Τι να δείτε στο ρωμαϊκό φόρουμ

Επισκεφτείτε το Αρχαίο Φόρουμ στη Ρώμη

Κορυφαία αξιοθέατα στο Ρωμαϊκό Φόρουμ

Το Ρωμαϊκό Φόρουμ είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ρώμης . Πρόκειται για ένα μαρμάρινο θραύσμα μαρμάρου, θριαμβευτικές αψίδες, ερείπια ναών και διάφορα άλλα αρχαία αρχιτεκτονικά στοιχεία από διάφορες χρονικές περιόδους. Αυτή η κατάρρευση μερικών από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Φόρουμ εκτείνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά, αρχίζοντας από το Κολοσσαίο . Δείτε αυτό το χάρτη του Ρωμαϊκού Φόρουμ για να πάρετε μια ιδέα της διάταξης των ερειπίων.

Αψίδα του Κωνσταντίνου - Αυτή η τεράστια θριαμβευτική αψίδα βρίσκεται στην πλατεία Piazza del Colosseo ακριβώς έξω από το αρχαίο αμφιθέατρο. Η αψίδα αφιερώθηκε στον Κωνσταντίνο το 315 μ.Χ. για να τιμήσει τη νίκη του επί του αυτοκράτορα Μαξέντη στη Γέφυρα του Μιλβίνου το 312 μ.Χ.

Via Sacra - Πολλά από τα κτίρια του Φόρουμ είναι διατεταγμένα κατά μήκος της Via Sacra, της αρχαίας θριαμβευτικής "ιερής" οδού.

Ναός της Αφροδίτης και της Ρώμης - Ο μεγαλύτερος ναός της Ρώμης, αφιερωμένος στις θεές της Αφροδίτης και της Ρώμης, χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Αδριανό το 135 μ.Χ. Καθίζει σε ψηλό λόφο κοντά στην είσοδο του Φόρουμ και είναι απρόσιτη στους τουρίστες. Η καλύτερη θέα στα ερείπια του ναού είναι από το εσωτερικό του Κολοσσαίου.

Arch of Titus - Κατασκευάστηκε το 82 μ.Χ. για να τιμηθεί η νίκη του Τίτου πάνω από την Ιερουσαλήμ το 70 μ.Χ., η αψίδα περιέχει απεικονίσεις των πηλών της κατάκτησης της Ρώμης, συμπεριλαμβανομένης μνεόρας και βωμού. Η αψίδα επίσης ανακαινίστηκε το 1821 από τον Giuseppe Valadier. Το Valadier περιελάμβανε μια επιγραφή που περιγράφει αυτή την αποκατάσταση, καθώς και το σκοτεινότερο μάρμαρο τραβερτίνης για να διαφοροποιήσει τα αρχαία και τα σύγχρονα μέρη της αψίδας.

Βασιλική του Maxentius - Η κάποτε γιγαντιαία βασιλική είναι ως επί το πλείστον ένα κέλυφος, από το οποίο παραμένει μόνο το βόρειο κλίτος. Ο αυτοκράτορας Maxentius ξεκίνησε την κατασκευή της βασιλικής, αλλά ο Κωνσταντίνος είδε την ολοκλήρωση της βασιλικής. Έτσι, το κτίριο αυτό είναι γνωστό και ως Βασιλική του Κωνσταντίνου. Εδώ βρίσκεται το γιγάντιο άγαλμα του Κωνσταντίνου, τώρα στα μουσεία του Καπιτωλίου , αρχικά.

Το τεράστιο εξωτερικό της βασιλικής αποτελεί μέρος ενός τοίχου που τρέχει κατά μήκος της Via dei Fori Imperiali. Σε αυτό υπάρχουν χάρτες που δείχνουν την επέκταση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ναός της Vesta - Ένα μικρό ναό στη θεά Vesta, που χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. και εν μέρει αποκαταστάθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Μέσα στο ιερό υπήρχε μια αιώνια φλόγα προς τη θεά της εστίας, τη Βέστα, και τείνουν από τα Vestal Virgins που έμεναν δίπλα.

