Το Πάνθεον στη Ρώμη

Πώς να επισκεφθείτε το Πάνθεον - το 2000ο παλαιό μνημείο της Ρώμης

Το Πάνθεον είναι η πιο ολοκληρωμένη ρωμαϊκή δομή στη γη, έχοντας επιβιώσει από 20 αιώνες λεηλασίας, λεηλασίας και εισβολής.

Πραγματικά στοιχεία για το Πάνθεον

Το αρχικό Πάνθεον ήταν ένας ορθογώνιος ναός που χτίστηκε από τον Μάρκους Βησπάνιο Αγρίππα, γαμπρό του Αυγούστου, τον πρώτο Ρωμαίο αυτοκράτορα, ως μέρος ενός σχεδίου ανανεωμένης περιοχής, το 27-25 π.Χ. Αυτό που βλέπουν οι τουρίστες καθώς χαλαρώνουν μπροστά στην Piazza della Rotonda είναι ριζικά διαφορετικό από αυτό του αρχικού ναού.

Ο Αδριανός ξανάκτισε τη δομή. οι σφραγίδες του κατασκευαστή στα τούβλα μας επιτρέπουν να τοποθετήσουμε την αποκατάστασή του μεταξύ 118 και 125 μ.Χ. Ακόμα, η επιγραφή στο επιστύλιο αποδίδει την κατασκευή στον Αγρίππα κατά τη διάρκεια της τρίτης συμβουλής του. Η στοά μπροστά από το Πάνθεον είναι αυτό που απομένει από τον αρχικό ναό της Αγρίππα.

Το Πάνθεον περιέχει τους τάφους του Ραφαήλ και πολλών Ιταλών Βασιλέων. Το Πάνθεον είναι μια ελληνική λέξη που σημαίνει "να τιμήσει όλους τους Θεούς".

Διαστάσεις του Πάνθεον

Ο γιγάντιος θόλος που κυριαρχεί στο εσωτερικό είναι 43,30 μέτρα ή διάμετρος 142 πόδια (για σύγκριση, ο θόλος του Λευκού Οίκου έχει διάμετρο 96 πόδια). Ο Πάνθεον ήταν ο μεγαλύτερος θόλος μέχρι τον θόλο του Brunelleschi στον καθεδρικό ναό της Φλωρεντίας το 1420-36. Είναι ακόμα ο μεγαλύτερος θολωτός θόλος στον κόσμο. Το Πάνθεον είναι απόλυτα αρμονικό από το γεγονός ότι η απόσταση από το δάπεδο μέχρι την κορυφή του θόλου είναι ακριβώς ίση με τη διάμετρό του.

Οι Adytons (θολωτές κάγκελα στον τοίχο) και τα ταμεία (βυθισμένα πάνελ) μειώνουν έξυπνα το βάρος του θόλου, όπως και ένα ελαφρύ τσιμέντο από ελαφρόπετρα που χρησιμοποιείται στα ανώτερα επίπεδα. Ο θόλος γίνεται λεπτότερος καθώς προσεγγίζει το οφθαλμό, η οπή στην κορυφή του θόλου χρησιμοποιείται ως πηγή φωτός για το εσωτερικό.

Το πάχος του θόλου σε αυτό το σημείο είναι μόνο 1,2 μέτρα.

Το ωχρό έχει διάμετρο 7,8 μέτρων. Ναι, βροχή και χιόνι περιστασιακά πέφτουν μέσα από αυτό, αλλά το δάπεδο είναι επικλινές και στραγγίζει απομακρυσμένα απομακρύνει το νερό αν καταφέρει να χτυπήσει το πάτωμα. Στην πράξη, η βροχή πέφτει σπάνια μέσα στον θόλο.

Οι τεράστιες στήλες που στηρίζουν την πόρτα ζυγίζουν 60 τόνους. Κάθε ένας ήταν ύψους 39 ποδιών (11,8 μ.), Με διάμετρο πέντε πόδια (1,5 μ.) Και κατασκευάστηκε από πέτρα στην Αίγυπτο. Οι κίονες μεταφέρθηκαν με ξύλινα έλκηθρα στον Νείλο, έτρεξαν στην Αλεξάνδρεια και έβαλαν σκάφη για ταξίδι στη Μεσόγειο προς το λιμάνι της Οστίας. Από εκεί, οι στήλες κατέληξαν στον Τίβερη με φορτηγίδα.

