Τα κρασιά της Ρώμης στους λόφους Sabine του Βόρειου Λάτσιο

Κρασιά για να ανακαλύψετε στους λόφους Sabine, βόρεια της Ρώμης

Λιγότερο από μία ώρα βόρεια της Ρώμης, που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί από τον μαζικό τουρισμό, βρίσκεται μια καταπράσινη και εύφορη περιοχή που ονομάζεται Hills Sabine. Εδώ, το κρασί (καθώς και το ελαιόλαδο) παράγεται για χιλιετίες και εκτιμάται πολύ στην αρχαία Ρώμη. Ο ποταμός Tiber, ο οποίος τελικά φθάνει στην πρωτεύουσα, παρέχει την τέλεια σύνθεση του εδάφους για την παραγωγή κρασιού. Σήμερα, εμφανίστηκε ένας μικρός αριθμός μπουτίκ οινοποιείων, χάρη στο πάθος και τη δημιουργικότητα των ιδιοκτητών τους.

Ορισμένα σταφύλια που καλλιεργούνται εδώ μπορεί να είναι ασυνήθιστα, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει αναβίωση αρχαίων παραδοσιακών ιταλικών ποικιλιών.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει αποφανθεί ότι το κρασί Sabine Hills DOC (ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης) πρέπει να είναι μείγμα σταφυλιών Sangiovese και Montepulciano για το κόκκινο κρασί και Malvasia και Trebbiano για το λευκό. Τα τοπικά οινοποιεία παράγουν και άλλα μείγματα κυρίως σταφυλιών της Ιταλίας της Κεντρικής Ιταλίας καθώς και μια ποικιλία κρασιών μονοφυτικής σταφυλής. Η επίσκεψη σε αυτά τα οινοποιεία Sabine Hills είναι μια θαυμάσια εμπειρία και μια ευκαιρία να δούμε πώς το κρασί παράγεται φυσικά σε μικρή κλίμακα, σε ένα όμορφο περιβάλλον. Όλα τα κρασιά μπορούν να αγοραστούν στα οινοποιεία.

Tenuta Santa Lucia
Via di Santa Lucia, το Poggio Mirteto

Τα υψηλής ποιότητας κρασιά παράγονται στο Tenuta Santa Lucia σε 111 στρέμματα γης. Εκτός από τα κρασιά DOC Sabine Hills, το οινοποιείο αυτό παράγει επίσης εξαιρετικά κρασιά μονής σταφυλής, όπως τα Syraz, Sangiovese και Falanghina, ένα παραδοσιακό λευκό σταφύλι από το νότο.

Στο κελάρι, υπάρχουν περίπου 400 barriques (μικρά γαλλικά δρύινα βαρέλια) και μια σειρά από μεγάλα, παραδοσιακά ιταλικά δρύινα βαρέλια. Υπάρχει ακόμη και ένα μίνι μουσείο όπου εμφανίζονται τα αρχαία εργαλεία παραγωγής κρασιού, όπως οι πρέσες ξυλείας, οι δεξαμενές και τα βαρέλια από τουλάχιστον 100 χρόνια πριν.

Colli Sabini
Μέσω της Madonna Grande 18, Magliano Sabina

Αυτό το οινοποιείο είναι στην πραγματικότητα ένας συνεταιρισμός μικρών τοπικών παραγωγών οίνου. Στην Colli Sabini είναι αφιερωμένες στην παραγωγή εξαιρετικών ποιοτικών κρασιών Sabine Hills DOC και έχουν γίνει οι πρώτοι οινοπαραγωγοί στην περιοχή που έχουν λάβει αυτή τη «σφραγίδα ποιότητας» ήδη από τη δεκαετία του '70. Πιο πρόσφατα, το οινοποιείο Colli Sabini ξεκίνησε μια ενδιαφέρουσα σειρά grappa, που βασίζεται στην απόσταξη σταφυλιών που χρησιμοποιούνται ήδη για την παραγωγή κρασιού. Η παραγωγή grappa έχει αποδειχθεί πολύ επιτυχημένη και τώρα ορισμένες ποικιλίες παλαιώνονται σε δρύινα βαρέλια για μια ομαλότερη γεύση.

Poggio Fenice
Via del Pereto 16, Rocca Sinibalda

Το 1974, ένας σκωτσέζος γεωπόνος που ονομάστηκε Colin Fraser ερωτεύτηκε την περιοχή και ξεκίνησε έναν αμπελώνα κοντά στο χωριό Rocca Sinibalda. Σήμερα, ο αμπελώνας έχει παραμείνει στα χέρια μιας ιταλικής οικογένειας οινοποιών. Το πάθος τους είναι να παράγουν ελαφρά ασυνήθιστα κρασιά, όπως το Verzellino, το οποίο είναι λευκό κρασί φτιαγμένο από το κόκκινο σταφύλι Sangiovese και το Cardellino rosé. Φυσικά, οι πιο παραδοσιακές ποικιλίες, όπως οι Sangiovese και Montepulciano, είναι επίσης παρούσες.

Οι εκδρομές για τις οινοποιίες Sabine Hills

Wine Tours Η Ρώμη διοργανώνει εκδρομές Sabine Hills στα αγγλικά, οι οποίες περιλαμβάνουν υπηρεσία παραλαβής και επιστροφής στο σιδηροδρομικό σταθμό Fara Sabina (39 λεπτά από το σιδηροδρομικό σταθμό Tiburtina της Ρώμης).

Μια ξενάγηση στο οινοποιείο, μια ξενάγηση στο ελαιόλαδο ή μια επίσκεψη στο λόφο Sabine μπορούν εύκολα να γίνουν ως ημερήσια εκδρομή από τη Ρώμη .

Πώς θα φτάσετε στο Sabine Hills από τη Ρώμη

Η Fara Sabina είναι ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός για να εξερευνήσετε τα οινοποιεία Sabine Hills. Ένα άμεσο τρένο αναχωρεί κάθε 15 λεπτά από διάφορους σταθμούς στη Ρώμη (Ostiense, Trastevere και Tiburtina) στο σταθμό Fara Sabina-Montelibretti . Στον σταθμό Fara Sabina υπάρχουν λεωφορεία για το Magliano Sabina και το Rocca Sinibalda. Μόνο για την Tenuta Santa Lucia, ο πλησιέστερος σταθμός είναι ο Poggio Mirteto .

Με αυτοκίνητο, πάρτε την εθνική οδό Ρώμη-Φλωρεντία (Α1) στην έξοδο Fiano Romano, ακολουθήστε τις πινακίδες για Rieti και Via Salaria και, στη συνέχεια, για τους Poggio Mirteto και Rocca Sinibalda. Για το Magliano Sabina, υπάρχει μια ειδική έξοδος στον αυτοκινητόδρομο Ρώμης-Φλωρεντίας.

Αυτό το άρθρο γράφτηκε από τον Guido Santi του Wine Tours της Ρώμης, εκδρομές στον αμπελώνα στους λόφους Sabine, κοντά στη Ρώμη.