Επισκεφτείτε το σπήλαιο Tham Kong Lo στο κεντρικό Λάος

Πλωτά σε ένα ξύλινο σκάφος που είναι ισορροπημένο και ισορροπημένο, οι ανησυχίες τίθενται καθώς ο οδηγός σας που δεν μιλάει αγγλικά μιλάει για το μικρό skiff γύρω από μια γωνιά ασβεστόλιθου. Το απίστευτο στόμα μιας σπηλιάς σας καταπίνει στο σκοτάδι και συνειδητοποιείτε την απόκοσμη φύση της περιπέτειας στο χέρι - καλωσορίστε στο Tham Kong Lo Cave.

Το σπήλαιο Tham Kong Lo (μερικές φορές το σπήλαιο Konglor ), κρυμμένο βαθιά στην έρημο του Phu Hin Bun του κεντρικού Λάος , είναι ένα από τα γεωλογικά θαύματα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι αλλοδαποί σταλακτίτες, οι τρομακτικοί σχηματισμοί ασβεστόλιθου και τα ανώτατα όρια ύψους άνω των 300 ποδιών καθιστούν αυτή την πλημμυρισμένη σπηλιά αξιοσημείωτη και εύγευστη για πολλούς ταξιδιώτες στο Λάος.

Ο ποταμός Nam Hin Bun ρέει μέσα από τη σπηλιά, καθιστώντας την προσβάσιμη μόνο με μικρά σκάφη που πρέπει να μισθωθούν από ένα από τα ποτάμια χωριά. Τα σκάφη σταματούν σε όλη τη σπηλιά των 7 χλμ., Επιτρέποντας στους ταξιδιώτες να εξερευνήσουν λίγο με τα πόδια. Τα χρωματικά φώτα που δωρίζει μια γαλλική οργάνωση δημιουργούν μια δραματική έκθεση φωτός που αναπηδά από τις σκιές.

Το πέρασμα του ποταμού μέσω της σπηλιάς χρησιμοποιείται επίσης από τους ντόπιους για τη μεταφορά εμπορευμάτων (η πόλη Nam Thone παραδίδει τακτικά καπνό κάτω από τον ποταμό), αλλά η κυκλοφορία ή η υπερπλήρωση στο εσωτερικό δεν είναι ποτέ πρόβλημα.

Εισαγωγή στο σπήλαιο Tham Kong Lo

Για να εξερευνήσετε τη σπηλιά, πρέπει να νοικιάσετε ένα μηχανοκίνητο σκάφος από το χωριό Ban Kong Lo και να πιείτε τα 7 χιλιόμετρα μέσα από το σπήλαιο. οι φορτωτές συνήθως χρεώνουν περίπου US $ 6 ανά άτομο. Τα μακρά, στενά σκάφη είναι δύσκολα να εξισορροπηθούν και όπως οι πεπειραμένοι άνδρες που τους κουδουνίζουν, δείχνουν την ηλικία τους.

Ένα τυπικό σκάφος μπορεί να μεταφέρει μέχρι πέντε επιβάτες συν δύο πληρώματα.

Περίπου πέντε λεπτά, το σκάφος θα σταματήσει σε μια ακτή της σπηλιάς, όπου μπορείτε να αποβιβαστείτε και να εξερευνήσετε με τα πόδια. Τα πολύχρωμα φώτα προσθέτουν το δράμα και τη φαντασία σε αυτό που χρησιμοποιείται για να είναι μια αγωνιστική εμπειρία. οι πλακόστρωτοι πεζόδρομοι σας επιτρέπουν να περιπλανηθείτε χωρίς να γλιστρήσετε ή να σκοντάψετε σε υγρό ασβεστόλιθο.

Στην ευρύτερη περιοχή του, το σπήλαιο του σπηλαίου του Konglor βρίσκεται πάνω από 100 μέτρα πάνω από το νερό και 90 μέτρα από τον τοίχο στον τοίχο. Οι περίεργοι και λαμπεροί σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες υπογραμμίζουν την άλλη πλαγιά του εσωτερικού του σπηλαίου του Konglor.