Διατήρηση του Πάνθεον

Όπως πολλά κτίρια στη Ρώμη, το Πάνθεον σώθηκε από τη λεηλασία μετατρέποντάς το σε εκκλησία. Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Φωκάς έδωσε το μνημείο στον Πάπα Μπονιφάτ Α ', ο οποίος το 609 μετατράπηκε σε Chiesa di Santa Maria ad Martyres. Οι μάζες πραγματοποιούνται εδώ σε ειδικές περιπτώσεις.

Πάνθεον Πληροφορίες επισκεπτών

Το Pantheon είναι ανοιχτό από τις 8:30 π.μ. έως τις 7:30 μ.μ. από Δευτέρα έως Σάββατο, από τις 9 π.μ. έως τις 6 το απόγευμα την Κυριακή και από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. στις αργίες τις καθημερινές εκτός από την Ημέρα των Χριστουγέννων, την Πρωτοχρονιά και την 1η Μαΐου , όταν είναι κλειστό.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Μετά τη γιορτή της Μνήμης της Πεντηκοστής (50η μέρα μετά το Πάσχα), οι πυροσβέστες ανεβαίνουν στην κορυφή του θόλου για να ρίξουν ροδοπέταλα από την κόλαση. Εάν φτάσετε εκεί νωρίς (ώρες πριν τη μάζα), ίσως μπορείτε να βρείτε μερικά εκατοστά από το δάπεδο από το οποίο μπορείτε να παρατηρήσετε αυτό το εξαιρετικά δημοφιλές γεγονός.

Πώς να γνωρίσετε το Πάνθεον

Η Piazza della Rotonda είναι μια ζωντανή πλατεία γεμάτη με καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια. Το καλοκαίρι, επισκεφτείτε το εσωτερικό του Πάνθεον την ημέρα, κατά προτίμηση νωρίς το πρωί πριν από τους τουρίστες, αλλά επιστρέψτε το βράδυ. η πλατεία μπροστά είναι ιδιαίτερα ζωντανή στις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες, όταν το Πάνθεον φωτίζεται από κάτω και αποτελεί μια τεράστια υπενθύμιση του μεγαλείου της αρχαίας Ρώμης. Το πλήθος του σακιδίου που τσαλακώνει την πενιέ πλημμυρίζει τα βήματα της σιντριβάνι που περιβάλλει έναν από τους οβελίσκους των τρόπαιων της Ρώμης, ενώ οι τουρίστες μπαίνουν στα μπαρ που βρίσκονται στην άκρη της πλατείας.

Τα ποτά είναι ακριβά, όπως ίσως περιμένετε, αλλά όχι εξωφρενικά, και μπορείτε να νοσηλευτείτε ένα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να σας ενοχλεί κανείς, μια από τις απλές απολαύσεις της ευρωπαϊκής ζωής.

Τα εστιατόρια είναι συνήθως μέτρια, αλλά η θέα και η ατμόσφαιρα είναι απαράμιλλη. Για να ζήσετε μια καλή στερεά ρωμαϊκή κουζίνα σε ένα καλό εστιατόριο κοντά, συστήνω τον Armando al Pantheon , σε ένα μικρό σοκάκι στα δεξιά του Πάνθεον, όπως το αντιμετωπίζετε. (Salita de 'Crescenzi, 31, Tel: (06) 688-03034.) Καλύτερος καφές στο Tazza d'Oro κοντά.

Δείτε τις εικόνες του Πάνθεον. Δείτε ένα βίντεο που εξηγεί το Πάνθεον.

Το Πάνθεον είναι ένα από τα κορυφαία μας δέκα δωρεάν αξιοθέατα στη Ρώμη.

Ευρωπαϊκό χάρτης πολεοδομικού σχεδιασμού Ευρωπαϊκός χάρτης αποστάσεων Ευρωπαϊκός σχεδιασμός ταξιδιών Φωτογραφίες της Ευρώπης