Ημερολόγιο εκδηλώσεων της Ρώμης

Οι τουρίστες μπορούν να βρουν γεγονότα στη Ρώμη οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, επειδή συμβαίνει πάντα κάτι. Ενώ το Πάσχα είναι μια δημοφιλής εποχή για τους τουρίστες, υπάρχουν πολλές κοσμικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για να περιπλανηθούν ακόμα και οι πιο έμπειροι ταξιδιώτες.

Ακολουθεί μια λίστα μηνών ανά μήνα με μερικές από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις σε μία από τις πιο μαγευτικές πόλεις του κόσμου.

Ιανουάριος : Η Πρωτοχρονιά και η Ημέρα του Αγίου Αντωνίου

Η Πρωτοχρονιά είναι μια εθνική εορτή στην Ιταλία.

Τα περισσότερα καταστήματα, μουσεία, εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες θα κλείσουν έτσι ώστε οι Ρωμαίοι να ανακάμψουν από τις εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς.

Στις 6 Ιανουαρίου είναι οι Θεοφανείς και η Βεφάνα. Τα Epiphany είναι επίσημα η δωδέκατη ημέρα των Χριστουγέννων και μία στις οποίες τα ιταλικά παιδιά γιορτάζουν την άφιξη της La Befana, μιας καλής μάγισσας. Στην Πόλη του Βατικανού μια πομπή εκατοντάδων ανθρώπων ντυμένη με μεσαιωνική φορεσιά περπατά κατά μήκος της ευρείας λεωφόρου που οδηγεί στο Βατικανό, φέρνοντας συμβολικά δώρα για τον Πάπα που λέει πρωινή μάζα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου για Θεοφανία.

17 Ιανουαρίου είναι η Ημέρα του Αγίου Αντωνίου (Festa di San Antonio Abate). Το πανηγύρι γιορτάζει τον πολιούχο των κρεοπωλών, των οικόσιτων ζώων, των καλαθιών και των βοσκοτόπων. Στη Ρώμη γιορτάζεται αυτή η γιορτή στην εκκλησία του Sant'Antonio Abate στον λόφο Esquiline και η παραδοσιακή «ευλογία των κτήνων» που συνοδεύει αυτή τη μέρα λαμβάνει χώρα στην κοντινή Piazza Sant'Eusebio.

Φεβρουάριος : Έναρξη του Carnevale

Ανάλογα με την ημερομηνία του Πάσχα, η αρχή της Σαρακοστής και του Carnevale μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τις 3 Φεβρουαρίου. Το Carnevale και η Lent είναι από τις πιο συναρπαστικές στιγμές που βρίσκονται στη Ρώμη, καθώς τόσο οι προσηλωμένες εορτές (Carnevale) όσο και οι θρησκευτικές πομπές , που αρχίζουν την Τετάρτη της Τέφρας, αποτελούν μέρος της παράδοσης στην πρωτεύουσα και στην πόλη του Βατικανού.

Τα γεγονότα της Carnevale στη Ρώμη ξεκινούν δέκα μέρες πριν την ημερομηνία της Carnevale, με πολλά γεγονότα να γίνονται στην Piazza del Popolo.

Μάρτιος : Ημέρα της Γυναίκας και Maratona di Roma

Η Festa della Donna ή Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου. Εστιατόρια στη Ρώμη έχουν συνήθως ειδικά μενού για την Ημέρα της Γυναίκας.

Στις 14 Μαρτίου, γνωστό και ως Ides του Μαρτίου, το ρωμαϊκό σημάδι την επέτειο του θανάτου του Ιούλιο Καίσαρα στο Ρωμαϊκό Φόρουμ κοντά στο άγαλμα του.

Το Πάσχα, το οποίο συνήθως πέφτει τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, είναι μία από τις πιο δραστήριες εποχές του χρόνου στη Ρώμη και στην Πόλη του Βατικανού, με πολλά θρησκευτικά γεγονότα για να σηματοδοτήσει το θάνατο και την ανάσταση του Ιησού στη χριστιανική εκκλησία. Τα γεγονότα κορυφώνονται με μια Πάσχα στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Στη συνέχεια, αργότερα το Μάρτιο, η ετήσια Maratona di Roma (Μαραθώνιος της Ρώμης) λαμβάνει χώρα στην πόλη, με μια πορεία που παίρνει τους δρομείς πίσω από τα πιο διάσημα μνημεία της αρχαίας πόλης.

Απρίλιος : Άνοιξη και ίδρυση της Ρώμης

Όπως το Πάσχα, η μέρα μετά το Πάσχα, η La Pasquetta, είναι επίσης μια εθνική εορτή στη Ρώμη. Πολλοί Ρωμαίοι γιορτάζουν με ημερήσιες εκδρομές ή πικνίκ έξω από την πόλη και η μέρα τελειώνει με πυροτεχνήματα πάνω από τον ποταμό Τίβερη.

Το Festa della Primavera, ένα φεστιβάλ που σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης, βλέπει τα Ισπανικά Σκαλοπάτια διακοσμημένα με εκατοντάδες ροζ αζαλέες.

Στα μέσα Απριλίου, οι Ρωμαίοι σηματοδοτούν την Settimana della Cultura ή την εβδομάδα του Πολιτισμού. Τα εθνικά μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν ελεύθερη είσοδο και ορισμένοι χώροι που συνήθως δεν είναι ανοιχτοί στο κοινό μπορεί να είναι ανοιχτοί.

Η ίδρυση της Ρώμης (γενέθλια της Ρώμης) γιορτάζεται στις ή κοντά στις 21 Απριλίου. Η Ρώμη λέγεται ότι ιδρύθηκε από τους δίδυμους Ρομάλους και Ρέμου το 753 π.Χ. Ειδικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των μονομάχων στο Κολοσσαίο, είναι μέρος των εορτασμών.

Και στις 25 Απριλίου, οι Ρωμαίοι σηματοδοτούν την Ημέρα της Απελευθέρωσης, την ημέρα που απελευθερώθηκε η Ιταλία στο τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Αναμνηστικές τελετές πραγματοποιούνται στο Quirinale Palace και σε άλλα μέρη της πόλης και της χώρας.

Μάιος : Ημέρα Εργασίας και το Ιταλικό Όπεν

Το Primo Maggio, 1 Μαΐου, είναι μια εθνική εορτή στην Ιταλία που σηματοδοτεί την Ημέρα Εργασίας, τον εορτασμό των εργαζομένων. Υπάρχει μια συναυλία στην Piazza San Giovanni, και συνήθως διαδηλώσεις διαμαρτυρίας επίσης.

Οι περισσότεροι χώροι και τα μουσεία είναι κλειστά, αλλά είναι μια καλή μέρα για να πάρετε σε μερικές από τις υπαίθριες τοποθεσίες μέσα και γύρω από την πόλη.

Μια νέα ομάδα Ελβετικών Φρουρών ορκίζεται στο Βατικανό κάθε 6η Μαΐου, ημερομηνία που σηματοδοτεί το σάκο της Ρώμης το 1506. Το ευρύ κοινό δεν προσκαλείται σε αυτή την τελετή, αλλά εάν μπορείτε να συντονίσετε μια ξενάγηση στο Βατικανό εκείνη την ημέρα , μπορεί να είστε σε θέση να πάρετε μια γεύση από την ορκωμοσία.

Κάποτε στις αρχές ή στα μέσα Μαΐου, η Ρώμη φιλοξενεί το Internazionali BNL d'Italia, γνωστό και ως Ιταλικό Όπεν, στα γήπεδα τένις του Stadio Olimpico. Αυτή η εκδήλωση εννέα ημερών, είναι το μεγαλύτερο τουρνουά τένις πριν από το τουρνουά Grand Slam French Open και προσελκύει πολλούς μεγάλους παίκτες του τένις.

Ιούνιος : Ημέρα της Δημοκρατίας και Corpus Domini

Η δημοκρατική ημέρα ή η Festa della Repubblica γιορτάζεται στις 2 Ιουνίου. Αυτές οι μεγάλες εθνικές εορτές είναι παρόμοιες με τις Ημέρες Ανεξαρτησίας σε άλλες χώρες, για να τιμήσουν την ημερομηνία το 1946 ότι η Ιταλία έγινε Δημοκρατία. Μια τεράστια παρέλαση πραγματοποιείται στη Via dei Fori Imperiali ακολουθούμενη από μουσική στους Κήπους Quirinale.

