Υπόγεια Ρώμη και Κατακόμβες με τον Ρωμαίο Γουί

Appian Way και τη Βασιλική του San Clemente στη Ρώμη

Καθώς περπατάτε στη Ρώμη θα δείτε υπενθυμίσεις για το παρελθόν της παντού, αλλά αν πάτε υπόγεια, θα δείτε ακόμα πιο αρχαία ρωμαϊκά ερείπια. Ένα από τα καλύτερα μέρη για να εξερευνήσετε κάτω από το επίπεδο του δρόμου είναι η Βασιλική του San Clemente, κοντά στο ρωμαϊκό Κολοσσαίο.

Βασιλική του Αγίου Κλήμιου και του Μιθραϊκού Βωμού:

Πήραμε την περιοδεία των Μικρών Ομάδων με τον Ρωμαίο Γουί, που ξεκινάει από τη Βασιλική του Αγίου Κλήμιου του 12ου αιώνα και εξετάζει σε βάθος τα στρώματα της ιστορίας κάτω από την εκκλησία, καθώς και μια σύντομη περιήγηση στις τοιχογραφίες και ψηφιδωτά σημερινή βασιλική.

Ο οδηγός μας, ο οποίος ήταν πολύ γνωστός τόσο για τη ρωμαϊκή ιστορία όσο και για την καθολική θρησκεία, έδωσε μια εξαιρετική περιοδεία που ήταν ακαδημαϊκή αλλά και ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική. Ενώ μπορείτε να επισκεφθείτε τα ερείπια χωρίς οδηγό, το οποίο έκανα, το βρήκα πολύ πιο ενδιαφέρον για τις εξηγήσεις του και επεσήμανε πράγματα που δεν είχα δει μόνη μου.

Κάτω από την σημερινή εκκλησία βρίσκεται η αρχική Βασιλική του 4ου αιώνα που ήταν διακοσμημένη με όμορφες τοιχογραφίες κατά τη διάρκεια των αιώνων που ήταν σε χρήση, μερικές απεικονίζουσες σκηνές από τη ζωή του Αγίου Κλήμεντος. Επίσης στη βασιλική του 4ου αιώνα είναι ο τάφος του Αγίου Κυρίλλου και μαρμάρινη σαρκοφάγος.

Κατεβαίνοντας μέσω κλιμακοστάσια του 1ου αιώνα, φτάσαμε στο κατώτατο σημείο όπου υπάρχουν υπολείμματα των ρωμαϊκών κτιρίων του 1ου αιώνα, το ένα που ήταν πιθανότατα ένα εμπορικό κτίριο και ένα άλλο τετράγωνο διαμερισμάτων. Μέρος του κτιρίου διαμερισμάτων τροποποιήθηκε για χρήση στον επόμενο αιώνα από τους οπαδούς της λατρείας του Μιθραϊκού, που άκμασε στη Ρώμη μέχρι να απαγορευτεί το 395.

Υπάρχει αίθουσα με βωμό του 2ου αιώνα στον Μίθρα, δίπλα σε ένα δωμάτιο που ήταν το σχολείο του Μιθραϊκού. Ο οδηγός μας μας έδωσε μια ενδιαφέρουσα εικόνα αυτής της μυστηριώδους αρχαίας θρησκείας.

Ταξίδι Appian Way και κατακόμβη:

Μετά την ξενάγησή μας, πήραμε ένα μίνι φορτηγό και οδηγήσαμε στη Via Appia Antica , την αρχαία Appian Way.

Περάσαμε και πάλι στον πρώτο αιώνα με περιήγηση στην Κατακόμβη Δομιτίλα , την παλαιότερη και μία από τις καλύτερα διατηρημένες από τις ρωμαϊκές κατακόμβες.

Ο οδηγός μας μας οδήγησε μέσα από ένα μέρος του λαβυρίνθου των τάφων, εξηγώντας τις ταφές και μιλώντας για μερικούς από τους ανθρώπους που είχαν ταφεί σε αυτή την κατακόμβη. Είδαμε επίσης μερικά πολύ ενδιαφέροντα ερείπια από τοιχογραφίες που περιελάμβαναν μια πρώιμη απεικόνιση του Ιησού Χριστού, διαφορετική από αυτή που βλέπουμε σήμερα.

Οι κατακόμβες μπορούν να επισκεφθούν μόνο με ξεναγό και παρόλο που μερικές εκδρομές μπορούν να κρατηθούν απευθείας σε ένα γραφείο εισιτηρίων κατακόμβης, αυτές μπορεί να είναι μεγάλες ομάδες και δεν έχουν πάντα έναν αγγλόφωνο οδηγό. Επειδή αυτή η περιοδεία έχει μέγιστο μέγεθος 12, το βρήκα πολύ πιο ευχάριστο από την κανονική περιοδεία μεγάλης ομάδας που είχα πάει σε μια διαφορετική κατακόμβη Appian Way πριν από λίγα χρόνια. Θα μπορούσα να ακούσω και να βλέπω τα πάντα εύκολα καθώς ο οδηγός μας οδήγησε όπως και πέρα ​​και ήταν σε θέση να απαντήσει στις ερωτήσεις μας και να εξηγήσει τα πράγματα που δεν καταλαβαίνουμε.

Μετά την επίσκεψη στην κατακόμβη, περπατήσαμε σε ένα μικρό τμήμα της οδού Appian Way, της αρχαίας οδού που χτίστηκε από τους Ρωμαίους, και μάθαμε για την ιστορία της πριν μεταφερθεί στη Ρώμη.

Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα την περιοδεία του San Clemente και την καταστροφή του Roman Guy.

Ο οδηγός μας ήταν εξαιρετικός και μας έδωσε μια μοναδική ματιά στην αρχαία ρωμαϊκή κουλτούρα και τα υπόγεια υπολείμματα της Ρώμης.

Περιηγήσεις με τον Ρωμαίο τύπο:

Όπως συνηθίζεται στην ταξιδιωτική βιομηχανία, ο συγγραφέας έλαβε δωρεάν περιήγηση για λόγους αναθεώρησης. Ενώ δεν έχει επηρεάσει αυτή την αναθεώρηση, το About.com πιστεύει στην πλήρη αποκάλυψη όλων των πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην Πολιτική Ηθικής.