίσετε το ταξίδι σας στην Ελλάδα: