Επισκεφτείτε το Κέντρο Μνήμης Γενοκτονίας Κίγκαλ, Ρουάντα

Το Κέντρο Μνήμης Γενοκτονίας Κίγκαλ βρίσκεται σε έναν από τους πολλούς λόφους που περιβάλλουν την πρωτεύουσα της Ρουάντα . Από το εξωτερικό, είναι ένα γραφικό κτίριο με λευκοί τοίχοι και όμορφους κήπους - αλλά η ευχάριστη αισθητική του Κέντρου έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις φρίκες που κρύβονται μέσα. Οι εκθέσεις του Κέντρου αναφέρουν την ιστορία της γενοκτονίας της Ρουάντα το 1994, κατά την οποία δολοφονήθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Στα χρόνια από τότε που η γενοκτονία έχει φτάσει να είναι γνωστή ως μία από τις μεγαλύτερες φρικαλεότητες που έχει δει ποτέ ο κόσμος.

Ιστορία του μίσους

Προκειμένου να εκτιμηθεί πλήρως το μήνυμα του Κέντρου, είναι σημαντικό να κατανοηθεί το ιστορικό της γενοκτονίας του 1994. Ο σπόρος για βία σπέρθηκε όταν η Ρουάντα ορίστηκε ως βελγική αποικία μετά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Βέλγοι εξέδωσαν δελτία ταυτότητας σε αυτόχθονες Ρουάνταδες, χωρίζοντάς τους σε ξεχωριστές εθνοτικές ομάδες - συμπεριλαμβανομένης της πλειοψηφίας Χούτου και της μειοψηφίας Τούτση. Οι Tutsis θεωρήθηκαν ανώτεροι από τους Hutus και είχαν προτιμησιακή μεταχείριση όσον αφορά την απασχόληση, την εκπαίδευση και τα πολιτικά δικαιώματα.

Αναπόφευκτα, αυτή η άδικη μεταχείριση προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια μεταξύ του πληθυσμού του Χούτου και η δυσαρέσκεια μεταξύ των δύο εθνικοτήτων κατέστη εδραιωμένη. Το 1959, οι Χούτες εξεγέρθηκαν εναντίον των γειτόνων τους Tutsi, σκοτώνοντας περίπου 20.000 ανθρώπους και εξαναγκάζοντας σχεδόν 300.000 περισσότερους να φύγουν σε γειτονικές χώρες όπως το Μπουρούντι και την Ουγκάντα.

Όταν η Ρουάντα κέρδισε την ανεξαρτησία της από το Βέλγιο το 1962, ο Χούτος ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας.

Η πάλη μεταξύ του Hutus και του Tutsis συνεχίστηκε, με τους πρόσφυγες από την τελευταία ομάδα να σχηματίζουν τελικά το ανταρτικό πατριωτικό μέτωπο της Ρουάντα (RPF). Οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν μέχρι το 1993, όταν υπογράφηκε ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του ΙΠΕ και του μέτριου προέδρου της Χούτου Juvenal Habyarimana.

Ωστόσο, στις 6 Απριλίου 1994, ο πρόεδρος Habyarimana σκοτώθηκε όταν καταστράφηκε το αεροπλάνο του πάνω από το αεροδρόμιο του Κιγκάλι. Αν και εξακολουθεί να είναι αβέβαιο ποιος ήταν υπεύθυνος για την επίθεση, η τιμωρία εναντίον του Tutsis ήταν γρήγορη.

Σε λιγότερο από μία ώρα, οι ομάδες εξτρεμιστικής πολιτοφυλακής του Χούτου, οι Interahamwe και Impuzamugambi, είχαν εμπλουτίσει τμήματα της πρωτεύουσας και άρχισαν να σφαγιάζουν τον Tutsis και τους μετριοπαθείς Hutus που στάθηκαν στο δρόμο τους. Η κυβέρνηση αναλήφθηκε από τον εξτρεμιστή Χούτου, ο οποίος υποστήριξε τη σφαγή στο βαθμό που εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη Ρουάντα σαν πυρκαγιά. Οι δολοφονίες τερματίστηκαν μόνο όταν το ΙΠΕ πέτυχε να καταλάβει τον έλεγχο τρεις μήνες αργότερα - αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή δολοφονήθηκαν μεταξύ 800.000 και ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.

Εμπειρίες περιήγησης

Πίσω το 2010, είχα το προνόμιο να ταξιδεύω στη Ρουάντα και να επισκέπτονται τον εαυτό μου το Κέντρο Μνήμης Γενοκτονίας Κιγκάλι. Ήξερα λίγο για την ιστορία της γενοκτονίας - αλλά τίποτα δεν με προετοίμασε για τη συναισθηματική επίθεση που επρόκειτο να βρω. Η περιήγηση ξεκίνησε με μια σύντομη ιστορία της προ-αποικιακής Ρουάντα, χρησιμοποιώντας μεγάλες πινακίδες, παλιές ταινίες και ηχογραφήσεις για να απεικονίσουν μια ενοποιημένη κοινωνία της Ρουάντα στην οποία ζούσαν αρμονικά ο Χούτος και ο Τούτσης.

