Πώς να γιορτάσει την εβδομάδα του Πάσχα στο Βατικανό και τη Ρώμη

Η Ρώμη είναι ο κορυφαίος προορισμός της Ιταλίας για την εβδομάδα του Πάσχα ή η Settimana Santa , κυρίως λόγω των γεγονότων που οδήγησε ο Πάπας Φράνς στην πόλη του Βατικανού και στη Ρώμη. Εάν θέλετε να επισκεφθείτε τη Ρώμη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του Πάσχα (που ονομάζεται επίσης Μεγάλη Εβδομάδα), φροντίστε να κλείσετε το ξενοδοχείο σας πολύ νωρίτερα. Εάν θέλετε να παρακολουθήσετε μια παπική μάζα (περισσότερο στο κάτω μέρος), θα χρειαστεί να κάνετε κράτηση δωρεάν των εισιτηρίων σας μήνες εκ των προτέρων.

Κυριακή των βαϊων

Παρόλο που η εκδήλωση αυτή είναι δωρεάν, η πλατεία είναι συνήθως πολύ γεμάτη και είναι δύσκολο να εισαχθείς.

Αν θέλετε να παραβρεθείτε στη μάζα της Κυριακής των Βατικανών, θα έρθετε νωρίς και θα είστε προετοιμασμένοι να παραμείνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ευλογία των φοίνικων, η πομπή και η μεγάλη μάζα για την Κυριακή της Κυριακής πραγματοποιούνται το πρωί, συνήθως στις 9:30, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Η Μεγάλη Πέμπτη μάζα πραγματοποιείται στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, συνήθως στις 9:30 π.μ. Μια παπική μάζα λέγεται επίσης στη Βασιλική του Αγίου Ιωάννη Λατέραν , στον καθεδρικό ναό της Ρώμης, συνήθως στις 5:30 μ.μ.

Μεγάλη Παρασκευή Μάζα & Πομπή στη Ρώμη

Την Μεγάλη Παρασκευή υπάρχει παπική μάζα στο Βατικανό στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στις 5 μ.μ. Όπως και με άλλες παπικές μάζες, η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά απαιτούνται εισιτήρια και μπορεί να ζητηθεί από την ιστοσελίδα Παππού Ακροατηρίου.

Το βράδυ, το τελετουργικό του Διαδρόμου, ή Via Crucis , εκδίδεται κοντά στο Κολοσσαίο της Ρώμης, συνήθως ξεκινά στις 9:15 μ.μ., κατά τη διάρκεια του οποίου ο Πάπας επισκέπτεται καθεμία από τις 12 Σταθμές του Σταυρού. Οι σταθμοί της Via Crucis τοποθετήθηκαν στο Κολοσσαίο το 1744 από τον Πάπα Βενέδικτο XIV και ο χάλκινος σταυρός στο Κολοσσαίο ανεγέρθηκε το 2000, το έτος Ιωβηλαίου.

Την Μεγάλη Παρασκευή, ένας τεράστιος σταυρός με καυστήρες φωτιάς φωτίζει τον ουρανό καθώς οι σταθμοί του σταυρού περιγράφονται σε πολλές γλώσσες. Στο τέλος, ο Πάπας δίνει μια ευλογία. Αυτή είναι μια πολύ συγκινητική και λαϊκή πομπή. Εάν πηγαίνετε, περιμένετε μεγάλα πλήθη και να γνωρίζετε τη δυνατότητα τσέπης, όπως θα κάνατε σε οποιοδήποτε πολύ πολυσύχναστο τουριστικό μέρος.

Αυτή η εκδήλωση είναι ελεύθερη και αδιάφορη.

Μεγάλη Σάββατο Βίγκιλ

Στο Μεγάλο Σάββατο, την ημέρα πριν από την Κυριακή του Πάσχα, ο Πάπας κρατά μάζα Πασχαλινής Βίβλου μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Ξεκινά στις 20:30 και διαρκεί αρκετές ώρες. Όπως και με άλλες παπικές μάζες, πρέπει να ζητηθούν δωρεάν εισιτήρια από την ιστοσελίδα του παππού ακροατηρίου. Παρόλο που υπάρχουν χιλιάδες παρευρισκόμενοι στο εσωτερικό του Αγίου Πέτρου (η βασιλική μπορεί να καθίσει 15.000), αυτός εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο οικείους τρόπους να ζήσετε μια Παναγία κατά το Πάσχα. Επειδή θα περάσετε από την προβολή ασφαλείας για να εισέλθετε στην βασιλική, προγραμματίστε να φάτε αργά το γεύμα / νωρίς το δείπνο και να φτάσετε αρκετές ώρες πριν αρχίσει η μάζα.