Οι Ρωμαίοι γιορτάζουν πολλές θρησκευτικές γιορτές τον Ιούνιο, όπως ο Corpus Domini, 60 ημέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα, η γιορτή του Αγίου Ιωάννη (San Giovanni) στις 23 Ιουνίου και η ημέρα των Αγίων Πέτρου και Παύλου στις 29 Ιουνίου.

Ιούλιος : Expo Tevere και Festa dei Noantri

Η έκθεση Expo Tevere για τα τέχνες και τις βιοτεχνίες εκτείνεται κατά μήκος των όχθες του Τίβερη από το Ponte Sant'Angelo έως το Ponte Cavour, με παραδοσιακά τρόφιμα που πωλούν κρασιά, ελαιόλαδα και ξύδι. Είναι προγραμματισμένη στις αρχές Ιουλίου έως τα μέσα Ιουλίου και αποτελεί εξαιρετικό μέρος για τους τουρίστες να αγοράζουν αυθεντικά ρωμαϊκά είδη.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Ιουλίου γιορτάζεται η Festa dei Noantri (η οποία μεταφράζεται ως "Φεστιβάλ για τους υπόλοιπους μας"), γύρω από τη γιορτή της Santa Maria del Carmine. Αυτό το τοπικό φεστιβάλ βλέπει το άγαλμα της Σάντα Μαρία, διακοσμημένο με χειροποίητα κοσμήματα, που μετακινούνται από την εκκλησία στην εκκλησία στην περιοχή Trastevere και συνοδεύονται από ζώνες και θρησκευτικούς προσκυνητές.

Σε όλη τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου, θα πραγματοποιηθούν συναυλίες μουσικής στο Castel Sant'Angelo και σε άλλους υπαίθριους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των πλατειών και των πάρκων της Ρώμης, καθώς και των αρχαίων Λουτρών του Καρακάλλα.

Αύγουστος : Φέστα ντελα Μαντόνα ντελ Νέβ

Η Festa della Madonna della Neve ("Madonna of the Snow") γιορτάζει το μύθο του θαυματουργού χιονιού του Αυγούστου που έπεσε τον 4ο αιώνα, σηματοδοτώντας τους πιστούς να χτίσουν την εκκλησία της Santa Maria Maggiore. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τεχνητό χιόνι και ειδική εκπομπή ήχου και φωτός.

Η παραδοσιακή αρχή των καλοκαιρινών διακοπών για τους περισσότερους Ιταλούς είναι το Ferragosto, το οποίο πέφτει στις θρησκευτικές διακοπές της Κοίμησης της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου. Υπάρχουν φεστιβάλ χορού και μουσικής αυτήν την ημέρα.

Σεπτέμβριος : Sagra dell'Uva και ποδόσφαιρο

Η θερινή θερμότητα αρχίζει να υποχωρεί το Σεπτέμβριο, καθιστώντας τις υπαίθριες δραστηριότητες λίγο πιο ευχάριστες και οι δημόσιοι χώροι λίγο λιγότερο γεμάτοι με τους τουρίστες. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το φεστιβάλ συγκομιδής γνωστό ως Sagra dell'Uva (Φεστιβάλ των σταφυλιών) πραγματοποιείται στη Βασιλική του Κωνσταντίνου στο φόρουμ. Κατά τη διάρκεια αυτών των διακοπών, οι Ρωμαίοι γιορτάζουν το σταφύλι, ένα τρόφιμο που αποτελεί ένα τεράστιο κομμάτι της ιταλικής γεωργίας, με μεγάλους μούσους σταφυλιών και κρασιού προς πώληση.

Και στις αρχές Σεπτεμβρίου είναι επίσης η αρχή της ποδοσφαιρικής (ποδοσφαιρικής) σεζόν. Η Ρώμη έχει δύο ομάδες: AS Roma και SS Lazio, αντιπάλους που μοιράζονται το παιχνίδι Stadio Olimpico. Τα παιχνίδια πραγματοποιούνται τις Κυριακές.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου συναντά πολλές εκθέσεις τέχνης, βιοτεχνίας και αρχαιοτήτων σε όλη τη Ρώμη.