Η εκδήλωση έγινε ολοένα και πιο αναστατωμένη με πληροφορίες σχετικά με το εθνοτικό μίσος που έστησαν οι Βέλγοι αποικιοκράτες, ακολουθούμενο από παραδείγματα της προπαγάνδας που αργότερα σχεδίασε η κυβέρνηση Hutu για την εξολόθρευση του εξόριστου Tutsis.

Με τη σκηνή για τη γενοκτονία, κατέβηκα σε έναν εφιάλτη από δωμάτια γεμάτα ανθρώπινα οστά, συμπεριλαμβανομένων των μικροσκοπικών κρανίων και μηριαίων νεκρών παιδιών. Υπάρχουν βίντεο από βιασμό και σφαγή, καθώς και από επιζώντες που μιλούν ιστορίες για τις προσωπικές τους τραγωδίες.

Γυάλινα σπίτια μαχαίρια, κλαμπ και μαχαίρια που χρησιμοποιούνται για να χαστούς χιλιάδες μέσα σε ακτίνα ενός μιλίου όπου βρισκόμουν. Υπάρχουν λογαριασμοί από πρώτο χέρι για τους ήρωες που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να κρύψουν τυχόν θύματα ή για να σώσουν τις γυναίκες από τον βιασμό της χονδρικής που ήταν εγγενές μέρος της σφαγής. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες σχετικά με τις συνέπειες της γενοκτονίας, από ιστορίες περισσότερων δολοφονιών στα στρατόπεδα προσφύγων έως τις λεπτομέρειες των πρώτων δοκιμαστικών βημάτων προς τη συμφιλίωση.

Για μένα, το πιο οδυνηρό θέαμα όλων ήταν μια συλλογή φωτογραφιών που απεικονίζει παιδιά που σκοτώθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη κατά τη διάρκεια της ζέστης αιματοχυσίας.

Κάθε φωτογραφία συνοδευόταν από σημειώσεις για τα αγαπημένα τρόφιμα, τα παιχνίδια και τους φίλους του παιδιού - καθιστώντας την πραγματικότητα των βίαιων θανάτων ακόμα πιο σπασμωδών. Επιπλέον, χτυπήθηκα από την έλλειψη βοήθειας που δόθηκε από χώρες του πρώτου κόσμου, οι περισσότεροι από τους οποίους επέλεξαν να αγνοήσουν τις φρίκες που εκτυλίσσονται στη Ρουάντα.

Memorial Gardens

Μετά από την περιοδεία, η καρδιά μου άρρωστος και το μυαλό μου γεμάτο με εικόνες νεκρών παιδιών, βγήκα έξω στο έντονο ηλιακό φως των κήπων του Κέντρου. Εδώ, οι μαζικοί τάφοι παρέχουν ένα τελικό χώρο ανάπαυσης για περισσότερα από 250.000 θύματα γενοκτονίας. Χαρακτηρίζονται από μεγάλες πλάκες σκυροδέματος που καλύπτονται με λουλούδια και τα ονόματα εκείνων που είναι γνωστό ότι έχουν χάσει τη ζωή τους είναι εγγεγραμμένα για τα γενέθλια σε έναν κοντινό τοίχο. Υπάρχει επίσης ένας κήπος από τριαντάφυλλο και βρήκα ότι πρόσφερε μια πολύ αναγκαία στιγμή για να καθίσει και να αντανακλά απλά.

Διαίρεση Σκέψεις

Καθώς βρισκόμουν στους κήπους, μπορούσα να δούμε γερανούς που εργάζονταν σε νέα κτίρια γραφείων που άνοιγαν στο κέντρο του Κιγκάλι . Τα παιδιά του σχολείου γελούσαν και παραβίαζαν τις πόρτες του Κέντρου στο σπίτι τους για φαγητό - αποδεικνύοντας ότι παρά τη αδιανόητη φρίκη της γενοκτονίας που συνέβη μόλις δύο πριν από λίγες δεκαετίες, η Ρουάντα έχει αρχίσει να θεραπεύεται. Σήμερα, η κυβέρνηση θεωρείται μία από τις πιο σταθερές στην Αφρική, και οι δρόμοι που κάποτε έτρεχαν κόκκινο με αίμα είναι από τους ασφαλέστερους στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Το Κέντρο μπορεί να υπενθυμίσει τα βάθη στα οποία μπορεί να κατέβει η ανθρωπότητα και την ευκολία με την οποία ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να κλείσει τα μάτια σε αυτό που δεν θέλει να δει. Ωστόσο, αποτελεί επίσης μαρτυρία του θάρρους εκείνων που επέζησαν να κάνουν τη Ρουάντα την όμορφη χώρα που είναι σήμερα. Μέσω της εκπαίδευσης και της ενσυναίσθησης, προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον και την ελπίδα ότι δεν θα επιτραπεί να ξανασυμβούν οι φρικαλεότητες όπως αυτές.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε και ξαναγράφηκε εν μέρει από την Jessica Macdonald στις 12 Δεκεμβρίου 2016.