House of the Vestal Virgins - Αυτός ο χώρος περιέχει τα ερείπια του σπιτιού των ιερών που τείνουν στη φλόγα στο ναό του Vesta. Περιτριγυρίζοντας μερικές ορθογώνιες λίμνες είναι περίπου μια δωδεκάδα αγάλματα, πολλά από τα οποία είναι ακέφαλα, τα οποία απεικονίζουν μερικές από τις υψηλές ιερές της λατρείας του Vestal.

Ναός του Καστόρ και του Πολυδεύου - Οι δίδυμοι γιοι του θεού Δία λατρεύονταν από ναό σε αυτό το σημείο από τον 5ο αιώνα π.Χ. Τα ερείπια που παραμένουν σήμερα χρονολογούνται από το 6 μ.Χ.

Ναός του Ιούλιου Καίσαρα - Λίγα ερείπια παραμένουν από αυτό το ναό, το οποίο χτίστηκε από τον Αύγουστο για τον εορτασμό του σημείου όπου το σώμα του Μεγάλου θείου του είχε αποτεφρωθεί.

Βασιλική Τζούλια - Ορισμένες σκάλες, κολώνες και βάθρα παραμένουν από τη μεγάλη βασιλική του Ιούλιο Καίσαρα, η οποία κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει έγγραφα νόμου.

Βασιλική Aemia - Αυτό το κτήριο βρίσκεται ακριβώς μέσα σε μία από τις εισόδους Φόρουμ, στη διασταύρωση των Via dei Fori Imperiali και Largo Romolo e Remo. Η βασιλική χτίστηκε το 179 π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε για δανεισμό χρημάτων και ως τόπος συνάντησης πολιτικών και φορολογουμένων. Ήταν κατακερματισμένος από τους Ostrogoths κατά τη διάρκεια του Sack της Ρώμης το 410 μ.Χ.

Curia - Οι γερουσιαστές της Ρώμης συναντήθηκαν στην Curia, ένα από τα πρώτα κτίρια που κατασκευάστηκαν στο φόρουμ. Η αρχική Curia καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε αρκετές φορές, και αυτή που στέκεται σήμερα είναι ένα αντίγραφο ενός που χτίστηκε από Domitian τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Rostra - ο Μάρκος Αντώνιος έκανε την ομιλία που ξεκίνησε "Φίλοι, Ρωμαίοι, Έλληνες" από αυτή την αρχαία σκηνή μετά τη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα το 44 π.Χ.

Αψίδα του Σεπτίμιου Σεβήρου - Αυτή η εντυπωσιακή θριαμβευτική αψίδα στο δυτικό άκρο του Φόρουμ χτίστηκε το 203 μ.Χ.

για τον εορτασμό 10 χρόνων του αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου στην εξουσία.

Ναός του Κρόνου - Οκτώ κολώνες επιβιώνουν από αυτόν τον μεγάλο ναό στον θεό Κρόνο, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην πλευρά του λόφου Καπιτωλίου του Φόρουμ. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι από τον 5ο αιώνα π.Χ. υπήρχε ένα τέμενος στον θεό, αλλά αυτά τα εικονικά ερείπια χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. Το σύνολο των τριών στηλών που ουσιαστικά επιπλέουν δίπλα στο ναό του Κρόνου προέρχονται από το ναό του Βεσπασιανού.

Στήλη Φωκά - Κατασκευασμένη το 608 μ.Χ. προς τιμήν του βυζαντινού αυτοκράτορα Φωκά, αυτή η μονή στήλη είναι ένα από τα τελευταία μνημεία που τοποθετούνται στο Ρωμαϊκό Φόρουμ.

Διαβάστε το μέρος 1: Εισαγωγή και Ιστορία του ρωμαϊκού φόρουμ