Οκτώβριος : Γιορτή του Αγίου Φραγκίσκου και Φεστιβάλ Τζαζ της Ρώμης

Τον Οκτώβριο, η Ρώμη βλέπει πολλά έργα τέχνης και θεάτρου, μαζί με μια μεγάλη θρησκευτική γιορτή. Η γιορτή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, στις 3 Οκτωβρίου, σηματοδοτεί την 1226 επέτειο από το θάνατο του άμφυλου του Ούμπρια. Οι Ρωμαίοι γιορτάζουν με στεφάνι κοντά στη Βασιλική του Σαν Τζιοβάνι στο Λατεράνο.

Από το 1976, το Φεστιβάλ Τζαζ της Ρώμης έχει προσελκύσει μερικούς από τους κορυφαίους τζαζ μουσικούς από όλο τον κόσμο. Πέρασε το καλοκαίρι, αλλά τώρα στα τέλη Οκτωβρίου, στο Αμφιθέατρο Parco della Musica.

Νοέμβριος : Όλες οι μέρες των Αγίων και το Φεστιβάλ Europa

Την 1η Νοεμβρίου, όλοι οι άγιοι είναι δημόσιες αργίες, όταν οι Ιταλοί θυμούνται τους αποθανόντες τους, μετακινώντας τάφους και νεκροταφεία.

Το Φεστιβάλ Ρομά Europa συνεχίζεται καθ 'όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Το πρόγραμμα έχει μια μεγάλη ποικιλία από τέχνη, σύγχρονο χορό, θέατρο, μουσική και ταινία. Και το νέο, αλλά ακμάζον Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης, στα μέσα Νοεμβρίου, πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο Parco della Musica.

Στις 22 Νοεμβρίου, οι Ρωμαίοι γιορτάζουν τη γιορτή του Αγίου Σεσιλία στη Σάντα Τσελίλια στο Τραστέβερε.

Ρώμη τον Δεκέμβριο : Χριστούγεννα και Χανκούκα

Κατά τη διάρκεια της Χανουκά, η μεγάλη εβραϊκή κοινότητα της Ρώμης βλέπει στην πλατεία Piazza Barberini, όπου ανάβουν κάθε βράδυ κεριά σε γιγάντια μενόρα.

Τα Χριστούγεννα στη Ρώμη ξεκινούν στις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς οι χριστουγεννιάτικες αγορές αρχίζουν να πωλούν χειροποίητα δώρα, χειροτεχνίες και απολαύσεις. Η απεικόνιση της γέννησης στο Sala del Bramante κοντά στην Piazza del Popolo παρουσιάζει σκηνές από τη γέννηση από όλο τον κόσμο.

Στις 8 Δεκεμβρίου, η γιορτή της Ακατοίκησης, ο Πάπας οδηγεί ένα καραβάνι από το Βατικανό στην Piazza di Spagna, όπου βάζει στεφάνι στο Colonna dell'Immacolata μπροστά από την εκκλησία Trinita dei Monti.

Η Παραμονή των Χριστουγέννων είναι η νύχτα που οι παραδοσιακές εκθέσεις γέννησης συμπληρώνονται παραδοσιακά με την προσθήκη του μωρού Ιησού ή αποκαλύπτονται, όπως η γενναιοδωρία στη ζωή στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Την ημέρα των Χριστουγέννων, οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι κλειστές, αλλά η μεσάνυχτα μάζα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι μια μοναδική ρωμαϊκή εμπειρία, ακόμη και για εκείνους που δεν ασκούν χριστιανούς.

Και όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η οποία συμπίπτει με τη γιορτή του Αγίου Σιλβέστου (San Silvestro), γιορτάζεται με μεγάλη φαντασία στη Ρώμη. Η Piazza del Popolo έχει τη μεγαλύτερη δημόσια γιορτή της πόλης με μουσική, χορό και πυροτεχνήματα.