Πάσχα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου

Την Κυριακή του Πάσχα η Παναγία Φραγκίστ βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, συνήθως από τις 10:15 πμ. Η πλατεία μπορεί να χωρέσει μέχρι και 80.000 άτομα, και θα γεμίσει σε χωρητικότητα το πρωί του Πάσχα. Η μάζα είναι ελεύθερη να παρακολουθήσει, αλλά απαιτούνται εισιτήρια. Πρέπει να ζητηθούν μέσω φαξ (ναι, φαξ!) Μήνες εκ των προτέρων μέσω της ιστοσελίδας Παππού Ακροατηρίου. Ακόμη και με τα εισιτήρια, η θέση σας στην πλατεία δεν είναι εγγυημένη, οπότε πρέπει να φτάσετε νωρίτερα και να περιμένετε να περιμένετε για αρκετές ώρες.

Το μεσημέρι ο Πάπας δίνει το μήνυμα του Πάσχα και την ευλογία, που ονομάζεται Urbi et Orbi από την κεντρική λιμνοθάλασσα ή το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

Η προσέλευση εδώ είναι ελεύθερη και αδιάφορη, αλλά μόνο όσοι φτάνουν νωρίς και περιμένουν θα έχουν την ευκαιρία να πλησιάσουν την ευλογία.

Πασκέττα-Δευτέρα του Πάσχα

Η Pasquetta , τη Δευτέρα που ακολουθεί την Κυριακή του Πάσχα, είναι επίσης διακοπές στην Ιταλία, αλλά πολύ πιο ζωντανή από τα πανηγυρικά γεγονότα της εβδομάδας του Πάσχα. Είναι κοινό να υπάρχει ένα πικνίκ ή μπάρμπεκιου και πολλοί Ρωμαίοι κατευθύνονται από την πόλη στην ύπαιθρο ή στην παραλία. Στο Castel Sant'Angelo στην πόλη του Βατικανού, μια τεράστια έκθεση πυροτεχνημάτων πάνω από τον ποταμό Τίβερη τερματίζει τις γιορτές της εβδομάδας του Πάσχα.

Πασχαλινά πανηγύρια

Το Πάσχα σηματοδοτεί το τέλος της Σαρακοστής και έτσι τα τρόφιμα παίζουν μεγάλο ρόλο στις εορταστικές εκδηλώσεις. Τα παραδοσιακά πιάτα του Πάσχα περιλαμβάνουν το αρνί, τις αγκινάρες και τα ειδικά κέικ του Πάσχα, το Pannetone και το Colomba (το τελευταίο είναι σχήμα περιστεριού). Αν και πολλά εστιατόρια στη Ρώμη θα κλείσουν για την Κυριακή του Πάσχα, θα πρέπει να μπορείτε να βρείτε μέρη που σερβίρουν το μεσημεριανό γεύμα ή το δείπνο του Πάσχα, κατά πάσα πιθανότητα ένα μενού με πολλά πιάτα.

Φτάστε πεινασμένοι και προγραμματίστε να μείνετε λίγος καιρός!

Δεδομένου ότι το λαγουδάκι του Πάσχα δεν είναι ιταλική παράδοση, οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα παιδιά αντί να περιλαμβάνουν μεγάλα κοίλα αυγά σοκολάτας, τα οποία μερικές φορές περιέχουν ένα παιχνίδι. Θα τα δείτε, μαζί με το Colomba, σε πολλά παράθυρα. Αν θέλετε να δοκιμάσετε κέικ Πάσχα ή άλλα γλυκά, σας συνιστούμε να τα αγοράσετε από αρτοποιείο και όχι από μπακάλικο. Αν και πιθανότατα θα κοστίζουν περισσότερο, είναι συνήθως πολύ καλύτερες από τις προσυσκευασμένες εκδόσεις.