Πλατεία του Αγίου Πέτρου, πόλη του Βατικανού

Προφίλ της Piazza San Pietro

Η πλατεία του Αγίου Πέτρου ή η πλατεία Piazza San Pietro, που βρίσκεται μπροστά από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, είναι μια από τις πιο γνωστές πλατείες σε όλη την Ιταλία και αποτελεί σημαντικό χώρο συγκέντρωσης για τους τουρίστες που επισκέπτονται τα αξιοθέατα της πόλης του Βατικανού . Από την πλατεία του Αγίου Πέτρου, οι επισκέπτες μπορούν επίσης να δουν τα Παπικά Διαμερίσματα, τα οποία δεν είναι μόνο εκεί όπου ζει ο Πάπας, αλλά και η πέρκα από την οποία ο ποντίφικας απευθύνεται συχνά σε πλήθος προσκυνητών.

Το 1656, ο Πάπας Αλέξανδρος VII έδωσε εντολή στον Γιάν Λορέντζο Μπερνίνι να δημιουργήσει ένα τετράγωνο άξιο της μεγαλοπρέπειας της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Ο Bernini σχεδίασε μια ελλειπτική πλατεία, η οποία αγκαλιάζεται σε δύο πλευρές με τέσσερις σειρές επιβλητικών δωρικών κίονες τοποθετημένες σε μια εκπληκτική κιονοστοιχία. Στην πραγματικότητα, οι διπλές κιονοστοιχίες σημαίνουν ότι συμβολίζουν τα αγκαλιάζοντα όπλα της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, της μητέρας του Χριστιανισμού. Στην κορυφή των κιονοστοιχιών υπάρχουν 140 αγάλματα που απεικονίζουν αγίους, μάρτυρες, παπάδες και ιδρυτές θρησκευτικών τάξεων μέσα στην Καθολική Εκκλησία.

Η πιο σημαντική πτυχή της πλατείας του Bernini είναι η προσοχή του στη συμμετρία. Όταν ο Bernini άρχισε να σχεδιάζει τα σχέδιά του για την πλατεία, έπρεπε να οικοδομήσει γύρω από έναν αιγυπτιακό οβελίσκο, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στη θέση του το 1586. Ο Bernini δημιούργησε την πλατεία του γύρω από τον κεντρικό άξονα του οβελίσκου. Υπάρχουν επίσης δύο μικρές βρύσες μέσα στην ελλειπτική πλατεία, η καθεμία από τις οποίες είναι ισαπέχουσα μεταξύ του οβελίσκου και των κιονοστοιχιών.

Ένα σιντριβάνι χτίστηκε από τον Carlo Maderno, ο οποίος είχε ανακαινίσει την πρόσοψη της βασιλικής του Αγίου Πέτρου στις αρχές του 17ου αιώνα. Ο Bernini ανέστειλε μια βρύση στη βόρεια πλευρά του οβελίσκου, εξισορροπώντας έτσι το σχέδιο της πλατείας. Οι λίθινες πέτρες της πλατείας, που είναι ένας συνδυασμός λιθόστρωτων και τεραβερνησίων, που είναι διατεταγμένοι να ακτινοβολούν από την κεντρική "ακίδα" του οβελίσκου, παρέχουν επίσης στοιχεία συμμετρίας.

Για να έχετε την καλύτερη θέα της συμμετρίας αυτού του αρχιτεκτονικού αριστουργηματικού, πρέπει να σταθείτε σε πεζοδρόμια στρογγυλής εστίας που βρίσκονται κοντά στα σιντριβάνια της πλατείας. Από τις εστίες, οι τέσσερις σειρές των κιονοστοιχιών ευθυγραμμίζονται απόλυτα πίσω, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό οπτικό αποτέλεσμα.

Για να φτάσετε στην πλατεία Piazza San Pietro, πάρτε τη Metropolitana Linea A στη στάση Ottaviano "San Pietro".

Σημείωση του συντάκτη: Παρόλο που τεχνικά η πλατεία του Αγίου Πέτρου βρίσκεται στην πόλη του Βατικανού, από τουριστική άποψη θεωρείται μέρος της Ρώμης.