Η γέφυρα του Oresund

Ένας σύγχρονος δεσμός μεταξύ της Δανίας και της Σουηδίας

Η γέφυρα Øresund (τοπικά ονομαζόμενη Øresundsbron ) συνδέει την Amager και την Oresund στη Δανία (στη Ζηλανδία) με το Skane, Σουηδία, συνολικού μήκους μόλις 16 μίλια. Ο δρόμος που διασχίζει το στενό του Oresund συνδέει τις μητροπολιτικές περιοχές της Κοπεγχάγης και του Μάλμο .

Ιδανικό για ταξιδιώτες που επιθυμούν μια γρήγορη σύνδεση μεταξύ Σουηδίας και Δανίας χωρίς να πετούν, η γέφυρα Øresund φέρνει καθημερινά περισσότερους από 60.000 ταξιδιώτες, τόσο τους τοπικούς μετακινούμενους όσο και τους τουρίστες.

Η γέφυρα Øresund υποστηρίζει έναν δρόμο τεσσάρων λωρίδων στον άνω όροφο που μεταφέρει 6 εκατομμύρια οχήματα ετησίως και δύο σιδηροδρομικές διαδρομές στο κάτω κατάστρωμα που μεταφέρουν άλλα 8 εκατομμύρια άτομα ετησίως. Η διέλευση της γέφυρας με το αυτοκίνητο διαρκεί περίπου 10 λεπτά. το ταξίδι με το τρένο μεταξύ των σταθμών του Μάλμο και της Κοπεγχάγης διαρκεί περίπου 35 λεπτά.

Κατασκευή

Το 1991, οι κυβερνήσεις της Δανίας και της Σουηδίας συμφώνησαν να κατασκευάσουν από κοινού αυτό το τεράστιο έργο και, ενώ χρειάστηκε λίγο, η γέφυρα του Oresund άνοιξε επίσημα την 1η Ιουλίου 2000.

Η κατασκευή της γέφυρας Øresund περιλάμβανε την κατασκευή του ανυψωμένου τμήματος, το οποίο εκτείνεται περίπου στο μισό μήκος από τη Σουηδία. η σήραγγα (μήκους 2,5 μίλια / 4 χλμ.) που διασχίζει το υπόλοιπο της διαδρομής προς τη Δανία και ένα νέο τεχνητό νησί με την ονομασία Peberholm που συνδέει τα δύο όπου οι ταξιδιώτες μεταβαίνουν από το επίπεδο σήραγγας (από τη δανική πλευρά) .

Το τοπικό όνομα Øresundsbron της γέφυρας του Øresund είναι ένας συνδυασμός της δανικής λέξης "Øresundsbroen" και της σουηδικής λέξης "Öresundsbron", που σημαίνουν και τα δύο γέφυρα Oresund στα αγγλικά.

Διόδια

Οι ταξιδιώτες μπορούν να αγοράσουν περάσματα διοδίων μίας χρήσης ή πολλαπλής χρήσης για τη γέφυρα. Το διόδια μίας χρήσης περνά για αυτοκίνητα έως 6 μέτρα, ή λίγο κάτω από 20 πόδια, σε μήκος κόστους 50 ευρώ από τον Απρίλιο του 2018. μεγαλύτερα οχήματα μήκους έως και 10 μέτρων (32,8 πόδια) και ρυμουλκούμενα ρυμούλκησης συνολικού μήκους 15 μέτρων ή χαμηλότερου κόστους 100 ευρώ.

Τα οχήματα μήκους άνω των 10 μέτρων και άνω των 15 μέτρων με ρυμουλκούμενο κοστίζουν 192 ευρώ. Οι τιμές περιλαμβάνουν 25% ΦΠΑ. Εκτός από μια δημοφιλής ετήσια συνδρομή έκπτωσης γέφυρας (που ονομάζεται BroPas) που προορίζεται για τους μετακινούμενους, οι ταξιδιώτες μπορεί να θελήσουν να εξετάσουν την αγορά ενός δελτίου 10 ταξιδιών με έκπτωση 30%.

Οι ταξιδιώτες πληρώνουν τα διόδια για τη διέλευση από τη γέφυρα του Øresund στο σταθμό διοδίων της σουηδικής πλευράς, με δεκτές μετρητά και πιστωτικές κάρτες . Οι έλεγχοι στα σύνορα πραγματοποιούνται επίσης στο σταθμό διοδίων και όλοι οι οποίοι διασχίζουν τη γέφυρα πρέπει να φέρουν διαβατήριο ή άδεια οδήγησης για να εισέλθουν στη Σουηδία. Παρόλο που οι καθυστερήσεις και το κλείσιμο σπάνια συμβαίνουν, μπορείτε να ελέγξετε τις πληροφορίες σχετικά με την κυκλοφορία και τα διόδια πριν ταξιδέψετε.

ΑΣΤΕΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Το ψηλό τμήμα της γέφυρας Øresund έχει το μεγαλύτερο μήκος κύριου μήκους καλωδίων από όλες τις γέφυρες του κόσμου. Αυτό ισχύει τόσο για την οδική όσο και για την σιδηροδρομική κυκλοφορία. Και το τμήμα της σήραγγας του Øresundsbron είναι η μακρύτερη υποθαλάσσια σήραγγα στον κόσμο, τόσο για οδική όσο και για σιδηροδρομική κίνηση.

Το τεχνητό νησί Peberholm, που κατασκευάστηκε ως ο σύνδεσμος μεταξύ των τμημάτων της γέφυρας και των σηράγγων, έχει γίνει ένας ζωτικός χώρος για απειλούμενα είδη, όπως ο γλάρος με μαύρη κεφαλή, ο οποίος δημιούργησε μια αποικία με έως και μερικές εκατοντάδες ζεύγη ζευγαριών.

Από το 2004, ο σπάνιος πράσινος φρύνος έχει επίσης εντοπιστεί στο νησί, τώρα ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς στη Δανία.