Επισκεφθείτε τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου: Ο πλήρης οδηγός

Ένας οδηγός επισκεπτών στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στην πόλη του Βατικανού

Ως μια από τις σημαντικότερες εκκλησίες της καθολικής πίστης και τη δεύτερη μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα που βρίσκονται στο Βατικανό και σε ολόκληρη τη Ρώμη. Με τον εντυπωσιακό τρούλο, το σημείο εστίασης της πόλης της Ρώμης και το περίτεχνο εσωτερικό της, ο Άγιος Πέτρος είναι, χωρίς αμφιβολία, ευχάριστο στο μάτι. Για πολλούς, είναι το επίκεντρο μιας επίσκεψης στη Ρώμη, και με καλό λόγο.

Τόσο το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό της βασιλικής σχεδιάστηκαν για να συντρίψουν, και το καταφέρνουν. Η τεράστια, οβάλ Piazza San Pietro (Πλατεία του Αγίου Πέτρου) χρησιμεύει ως μνημειώδης είσοδος στην απέραντη βασιλική, με τις οροφές και τα περίτεχνα λεπτομερή μαρμάρινα, πέτρινα, μωσαϊκά και επιχρυσωμένα διακοσμητικά σε κάθε στροφή.

Η εκκλησία προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχεδιάζονται για θρησκευτικούς λόγους καθώς και όσοι ενδιαφέρονται για την ιστορική, καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική σημασία της. Είναι επίσης ο τόπος ανάπαυσης πολλών παλαιών παπών όπως ο Ιωάννης Παύλος Β 'και ο Άγιος Πέτρος, ο πρώτος Πάπας του Χριστιανισμού και ο ιδρυτής της Καθολικής Εκκλησίας.

Οι προσκυνητές συρρέουν επίσης στον Άγιο Πέτρο κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορτών, όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, καθώς ο πάπας εκτελεί ειδικές μάζες στη βασιλική κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων. Δίνει ευχές στα Χριστούγεννα και το Πάσχα, καθώς και την πρώτη του ευλογία όταν εκλέγεται, από το μπαλκόνι του κεντρικού παραθύρου πάνω από τις εισόδους στο αίθριο.

Άγιος Πέτρος στη Ρώμη

Η χριστιανική θεολογία θεωρεί ότι ο Πέτρος ήταν ψαράς από τη Γαλιλαία που έγινε ένας από τους 12 Αποστόλους του Χριστού και συνέχισε να προωθεί τις διδασκαλίες του Ιησού μετά το θάνατό του με σταύρωση. Ο Πέτρος, μαζί με τον Απόστολο Παύλο, ταξίδεψαν στη Ρώμη και συνέστησαν μια συμμαχία των οπαδών του Χριστού.

Φοβούμενος διώξεις για τις διδασκαλίες του, ο Πέτρος φέρεται να εγκατέλειψε τη Ρώμη, μόνο για να συναντήσει ένα όραμα του Ιησού, καθώς βρισκόταν στην έξοδο του από την πόλη. Αυτό τον έπεισε να επιστρέψει στη Ρώμη και να αντιμετωπίσει το αναπόφευκτο μαρτύριο του. Τόσο ο Πέτρος όσο και ο Παύλος εκτελέστηκαν με εντολή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Νέρωνα, λίγο μετά τη Μεγάλη Πυρκαγιά της Ρώμης το 64 μ.Χ., αλλά πριν από το θάνατο του Nero με αυτοκτονία το 68 μ.Χ. Ο Άγιος Πέτρος σταυρώθηκε ανάποδα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του.

Ο Πέτρος μαρτύρησε στο τσίρκο του Nero, ένα site για τουρνουά και παιχνίδια στη δυτική πλευρά του ποταμού Τίβερη. Τον θάφτηκε κοντά, σε ένα νεκροταφείο που χρησιμοποιείται για χριστιανούς μάρτυρες. Ο τάφος του έγινε σύντομα τόπος λατρείας, με άλλους χριστιανικούς τάφους που χτίστηκαν γύρω του, καθώς οι πιστοί προσπάθησαν να γευτούν κοντά στον Άγιο Πέτρο. Για τους Καθολικούς, ο ρόλος του Πέτρου ως Απόστολος και οι διδασκαλίες και μαρτύριο του στη Ρώμη του απέκτησαν τον τίτλο του πρώτου Επισκόπου της Ρώμης ή του πρώτου Καθολικού Πάπα.