Στο τέλος της βόλτας, τα σκάφη αναδύονται σε μια καταπράσινη κρυμμένη κοιλάδα. Θα περάσετε ένα διάλειμμα δεκαπέντε λεπτών εδώ (οι φιλικοί πωλητές εδώ θα σας πουλήσουν σνακ), πριν οδηγήσετε το σκάφος για να επιπλεύσετε με τον τρόπο που ήρθατε.

Άλλες συμβουλές Tham Kong Lo

Να φτάσετε στο Tham Kong Lo

Η πρόσβαση στο Tham Kong Lo Cave είναι η μισή περιπέτεια και πολλοί ταξιδιώτες κάνουν μόνο το μονοπάτι Vientiane - Vang Vieng - Luang Prabang χάσετε.

Πολλοί ταξιδιώτες που διασχίζουν από την Ταϊλάνδη στο Nakhon Phanom στον ποταμό Mekong χρησιμοποιούν την ήρεμη πόλη Tha Khaek ως βάση για να εξερευνήσετε αυτό το αγροτικό τμήμα του Λάος. Τα κανονικά μίνι λεωφορεία εκτελούν τετραήμερη διαδρομή προς τον Ban Khoun Kham.

Το Ban Khoun Kham (γνωστό και ως Ban Na Hin) βρίσκεται στην όμορφη κοιλάδα Hin Bun και είναι η μεγαλύτερη πόλη σε μικρή απόσταση από το σπήλαιο.

Το Ban Kong Lo - το χωριό που βρίσκεται πιο κοντά στο σπήλαιο - έχει βελτιωθεί πρόσφατα. το ταξίδι 30 μιλίων από το Ban Khoun Kham διαρκεί περίπου μια ώρα. Αρκετά ταξί για μοτοσικλέτες και πρατήρια καυσίμων (φορτηγά παραλαβής μεταφορικά για επιβάτες) είναι οι φθηνότερες επιλογές.

Διαμονή κοντά σε Tham Kong Lo

Χάρη σε μια σύντομη αναφορά στους οδηγούς, ένα μικρό περιθώριο από backpackers επισκέπτεται το σπήλαιο και λίγοι ξενώνες έχουν ξεσπάσει στα γύρω χωριά.

Το Sala HinBoun και το Sala Kong Lor είναι δύο δημοφιλείς κατοικίες με δωμάτια περίπου 20 δολάρια ΗΠΑ.

Homestays: Μια πιο τολμηρή και αξέχαστη επιλογή είναι να κοιμηθείτε σε μια homestay στο χωριό Ban Kong Lo, μόλις 1 χλμ. Από το σπήλαιο. Οι κατοικίες κοστίζουν περίπου US $ 5 - $ 10 και περιλαμβάνουν γεύματα οικογενειακού τύπου. Οι συνθήκες ύπνου είναι συνήθως δύσκολες και η γλώσσα είναι εμπόδιο, αλλά η ευκαιρία να δούμε πώς ζουν οι ντόπιοι αξίζει πολύ την προσπάθεια.

Για να κλείσετε μια homestay, απλά να εμφανιστείτε στο Ban Kong Lo και να το ρωτήσετε. Κάποιος αναπόφευκτα θα σας προσφέρει καταλύματα.

Το σπήλαιο θα μπορούσε να εξερευνηθεί από μια μακρά ημερήσια εκδρομή από το Ban Khoun Kham, αλλά είναι καλύτερα απολαμβάνουν με διανυκτέρευση. Ο ξενώνας Inthapanya στο Ban Khoun Kham διαθέτει αγγλόφωνο προσωπικό και μπορεί να σας βοηθήσει.

Πότε για να επισκεφθείτε Tham Kong Lo

Η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε το Tham Kong Lo είναι κατά την ξηρή περίοδο στο Λάος από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο. Προσέξτε να μην φθάνετε κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα ξηρών εποχών, καθώς το σκάφος μπορεί να αγγίξει το κάτω μέρος εάν οι στάθμες νερού είναι χαμηλές.