Ιστορία της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου

Τον 4ο αιώνα, ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος, πρώτος χριστιανός αυτοκράτορας της Ρώμης, επέβλεπε την κατασκευή μιας βασιλικής στην ταφή του Αγίου Πέτρου. Αναφερόμενη τώρα ως Βασιλική του Αγίου Πέτρου, αυτή η εκκλησία ήταν για πάνω από 1.000 χρόνια και ήταν ο τόπος ταφής σχεδόν κάθε παπά, από τον ίδιο τον Πέτρο μέχρι τους παππούς των 1400.

Σε μια κακή καταστροφή από τον 15ο αιώνα, η βασιλική υποβλήθηκε σε μια σειρά τροποποιήσεων κάτω από διάφορους διαφορετικούς πάους. Όταν ο Πάπας Ιούλιος Β, ο οποίος βασίλευε από το 1503 έως το 1513, ανέλαβε την εποπτεία της ανακαίνισης, σκόπευε να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εκκλησία σε ολόκληρη τη χριστιανοσύνη. Είχε καταστρέψει την αρχική εκκλησία του 4ου αιώνα και διέταξε την κατασκευή μιας φιλόξενης, υπέροχης νέας βασιλικής στη θέση του.

Ο Bramante έκανε τα πρώτα σχέδια για τον κύριο θόλο του Αγίου Πέτρου. Εμπνευσμένος από τον τρούλο του Πάνθεον, το σχέδιό του ζήτησε έναν ελληνικό σταυρό (με 4 βραχίονες ίσου μήκους) που να στηρίζει έναν κεντρικό θόλο. Μετά το θάνατο του Julius II το 1513, ο καλλιτέχνης Raphael ανατέθηκε στο σχεδιασμό. Χρησιμοποιώντας τη μορφή του λατινικού σταυρού, τα σχέδιά του επέκτειναν τον ναό (το μέρος όπου συγκεντρώθηκαν οι προσκυνητές) και πρόσθεσαν μικρά παρεκκλήσια εκατέρωθεν του.

Ο Ραφαήλ πέθανε το 1520 και διάφορες συγκρούσεις στη Ρώμη και την ιταλική χερσόνησο σταμάτησαν την πρόοδο στη βασιλική. Τέλος, το 1547, ο Πάπας Παύλος ΙΙΙ εγκατέστησε τον Μιχαήλ Άγγελο, που θεωρήθηκε ήδη αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης, για να ολοκληρώσει το έργο. Ο σχεδιασμός του χρησιμοποίησε το αρχικό ελληνικό σταυροειδές σχέδιο του Bramante και περιλαμβάνει τον τεράστιο θόλο, ο οποίος παραμένει ο μεγαλύτερος στον κόσμο και ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής.

Ο Μιχαήλ Άγγελος πέθανε το 1564, το έργο του ολοκληρώθηκε μόνο εν μέρει. Οι επόμενοι αρχιτέκτονες τίμησαν τα σχέδια του για να ολοκληρώσουν τον τρούλο. Ο επιμήκης ναός, η πρόσοψη και η στοά (η θολωτή είσοδος) ήταν οι συνεισφορές του Carlo Maderno, υπό την καθοδήγηση του Πάπα Παύλου V. Η κατασκευή του "Νέου Αγίου Πέτρου" - η βασιλική που βλέπουμε σήμερα - ολοκληρώθηκε το 1626, 120 χρόνια μετά την έναρξή της.

Είναι ο σημαντικότερος ναός του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη;

Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι ο άγιος Πέτρος είναι η μητέρα εκκλησία του καθολικισμού, αυτή η διάκριση ανήκει πράγματι στον Άγιο Ιωάννη Λατέραν (Βασιλική του Αγίου Ιωάννη στο Λατεράνο), τον καθεδρικό ναό του Επισκόπου της Ρώμης (τον Πάπα) και ως εκ τούτου την πιο ιερή εκκλησία για τους Ρωμαιοκαθολικούς . Ωστόσο, λόγω της ιστορίας του, των κειμηλίων, της εγγύτητας με την παπική κατοικία στην πόλη του Βατικανού και του τεράστιου μεγέθους του, ο ναός του Αγίου Πέτρου είναι η εκκλησία που προσελκύει πλήθος τουριστών και πιστών. Εκτός από τον Άγιο Πέτρο και τον Άγιο Ιωάννη Λατέραν, οι άλλες 2 Παπικές Εκκλησίες στη Ρώμη είναι η Βασιλική της Santa Maria Maggiore και ο Άγιος Παύλος έξω από τους τοίχους .

Στιγμιότυπα μιας επίσκεψης στον Άγιο Πέτρο

Για να εξετάσετε κάθε τάφο και μνημείο, να διαβάσετε κάθε επιγραφή (υποθέτοντας ότι μπορείτε να διαβάσετε τη λατινική γλώσσα) και να θαυμάσετε κάθε ανεκτίμητη λειψανοθήκη στον Άγιο Πέτρο θα χρειαζόταν μέρες, αν όχι εβδομάδες. Εάν έχετε μόνο μερικές ώρες για να αφιερώσετε σε μια επίσκεψη, αναζητήστε αυτά τα κυριώτερα σημεία:

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου επισκέπτεται τις πληροφορίες

Ακόμη και όταν δεν υπάρχουν παπικά ακροατήρια ή άλλα ειδικά γεγονότα, η βασιλική είναι σχεδόν πάντα γεμάτη. Ο καλύτερος χρόνος για επίσκεψη χωρίς πλήθη είναι συνήθως νωρίς το πρωί, από τις 7 έως τις 9 το πρωί.

Πληροφορίες: Η βασιλική ανοίγει στις 7 το πρωί και κλείνει στις 7 το καλοκαίρι και στις 6:30 το χειμώνα. Πριν πάτε, είναι καλή ιδέα να ελέγξετε την ιστοσελίδα της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου για τις τρέχουσες ώρες και άλλες πληροφορίες.

Τοποθεσία: Piazza San Pietro ( πλατεία του Αγίου Πέτρου ). Για να φτάσετε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πάρτε τη γραμμή Metropolitana A στη στάση Ottaviano "San Pietro".

Είσοδος: Είναι ελεύθερη να εισέλθει στην βασιλική και στα σπήλαια, με αμοιβές (βλ. Παραπάνω) για το μουσείο του ιερού και του θησαυρού και την ανάβαση στο τρούλο. Ο τρούλος είναι ανοιχτός από τις 8 π.μ. έως τις 6 μ.μ. από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο και από τις 4:45 μ.μ. μέχρι τον Μάρτιο. Το μουσείο του θρησκευτικού και του θησαυρού είναι ανοικτό από τις 9 π.μ. έως τις 6:15 μ.μ. από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο και από τις 5:15 μ.μ. μέχρι τον Μάρτιο.

Κωδικός ένδυσης : Οι επισκέπτες που δεν είναι ντυμένοι με την κατάλληλη ενδυμασία δεν θα μπορούν να εισέλθουν στη βασιλική. Αποφύγετε να φοράτε σορτς, κοντές φούστες ή πουκάμισα χωρίς μανίκια όταν επισκέπτεστε τον Άγιο Πέτρο και / ή φέρετε ένα σάλι ή άλλο κάλυμμα. Αυτοί οι κανόνες ισχύουν για όλους τους επισκέπτες, άνδρες ή γυναίκες.

Τι να δείτε κοντά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Οι επισκέπτες επισκέπτονται συχνά την Βασιλική του Αγίου Πέτρου και τα Μουσεία του Βατικανού , συμπεριλαμβανομένου του Παρεκκλησιού της Σιστίνας , την ίδια μέρα. Το Castel Sant'Angelo , σε διάφορες ιστορικές περιόδους, είναι ένα μαυσωλείο, ένα φρούριο, μια φυλακή και τώρα ένα μουσείο, είναι επίσης κοντά στην πόλη του Βατικανού.